Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



LÉKAŘI A DALŠÍ ODBORNÍCI DISKUTOVALI O ADHERENCI



Memorandum o adherenci podepsali zástupci lékařských odborných společností, lékárníků i dalších odborníků ze zdravotních pojišťoven a z ministerstva zdravotnictví. Dokument shrnul závěry kulatého stolu, kde odborníci diskutovali o tom, jak nejlépe přimět pacienty k dodržování předepsané léčby. Vycházeli z výsledků četných průzkumů, které vznikly na popud společnosti Teva Pharmaceuticals. Průzkumy ukazují, že až polovina dotázaných nedodržuje předepsanou léčbu.


Slovem adherence označujeme míru spolupráce pacienta při léčbě.

Důležité je především to, jestli se pacient řídí doporučením lékaře a/nebo lékárníka, jak užívat léky a jaká dodržovat režimová opatření.

 Pokud se pacient radami lékaře či lékárníka neřídí, označujeme to za tzv. non-adherenci.


Například dotazník mezi 510 pacienty praktických lékařů a internistů ukázal, že nejvíce lidé bojují s dodržováním diety a cvičením. V polovině případů neberou pravidelně své léky, tak jak mají. Na léky nejčastěji zapomínají nebo je neužívají, protože se bez nich cítí dobře.

Podle MUDr. Igora Karena, praktického lékaře ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP, nemají dobrou adherenci zejména diabetici II. typu, lidé s vysokým krevním tlakem a cholesterolem. Jejich nemoc totiž nebolí.

Snažím se vždy pacientům vysvětlit, že léčba je běh na dlouhou trať a že je opravdu důležité, aby ji dodržovali poctivě. Ukazuji jim výsledky krevních testů a to, jak se zhoršily, když léky neberou. Musí si uvědomit, že i když je nyní nemoc nebolí, mohou na ni v budoucnu dokonce i zemřít," říká MUDr. Igor Karen.

Dotazník mezi pacienty ukázal, že pro ženy - chronické pacientky - je nejobtížnější pravidelně cvičit a hubnout, pro muže je problémem abstinence, kouření a dieta. Předepsanou léčbu nejlépe dodržují pacienti bez nadváhy a obezity a nekuřáci. Potíže s adherencí mají nejvíce lidé mladší 40 let.

„Mladí lidé si často možnost vzniku závažných onemocnění a jejich komplikací nepřipouští a své zdraví zanedbávají. Snaží se budovat kariéru, starají se o rodinu a na sebe nemyslí. Nemoc na sebe ale dříve či později upozorní," vysvětluje MUDr. Marcela Szabó, diabetoložka a členka výboru České diabetologické společnosti ČLS JEP.

Lékaři se shodují v tom, že si pacienti dostatečně neuvědomují rizika svých nemocí. Důležité je vysvětlování ze strany lékařů.

„Je potřeba, aby sám lékař věřil, že je léčba účinná, a přesvědčil o tom i pacienta. Pomáhá například, když nemocnému vysvětlíme, že lék testovalo v klinické studii tisíce lidí a jeho pozitivní účinek se prokázal u drtivé většiny z nich. Na tento silný argument pacienti většinou reagují pozitivně," říká prof. MUDr. Richard Češka, CSc., FACP, FEFIM, předseda České internistické společnosti ČLS JEP a doplňuje: „Bohužel se často setkáváme s tím, že si pacienti najdou nepodložené informace na internetu, kterým věří více. Snažíme se dezinformace vyvracet, ale je to mnohdy velmi obtížné."

Jeden ze způsobů, jak zlepšit adherenci u pacientů trpících diabetem II. typu, vysokým krevním tlakem či cholesterolem, vidí diskutující u kulatého stolu v moderních technologiích. Mobilní aplikace by například pacientům připomínaly, aby si vzali své léky. Diabetici si už nyní mohou díky chytrému telefonu hlídat svůj jídelníček. Pomoci k lepší adherenci by měl podle odborníků i tzv. lékový záznam. Důležitá je také spolupráce lékárníků.

Podle předsedy Sekce nemocničních lékárníků České farmaceutické společnosti ČLS JEP Mgr. Michala Hojného může lékárník odhalit, jestli pacient léky správně užívá.

Stačí pár otázek a zkušený lékárník odhalí, jestli pacient dodržuje adherenci, nebo ne. Může ho také motivovat například k pravidelnému měření krevního tlaku," říká Mgr. Michal Hojný a dodává: „Lékárník může ke zlepšení adherence dobře využít také inovativní obaly některých léků, které jsou přehledné a mají jasné místo na poznámku, kdy lék brát."

Správnou komunikaci mezi pacientem a lékárníkem ukazuje také nové video o adherenci, které připravila společnost Teva Pharmaceuticals. 


Zapomněl jsem, cítím se zdravá, léky mi nedělají dobře - tak zní nejčastější výmluvy pacientů, proč nedodržují doporučenou léčbu.

Průzkum mezi pětistovkou diabetiků, lidí s vysokým cholesterolem a tlakem a ve stovce ordinací praktiků a internistů iniciovala společnost Teva Pharmaceuticals v rámci Týdne adherence.


 

Zdroj: MaVe PR, CZ/CPE/19/0045

 

Designed by Freepik

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie