Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY



Zbyněk Sklenář
MAGISTRALITER RECEPTURA V DERMATOLOGII
Druhé vydání
Galén
ISBN 978-80-7492-395-1
441 s, 155x225 mm, vázané, černobíle, 1500 Kč 

Předkládaná publikace je pojatá systematicky - od historie magistraliter receptur, legislativy pro IVLP, zásad zevní léčby, přehledu vehikul až po těžiště publikace, tj. Receptář magistraliter extern. Receptář je rozdělen do skupin dle mechanismu účinku hlavních účinných látek. Každá položka je přehledně rozčleněna na podkapitoly, uvádějící složení, charakteristiku, indikace, kontraindikace, nežádoucí účinky, interakce, vlastní rozpis receptury, postup přípravy, upozornění, pokyny pro uchovávání a doporučenou použitelnost. V závěru knihy je seznam meziproduktů používaných v magistraliter přípravě, u každé položky doplněný o složení, charakteristiku, inkompatibility, pokyny pro přípravu a další praktické a technologické informace. Na něj pak navazuje přehled léčivých a pomocných látek s charakteristikou, informacemi o rozpustnosti, účincích a použití, dále pak výčet nejdůležitějších inkompatibilit, slovníček latinských zkratek a číslovek a slovníček synonym léčivých a pomocných látek používaných v magistraliter preskripci. I když MS preskripce v současnosti poněkud ustupuje hromadně vyráběným externům (HVLP), stále má své místo. Především tam, kde je zapotřebí individuální lokální léčba, tedy i individuální receptura. Individualizace je v současné medicíně velmi zdůrazňovaným pojmem - v diagnostice, léčbě a v přístupu k pacientovi. I když individualizovaná lokální léčba vychází z historických kořenů, má vysoce aktuální význam.


Eva Rychlíková
Orientační vyšetření páteře
Maxdorf 2021, 88 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-678-0
Cena: 195 Kč
Formát: 125 × 190 mm, brožovaná (V2) 

Většina publikací o funkčních poruchách páteře je bohužel velmi podrobná a ze složitého výkladu si lékař jen obtížně může udělat závěry pro každodenní praxi. Zcela chybí základní pohled na vyšetřování vertebrogenních poruch, které by bylo možno všeobecně použít ve všech oborech k orientačnímu vyšetření. První část publikace se věnuje podrobné anamnéze ze všech aspektů, druhá se zabývá stručným vyšetřením funkce páteře. I když se jedná jen o základní vyšetřovací postupy, poskytne kniha dostatek informací. Na jejich základě lze zvolit postup, aby lékaři (i na úrovni obvodních) rozhodli o dalších podrobných krocích. Současně jsou u každého vyšetření uvedeny i nejčastější příčiny omezení pohybu. V závěru jsou velmi stručně popsány svaly, které jsou často zkráceny, a svaly, které často ochabují.


Júlia Csanády a kol.
Transkatétrová implantace chlopní v instruktivních kazuistikách
Maxdorf 2021, 280 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-676-4
Cena: 895 Kč
Formát: 200 × 265 mm, pevná

Transkatétrová implantace chlopní je minimálně invazivní výkon umožňující náhradu poškozené srdeční chlopně - aortální nebo mitrální. Preferuje se zejména u pacientů s vysokým rizikem komplikací chirurgického výkonu na otevřeném srdci. Kniha obsahuje velký počet vybraných kazuistik se stručným schématem diagnostického postupu, diferenciální diagnostikou a technikou operace. Vlastní popis je doplněn množstvím zobrazovacích vyšetření a peroperačních fotografií, které umožní orientaci čtenáře a pochopení základních kroků diagnostiky a léčby.

Kniha je určena kromě kardiochirurgů rovněž kardiologům, kteří pečují o kardiochirurgické pacienty po operaci a často je na operaci připravují. Nejde přitom o monografii pro úzký okruh čtenářů, ale o praktickou příručku pro každodenní použití.


Jana Růžičková
Dívka pod hladinou
Příběhy dospívajících v krizi
Nakladatelství: Portál, 2021
Brož., 184 s., 269 Kč

Sára a Matyáš, dva z vícera hlavních hrdinů, jejichž příběhy naleznete v této knize - stávají se statečnými bojovníky, kteří se, okolnostem navzdory, staví k životu čelem. Někdy mají blízko sebe přátele a blízké, kteří jim bývají oporou, zatímco jindy se cítí osamělí. Skutečné příběhy hlavních hrdinů jsou hluboce lidské a osobní. Mohou se různým způsobem dotknout každého z nás. Cílem knihy je především přiblížení psychoterapie veřejnosti a umožnění orientace v tom, co může psycholog/terapeut nabídnout nejen dospívajícím v krizi.

https://obchod.portal.cz/beletrie/divka-pod-hladinou/


Carl Gustav Jung
Mandaly
Obrazy z nevědomí
Překlad Richard Bosák
Nakladatelství: Portál, 2021
Brož., 188 s., 349 Kč

Sanskrtské slovo „mandala" znamená kruh. Ten lze ztvárnit v oblasti náboženských rituálů nebo v psychologii. Jako psychologické fenomény se mandaly spontánně vyskytují ve snech, v jistých konfliktních stavech a u schizofrenie.

Výbor obsahuje tři Jungovy příspěvky na téma mandal: „K empirii individuačního procesu"; „O symbolice mandaly"; „Mandaly". První z nich představuje analýzu Jungovy pacientky paní X, druhý se zabývá výtvory různých pacientů a třetí je obecným pojednáním o tomto jevu. 

https://obchod.portal.cz/odborna/mandaly/


Dirk de Wachter
Umění být nešťastný
Inspirující pohled na štěstí a smysl života
Překlad Milena Nováková
Nakladatelství: Portál, 2021
Váz., 160 s., 299 Kč

Známý belgický psychiatr, věří, že snaha o štěstí jako cíl života je chybná. Vyzývá lidi, aby se navzájem častěji podporovali a nehledali hned odbornou pomoc. De Wachter pevně věří, že smutek není psychiatrická porucha, ale součást života. Proti hledání štěstí klade usilování o smysl a význam, což jsou podle něj mnohem cennější vodítka na cestě životem. Umění být nešťastný je srozumitelná, čtivá a láskyplná kniha o jednom aspektu života, jemuž se obvykle nedostává dostatečné pozornosti.

https://obchod.portal.cz/beletrie/umeni-byt-nestastny/


David Jilich, Veronika Kulířová a kol.
Infekce HIV
Maxdorf 2021, 176 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-688-7
Cena: 395 Kč
Formát: 140×200 mm, pevná 

Přední čeští odborníci přinášejí publikaci na téma HIV, neboť péče o HIV-pozitivní pacienty se dnes netýká jen specializovaných pracovišť, ale čím dál více proniká do všech zdravotnických a sociálních zařízení. Autoři si nekladou za cíl podat detailní přehled problematiky, jde především o  srozumitelné informování široké odborné veřejnosti, která s těmito pacienty může přijít do styku. V knize jsou aktualizované kapitoly jako je epidemiologie a diagnostika HIV, patogeneze, klinika a léčba. Kniha je obohacena o nové, aktuální otázky jako je Pre- a Postexpoziční profylaxe či HIV v ordinaci praktického lékaře. Text je bohatě doplněn přehlednými schématy, tabulkami a zajímavou obrazovou dokumentací.


Jiří Piťha, Michaela Týblová
Myastenie - obávaná diagnóza?
2. aktualizované a přepracované vydání
Maxdorf 2021, 96 str.
ISBN: 978-80-7345-689-4
Cena: 195 Kč
Formát: 130 x200 mm, brožovaná (V2)

Kniha je určena pacientům, u nichž byla zjištěna myasthenia gravis, a rovněž jejich blízkým. První vydání této knihy, které vyšlo před 16 lety, znamenalo velkou pomoc rodinám, které se potýkají s touto diagnózou. Doplněné a rozšířené vydání knihy reaguje na medicínský pokrok v této oblasti. Od prvního vydání došlo k některým změnám v přístupu k této nemoci, zejména ve vztahu k léčbě, anesteziologickým postupům a režimovým opatřením. Přestože v současné době informační exploze je relativní dostatek, nebo i nadbytek zdrojů přístupných na internetu, s výjimkou nemnohých stránek v anglickém jazyce většina informací trpí nepřesností, některé pak jsou do značné míry zavádějící.

Kniha, která vznikla na základě dlouholetých zkušeností autorů s pacienty trpícími myastenií, je zárukou solidnosti a spolehlivosti informací.


Stanislav Hájek
Není vrah jako vrah
Maxdorf 2021, 120 stran
ISBN: 978-80-9073-213-1
Cena: 245 Kč
Formát: 135×205 mm, vázaná

Téma „Mluv se mnou" se dostává do nových souvislostí. Zabýváme se otázkou, k jakým koncům může vést nedostatek komunikace mezi lidmi. Jde zde o konce, které mají charakter promyšlené vraždy či zabití v afektu. Jsou to osudy, které, podobně jako vážná nemoc, zasahují zásadním a nevratným způsobem do života obětí, pachatelů i jejich rodin. Příběhy, které jsou volně převyprávěny na základě vzpomínek PhDr. Stanislava Hájka, forenzního psychologa, vycházejí z jeho osobní zkušenosti a jsou doplněny jeho odborným komentářem a výkladem. Knížka se tak stává materiálem, který muže být užitečný pro odborníky, ale i čtením pro laickou veřejnost, čtením, ze kterého jde místy mráz po zádech. Nejsou to příběhy z podsvětí, ze světa zločinu. Jsou to příběhy vyvěrající z životů obyčejných bezúhonných lidí.


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie