Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



LÉKÁRNÍK ROKU



1. ročník soutěže: Lékárník roku 2017

Vydavatelství Mladá fronta, divize Medical Services a měsíčník Zdravotnictví a medicína oznámily výsledky 1. ročníku soutěže Lékárník roku. Slavnostní předání ocenění proběhlo 19. dubna 2018 v kostele sv. Anny - centru Pražská křižovatka. Záštitu nad soutěží převzali ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který zároveň zasedl i v porotě, a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Slavnostní vyhlášení moderoval Libor Bouček a galavečer zpříjemnila svým vystoupením zpěvačka Dasha.

V odborné porotě soutěže Lékárník roku zasedli vedle ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha i prof. MUDr. Petr Neužil, CSc, FESC, Ing. Daniel Horák, PharmDr. Michal Krejsta, MBA, PharmDr. Jana Doleželová, Mgr. Irena Stórová, PharmDr. Martin Dočkal, Ing. Michal Jurča, PharmDr. Aleš Novosád, Mgr. Martin Mátl a PharmDr. David Mendl.

Soutěž Lékárník roku probíhala ve dvou kolech:

V prvním, zahájeném dnem uzávěrky soutěže (15. 02. 2018), vybrala nezávislá porota, složená ze zástupců divize Medical Services MF a redakce časopisu Zdravotnictví a medicína (v celkovém lichém počtu minimálně pěti členů) pro každou kategorii pět finalistů. Nominace byly předloženy předsedovi poroty, který vyhodnotil výsledky a určil pro každou z kategorií tři finalisty. Divize Medical Services se tak stává, vedle tradiční soutěže Sestra roku, vyhlašovatelem a organizátorem další prestižní akce pro odborníky a specialisty ve zdravotnictví.

Druhé kolo soutěže probíhalo v rámci slavnostního galavečera 19. dubna 2018 v Kostele sv. Anny - Centrum Pražská křižovatka. Druhá, odborná nezávislá porota, složená z významných osobností lékárenství, zástupců sponzorů či politické sféry, vybrala vítěze soutěže. Porota se rozhodovala na základě informací z přihlášek a písemných odůvodnění nominací, krátkého vystoupení finalisty na pódiu a video portrétu, který byl během večera prezentován.

Lékárník/lékárnice veřejné lékárny

Vítězkou se stala PharmDr. Michaela Belasová, lékárnice působící v síti lékáren BENU v Praze, která za rok 2017 odstartovala možnost konzultace pro pacienty téměř v 15 lékárnách: odvykání kouření, lékové poradenství a poradenství pro pacienty s počínající Alzheimerovou chorobou nebo poruchou paměti či demencí. Ve 23 lékárnách etablovala program Screening diabetu. Paní doktorka organizovala preventivní akce se sdružením Mamma HELP pro edukaci a nácvik správného samovyšetření prsu jako podporu v boji proti rakovině prsu a kampaň DNY SLUNCE, při které probíhá kontrola mateřských znamének lékařem přímo v lékárnách. Uspořádala řadu odborných a ryze edukativních přednášek s preventivním zaměřením. Její snahou je přenést část preventivní a primární péče na pole lékáren a navázat na historicky významnou roli tradiční farmacie. PharmDr. Michaela Belasová se podílí na rozvoji magistraliter přípravy. Svoje odborné poznatky a zkušenosti ve spolupráci s farmaceutickými technologiemi vydala v Interním sborníku receptur v rámci interního vzdělávání farmaceutů BENU lékáren.

2. místo: PharmDr. Lukáš Dobrovolný, který pracuje v lékárenské síti Dr. Max v Olomouci.

3. místo: Mgr. David Gregor, který pracuje v Zámecké lékárně v Děčíně.


Farmaceutický asistent/asistentka

Vítězkou soutěže Lékárník roku v kategorii Farmaceutický asistent/asistentka se stala Mgr. Iva Lízalová, která pracuje v Brně, kde zastává pozici Training and Development Manager pro síť lékáren BENU. Připravuje e-learningový portál, analyzuje vzdělávací potřeby a vytváří vzdělávací plán pro cca 1000 zaměstnanců. Podařilo se jí připravit zcela nový systém vzdělávání včetně zavedení interaktivní formy s mottem: „Hraj si a vzdělávej se". Vzdělávání je její vášní, která ji nabíjí a tuto energii se snaží na workshopech předávat svým kolegům. Při vedení workshopů se zaměřuje zejména na rozvoj komunikačních dovedností, které jsou nedílnou součástí práce farmaceuta. Její proaktivní přístup představuje skvělý příklad pro její kolegy, kteří pracují za tárou v lékárně a zároveň se chtějí dále ve své profesi zdokonalovat.

2. místo: Klára Vojkůvková, která pracuje v lékárenské síti Dr. Max v Praze.

3. místo: Martina Škopková, která pracuje v lékárně AGEL v Českém Těšíně.


Vítězové jednotlivých kategorií:PharmDr. Belasová, PharmDr. Lánová, PharmDr. Dobrovolný a Mgr. Lízalová


Celoživotní přínos v oboru farmacie

Vítězku kategorie Celoživotní přínos v oboru farmacie se stala PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí lékárnice v mladoboleslavské lékárně BENU. Za dvacet jedna let, kdy působí ve stejné lékárně, zná nejen zdravotní stav svých pacientů, ale u mnohých i jejich životní příběh. Svoji práci bere jako poslání pomáhat jiným. Pro společnost BENU Česká republika vzdělává její zaměstnance, natáčí edukační videa, vytváří edukační materiály pro pacienty. PharmDr. Ivana Lánová přispívá často do poraden různých lifestylových časopisů, připravuje kreditované e-learningové kurzy v rámci celoživotního vzdělávání farmaceutů, pořádá a moderuje odborná sympozia pro farmaceuty. Profesní život jí naplňuje také přednášková činnost, a to nejen pro vystudované farmaceuty. Spolupracuje s vysokými a vyššími odbornými školami, kde pro studenty pravidelně pořádá semináře a přednášky, které mají u studentů velký úspěch. Společností BENU byla nominována jako členka do odborné poroty studentské vědecké konference Cena děkana na Farmaceutické fakultě VFU Brno. Působí jako externí vyučující předmětu lékárenství na VOŠ v Ústí nad Labem. 


Můj lékárník/Moje lékárnice

Vítězem soutěže Lékárník roku v online hlasování veřejnosti se stal PharmDr. Lukáš Dobrovolný, který pracuje v lékárně Dr. Max v Galerii Šantovka v Olomouci. PharmDr. Lukáš Dobrovolný má desetiletou praxi v oboru farmacie. Svou kariéru začal v roce 2008, kdy nastoupil na pozici lékárníka asistenta do lékárny v obchodním centru v Olomouci. Hlavním doménou jeho práce za tárou je expedice. Věnuje se také poradenské činnosti. V každé práci, kterou vykonává, uplatňuje lidský a osobní přístup. Pacienti z Olomouce i širokého okolí si ho s lékárnou spojují a mají ho velmi rádi. Jeho erudice mu umožňuje vést webovou poradnu pro širokou veřejnost. O spokojenosti klientů s jeho racionálním a zároveň vlídným přístupem svědčí mnohačetné pochvalné reakce.

Všem vítězům blahopřejeme.

Medailonky a rozhovory s vítězi a finalisty soutěže Lékárník roku připravujeme i pro další vydání letošního ročníku Magazínu.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie