Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KŘTINY SE TŘEMI KMOTRAMI A JEDNÍM MODERÁTOREM



Magazín dostal pozvání na křest nové knížky. A nebyla to ani učebnice, ani jiná odborná literatura. Šlo o knížku, která slibuje příliv milého rodinného humoru. Ve středu 11. září pokřtil v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí svou knižní novinku sporťák Vojtěch Bernatský. Knížku pokřtily herečky Eva Holubová, Naďa Konvalinková a Andrea Kerestešová Růžičková. Pak odjel Vojta pokřtít svoji prvotinu i do Ostravy, tak, jak se na rodilého Ostraváka sluší a patří.

S Health communication nepojí Vojtu jen pracovní pouto, které vzniklo díky několikaletému moderování odborných kongresů Healthcomm Professional, ale za společně strávené roky, měsíce a dny se vytvořily přátelské vazby, které by se daly nazvat téměř rodinnými. Taková širší rodina, kterou spolu s týmem Health communication tvořili i účastníci kongresů. Tu svoji rodinu, v základu čtyřčlennou, si Vojta založil až těsně před čtyřicítkou. O to víc ho naplňuje, baví a dojímá. Proto si krásné chvíle, které se svojí rodinou tráví, začal zapisovat do deníku...


Při příležitosti vydání knížky Dvojtáta jsme Vojtovi Bernatskému položili pár otázek:


1. Od 10 let Pražák, od 19 let pracovník redakce sportu ČT, od 37 let otcem? Jsou to, Vojto, tvé milníky?

Jednoznačně. Možná bych přidal ještě jeden: před dvanácti lety, kdy jsem potkal svoji manželku. Díky ní, tátovi, který se odhodlal ve dvaačtyřiceti přesunout celou rodinu z jednoho na druhý konec republiky, a taky díky kamarádovi Standovi Milionovi (podepisoval se Standa 106), který mě vzal na návštěvu ČT, jsem vlastně velmi šťastný člověk.

2. Byly emoce z narození dětí tak silné, že jsi je musel přenést na papír? Pamatuješ si, kdy jsi udělal první zápis do deníku?

Byly to dva největší a nejsilnější zážitky v mém životě. Vlastně jsem se z nich dodnes nevzpamatoval. Kéž by mi to ještě dlouho vydrželo! Já jsem si vlastně vždycky něco zapisoval a s narozením syna Matyáše před třemi lety jsem to jen trochu zintenzivnil. Chytlo mě to natolik, že jsem dodnes nepřestal...

3. Psal sis zážitky s dětmi a najednou je tu knížka. Kde se vzala?

Jsem narozený ve znamení ryby a tak nějak se mi daří životem v dobrých vodách proplouvat, aniž bych nějak výrazně tlačil na vlnu. A stejně tak vznikla knížka. Psal jsem si takový rodinný blog a jednou večer, poté co jsem na pár měsíců v psaní polevil, říkám doma večer manželce, že mě to mrzí, že by to byla hezká knížka. A karma zapůsobila. Druhý den jsem měl v mailu zprávu od redaktorky nakladatelství Albatros, která si nějak všimla mého blogu a navrhla schůzku. Sešli jsme se, slovo dalo slovo, já jsem dopsal asi sto stran a na světě je Dvojtáta...

4. Budeš v psaní pokračovat?

Já jsem vlastně ani nepřestal. Už mám skoro 70 stran druhého dílu. Víte, já k tomu přistupuji opatrně a se vší pokorou. Na druhou stranu mě psaní moc baví, a pokud to bude bavit i čtenáře, bude to pro mě ten největší dárek. A taky signál, že pokračovat v psaní má smysl. 

5.  Několik sezón jsi moderoval kongresy pro lékárníky, potkal jsi řadu výjimečných osobností farmacie a medicíny, psychologie a dalších oborů. Vzpomněl sis během výchovy nebo při nemocech dětí někdy na některou vyřčenou poučku či radu, které na kongresech zazněly?

Na kongresy, na partu, která je organizuje, na sympatické lékárnice a lékárníky i na odborníky, od kterých jsem se hodně dozvěděl, vzpomínám opravdu hodně často. Mám mezi nimi i dost kamarádů a naprosto souhlasím, že tu vzniklo něco výjimečného. Prostě a jednoduše dodnes Vás všechny beru jako svoji velkou rodinu a doufám, že se zase alespoň s některými na našich životních cestách potkáme.

6. Vojto, co by sis přál, aby si čtenáři z tvé knížky odnesli do života?

Optimismus, pozitivní vidění světa, úsměv na tváři i na duši a vědomí, že láska, rodina a přátelství jsou největším kořením našich životů. 

Děkuji za rozhovor 

Chramst


Chcete vyhrát v naší soutěži knížku Vojtěcha Bernatského „DVOJTÁTA" s vlastnoručním podpisem autora?

Odpovězte nám na magazin@hcom.cz do konce října na soutěžní otázku:

 

Kolik ročníků odborných kongresů Healthcomm Professional moderoval Vojta Bernatský?


Ze správných odpovědí vylosujeme 3 výherce! 

 


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie