Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



Lékárnice maminka



Znáte stránky lékárnic - maminek?

https://lekarnice-maminky.cz/

Stály za tárou, ale teď se opírají o kočárek. Přesto zůstaly odbornicemi, které mají co říct ostatním maminkám, které chtějí správně pečovat o zdraví svých dětí. Jak o sobě říkají Lékárnice maminky: "Jsme zdravotníci, ale především maminky, které díky zkušenostem s vlastními dětmi získaly nový pohled na naši profesi." S jednou Lékárnicí maminkou si povídala i Jana Ulíková.

Mgr. Alexandra Hašková provozuje společně s manželem rodinnou lékárnu v České Lípě. I v současné době, kdy je maminkou dvou malých holčiček, oživila a vnesla svůj pohled do projektu České lékárnické komory a převzala jeho vedení. 

"Jsem stále na mateřské dovolené. Našim holčičkám je tři a půl a jeden a půl a rodičovské povinnosti jsou pro mne priorita. Ale zároveň jsem lékárnice, ne daleko od ukončení studia, a moje profese mě těší a zajímá. S lékárnou jsem v dennodenním kontaktu a časem jsem zjistila, že jde skloubit mateřství s mou prací a vlastními ambicemi. Jedním z podnětů byly nápady mých známých a přítelkyň s malými dětmi, a také rady mé kolegyně Jarmily Skopové z lékárny U Zlatého hada ve Cvikově, která mi ukázala cestu."

Které nápady to byly?

V podstatě to jsou jakési besedy na téma zdraví. V České Lípě, kde žijeme a pracujeme, existuje dobře vedené mateřské centrum. Ukázalo se, že maminky malých dětí mají zájem o kvalitní informace, chtějí si korigovat názory a nápady vyčtené na internetových stránkách. Mateřské centrum nám poskytuje prostory - nepotřebujeme velké. Snahou je vést besedy v menším počtu maminek, aby tak vzniklo příjemné prostředí pro diskusi. Děti jsou tu s námi, mají svůj program s hlídacími tetami a hezky to funguje. Jsem věčný nadšenec a při počátečních pochybnostech jsem si vždycky říkala, že to má smysl. 

Jak na tento nápad reagovala Česká lékárnická komora?

Než jsem ji požádala o podporu, ověřila jsem si zájem. Byl velký, nejen u nás, ale i v dalších krajích. Stanovila jsem si pro sebe hranice v tom smyslu, jak to dělat a kam až chci dojít, navrhla jsem oživení projektu Lékárnice maminky a představenstvo ČLnK mě podpořilo. Mou vizí je, aby byla pro maminky časem možnost v každém kraji vyhledat lékárnici maminku, která vede besedy pod tímto projektem. Zatím jsme v pěti krajích. Zároveň nabízíme blog vycházející z našich besed, který všichni zájemci najdou na webových stránkách. Tvoříme články, které souvisejí s nejčastějšími zdravotními obtížemi u dětí v daném ročním období. Smyslem je poskytnout maminkám kvalitní zdroj informací, které navazují na naše témata, probíraná během besed. Máme tak aktuální zpětnou vazbu, co v dané problematice maminky skutečně trápí, jaké jsou jejich nejčastější dotazy a mýty. Důležitým faktorem je posilování role lékárníka snadno dostupného v každé lékárně, možného rádce k vyhodnocení stavů vhodných k samoléčbě. Postupně se ukazuje, že právě osobní kontakt rodiče s dítětem v lékárně je důležitý. Upozorňuji na to také během besed. Během návštěvy v lékárně máme možnost si udělat lepší představu o projevech onemocnění.

Co je vaší hlavní snahou?

Konkurovat „paléčitelům" - jak jim říkám, a také těm, kteří nabízejí předražené a mnohdy neúčinné produkty. Řekla bych to asi tak: ukazujeme cesty a záleží na maminkách, kterými z nich se vydají. Zdůrazňujeme skutečnost, že lékárna je zdravotnické zařízení. Proč tedy hledat jiné zdroje informací, které mohou být velmi různé kvality, nezřídka neúčinné nebo dokonce zdraví škodlivé. Na druhé straně chápeme, že v dnešní době počítačů v každé rodině maminky chtějí a potřebují sdílet informace. 

Co maminky malých dětí nejvíc trápí?

Například hledají návody na šetrné způsoby léčby nachlazení, zda a kdy srážet horečku. Častým tématem je problém - dítě jde do školky a bývá často nemocné. Co s tím? Vysvětlujeme, že na tyto potíže neexistují zázračné produkty a mluvíme o „fyziologické nemocnosti", kdy až osm nekomplikovaných respiračních atak za rok není nenormální stav. Dítě z toho vyroste. Totéž platí, a s předchozím tématem často souvisí, žádost a informace na nějaký přípravek na posílení imunity. Vysvětlujeme maminkám, že dětská imunita zraje s růstem a vývinem dítěte. Kolem 4. až 6. roku se situace zlepší. Doplňky stravy a „zázračné" produkty z reklamy problém nevyřeší - i když to obvykle slibují.

Často se mne maminky ptají, co si myslím o té které značce přípravku. Odpovídám, že není potřeba kupovat předražené věci, ale sledovat, jak dítě reaguje; každá z nás má určité návyky a životní styl zděděný od maminek a babiček, máme určité, geny dané vlastnosti, s nimiž se učíme pracovat. I když samozřejmě máme k dispozici i léky a přípravky, který se osvědčily. Role maminky je podle mě umět správně postupovat při samoléčbě banálnějších nemocí, jako je třeba rýma. Díky správným postupům tak mnohdy můžou předejít komplikovaným průběhům končícím např. antibiotiky.

Máte rodinnou lékárnu. Je to výhoda?

Ve své lékárně máme svobodu a neprodáváme zbytné doplňky stravy; některé, kterým věříme, samozřejmě ano, pokud je produkuje osvědčený výrobce. Myslím si, že určitá svoboda může být i v „řetězcích", i tam máme maminky lékárnice. Jde o to, abychom byly naladěny na stejnou vlnu. I to je naše značka - nabízet to, co má správnou kvalitu. A to platí nejen pro maminky, ale třeba i pro babičky: raději osvědčený volně prodejný lék, který nás vyjde stejně nebo i líp, než to, co jsme viděli v reklamě.

S jakými mýty a názory se nejčastěji setkáváte?

Se „zázračnými" produkty, se ztrátou důvěry ve zdravotnictví, bohužel. A třeba s pochybnostmi o jednom z nejvýraznějších objevů medicíny - o očkování. S internetem nastal neskutečný atak zpráv všeho druhu, velký přísun těžko rozlišitelných a mnohdy i špatných informací. Příkladem je třeba nekvalitní studie lékaře Wakefielda s malým množstvím respondentů, z níž vyplynula hypotéza o možné souvislosti mezi očkováním a autismem. I když byla tato studie anulována a dalšími studiemi vyvrácena, mýty se šíří dál. Vakcíny se vyvinuly, mají minimum nežádoucích účinků a pozitiva výrazně převažují. Maminky by měly vědět, že jen vážné indikace vyžadují odložení očkování. To se stalo i v mé rodině.

Můžeme vědět, o co šlo?

Mladší dcerka, jak se zjistilo během prvních týdnů jejího života, měla vážnou srdeční vadu a poměrně malou šanci na přežití. Naštěstí žijeme v zemi, která má špičkové kardiochirurgy, a ti nám ji zachránili. (A dcera už je teď očkovaná.) Dětský organismus je zázračný, možná bude ještě potřebovat operaci - ale možná ne...


Časté případy z praxe

Těhotná maminka žádá jedlou sodu na pálení žáhy: Soda má jen přechodný efekt, a navíc nežádoucí účinky, a tak doporučujeme vhodnější antacidum a režimová opatření.

...

Maminka žádá pro dítě lék proti průjmu s obsahem cloroxinu (např. Endiaron): Upozorňujeme, že lék nesmějí užívat děti do 40 kg a nabídneme vhodnější lék.

...

Maminka dítěte s atopickou dermatitidou má obavy z používání mastí s kortikoidy, protože si přečetla, že nadměrné používání škodí: Maminku jsme uklidnili a poučili o správném užívání s minimem rizik.


Děkuji za rozhovor

Mgr. Jana Ulíková 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie