Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY



Vít Petrů a kolektiv
Dětská alergologie, 2. přepracované a doplněné vydání
Maxdorf 2021, 451 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-666-5
Cena: 645 Kč
Formát: 156×232 mm, vazba pevná

Kniha, která vychází v druhé edici (1. vydání v roce 2012), reflektuje pokrok, ke kterému došlo v průběhu posledních 9 let v problematice alergických onemocnění dětského věku. Původní autorský kolektiv byl ochuzen o zakladatele dětské alergologie u nás, prof. MUDr. Václava Špičáka, CSc., který ve věku 90 let v roce 2019 zemřel. Jím původně zpracované kapitoly aktualizovali doc. MUDr. Vít Petrů, CSc., a prim. MUDr. Irena Krčmová, Ph.D. Autoři této reedice předkládají čtenáři komplexní a recentní pohled na etiopatogenezi, diagnostiku, léčbu, prevenci i prognózu imunopatologických stavů vzniklých na alergickém podkladě.

Obecná část monografie přehledně informuje o prevalenci, genetice, imunopatologii, etiopatogenezi, diagnostice, možnostech terapie, prevenci a prognóze alergických onemocnění u dětí. Samostatná kapitola pojednává o úloze sestry v péči o alergiky. V části speciální se pak autoři podrobně věnují jednotlivým onemocněním - průduškovému astmatu, alergické rýmě, kožním projevům alergie, problematice anafylaxe a potravinové alergie, se kterými se v poslední době často setkáváme i u velmi malých dětí, opakovaným respiračním infekcím, autoimunitním onemocněním a primárním imunodeficitům, na které se bohužel stále dostatečně nemyslí a děti se tak k imunologickému vyšetření a následné péči nezřídka dostávají pozdě. Další kapitoly se zabývají komorbiditami a komplikacemi astmatu a alergické rýmy. Text je bohatě dokumentován názornými obrázky, fotografiemi, tabulkami a schématy.


Michal Vaněček
Putování labyrintem světa
Maxdorf 2021, 124 str.
ISBN: 978-80-7345-683-2
Cena: 295 Kč
Formát: 164x235, pevná

Předlohou knihy byla dvě díla Jana Amose Komenského. Labyrint světa a ráj srdce je dílo Komenského, patřící k jeho nejčtenějším a nejznámějším filozofickým pracím. Druhou předlohou bylo dílo Regulae vitae. Putování labyrintem světa volně vychází z Komenského děl jako z inspirace, na níž je vystavěn dobrodružný příběh pro děti a mládež.

Na Zemi přilétá cestovatel z jiné planety s úkolem prozkoumat náš svět. Postupem času zjišťuje, že náš svět se od dob Komenského do současnosti vlastně vůbec nezměnil.


Tomáš Fait
Šestinedělí
Maxdorf 2021, 72 str., edice Porodnictví krok za krokem / Sv. 6
Editor: Martin Procházka
ISBN: 978-80-7345-685-6
Cena: 245 Kč
Formát: 125×190 mm, brožovaná

Šestinedělí je období do 42. dne od ukončení porodu. Je charakterizováno ústupem fyziologických i patofyziologických změn spojených s adaptací organismu na těhotenství, dochází k hojení případných peripartálních poranění a k rozvoji laktace. Přestože jde o období s klíčovým významem pro kvalitu dalšího období života ženy, ne vždy se mu věnuje dostatečná pozornost. Mimo jiné i proto, že se žena plně orientuje na dítě a své případné zdravotní problémy má tendenci bagatelizovat. Jeden z našich nejzkušenějších porodníků, doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. připravil přehlednou publikaci, která bude vynikajícím průvodcem medicínskou problematikou především pro gynekology, ale i pro lékaře dalších profesí. 


Zuzana Ritterová
Ve Freudových stopách
Maxdorf 2021, 111 str.
ISBN: 978-80-7345-682-5
Cena: 245 Kč
Formát: 148 ×200 mm, brožovaná

Publikace přináší psychoanalytický a psychoterapeutický pohled na běžné životní události. Autorka teoreticky vychází především z klasické Freudovy pudové teorie. Snaží se ilustrovat základní stavební kameny psychoanalýzy (jako například Oidipův komplex) pomocí jednoduchých a všem srozumitelných metafor. Zamýšlí se nad příběhy ze svého života a předpokládá, že čtenář tímto způsobem může pochopit i svůj vlastní život. Kniha je napsána zábavným způsobem a autorka se nebojí dělat si legraci sama ze sebe.

První kapitola je věnována předoidipovskému období, druhá a třetí vztahu k otci - tj. Oidipovu komplexu, další pak práci se snem a zvládání traumatického zážitku. V následujících kapitolách autorka radí, jak zvládat agresi, narcistické impulsy a jak využít psychosomatiku, zlehka se dotkne i závislostí. V poslední kapitole se zamýšlí nad tím, jak je možné dosáhnout psychické změny k lepšímu. Publikace je určena psychologům, studentům, ale i laikům se zájmem o psychologii.


Peter Rohoň a kol.
Hematologie a hematoonkologie v kazuistikách
Maxdorf 2020, 254 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-681-8
Cena: 695 Kč
Formát: 200 × 265 mm, pevná (V8)

Hematologie tvoří jednu z tradičních součástí vnitřního lékařství. Vývoj hematoonkologie v posledních desetiletích vytvořil z hematologie velmi komplexní a náročný obor se zásadním celospolečenským dopadem. Hematologie a hematoonkologie se navíc mimořádně rychle vyvíjí. Týká se to jak proměn klasifikace řady nozologických jednotek, tak zejména rychlého nástupu nových látek do hematoonkologické léčby. Pokroky v diagnostice, a zejména pak cílená a biologická léčba přináší pro řadu nemocných novou naději. Tyto nové terapeutické možnosti však nejsou v praxi vždy plně využívány. Kniha je učebnicí hematologie a hematoonkologie v instruktivních kazuistikách. Autoři na konkrétních případech názorně ukazují, že nové léčebné možnosti, jsou-li správně aplikovány, dnes mohou zachránit řadu nemocných.


Táborský Miloš, Kautzner Josef, Linhart Aleš, Hatala Robert, Goncalvesová Eva, Hlivák Peter a kol.
KARDIOLOGIE
Nakladatelství: Grada, březen 2021
Svazek I-V
1136 stran, ISBN: 978-80-271-1439-9
Svazek VI-X
1120 stran, ISBN: 978-80-271-1997-4
Formát: 205×295

Nakladatelství GRADA vydává ve spolupráci s Českou kardiologickou společností výjimečnou publikaci Kardiologie, s níž pomyslně oslaví své třicáté narozeniny vydávání kvalitní odborné literatury. Tato objemná publikace je z praktického hlediska rozdělena do několika částí. Obsahuje totiž mimořádně rozsáhlou obrazovou dokumentaci včetně videí. Sestává tudíž celkem z deseti svazků, které jsou uloženy ve dvou boxech.

První pětice svazků se zabývá tématem kardiovaskulárních onemocnění a vyšetřovacími metodami v kardiologii. Dále rozebírá aterosklerotická a žilní onemocnění, srdeční selhání a arytmologii. Zbylé části se dotýkají chlopenních vad, kardiomyopatie, preventivní kardiologie, plicních kardiovaskulární onemocnění a kardiovaskulárních onemocnění v definovaných populacích. V kapitolách popisujících dynamické jevy najde čtenář odkazy - QR kódy nebo prokliky - na videa. Díky této názorné prezentaci je snazší pochopit danou problematiku.

Je určena pro kardiology, internisty a další související obory a pro studenty medicíny. Autorský kolektiv je složen z více než osmdesáti českých i slovenských špiček z oboru a z dalších předních pracovišť. 


Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie