Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY



Michal Hrdlička
Mýty a fakta o autismu
Nakladatelství: Portál
Brož., 172 s., 259 Kč
 

Nečekejte učebnicový text, ale populárně-naučnou formou podaná málo známá fakta o autismu. Autor se zaměřuje na poznatky, o nichž se v učebnicích většinou nepíše, a odhaluje jejich nečekané souvislosti. Kniha je určena rodičům autistických dětí i všem odborníkům, kteří se chtějí zábavnou formou seznámit s neznámými dílky skládačky zvané autismus.


David J. Wallin
Vazba v psychoterapii
Překlad Pavla Le Roch
Nakladatelství: Portál
Váz., 424 s., 799 Kč

Popisem klinického využití neverbálních interakcí nabízí kniha účinné postupy při práci s emočními reakcemi a tělesnými zkušenostmi pacienta i terapeuta. Kniha je nejen cenným úvodem do terapie attachmentu pro ty, kteří se s ní seznamují, ale i pro terapeuty, jejichž práce je v této teorii ukotvena a chtějí si prohloubit své znalosti a dovednosti.


Karel Pavelka, Ladislav Šenolt, Liliana Šedová, Markéta Hušáková, Jarmila Heissigerová a kolektiv
Spondyloartritidy
Maxdorf 2021, 260 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-679-5
Cena: 1195 Kč
Formát: 210 × 285 mm, pevná (V8)

Kniha detailně a komplexně popisuje skupinu spondyloartritid, a to jak z pohledu příbuznosti těchto onemocnění, tak jejich fenotypické pestrosti. Zvláštní kapitola je věnována tzv. extracelulárním manifestacím spondyloartritid, a proto byli k autorství přizváni specialisté z oboru gastroenterologie, dermatologie a oftalmologie. Samostatné kapitoly se zabývají problematikou genetických aspektů, v diagnostické části pak problematikou diagnostiky a klasifikace. Obsahem druhé části knihy je terapie spondyloartritid, jak léčba nefarmakologická, tak farmakologická a chirurgická. Významná část je také věnována léčbě biologické. Jsou diskutovány jak výsledky již zavedených léků, tak i léků zkoušených a těsně před registrací. Kromě nových léků je popisována i strategie léčby, jako je například treat-to-target, switching, redukce dávek apod. Samostatnou kapitolu tvoří problematika bezpečnosti biologické léčby. Jedna z kapitol je věnována i problematice chirurgické léčby, a to jak periferních kloubů, tak výkonů na páteři.

 


Peřan David, Cmorej Patrik Christian, Marcel Nesvadba
Dušnost v prvním kontaktu
Nakladatelství: Grada
176 stran, 289 Kč

Dušnost patří mezi časté důvody pro návštěvu praktického lékaře nebo volání na tísňovou linku ZZS. Kniha kromě popisu nejčastějších příčin dušnosti u dospělých i dětí obsahuje postupy fyzikálního vyšetření, návrh léčby podle mezinárodních doporučených postupů, včetně základní farmakoterapie. Monografii doplňují kazuistiky z praxe praktického lékaře i zdravotnické záchranné služby. Čtenář se seznámí s patofyziologií, klinickým obrazem a postupem u pacientů s astmatem, CHOPN, záněty hrtanu, srdečním selháváním, alergickou a anafylaktickou reakcí, pneumotoraxem nebo dušností na podkladě metabolických změn. Monigrafie obsahuje i postup při sonografickém vyšetření plic.

Užitečné jsou i modelové kazuistiky a přehled léků. Kniha je určena všem zdravotnickým pracovníkům primární péče, všeobecným sestrám, ale i studentům zdravotnických oborů.


Svačina Petr a kolektiv
Sestra a akutní stavy od A do Z
Nakladatelství: Grada
400 stran, 499 Kč

Klinické urgentní situace ve zdravotnictví vyžadují od zdravotních sester, aby jejich výkony byly vždy přesné a situaci plně odpovídající. Kniha obsahuje přesné pokyny u téměř stovky nejvíce urgentních stavů v nechirurgických oborech, které nesnesou jakékoliv časové pracovní zaváhání. Čtenáři umožňuje vyhledat rychlou a vyčerpávající odpověď a představuje jakýsi "hodnotící klíč" pro varovné známky a příznaky. Je zde dán přesný algoritmus činnosti sestry a poskytované péče, kterou nemocný v kritickém stavu vyžaduje. Jednotlivé kritické situace jsou abecedně uspořádány.

Knihu pro zdravotní sestry všech odborností sepsal podle posledních poznatků vědy, s ohledem na doporučené léčebné postupy v jednotlivých oborech, kolektiv předních domácích odborníků.


Várnay František, Homolka Pavel, Mífková Leona, Dobšák Petr
Spiroergometrie v kardiologii a sportovní medicíně
Nakladatelství: Grada
312 stran, 990 Kč

V domácí literatuře jde o první monografii takového rozsahu o metodě, která má největší uplatnění v kardiopulmonální diagnostice, kardiovaskulární rehabilitaci a sportovní medicíně (hokej, veslování). V úvodu jsou popsány fyziologické děje při zátěži a metodika správného provedení spiroergometrie. V dalších částech jsou popsány a v barevných grafech zobrazeny parametry sledované v zátěžové i zotavovací fázi vyšetření a metody stanovení obou ventilačních prahů. Samostatné kapitoly jsou věnovány aplikaci výsledků u vybraných kardiologických nemocí.


Eva Karásková a kolektiv
Dětská gastroenterologie pro praxi
Maxdorf 2020, 288 str., edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-677-1
Cena: 495 Kč
Formát: 125×190 mm, vazba měkká (V2)

Stručná, avšak dostatečně podrobná učebnice pokrývající všechna důležitá témata oboru pediatrické gastroenterologie a hepatologie, včetně základů enterální a parenterální výživy. Kapitoly jsou přehledné a logicky uspořádané, kniha je vynikající příručkou jak pro studium, tak pro rychlou orientaci u konkrétního pacienta.


Tom Rath, Donald O. Clifton
Jak plný je tvůj kbelík?
Pozitivita tvého života
Překlad Ondřej Fafejta
Nakladatelství: Portál
Brož., 112 s., 299 Kč 

Jádrem knihy je přesvědčení, že i ty nejnepatrnější interakce ovlivňují naše vztahy, produktivitu, zdraví a délku života. Autoři za pomoci zajímavých faktů, výzkumů, strategií a příběhů ukazují, jak se v práci i v životě cítit lépe a jak k tomu dopomoci druhým. Kniha je doplněna průvodcem pro ty, kdo chtějí její myšlenky uplatnit v týmech a organizacích.

Titul byl nejúspěšnější publikací v žebříčku New York Times.


David Finch
Omluvy, které zařveš, se nepočítají
Deník manžela s Aspergerem
Překlad Petra Diestlerová
Nakladatelství: Portál
Brož., 264 s., 349 Kč

Když David po svatbě zjistil, že má Aspergerův syndrom, rozhodl se změnit a pochopit, proč je, jaký je. Jeho metoda pro vylepšení vztahu obnáší poznámky, sebehodnocení, a především deník dobrých způsobů, který je kolekcí stovek prohlášení jako „Nepřelaďuj rádio, když slyšíš, že si s ním zpívá" a „Omluvy, které zařveš, se nepočítají". David se tak za dva roky změnil z náročného manžela na takového, který obstojí i nejvyšším nárokům. Stal se manželem, jakým chtěl vždycky být. 


Janet Geringer Woititz
Dospělé děti alkoholiků
Překročte bludný kruh minulosti
Překlad Jiří Martínek
Nakladatelství: Portál
Brož., 200 s., 339 Kč 

V důsledku absence rodičovské vřelosti a jasně definovaných hranic si dospělé děti alkoholiků nejsou jisté tím, jaké chování je normální: lžou v situacích, kdy to není potřeba; posuzují se bez slitování; mají problémy s důvěrnými vztahy; mají sklon buď k mimořádné zodpovědnosti, nebo nezodpovědnosti.

Kniha se snaží tyto lidi podpořit v jejich sebeúctě a překonat začarovaný kruh.


Marková Daniela, Chvílová Weberová Magdalena a kolektiv
Předčasně narozené dítě
Nakladatelství: Grada, 2021
ISBN: 978-80-271-1745-1
736 stran, 1299 Kč

Každoročně se předčasně narodí v ČR přibližně osm tisíc novorozenců, což je asi 7,5 až 8 % ze všech. Přitom počet předčasně narozených dětí celosvětově i v České republice stále stoupá. Příčiny tohoto nárůstu jsou multifaktoriální a nezdá se, že by se jejich podíl ve skupině novorozených dětí v dohledné době snižoval. Tato skupina dětí má z hlediska lékařské péče své speciální potřeby a „stárnutím" těchto dětí, resp. jejich vyzráváním a měnícími se potřebami během vývoje, se do péče o ně postupně zapojují další lékařské i nelékařské obory.

Editorky knihy se problematice předčasně narozených dětí věnují celou profesní kariéru. Autorský kolektiv zastupuje různé lékařské i nelékařské odbornosti a více než 50 kapitol zařazených do monografie pokrývá širokou problematiku od specifik následné péče z pohledu lékaře-specialisty (neurologie, pneumologie, kardiologie, gastroenterologie, ortopedie, oční, dermatologie aj.) přes pohled nelékařských specializací, psychosociální souvislosti péče o předčasně narozené dítě a dopady na rodinu.


Pasler Friedrich A.
Stomatologická radiologie
Nakladatelství: Grada, 2021
ISBN: 978-80-271-1039-1
280 stran, 799 Kč 

Publikace je překladem knihy nakladatelství GEORG THIEME VERLAG Zahnärztliche Radiologie. Jedná se o mimořádně zdařilou praktickou didaktickou barevnou publikaci s 569 vyobrazeními a 11 tabulkami. Obsahuje základy RTG techniky, RTG anatomii i diagnostiku. Informace jsou podány systematicky, naleznete zde strategii vyšetření, ale např. také tipy „jak na to".

Kniha je ceněna pro rychlé získání informací a lehké učení. Nezbytná je v ordinaci každého stomatologa a ortodontisty, ocení ji ale i studenti medicíny.


Měšťák Jan, Měšťák Ondřej
Rub a líc plastické chirurgie
Nakladatelství: Grada, 2021
ISBN: 978-80-271-3025-2
128 stran, 229 Kč 

Publikace upozorňuje, že estetická chirurgie přináší radost a štěstí těm, kteří operaci kosmetické vady podstoupili, pokud byla úspěšná. Na druhou stranu však může být v případě neúspěšnosti příčinou velkého zklamání a nemalých životních strastí. A to u operace, která nesplnila původní očekávání. Příčinou může být malá zkušenost plastického chirurga nebo jeho nedostatečná manuální zručnost či estetické vnímání. Nelze vyloučit ani pooperační komplikace, odlišnosti hojení pacienta, neočekávané krevní výrony, pooperační otoky či nepěkné pooperační jizvy. Mohou zde být i jiné příčiny, které se výrazně podílejí na výsledku operace, například úzkostné stavy pacienta. Těmto komplikacím se věnuje závěrečná část knihy. 


Petr Ošťádal, Richard Rokyta a kolektiv
Neinvazivní a invazivní monitorace hemodynamiky na jednotce intenzivní péče
Maxdorf 2020
320 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-629-0
Cena: 895 Kč
Formát: 132×210 mm, vazba pevná (V8)

Sledování hemodynamických parametrů je jednou z klíčových podmínek pro časnou diagnostiku a volbu optimální léčebné strategie u podstatné části nemocných, hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče. Unikátní kniha kolektivu špičkových českých kardiologů a intenzivistů pod vedením prof. MUDr. Petra Ošťádala, Ph.D., (Nemocnice Na Homolce) dává lékařům do ruky přehled současných možností hemodynamické monitorace a praktické návody pro každodenní intenzivistickou praxi.


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie