Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE V LÉKÁRNĚ



Homeopatie je mezi lékárníky, řekněme si to upřímně, kontroverzní téma. Má mezi nimi jak přesvědčené příznivce, tak zapřísáhlé odpůrce. Ostatní mají k homeopatii spíše pragmatický přístup. Neřeší ani tolik, zda působí či nikoliv, ale že se jedná o léky, o které mají zákazníci zájem.

 Problém homeopatie tkví v tom, že představuje zcela odlišný systém terapie, přístupu k pacientovi i výroby léků, než na jaký jsou lékárníci (i farmaceutické asistentky) zvyklí. Nelze na něj uplatnit měřítka klasické farmacie ani fytoterapie. Buď ho je nutno akceptovat, nebo nikoli. Vrátím se k němu v další části článku. 

Otázkou zůstává, jestli personál lékáren svým nezájmem nebo přímo odporem k homeopatii neztrácí další z možností, kde by se mohl uplatnit. Samozřejmě, nejedná se o „haute Pharmacie", odbornou farmacii, ale je to obor, kde by mohli lékárníci dominovat. Nicméně kromě lékařů, kteří se homeopatii věnují, už se homeopatik zmocnili různí léčitelé a doporučují je, často bez ohledu na vlastní principy této alternativní léčebné metody. A což, a to už je vůbec z hlediska erudovaného homeopata nejhorší, často zákazníci přicházejí s radami získaného od „doktora Google" nebo od kamarádek či sousedek (úmyslně volím ženský rod).

Problémem zůstává také značná šíře nabídky homeopatických léků. Pro lékárnu je obtížné, mít je všechny na skladě (nebo i jen většinu). Zákazníci je však chtějí většinou koupit hned a nechtějí čekat. Pokud si ovšem lékárník pořídí větší zásobu, hrozí, že u většiny homeopatických léků projde expirace a bude je muset zlikvidovat.

Možná, že někoho zarazilo, že mluvím o lécích. Homeopatika jsou opravdu léky, registrované na Státním ústavu pro kontrolu léčiv v Praze. Ovšem, jedná se o tzv. zjednodušený postup registrace. Jde o to, že při registraci se posuzuje pouze kvalita a bezpečnost léku, neumožňuje však, jak praví dikce vyhlášky, schvalovat oblast použití homeopatického přípravku a předkládat důkazy léčebné účinnosti. Proto nikde (od roku 2001) nenajdete u homeopatických léků, na co se mohou použít, a to platí i u tzv. polykompozitních homeopatik, které obsahují několik ingrediencí, aby u nejběžnějších nemocí (rýma, kašel, bolest v krku apod.) pokryly hlavní příznaky podle homeopatického hodnocení.

V druhé části článku se zmíním o několika pojmech z oblasti homeopatie. Zdůrazňuji, že se jedná o stručný výklad pojmů, pokud bych to chtěl pojmout podrobněji, jednalo by se minimálně o brožuru nebo i knížku.

Zdraví a nemoc z pohledu homeopata

Nemoc chápe homeopat jako reakci organismu na zdraví ohrožující podnět z okolního prostředí (například úraz) nebo z vnitřního prostředí organismu (například infekce). V takovém případě se organismus opět snaží dosáhnout přirozené rovnováhy, která je garantem zdraví a bezpečí.

Jak obecně postupuje homeopat?

Při akutní fázi nemoci se snaží zasáhnout co nejdříve, už při prvních příznacích. To znamená dobrou šanci k vyléčení. U léčby chronických nemocí je důležité, aby určil tzv. homeopatickou typologii pacienta. Stanoví tzv. "terén". Podle definice francouzské školy (u nás zastoupené již od začátku devadesátých let společností Boiron) je "terén predispozice (předurčenost) daného jedince k onemocnění".

Tato predispozice je dáno jednak fyziologickým (délka končetin, výška postavy apod.) a psychologickým (flegmatik, cholerik apod.) typem jedince, dále rodinnou a osobní anamnézou.

Individuální reakce nemocného (IRN)

Výše zmíněným "terénem" je dána tzv. individuální reakce nemocného (IRN). Ta zařazuje pacienta do skupiny osob, které mají společné reakce na různé zevní i vnitřní podněty. Abych to trochu přiblížil: někdo lépe snáší chlad, jiný zase horko. Někdo se cítí lépe v místnosti, jiný pod širým nebem. Někdo má rád kořeněná jídla, jiný ne. Tyto příklady samozřejmě nejsou příznaky nemocí. Nicméně, pokud u pacienta dojde například ke změně citlivosti na teplo nebo na světlo, homeopat zpozorní, protože to už může, podle filosofie homeopatie, znamenat narušení rovnováhy zdraví a nemoci v organismu.

Homeopatická typologie

Zakladatel homeopatie, německý lékař Samuel Hahnemann (1755-1843), stanovil 12 základních skupin osob, které reagují na podněty stejným způsobem. Jsou označeny latinskými názvy podle základních homeopatických léků (Aurum, Calcarea Carbonica, Lachesis, Lycopodium, Natrum-ne Natrium!-muriaticum, Nux vomica, Phosphorus, Platina, Pulsatilla, Sepia, Silicea a Sulfur). Od té doby se na typologii stále pracuje a na toto téma bylo již vydáno mnoho obsáhlých homeopatických knih v různých jazycích.

Jedním ze způsobů, jak jsou pacienti zařazení do určité skupiny, je jejich citlivost na jeden z uvedených 12 základních homeopatických léků. Na základě tohoto zařazení už homeopat ví, jaké léky by měl na začátku léčby nasadit.


Příklad homeopatické typologie: Aurum

Pro představu uvedu jen několik znaků jedince zařazeného podle homeopatické typologie jako Aurum.

Jedinec tohoto typu je silná osobnost, mluví nahlas, záleží mu na tom, aby si ho lidé všimli a podle toho se chová a obléká.

Má černé oči a tmavé husté vlasy. Nosí rád zlaté předměty.

Může trpět například vysokým krevním tlakem, artrózou, sklonem k depresím nebo dalšími nemocemi.

V dětství trpěl infekcemi uší, nosu nebo krku. Jeho příznaky se zhoršují za soumraku nebo v noci. Je to dominantní a emotivní osobnost.

A tak bych mohl dál pokračovat, ale případné zájemce odkazujeme na bohatou literaturu, dostupnou i u nás již v češtině.


Homeopatické léky

Působí na principu "similia similibus curantur", tedy podobné se léčí podobným. Jde o to, že původně použitá látka, základní substance (rostlinného, živočišného, minerálního nebo jiného původu) vyvolá v obvyklé dávce (může se jednat o léčebnou dávku, ale také o náhodnou otravu apod.) určité symptomy, pak tatáž látka neboli základní substance v homeopatickém ředění může stejné příznaky léčit. Jako příklad lze uvést rulík zlomocný (Atropa belladonna). Tato jedovatá rostlina vyvolává při otravě (mimo jiné) překrvení, zvýšenou citlivost smyslů a křeče. Naproti tomu homeopatický lék Belladonna se v homeopatii nasazuje, pokud se u pacienta objeví překrvení spojené s křečemi, například u angíny.

Příprava homeopatického léku

Ze základní zpracované substance se připraví tzv. matečná tinktura. V ní se základní substance zpracuje (například u léčivých rostlin louhováním) v lihu. Koncentrace tohoto roztoku se může u každého léku lišit. Tato matečná tinktura se použije k ředění. V případě francouzské školy je to tzv. centezimální ředění. To vysvětluje tajemnou zkratku v názvu každého homeopatického léku "CH" neboli centezimální ředění podle Hahnemanna (proto znalec čte "cé há", nikoliv "chá").

Pro výrobu se připraví sada nepoužitých čistých lahví a zátek. Do první se dá 1 díl matečné tinktury a 99 dílů vhodného vehikula (obvykle čisté vody). To vše se stokrát protřepe (tzv. dynamizace dle homeopatů). Tím je vytvořeno ředění 1 CH. Z tohoto roztoku se vezme jeden díl, který se přemístí do nové láhve (č.2) a zase doplní 99 díly vehikula a opět se stokrát protřepe-je vytvořeno ředění 2 CH, a tak se postupuje dále až k libovolnému ředění (například až 200 CH). Získané konečné ředění (třeba 9 CH) se použije k tzv. impregnaci lékových nosičů, zejména granulí nebo globulí. Tím je homeopatický lék hotov.

Granule jsou kuličky (připomínající "antiperle"), které jsou obsaženy v různobarevných tubičkách (barvy se liší podle ředění, na našem trhu jsou ředění 5, 9, 15, 30 a 200 CH). V nich je asi 80 granulí. Obvyklá jednotlivá dávka je 5 granulí.

Globule jsou drobné kuličky (váží tři až pět miligramy) a jsou obvykle v malých tubách. Jedna tuba je jedna dávka. S nimi se můžeme setkat u volně prodejného léku Oscilococcinum.

Homeopatika se mohou vyskytovat i v dalších lékových formách, jako jsou kapky, čípky, masti, sirupy nebo tabletky.

Jaké ředění se používají u pacientů podle typu onemocnění?

Na začátek je dobré zdůraznit, že poslední molekula základní substance se ztrácí zhruba při ředění 4 CH. Další důležitá okolnost je to, že ředění 15 CH není třikrát silnější než ředění 5 CH. V případě homeopatik je nesmysl mluvit o "síle", ale je třeba použít termín "ředění".

Výběr správného ředění je pro homeopata často složitá záležitost. Zjednodušeně řečeno, čím je větší podobnost mezi příznaky nemoci a farmakologickým (ne homeopatickým) účinkem základní substance, tím se používá vyšší ředění. Při lokálních nebo jednoduchých příznacích se používají ředění 5 nebo 9 CH (podlitina, rýma, kašel, ale i třeba prořezávání zoubků u dítěte nebo nedostatečná tvorba mateřského mléka u matky). Naproti tomu 15 nebo 30 CH ředění se používají u chronických nemocí, kdy se již shoduje více příznaků (například atopický ekzém nebo alergie). Nasazení ředění 200CH je už záležitost pro velmi zkušeného homeopata.


OTÁZKY KOLEM HOMEOPATIE


Jak působí homeopatický lék? To je, jak by řekly Rychlé šípy, kardinální otázka, protože na ni dosud nikdo uspokojivě neodpověděl. Vzhledem k tomu, že se v homeopatických lécích nenachází ani atom původní substance, může se jednat o hypotetické částice menší než atom, nebo určitý přenos energie a informace.

Co je to alopatie? V homeopatických textech se můžeme setkat s názvem "alopatie" nebo "alopatická" medicína. To je zcela jednoduché-je to klasická medicína.

Jsou různé druhy homeopatik z hlediska složení, stejně jako přípravy? Ano, jsou. My známe francouzské léky firmy Boiron, které mají již zmíněné centezimální ředění (CH). V německy mluvících zemí se zase používá tzv. decimální ředění (zkratka D). U nás byly svého času k dostání na trhu homeopatika firmy Dr. Peithner v tomto ředění. V USA některé firmy přidávají do složených (polykompozitních) homeopatik výtažky z léčivých rostlin nebo minerály a stopové prvky. Stejně tak se liší homeopatické školy ve Francii, Nizozemí, Anglii, Německu nebo USA.

Kdy může homeopatika doporučit lékárník? Je to zejména v případě akutních onemocnění (řečeno zjednodušeně), kdy se používají ředění 5 nebo 9 CH. Jako příklad lze uvést nadýmání, afty, bodnutí hmyzem (běžné stavy), bolesti v krku, chřipka (ne závažné stavy), kašel, pohmožděniny, prořezávání zoubků u dítěte, nedostatečná tvorba mateřského mléka a tak dále. Nemalým problém je, že zejména zákaznice mají tyto běžné indikace „nastudované", a upřímně řečeno, už tak nestojí o radu lékárníka. V případě chronických problémů, pokud chceme být seriózní, bychom měli mít nabyté určité zkušenosti v oboru a hodně času na konzultaci s pacientem. Samozřejmě homeopatika není profesionální doporučovat u vážných nemocí, jako jsou rakovina, epilepsie, schizofrenie apod.

Mohou se homeopatika kombinovat s klasickými léky? Ano, mohou, to není problém. Nevadí ani při užívání antikoncepce.

Jsou homeopatické léky hrazené zdravotní pojišťovnou? Ne, homeopatické léky (ani konzultace s homeopatem, byť je to lékař) nejsou hrazené zdravotní pojišťovnou, pacient si vše hradí sám.

Mohou se homeopatika užívat preventivně? Ano, v některých případech, například v období chřipkových epidemií. Jejich užíváním, dle homeopatů, lze snížit riziko vzniku onemocnění. V létě je doporučováno užívat jako prevenci vzniku sezónních alergií.

Jsou všechny homeopatické léky volně prodejné? V současnosti jsou u nás na trhu jen homeopatika firmy Boiron. Polykompozitní (obsahují více složek) jsou všechna volně prodejná. Naproti tomu monokompozitní (různě barevné tubičky) jsou některé (bez ohledu na ředění) pouze na lékařský předpis! Které to jsou, najdete na webových stránkách Boironu. V ředění 200CH jsou na lékařský předpis všechna homeopatika.

Je tedy homeopatie placebo nebo je účinná? Na tuto otázku si každý čtenář tohoto článku musí odpovědět sám. Odpůrci argumentují nulovým obsahem účinných látek (podle fyzikálních zákonů) a nedostatkem klinických studií, příznivci naopak třeba tím, že homeopatie pomáhá u kojenců, malých dětí nebo i u zvířat.


A co na závěr?

Pro pracovníky lékáren je dobré zvážit, jestli je homeopatie v jejich lékárně přínosná, či ne. Záleží také na jejich přesvědčení, zda jsou více či méně materiálně orientováni (byť někteří věřící zase odmítají homeopatii z jiných, vlastních důvodů). Homeopatie nebude nikdy asi zásadně finančně přínosná pro ekonomiku lékárny, ale zase na druhou stranu může lékárnu odlišit od konkurence a zákazníci si mohou k homeopatikům koupit třeba multivitaminy, fytofarmaka nebo přírodní kosmetiku.

Homeopatie tu byla už v minulosti. Například lékárna U bílého jednorožce v Praze na Staroměstském náměstí nabízela před druhou světovou válkou nejen homeopatika, ale také homeopatickou čokoládu!

A tak si myslím, že ať se nám to líbí, či ne, homeopatie tu bude s námi i nadále. Jen bude záležet na našem přístupu k ní, zda ji budeme ignorovat nebo si ji začleníme do své nabídky.

PharmDr. Tomáš Arndt

Zdroje:
RICARD, P. Homeopatický rádce pro farmaceuty. Vodnář a Rhodon, 1. vydání, Praha 1992.
Webové stránky firmy Boiron: www.boiron.cz.
Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie