Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY


Tomáš Hanuš a kolektiv
Historie urologických pracovišť v ČR
Maxdorf 2018, 432 str., edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-579-8
cena: 495 Kč
formát: 154×230 mm, brožovaná

Publikace Historie urologických pracovišť v ČR vydaná nakladatelstvím Maxdorf v prosinci 2018 je poněkud nezvyklou monografií - připravila ji Česká urologická společnost České lékařské společnosti J.E. Purkyně (editor prof. T. Hanuš).

Publikace mapuje převážně současnou urologii, ale poskytuje i vhledy do historie, například o urologii na pražské lékařské fakultě již v době Mistra Albíka z Uničova nebo Křišťana z Prachatic, informuje o rozvoji oboru urologie po 2. světové válce, kdy se osamostatnila od chirurgie, připomíná objektivní „zásluhy" známých jmen české medicíny, jakými byli prof. Bedrna, prof. Klika, prof. Neuwirt, prof. Uhlíř, prof. Kostlivý, prof. Hradec, prof. Kučera, prof. Niederle a další významní primáři z různých regionů ČR.

Publikace vznikla na podkladě písemných a obrazových informací shromážděných v průběhu dvou let od současných primářů a vedoucích více než čtyřiceti státních i nestátních urologických pracovišť v Čechách a na Moravě. Proto také na téměř 430 stranách (včetně detailního jmenného rejstříku) převažují informace především ze současnosti nebo nedávné minulosti. Údaje jsou přehledně řazeny geograficky po jednotlivých krajích v ČR. Atraktivní barevné grafické zpracování celé monografie (jinak velmi nesourodého materiálu dodaných písemností a fotografií) významně přispělo k přehlednosti a orientaci v publikaci a má ambici netradičně přiblížit vývoj oboru urologie v historickém kontextu až do současnosti.

Lze očekávat, že osloví nejen odborníky, ale najde své zájemce i z řad laiků zajímajících se o českou medicínu.


Vladimír Tesař, Jan Vachek a kolektiv
Moderní farmakoterapie v nefrologii
Maxdorf 2018, 364 str., edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-598-9
cena: 695 Kč
formát: 160×225 mm, brožovaná

Autorský kolektiv z prestižního nefrologického pracoviště - Nefrologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze - vedený přednostou kliniky prof. MUDr. Vladimírem Tesařem, DrSc., MBA, společně s MUDr. Janem Vachkem, připravuje další prakticky orientovanou monografii z ediční řady Moderní farmakoterapie. Koncepce knihy klade důraz na praktičnost, na konkrétní návody, jak u každé nozologické jednotky začít s léčbou a jak pokračovat podle léčebné odezvy, resp. jak léčbu modifikovat za konkrétních podmínek. Výsledkem je mimořádně přínosná kniha, která pravděpodobně významně ovlivní farmakoterapeutické zvyklosti v české nefrologické praxi.


Kniha je určena především nefrologům, internistům a dalším ambulantním i nemocničním specialistům, řadu kapitol však využijí také praktičtí lékaři.


Jaromír Šimša a kol.
Lexikon operačních výkonů
Maxdorf 2018, 864 str.
ISBN: 978-80-7345-452-4
Cena: 1495 Kč
Formát: 200 × 265 mm, pevná (V8)

Operační léčba je základní součástí terapie v řadě oborů současné medicíny. Úspěchy chirurgických oborů jsou do značné míry podmíněny velkou specializací, která je dnes jedním z nejvýraznějších rysů moderní medicíny. Obsáhnout kompletně velký obor již dnes není v silách jednotlivce a vznikají tak subspecializace. Nutnou daní za specializaci je však ztráta všeobecných znalostí i určité univerzality lékařské profese obecně. Také z těchto důvodů vznikl Lexikon operačních výkonů.

Cílem předkládané encyklopedicky pojaté publikace je podat stručnou, přesto co možná nejúplnější informaci o nejčastěji prováděných operacích všech hlavních operačních oborů. Kniha je určena široké lékařské veřejnosti - napříč teoretickými i klinickými obory - tedy internistům, anesteziologům, praktickým lékařům a v neposlední řadě také lékařům operačních oborů.


Dylevský Ivan
Somatologie
pro předmět Základy anatomie a fyziologie člověka, 3., přepracované a doplněné vydání
Vydavatelství: Grada
Edice: Malá monografie
Datum vydání: 06. 02. 2019
Katalogové číslo: 15072
ISBN: 978-80-271-2111-3
Formát / stran: 205×295, 312 stran

Základní učebnice předmětu Základy anatomie a fyziologie člověka od renomovaného autora učebnic a skript a přednášejícího somatologie, anatomie a kineziologie. Publikace je doplněna téměř dvěma sty obrázky, které doplňují a ilustrují text.


Studenti budou po jejím přečtení schopni splnit podmínky požadované pro absolvování uvedeného předmětu.


Rubáčková Popelová Jana a kolektiv
Vrozené srdeční vady v dospělosti
2., zcela přepracované a doplněné vydání
Vydavatelství: Grada
Datum vydání: 20. 02. 2019
Katalogové číslo: 15044
ISBN: 978-80-271-0696-7
Formát / stran: 195×252, 584 stran

Druhé vydání, ale jde vlastně o zcela novou publikaci, a to jak pojetím, tak rozsahem a obsahem. Monografie shrnuje morfologické nálezy, patofyziologii, diagnostiku a intervenční a chirurgickou léčbu všech hlavních vrozených srdečních vad (VSV) v dospělosti. Zabývá se reziduálními nálezy po operaci v dětství i indikacemi operací či reoperací VSV v dospělosti.

Text je v souladu se stávajícími guidelines, ale zúročuje i vlastní zkušenosti autorů z více než 1000 operací dospělých s VSV. Monografie obsahuje obrázky z vyšetření dospělých pacientů s VSV především pomocí echokardiografie, ale i CT angiografie, magnetické rezonance a angiografie. V obecné části je probrána otázka těhotenství u žen s VSV, genetické aspekty, prognóza, mortalita a srdeční selhání u VSV, ale i historie chirurgické a katetrizační léčby VSV. Nechybí pohled anesteziologa na VSV a principy rehabilitace u VSV. Kromě hlavní autorky, která se problematice věnuje celý život a je spoluautorkou několika gulidelinies, které se diagnosticko-terapeutického postupu u těchto nemocných týkají, se na monografii podílel autorský kolektiv kardiochirurgů, intervenčních kardiologů, arytmologů a dalších odborností.

Text je doplněn instruktivními obrázky prof. P. Žáčka a dalšími vhodnými vyobrazeními (v publikaci je přes 700 obrázků a 50 přehledných tabulek). Publikaci recenzoval prof. MUDr. Jan Janoušek, Ph.D.

Přiložené DVD obsahuje více než 720 nahrávek z vyšetření VSV.


Bužgová Radka, Sikorová Lucie ...
Dětská paliativní péče
Vydavatelství: Grada
Edice: Malá monografie
Datum vydání: 07. 03. 2019
Katalogové číslo: 15036
ISBN: 978-80-271-0584-7
Formát / stran: 167×240, 240 stran

Kniha přináší pohled na multidisciplinární přístup k dětské paliativní péči a její rozvoj v ČR i v zahraničí. Cílem knihy je poskytnout informace o možnostech holistické péče o dítě s život limitujícím onemocněním. Zaměřuje se na poskytování individualizované péče o celou rodinu umírajícího dítě, respektující preference, hodnoty, biopsychosociální a spirituální potřeby dětí i ostatních členů rodiny, včetně sourozenců. Shrnuje teoretické i empirické poznatky publikované zejména v zahraničí a doplněné vlastními zkušenostmi autorek s prováděním dětské paliativní péče v rámci Mobilního hospice Ondrášek. Přispívá k rozvoji dětské paliativní péče v České republice a doplňuje informace v dané oblasti.

Kniha je určena pro odbornou veřejnost, zejména lékařům, sestrám, psychologům, nemocničním kaplanům a sociálním pracovníkům. Je adresována také vysokoškolským pedagogům a studentům. Může oslovit i čtenáře, kterých se téma smrti a umírání dítěte „jakkoliv" dotýká.


Martin Huser a kol.
Fertility Preservation in Clinical Practice
Maxdorf 2019, 136 str., edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-596-5
cena: 395 Kč
formát: 125×190 mm, šitá

Úspěšná léčba rakoviny často vyžaduje kompromis ze strany lékařů i pacientů. Jedním z příkladů je trvalá ztráta reprodukční schopnosti mladého pacienta se všemi dlouhodobými psychologickými následky. Plodnost pacientů s rakovinou je předmětem nové lékařské specializace nazvané onkofertilita, jakožto nového směru v reprodukční medicíně. Tato nová lékařská disciplína rozšiřuje spolupráci mezi gynekology, onkology, embryology a biology.

V této knize jsou čtenáři informováni o základních principech onkofertility. Kniha je seznamuje rovněž s některými právními, etickými a sociálními aspekty této nové lékařské disciplíny. Shrnuje nejnovější poznatky a snaží se předpovědět úspěšné objevy a další pokroky v této oblasti.


Susan Forward, Craig Buck
Cena lásky
Peníze a manipulace
Překlad Pavla Le Roch
Nakladatelství: Portál
brož., 224 s., 399 Kč

Kniha je zajímavá pro všechny, kdo různým způsobem nezvládají svůj vztah k penězům, a nabízí množství návrhů, jak tuto situaci změnit. Pojednává o různých vzorcích finanční sebedeprivace - o sabotování vlastního úspěchu, o zadluženosti, o nutkavém chování (hráčství, posedlosti nakupováním), o situaci, kdy partnerka vydělává více než partner či kdy jeden partner nevědomě podporuje druhého, finančně nezodpovědného.

V závěru každé kapitoly je uveden výčet technik, s jejichž použitím lze navodit obrat k lepšímu.


Thomas Prünte
Jak mi dneska je?
44 možných i nemožných způsobů, jak začít psychoterapeutické sezení
Překlad Petr Babka
Nakladatelství: Portál
brož., 200 s., 279 Kč

Kniha se zabývá tím, jak lze úvod terapie zvládnout s větším uvědoměním i jak se dá obecně rozšířit terapeutický rejstřík. Nabízené techniky slouží třeba regulaci emocí, hledání zdrojů a vyjadřování skrytých potřeb. Probíhají nejen v řeči, ale i za pomoci tužky nebo neverbálně. Některé z nich jsou dosti překvapivé nebo provokativní.

Kniha obsahuje ukázky z rozhovorů i upozornění, na co si je třeba u každé metody dávat obzvláštní pozor. Autor všechny techniky vyzkoušel a žádného klienta tím nepřiměl
k předčasnému ukončení terapie.


Elena Lisá
Psychodiagnostika v řízení lidských zdrojů
Překlad Tereza Hubáčková
Nakladatelství: Portál
brož., 160 s., 269 Kč

Publikace využívá nejnovější vědecké poznatky v oblasti psychodiagnostiky lidských zdrojů se zaměřením na výběr a rozvoj a transformuje je do potřeb praxe.

Ukazuje, jak se vyhodnocují výsledky psychologických testů, kde jsou diagnostické metody přínosné, informuje o nestandardních metodách.

Zabývá se testováním inteligence, řídícího úsudku, temperamentu, psychologických typů a také temných stránek osobnosti.


Vladimír Vavrda
Otázky soudobé psychoanalýzy
Tradice a současnost
Nakladatelství: Portál
brož., 264 s., 369 Kč

Autor seznamuje čtenáře s jedním z rozhodujících směrů moderní psychoanalýzy, který je výsledkem „tiché revoluce" 80. a 90. let 20. století. Koriguje některé tradiční, avšak mnohdy dávno překonané názory rozšířené nejen mezi laickou, ale i odbornou veřejností. Čerpá nejen z oblasti psychoanalýzy, ale používá i četné odkazy především z vývojové psychologie a odráží i vliv kognitivní psychologie na současnou psychoanalýzu.

Také jako e-kniha


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie