Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY V TĚHOTENSTVÍ A PŘI KOJENÍ



Mezi častými otázkami, se kterými se zaměstnanci lékáren, ať už lékárníci nebo farmaceutické asistentky střetávají, jsou otázky, co může užívat na samoléčbu těhotná nebo kojící žena (jsem rád, že zatím nemusím používat termín „těhotný člověk"). Na tyto otázky nebývá vždy jednoduchá ani jednoznačná odpověď. Často se výrobci snaží (je to spíše pravidlo než výjimka) přehodit tento „horký brambor" (zejména z hlediska právní zodpovědnosti) na lékaře nebo lékárníky. Ještě častěji to jsou lékárníci (a farmaceutické asistentky), protože oni jsou v první linii otázek a odpovědí. Musí ze svých odpovědí vycházet z co nejoficiálnějších doporučení autorit, ať už to může být Státní ústav pro kontrolu léčiv, výrobci léků, Česká lékárnická komora nebo odborné zdravotnické publikace. 2,16,17,18,19 

Bohužel často jsou tyto informace nejednoznačné a je potřeba je ověřit z více zdrojů. 

Není řídkým jevem, že lékař doporučí pacientce: „Zeptejte se v lékárně, tam to budou vědět...".

Velmi oblíbeným dotaz pacientek na zaměstnance lékáren je rovněž: „A co se mi může stát, když to budu užívat?".

Nicméně v zájmu spravedlnosti je nutno říci, že většina žen k této problematice přistupuje velmi odpovědně a myslí hlavně na své dítě.

Rozsah tohoto článku vylučuje problematiku užívání léků na předpis v těhotenství a při kojení. Je to vlastně dobře, protože jednak je to jednoznačně „parketa" ošetřujícího lékaře (a lékárník zde má pouze poradní hlas) a pak na toto téma existuje kvalitní odborná literatura. Proto se zaměřím na několik základních zdravotních problémů, které musíme v lékárně řešit. V některých případech se zmíním i o doplňcích stravy, i když se tím odchýlím od názvu článku.


A ještě jedno důležité upozornění! Obecně je doporučeno neužívat během prvního trimestru žádné léky (a také ne doplňky stravy), až na výjimky!


Nevolnost a zvracení

Jeden z nejtypičtějších (i mediálně nejznámějších) příznaků těhotenství je časté zvracení. 13 Postihuje až 80 % těhotných žen v intervalu jednou až dvakrát denně. Pokud je častější a úpornější (odborně hyperemesis gravidarum), měl by se mu bez diskuze věnovat lékař. Co může lékárník vlastně doporučit, když se jedná o fyziologický jev?

Užívat vyšší dávky vitamínu B6, který pomáhá zmírňovat projevy nevolnosti (nepůsobí ale proti samotnému zvracení). Celkové denní dávka je v České republice stanovena u těhotné ženy na 2,5 mg a u kojící ženy 2,2 mg. 1 

Vhodné na zmírnění nevolnosti a zvracení jsou různé doplňky stravy s obsahem výtažku z kořene zázvoru. Zde je ovšem na místě upozornit, že vyšší dávky zázvoru mohou vyvolat předčasný porod! 20 Proto, i když se jedná „jen" o doplněk stravy, je důležité dodržet doporučené dávkování. Je to i klasický příklad nejednoznačnosti informací, se kterými musí lékárník pracovat a jejich „podávání" pacientkám musí vážit na příslovečných lékárnických vahách. Dobré je také doporučit nastávající mamince, aby jedla častěji a menší porce nekaloricky studeného jídla. Vhodné je také podávat chladnou Coca-colu po lžičkách.2

Chřipka a nachlazení posílení imunity

V případě nachlazení (virové infekce horních cest dýchacích) nebo „klasické" chřipky je určitě dobré pro pacientku konzultovat své problémy s lékařem. Při zvýšené teplotě nad 38 ˚C je třeba užít antipyretika (viz oddíl o analgeticích), protože jinak může dojít k poškození plodu! Pro posílení imunity je možné užívat vitamin C. Z homeopatických léků je možné užívat Oscilococcinum® (jedna tubička týdně). Důležité je dodržovat pitný režim a vyhýbat se delšímu pobytu v suchých místnostech. Na posílení imunity a pro prevenci před nachlazením je také možné užívat volně prodejné léky (Lacidofil®) nebo doplňky stravy ze skupiny probiotik, které nejen přispívají k dobrému stavu střevní mikroflóry, a tím i snížení trávicích potíží, ale i k posílení nespecifické imunity.

V případě oslabení imunitního systému, nebo pokud dochází k opakovaným infekcím, je možné užívat volně prodejné léky z oblasti systémové enzymoterapie (Wobenzym®, Phlogenzym®).3 V tomto případě je dobré, aby pacientka alespoň stručně probrala jejich užívání s ošetřujícím lékařem.2

Při bolestech v krku je možné užívat volně prodejný lék Septilen® (adipát aminotridekanu, Tridekanamin). Obsažená látka působí proti mikroorganismům vyvolávajícím zánětlivá onemocnění.21 Vhodné je také salinické kloktadlo, známé pod názvem čtyři soli nebo 4Na, připravované v lékárně.

Kašel

Při kašli je třeba rozlišit, zda je třeba doporučit léky podporující vykašlávání při „vlhkém" (produktivním) kašli nebo léky působící proti suchému dráždivému kašli. Do jisté míry je „univerzální" homeopatický sirup Stodal®, který lze doporučit, pokud si pacientka není jista typem kašle (celkem běžný případ v lékárenské praxi). Důležitý je dostatek tekutin a vyhnout se pobytu v suchých místnostech.

Expectorancia

Z expektoracií je možné v druhém a třetím trimestru doporučit ambroxol (Mucosolvan®, Ambroxol®, Ambrobene® a další), acetylcystein (Mucobene®, ACC long®) nebo bromhexin (Bromhexin®).2 Je důležité upozornit, že by se tyto vyjmenované léky měly užívat pouze krátkodobě. U ambroxolu se někdy upozorňuje, že by se neměl užívat při kojení, ale jiné zdroje naopak potvrzují jeho bezpečnost.4

Antitusika

Pro druhý a třetí trimestr je možné pro krátkodobé užívání doporučit butamirát citrát (Sinecod®, Tussin®).5 Butamirát citrát má nespecifický anticholinergní a bronchospasmolytický účinek, který přispívá k lepšímu stavu respiračních funkcí. Nevyvolává závislost ani netlumí dechové funkce.6 Je možné ho užívat i během kojení.2

V období druhého trimestru je možné ještě podávat k utlumení kašle dextrometorfan.2 Tato léčivá látka potlačuje kašel centrálním mechanizmem - v prodloužené míše a nucleus tractus solaris a zvyšuje práh pro kašel. 6 Je řazen ke kodeinovým antitusikům. Nicméně během kojení by neměl být podáván. Navíc je třeba ho užívat pouze samostatně, což je v současnosti možné jen ve formě sirupu (Robitussin antitusikum®).

Rýma

V případě rýmy lze krátkodobě (kvůli riziku zvýšení krevního tlaku) používat dekongescentní nosní kapky, například s účinnou látkou oxymetazolin hydrochlorid (Nasivin®). Doporučuje se aplikovat na zmírnění dva až tři dny.

V případě dlouhodobějšího užívání je možné doporučit pacientce nosní kapky se silicemi z léčivých rostlin, mořské nebo minerální vody nebo s panthenolem.2

Nosní kapky obsahující přírodní silice byly dříve na trhu pod názvem Pinosol®, které se však již nyní nevyrábějí. Na trhu jej jejich nástupce Pinio-Nasal® (i další podobné kapky). Tato skupina nosní kapek obsahuje jako základní složky silice z borovice, máty a eukalyptu. Tyto silice mají antiseptické, antiflogistické a antimikrobiální účinky. Přispívají k lepší průchodnosti nosu a snížení nosní sekrece.

Nosní kapky obsahující solné roztoky (mořská voda) nebo minerální vodu (Vincentka®) zvlhčují nosní sliznici a čistí a uvolňují dýchací cesty. Obsažené minerální prvky zlepšují regeneraci, prokrvení a obranyschopnosti nosní sliznice (Vincentka®, Quixx®, Physiomer®, Sterimar® a další).8

U těhotných a kojících žen je možné také doporučit nosní kapky s obsahem panthenolu, který urychluje hojení drobných povrchových poranění v nose, má regenerační a hydratační účinky.  V těchto přípravcích je panthenol také kombinován s výtažkem z aloe vera, který má hojivé a hydratační účinky, zvlhčuje nosní sliznici vysušenou pobytem v prostředí s nízkou relativní vlhkostí (PantheNose® nosní sprej). Z homeopatik lze doporučit lék Coryzalia®.

Bolest a horečka

Nejbezpečnějším analgetikem a antipyretikem v období těhotenství a kojení je paracetamol (Paralen®, Panadol®). Dá se krátkodobě a v rámci doporučeného dávkování užívat během celého těhotenství, dokonce i v prvním trimestru, kdy se jinak užívání léků nedoporučuje (primární je zmírnění bolesti horečky u těhotné ženy). Z dalších látek z této skupiny je možné v druhém trimestru ještě doporučit kyselinu acetylsalicylovou (Acylpyrin®, Aspirin®), ibuprofen (Ibalgin®, Apo-Ibuprofen®, Brufen®, Ibumax® a další), diclofenak (Voltaren®, Diclofenac AL® a další) a naproxen (Nalgesin®).

Je třeba zdůraznit, že tyto léčivé látky se užívají pouze ve druhém trimestru. Ve třetím trimestru představují potencionální riziko pro lidský plod.2 Rovněž tyto léky se nesmějí užívat ani v prvním trimestru (i když některé zdroje povolují užívání ibuprofenu i v prvním trimestru, byl v tomto ohledu velmi opatrný). 9 Obecně platí, že uvedené léky se užívají v nižších dávkách a pokud tomu nebrání žádné další zdravotní komplikace.

V období kojení jsou jako léčivé látky první volby doporučovány paracetamol a ibuprofen.22

Kyselinu acetylsalicylovou je možné doporučit jen jednorázově. Užívání diklofenaku a naproxenu se během kojení nedoporučuje (delší poločas a málo zkušeností s bezpečností užívání v tomto období). 2      

Zácpa

U žen v období těhotenství je zácpa častý problém.13 Přispívá k němu pokles motility gastrointestinálního traktu. V případě lehčí zácpy lze podávat projímadla ze skupiny objemových laxativ. Ty obsahují přirozeně se vyskytující polysacharidy nebo polosyntetické polysacharidy. Nejznámější zástupce je osemení jitrocele indického, Psyllium®. Ve střevě se nevstřebá, naváže na sebe vodu, posléze tím nabobtná a tím zvětšují objem stolice, což přispívá k žádoucí defekaci. Účinek nastupuje přibližně za týden.23

V případě silnější zácpy je dobré podávat osmotická laxativa. Zde lze uvést lactulosu (Duphalac®, Lactulosa®) a glycerol ve formě glycerinových čípků (Suppositoria glycerini®).

Lactulosa je řazena mezi syntetické disacharidy a vzhledem ke svému osmotickému působení na sebe váže vodu, zřeďuje střevní obsah a tím v důsledku zvětšuje jeho objem. Tím potom dochází k snadnější defekaci. Jistou nevýhodou je flatulence (nadýmání). Účinek se dostaví za jeden až dva dny. Během užívání je nezbytné pít dostatečné množství tekutin.

Glycerin se zavádí ve formě známých rektálních čípků. Působí mírně osmoticky, tím dráždí střevní stěnu (navíc má lubrikační účinky) a tím umožní odchod stolice. Působí během 10 až 20 minut.24 Glycerinové čípky se nesmí zavádět u pacientek s krvácejícími hemoroidy.13

Jen zcela výjimečně a jednorázově je možné podat kontaktní laxativa, jako je bisacodyl (Fenolax®) nebo pikosulfát sodný (Guttalax®). Důležitá jsou při zácpě dietní a režimová opatření (pohyb, dostatek tekutin a vlákniny).

Průjem

V případě průjmu má lékárník nebo farmaceutická asistentka v lékárně několik možností.

Je možné podávat čisté adsorpční (též medicinální, rostlinné či nesprávně, ale velmi často „živočišné" uhlí). V lékárně se s ním nejčastěji setkáme pod názvy jako Carbosorb® nebo Carbo medicinalis®. Nesmí se ale podávat kombinované adsorpční uhlí Carbocit®, které navíc obsahuje kyselinu citronovou a gallan bismutitý. Patří do skupiny střevních adsorbencií. Do stejné skupiny patří i účinná látka diosmectit (Smecta®, Smecta Go®).12  

Jak napovídá název této skupiny léčivých látek, jejich účinek spočívá v adsorpci plynů a toxinů různých baktérii (naváží je na svůj povrch), které potom neškodně odcházejí z těla ve stolici. Diosmektit (Smecta®) vzhledem ke své lamelární struktuře a vysoké plastické viskozitě dosahuje účinné pokrývací schopnosti na gastrointestinálním hlenu. Diosmektit interaguje s glykoproteiny slizničního hlenu, a tím zvýší jeho odolnost proti působení agresivních látek.

Střevní adsorbencia je nejvhodnější podat při průjmu způsobeném nevhodnou stravou (tzv. alimentární průjem) nebo i u lehčích forem infekčního průjmu zaviněného baktériemi nebo viry. U této skupiny léčiv je třeba si uvědomit, že mohou zhoršit vstřebávání jiných léčiv a je proto je třeba užívat s odstupem cca dvou hodin od jiných léků (pokud je to možné vzhledem k typu průjmu).

V těhotenství a kojení je možné také podávat lék Hylak forte®. Tento lék obsahuje jako účinnou složku produkty metabolizmu Escherichia coli, Streptococcus faecalis, Lactobacilus acidophilus a Lactobacilus helveticus. Patří mezi tzv. eubiotika, látky upravující složení bakteriální střevní flóry. Společně s probiotiky (již například zmíněný Lacidofil®) se podávají jako doplněk celkové léčby průjmových onemocnění.13 Na závěr je důležité připomenout, že během průjmu je třeba dbát o doplňování tekutin obohacených minerálními solemi a dalšími látkami (glukóza, citronan sodný, chlorid sodný, chlorid draselný a jiné složky).

Nadýmání

V případě nadýmání je nejvhodnější podávat volně prodejné léky s obsahem simethiconu. (Espumisan®, Sab simplex®). Tato látka změnou povrchového napětí ve střevě zmírňuje nadýmání (flatulence, meteorismus). Vhodné je také užívání již zmíněného adsorpčního („živočišného uhlí").2 Vhodné je i pití fenyklového nebo mátového čaje.2 Nezbytné je také dodržování správné diety.

Hemoroidy

Hemoroidy jsou, zejména u těhotných žen, velmi častý zdravotní problém. Vyskytují se hlavně v druhém a třetím trimestru a po porodu. Proč tak často vznikají, není ještě zcela jasné. Roli hraje zvýšení nitrobřišního tlaku (způsobuje zácpu a venostázu) a hormonální změny v tomto období. Projevují se svěděním v konečníku a oblasti análního otvoru a bolestí v této oblasti.13 Pokud dojde k opakovanému výskytu krve ve stolici, pak by pacientka měla neprodleně navštívit svého lékaře. V tomto případě je možné doporučit v lékárně některé čípky nebo masti, ale jaké? Jako možnost první volby je možné doporučit Preparation H® mast nebo čípky, které je možné aplikovat v těhotenství i během kojení neomezeně. Lék Procto-Glyvenol® (krém i čípky) lze aplikovat počínaje druhým trimestrem a během kojení. Mast nebo čípky Faktu® lze použít jako lék druhé volby, ale pouze na doporučení lékaře. Jiné (Dobexil® mast a čípky, Doxiproct® mast) nejsou pro léčbu hemoroidů v těhotenství podle jejich výrobců vhodné a neměli bychom je v lékárně doporučovat. Ještě zbývá možnost sedacích koupelí v odvaru z dubové kůry.

Dále je třeba upozornit pacientku, že musí dodržovat dietní a režimová opatření, zejména hygienu po stolici (mytí konečníku vodou anebo použití vlhčených ubrousků) a chování udržující pravidelnou a měkkou stolici.13

Doplňková léčba močových infekcí v těhotenství

Základní léčba infekcí močových cest patří plně do kompetence lékaře, ale i v lékárně můžeme doporučit některé doplňky stravy nebo čaje jako komplement léčby. Odborníci se často liší v názoru, zda je vhodné tyto doplňky stravy užívat. Argumentují tím, že mohou mít rozdílné složení z hlediska obsahu, kvality a kvantity obsažených složek a že nejsou k dispozici studie ohledně účinnosti a bezpečnosti.14 Nicméně soudím, že je možné s důrazem na to, že se jedná jen o doplněk celkové léčby doporučit ty doplňky stravy, kde výrobce vysloveně uvádí, že je možné je užívat během těhotenství a při kojení.

Vhodné jsou brusinky (nejčastěji ve formě sirupu-doplněk stravy Uroval Megabrusinka Forte sirup®, zde výrobce uvádí, žen ho mohou i těhotné a kojící ženy). Látky, proanthokyanidiny ze skupiny flavonoidů, obsažené v plodech brusinek brání bakteriím usadit na sliznici močových cest.25 Z dalších pozitivních účinků je zapotřebí uvést jejich působení proti bakteriím Escherichia coli při infekcích močových cest. Mechanismus tohoto působení spočívá v tom, že adherují na bakterie, a tak jim znemožní usadit se na stěnách sliznice močových cest, kde by škodily. Jedná se o vazbu na specifické molekuly na povrchu bakterií, pomocí kterých se vážou k specifickým sacharidovým receptorům na povrchu uroepiteliálních buněk močového traktu. Pokud se bakterie nemohou uchytit, jsou vyplavovány močí a nedochází k jejich dalšímu množení.15

Ve zmíněném sirupu je také obsažen monosacharid d-manóza. Ten působí stejně, zabraňuje tomu, aby došlo k usazení škodlivých baktérií Escherichia coli na sliznici močových cest. Ty jsou pak neškodně odplavovány v moči. 25 Samostatně můžeme v lékárně nabídnou tuto látku v doplňku stravy Blokurima® sáčky, kde výrobce uvádí, že je mohou užívat i těhotné ženy. Těhotné i kojící ženy mohou dále pít i některé urologické čaje. Ale zde pozor, záleží na složení, nesmějí obsahovat léčivé rostliny nevhodné při těhotenství a (nebo) kojení, zejména medvědici léčivou (Arctostaphylos uvae-ursi). Užívání této rostliny v těhotenství a kojení je striktně zakázáno.2

Ostatní volně prodejné léky a doplňky stravy doporučované v těhotenství a kojení

V případě nespavosti lze doporučit z léčivých rostlin kozlík lékařský (Valeriana officinalis) nebo meduňku lékařskou (Melissa officinalis) buď jako samostatné čaje (bez dalších přísad), nebo v doplňcích stravy ve formě tobolek či tablet (také bez dalších přísad.). Tinktury jsou nevhodné, protože obsahují líh.

V případě onemocnění žil lze doporučit masti, gely nebo krémy - heparin gel (Lioton®) nebo mukopolysacharidy (Hirudoid®).2

V případě pálení žáhy a refluxní choroby jícnu je možné doporučit volně prodejné léky Maalox® (hydroxid hlinitý, hydroxid hořečnatý), Talcid® (hydrotalcid) a Rennie® (uhličitan vápenatý, uhličitan hořečnatý). Je třeba vzít do úvahy, že i tyto léky je třeba užívat jen po nezbytně nutnou dobu a přísně dodržovat doporučenou dávku. Hlinité soli obsažené v Maaloxu® mohou u těhotných žen vyvolat zácpu. Rennie® a Talcid® obsahují cukr, nejsou tedy vhodné pro diabetičky. 

Závěr

Jak ze článku vyplývá, lékárníci a farmaceutické asistentky mají stále poměrně velkou možnost výběru volně prodejných léků nebo doplňků stravy, které lze doporučit jako součást celkové léčby těhotným nebo kojícím ženám. Samozřejmě, vždy je dobré pamatovat na to, kdy můžeme doporučit něco jako lékárníci a kdy už je třeba pacientce doporučit návštěvu lékaře.

 PharmDr. Tomáš Arndt

Literatura:

1. HLÚBIK, Pavol a Hana STŘÍTECKÁ. Vitaminy v graviditě-přínos a rizika. Interní medicína pro praxi. 2004, 6(7), s. 352-356.

2. VACHEK, Jan. Farmakoterapie v těhotenství a při kojení: [průvodce pro každodenní praxi]. Praha: Maxdorf, 2013.

3. MATOUŠKOVÁ, Michaela a Miroslav HANUŠ. Záněty dolních močových cest, uroinfekce v graviditě a při laktaci. Praktické lékárenství. 2009, 5(2), 64-69. Dostupné také z: http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2009/02/04.pdf

4. JIRSOVÁ, Eva. Farmakoterapie při kojení. Interní medicína pro praxi. 2006, 8(4), 198-200.

5. ŠVARC, Michal. Některé aspekty diagnostiky a terapie kašle zejména v těhotenství u dětí. Medicína pro praxi. 2017, 14(1), 16-20. Dostupné také z: http://www.medicinapropraxi.cz/

6. JUŘICA, Jan. Moderní terapie kašle. Pediatrie pro praxi. 2013, 14(1), 30-38. Dostupné také z: http://www.pediatriepropraxi.cz/archiv.php.

7. NOŽINOVÁ, Eva. Léky v těhotenství a při kojení. In: Doporučené postupy České lékárnické komory pro konzultační činnost v lékárnách. 2010, s. 74-82. Dostupné také z: http://www.lekarnici.cz/Pro-verejnost/PORADENSTVI---KONZULTACE-%281%29/PORADENSTVI---KONZULTACE-(2)/Doporuceny-postup---Leky-v-tehotenstvi-a-pri-kojen.aspx

8. FORMÁNEK, Martin, Olga SVOBODOVÁ a Debora JANČATOVÁ. Terapie nemocí z nachlazení. Praktické lékárenství. 2015, 11(5), 164-169. Dostupné také z: http://www.praktickelekarenstvi.cz/archiv.php .

9. NOVOSADOVÁ, Martina. Racionální terapie bolesti v těhotenství. Praktické lékárenství. 2014, 10(4), 126-129. ISSN 1801-2434. Dostupné také z: http://www.praktickelekarenstvi.cz/archiv.php .

10. NOSKOVÁ, Pavlína. Léčba bolesti během gravidity a laktace. Medicína pro praxi. 2011, 8(9), 370-373. ISSN 1214-8687. Dostupné také z: http://www.medicinapropraxi.cz/archiv.php .

11. DOSEDĚL, Martin, Josef MALÝ a Kamil RUDOLF. OTC léčiva a samoléčení průjmu a zácpy. Praktické lékárenství. 2010, 6(6), 306-311. Dostupné také z: http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2010/06/11.pdf .

12. AMBROŽOVÁ, Helena. Průjmová onemocnění a jejich léčba. Praktické lékárenství. 2011, 7(3), 116-120. Dostupné také z: http://www.praktickelekarenstvi.cz/magno/lek/2011/mn3.php.

13. DOSEDĚL, Martin, Josef MALÝ a Martin PROCHÁZKA. Možnosti samoléčení u vybraných chorob gastrointestinálního traktu u těhotných a kojících žen. Praktické lékárenství. 2011, 7(6), 280-285. Dostupné také z: http://www.praktickelekarenstvi.cz/archiv.php.

14. MACEK, Petr. Infekce urogenitálního traktu v těhotenství a při kojení. Urologie pro praxi. 2010, 11(2), 70-74. Dostupné také z: http://www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2010/02/03.pdf .

15. NOVÁČKOVÁ, Marta a Roman CHMEL. Brusinky a probiotika-prevence a adjuvantní léčba recidivujících uroinfekcí. Urologie pro praxi. 2011, 12(4), 213-215. Dostupné také z: http://www.urologiepropraxi.cz/archiv.php .

16. POKORNÁ, Jitka, Veronika SUCHODOLOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení: Jitka Pokorná, Veronika Březková, Tomáš Pruša. Brno: ERA, 2008. Zdravá rodina.

17. SUCHOPÁR, Josef. Léky v těhotenství. Praha: Panax, 2000.

18. ELIS, Jiří a Karla ELISOVÁ. Léky v těhotenství. 2. vyd. Praha: Avicenum, 1989.

19. POKORNÁ, Jitka, Veronika SUCHODOLOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení: Jitka Pokorná, Veronika Březková, Tomáš Pruša. Brno: ERA, 2008. Zdravá rodina.

20. VACHALOVÁ, Jana. Byliny v těhotenství a při kojení. Bakalářská práce. Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, 2013.

21. KOTOLOVÁ Hana, KOLLÁR, Petr. Bolest v krku. Doporučený postup České lékárnické komory, 2018. Dostupné online: https://faf.vfu.cz/files/Bolest_v_krku.pdf.

22. NOSKOVÁ, Pavlína. Léčba bolesti během gravidity a laktace. Medicína pro praxi. 2011, 8(9), 370-373. Dostupné také z: http://www.medicinapropraxi.cz/archiv.php.

23. MARTÍNEK, Jan. Zácpa-častý problém. Praktické lékárenství. 2010, 6(1), 15-21. Dostupné také z: http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2010/01/04.pdf.

24. HANÁKOVÁ, Tereza. Terapie zácpy. Pharma News, 2015. Dostupné online: http://www.pharmanews.cz/clanek/terapie-zacpy/.

25. Brusinky v léčbě a prevenci infekcí dolních močových cest. Urologie pro praxi. 2014, 15(4), 191-192. Dostupné také z: http://www.urologiepropraxi.cz/archiv.php.  

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie