Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY


Radkin Honzák
EMOCE od A do P
Nakladatelství: Galén, 2020
První vydání, 125x190 mm, 203 s., brožované, dvoubarevně, 300 Kč
ISBN 978-80-7492-492-7

Nová kniha oblíbeného psychiatra Radkina Honzáka nás provádí světem emocí. Jeho pilíře tvoří strach, hněv, smutek, radost, odpor a údiv - šest základních emocí, z nichž se skládá celé bohaté emoční spektrum. V úvodních kapitolách se dozvíme, že emoce jsou primárně tělesné děje, zatímco pocity popisují, jak tyto děje rozumově vnímáme. Jak prohlásil Antonio Damasio: Emoce se odehrávají v divadle těla a do divadla vědomí jsou překládány jako pocity. Seznámíme se s vývojem bádání o emocích a různými názory na ně, s pokusy, k nimž jsou využívány i moderní zobrazovací metody, a zjistíme, jak se emoce a schopnosti jejich zpracování vyvíjejí v průběhu lidského života a jakou roli hraje rodina.

Jednotlivým emocím jsou pak věnovány samostatné kapitoly. Najdeme v nich k probíraným tématům řadu citátů z básní a písní, na nichž se ukazuje, že umění leckdy poskytuje výstižnější popisy než věda.


Radkin Honzák et al.
ÚZKOSTNÝ PACIENT
Druhé, aktualizované vydání
Nakladatelství: Galén, 2020
Formát 130x200 mm, 236 s., vázané, dvoubarevně,300 Kč
ISBN 978-80-7492-475-0

Pocity úzkosti a strachu nás provázejí celým životem, někdy však mohou nabýt podoby nemoci. Chorobné úzkostné stavy se vyskytují v populaci mnohem častěji, než lékaři předpokládají. Nejenže zhoršují kvalitu života nemocných, ale nepříznivě ovlivňují i průběh ostatních chorob a celkový zdravotní stav. Jejich terapie není proto etickou otázkou, ale kategorickým imperativem. Úzkost není projevem nedostatku vůle či jiné morální slabosti, chorobná úzkost je nemoc jako každá jiná. Jejími příčinami mohou být nejrůznější rizikové faktory, počínaje genetickými přes nepříznivé vlivy během vývoje a závažné životní události až po diskrétní poruchy „mozkové chemie".

Jeden z našich předních odborníků-psychiatrů v této knížce předkládá své letité zkušenosti z praxe. Uvádí, s jakými různorodými příznaky přicházejí úzkostní pacienti nejčastěji k praktickému lékaři, jak lze rozpoznat poruchu hypochondrickou, fobii, úzkostnou poruchu, depresi, obsedantně-kompulzivní a panickou poruchu. Již druhé vydání úspěšné publikace je primárně určeno lékařům, kniha je však napsána stylem, jakým lze tuto problematiku přiblížit i pacientům.


Robert Bartoš, Ingrid J. Concepción S., Veronika Němcová a kol.
Průvodce mozkem, Neuroanatomie
Pro neurology, neurochirurgy a pro studium anatomie na lékařských fakultách
Maxdorf 2020, 224 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-656-6
Cena: 595 Kč
Formát: 154×230 mm, pevná 

Průvodce mozkem představuje zcela nový typ knihy - vznikla v těsné spolupráci neurochirurgů a anatomů a spojuje nezvyklý pohled na anatomii mozku - laboratorní preparaci za použití operačního mikroskopu, následovanou popisem funkcí jednotlivých drah mozkové hemisféry. Kniha - vzniklá na pilíři celoživotní práce našeho předního neuroanatoma prof. MUDr. Pavla Petrovického, DrSc. - se však neomezuje pouze na morfologii, umožní čtenáři pochopit, co se např. děje při sledování pohybu kolem nás či jak funguje amygdala, když se cítíme ohroženi. Na příkladu přivonění k šeříku jsou také např. demonstrovány složitosti výstupů čichové dráhy. Neurochirurgy jistě obohatí jednoduchý návod k operování nejsložitějších intrinsických nádorů mozku, ve kterém autoři zcela otevřeně kladou na stůl všechna úskalí a detaily, které během léčby svých pacientů vypozorovali a nastudovali. Vše doprovázejí peroperačními fotografiemi a grafickou dokumentací operací, můžete se s nimi ponořit do světa, kde technická chyba v rozsahu zlomku milimetru znamená pro pacienta špatný výsledek a pro chirurga frustraci. Mimořádná je rovněž obrazová příloha, jejíž autorkou je lékařka s neurochirurgickou erudicí z Panamy, která laboratorní disekci mozkových drah přivedla na další, o něco vyšší úroveň. 

Kniha rozsahem zcela postačí k úspěšnému složení náročné zkoušky z neuroanatomie v 1. ročníku studia lékařské fakulty. Velice solidní minimum pro svoji práci v knize však najdou také specialisté - neurologové a neurochirurgové.


Nina W. Brown
Když narcisté zestárnou
Jak vyjít se sebestřednými rodiči
Překlad Lucie Šavlíková
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 232 s., 349 Kč

Kniha nabízí pomoc a podporu dětem stárnoucích a starých narcistických rodičů v obtížných vztahových situacích, zejména když z různých důvodů není možné se s takovým člověkem přestat stýkat. Navíc společnost jejich chování často připisuje pouze chorobám souvisejícím s touto životní fází.

Každá kapitola obsahuje krátký test, jehož pomocí lze vyhodnotit situaci konkrétního čtenáře.


Karel Nešpor
Úsměvy, zkušenosti, výstřednosti
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 144 s., 249 Kč

Známý český psychiatr se opět pozastavuje nad absurditami každodenního života i nad jeho krásou. Nechybí ani půvabné historky z abstinentského života. Věnuje se různým aspektům smíchu a úsměvu, zabývá se mj. bludy a bludíky, cudnou a necudnou reklamou, část knihy pojednává o technikách vedoucích k vyrovnanosti.

Najdete zde krátké příběhy - zamyšlení, pousmání, tu a tam zenovou kontemplaci nebo krátký, úderný verš.

Čtenáře textem opět doprovází mudrlant pan Zkoumal.


Jon Krakauer
Útěk do divočiny
Překlad Jiří Martínek
Nakladatelství: Portál, 2020
Brož., 256 s., 369 Kč

Ihned poté, co Christopher McCandless dostudoval vysokou školu, věnoval všechny své peníze na dobročinné účely, sbalil si věci a začal se toulat po Americe. Když v dubnu 1992 dorazil na Aljašku, opustil své auto, spálil hotovost, která mu ještě zbývala, a bez mapy a dalších pomůcek se vydal do divočiny - žít po vzoru Londona, Tolského nebo Thoreaua. O čtyři měsíce našli v rozbitém odstaveném autobuse jeho vychrtlé mrtvé tělo. Jeho příběh hluboce zaujal novináře, spisovatele, horolezce a dobrodruha Jona Krakauera, který mapuje celé McCandlessovo putování, dává slovo lidem, s nimiž se mladík setkal, cituje jeho deník, dopisy či podtrhaná místa v knihách. Hledá mladíkovy motivy i důvody jeho selhání. Útěk do divočiny není pouhou rekonstrukcí možných událostí. Je napínavým příběhem o lidské touze po riziku, volnosti a čistém životě v souladu s přírodou.

Kniha se také stala předlohou slavného filmu Seana Penna.


Alfred Strejček, David Vávra, Pavel Pafko
Hrejme dále...
aneb jak jsme přežili osobní katastrofu
Maxdorf 2020, 116 str.
ISBN: 978-80-7345-660-3
Cena: 245 Kč
Formát: A5, pevná

Dva zcela odlišné osudy, propojené podobnou osobní tragédi. Kniha dvou osobností, popisujících svůj boj s náhlou nemocí, která je upoutala na lůžko. Bojovali a bojují nejen o to, aby mohli opět chodit a být soběstační, ale aby vůbec přežili. Dvě různé, a přesto tak podobné výpovědi o stavu duše, která bojuje o přežití a o kvalitu života. Herec, moderátor, hudebník, scenárista a pedagog Alfred Strejček onemocněl Guillainovým-Barrého syndromem. Díky spolku SILOU HLASU, z.s. mohl napsat svoji část knihy výhradně za pomoci svého hlasu. Architekt a herec David Vávra se zase dlouho potýkal s neuvěřitelnými následky boreliózy. Příběhy obou mužů jsou doplněné pohledy jejich partnerek a také lékařů.

Všechny tyto osudy spojil dohromady profesor Pavel Pafko a Nadace ETERNITY pomohla zrození jedinečného příběhu v knižní podobě.


Ladislav Kabelka
Nemocné rozhovory
Nakladatelství: Grada, září 2020
Formát / počet stran: 167×240 / 240
ISBN: 978-80-271-1688-1

Komunikace je nástrojem vztahu a my jsme nástrojem vztahu - to je motto, které již řadu let provází oblíbené kurzy, jež autor pořádá pro své kolegy - lékaře, ale i další zdravotníky. Vytváří platformu pro interaktivní scénky, jimiž autor lékaře provází. Ne vždy je to cesta snadná - kniha otevírá i Pandořiny skříňky emocí, strachu a úzkostí.

Monografie se věnuje dobré klinické praxi ve vzájemné komunikaci mezi lékařem, resp. zdravotníkem, pacientem a jeho blízkými. Zaměřuje se na různá specifická prostředí, kde se lékař s paliativní péčí setká - přes kliniku, okresní nemocnici až k hospici nebo domovu pro seniory. Čtenář se seznámí se sdělováním špatných zpráv v jednotlivých lékařských oborech, sdílením, obranou v komunikaci, jak pracovat s emocemi. 


Jana Lízrová Preiningerová a kol.
Optická koherenční tomografie v neurologii
Maxdorf 2020, 160 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-661-0
Cena: 495 Kč
Formát: 165×240 mm, pevná 

První česká kniha věnovaná optické koherenční tomografii (OCT) v neurologii je cílena na širokou odbornou veřejnost včetně neurologů, oftalmologů a vědců zabývajících se projevy neurologických onemocnění na sítnici. Optická koherenční tomografie prošla za posledních patnáct let bouřlivým technologickým vývojem.

Kniha poskytuje dostatek informací k tomu, aby se čtenáři mohli začít orientovat v množství publikovaných měření OCT týkajících se některých neurologických onemocnění, jako je roztroušená skleróza, neuromyelitis optica, zánět očního nervu u jiných autoimunitních poruch a vybraných neurodegenerativních onemocnění.


Marek Hakl a kol.
Bolesti zad a kloubů, 2. přepracované a doplněné vydání
Maxdorf 2020, 176 str., barevné ilustrace, edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-659-7
Cena: 395 Kč
Formát: 156×232 mm, pevná

Kniha je určena především odborné veřejnosti zabývající se léčbou jmenovaných bolestivých stavů a podává souhrn diagnostických a léčebných přístupů používaných v léčbě bolestí zad a kloubů. Může napomoci lékařům v postgraduální přípravě především k získání komplexního pohledu na diagnostiku a terapii bolestí. Důležité informace pro svoji klinickou praxi zde naleznou zajisté i neurologové, revmatologové, ortopedové, algeziologové a lékaři dalších odborností.

Publikace je rozdělena na dvě části - jedna se zabývá bolestmi páteře, druhá se věnuje bolestem kloubů. V každé části jsou kapitoly děleny podle léčebné metody nebo podle specializace autora a jeho diagnostického a terapeutického pohledu. Autoři jednotlivých kapitol patří ke špičkám v dané odbornosti nebo k průkopníkům popisovaných léčebných metod. Obrazová dokumentace v knize byla autory pečlivě vybrána a sestavena tak, aby jednotlivé snímky byly maximálně ilustrativní, popisné a informativní.

Po přečtení knihy by měl každý lékař získat základní vědomosti o možnostech různých lékařských specializací v diagnostice a terapii jmenovaných bolestivých stavů. To může napomoci v jeho klinické praxi k uvědomění si i jiných léčebných možností a ke správnému nasměrování pacienta.


Josef Dyr, Jan E. Dyr
Výroba slivovice a jiných pálenek, 5. vydání
Maxdorf 2020, 224 str.
ISBN: 978-80-7345-657-3
Cena: 295 Kč
Formát: 144 × 204 mm, pevná

Již páté vydání klasické příručky, která je kompletním průvodcem výroby slivovice a dalších pálenek užitečným jak pro pěstitele ovoce, tak pro provozovatele pěstitelských pálenic. Jsou v ní uvedeny praktické, srozumitelné a současně podrobné návody zejména pro domácí potřebu (malovýrobu), ale též pro průmyslovou výrobu. Autoři radí, jak postupovat při výběru a zpracování jednotlivých druhů ovoce, procesu kvašení (včetně přiživování kvasnic), velkou pozornost věnují technologickým soustavám a schématům aparátů, kvasným nádobám a jejich čištění, destilaci, rektifikaci, následné úpravě pálenek, jejich ředění a uskladňování. Kromě našich tradičních pálenek jsou uvedeny také stručné návody týkající se ginu, araku, rumu, koňaku, absintu a obilných pálenek.

Kniha je aktualizována současnými odborníky na kvasnou chemii, a to včetně právních předpisů platných v 21. století. Publikace obsahuje desítky užitečných tabulek, příkladů a 85 ilustrací. Vypěstované ovoce představuje nezanedbatelnou hodnotu - s touto nepostradatelnou kuchařkou lze tuto hodnotu optimálně zpracovat a uložit pro dlouhodobé využití.


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie