Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY


Tomáš Fait
Klimakterická medicína, 3. přepracované vydání
Maxdorf 2018, 228 str., edice Farmakoterapie pro praxi / Sv. 81
ISBN: 978-80-7345-594-1
Cena: 195 Kč
Formát: 110 × 190 mm, brožovaná

Klimakterická medicína je hraniční obor sledující změny ženského organismu spojené s estrogenní nedostatečností a možnosti jejich prevence i léčby. Vzhledem ke stárnutí populace je to odvětví medicíny potřebné pro udržení kvality života. Po úspěchu dvou předchozích vydání autor připravil další, opět rozšířené a aktualizované vydání.
Kniha obsahuje stručný přehled základních otázek klimakterické medicíny - seznamuje se studiemi věnujícími se vlivu jednotlivých léčebných modalit na akutní klimakterický syndrom, urogenitální atrofii a osteoporózu jako hlavní oblasti projevu estrogenního deficitu, zabývá se otázkami rizik terapie a věnuje se i kontroverzním tématům vlivu hormonální substituční terapie na kardiovaskulární systém, s věkem spojené nemoci oka, kolorektální karcinom či degenerativní nemoci nervového systému a demence.


Zvláštní kapitoly jsou věnovány jednotlivým preparátům hormonální substituční terapie, skupině STEARs, fytoestrogenům a alternativám hormonální léčby. Závěrečná kapitola předkládá styčné body současných světových i našich doporučení pro postupy v klimakterické medicíně.

Kniha vychází v oblíbené edici Farmakoterapie pro praxi.


Kateřina Štechová, Vladimíra Havlová
Svíčková jako od maminky aneb recepty nejen pro diabetiky
Maxdorf 2018, 318 str.
ISBN: 978-80-7345-563-7
Cena: 495 Kč
Formát: 154×230 mm, brožovaná

Význam dietních opatření, resp. správného stravování, v léčbě diabetu nikdy neztratil význam, a to ani v době pokročilých a sofistikovaných možností farmakoterapie. Naopak - dodržování dietních doporučení je podmínkou toho, aby farmakoterapie byla úspěšná. Není tajemstvím, že nemalé procento nemocných s diabetem dietní opatření nedodržuje, přičemž důvodem bývá často fakt, že tradiční způsoby stravování pro diabetiky nekladly důraz na chuť a pestrost pokrmů.
Naše přední expertka v oboru diabetologie prof. MUDr. Kateřina Štechová, Ph.D., spolu s diabetologickou dietní sestrou Bc. Vladimírou Havlovou připravily velmi užitečnou a srozumitelnou publikaci, která má pomoci nemocným s diabetem a jejich rodinám se správným stravováním při diabetu.

První část knihy přehledně a jednoduše vysvětluje principy stravování u diabetu, hlavní část je pak věnována receptům.
Kniha nepochybně osloví nejen pacienty, ale také lékaře, kteří tak získávají důležitý nástroj pro zlepšení edukace svých nemocných.


Jana Bílková
Cvičení mentální kondice
365 úkolů na celý rok
Nakladatelství: Portál
brož., 152 s., 225 Kč

Tato kniha vám nabízí 365 mentálních rozcviček. Různé typy úkolů jsou záměrně promíchány, někdy vyžadují chvíli zkoušení a hledání.

Kniha je určena pro všechny, kdo rádi luští, pracují na své mentální kondici a flexibilitě, kdo rádi přemýšlejí a hrají si s písmeny, slovy a jazykem.

https://obchod.portal.cz/hry-a-treninky/cviceni-mentalni-kondice/


Karel Nešpor
Jde to i s úsměvem
Nakladatelství: Portál
brož., 160 s., 199 Kč 

Špatné zvyky: Hoďte za hlavu špatné zvyky a nahraďte je dobrými.

Nevhodnou společnost: Hoďte za hlavu špatnou společnost (i virtuální).

Riziková prostředí: Hoďte za hlavu riziková prostředí. Na většinu lidí například nepůsobí dobře rušná nákupní centra.

Hloupá přání: Hoďte za hlavu hloupá přání a budete svobodnější.

Soupeření: Hoďte za hlavu soupeření. Každý z nás je jedinečný, má vlastní životní úkol a poslání.

Sebelítost: Hoďte za hlavu sebelítost. Působí jako mrak zakrývající dobré možnosti, které nabízí určitá životní situace.

Kniha je doplněna užitečnou kapitolkou Jednoduché postupy, návody a techniky.

Také jako e-kniha.

https://obchod.portal.cz/psychologie/jde-to-i-s-usmevem/


Thomas E. Heinzen, Scott O. Lilienfeld, Susan A. Nolan
Kůň, který uměl počítat
Proč je důležité myslet kriticky
Překlad Alžběta Jamieson
Nakladatelství: Portál
brož., 160 s., 269 Kč

Na začátku 20. století proslul berlínský učitel matematiky tím, že jeho kůň umí počítat a rozumí složitým slovním pokynům. Byly schopnosti koně skutečné? Jistěže ne! Ale čím to, že jim uvěřilo tolik lidí a že vzbudil takový zájem médií?

Američtí profesoři psychologie za pomoci těchto i jiných příkladů ukazují, jak funguje naše myšlení, jak se vyhnout sebeklamu a jak myslet jasně a kriticky. Jakoby mimochodem přitom vysvětlují řadů vědeckých pojmů a zajímavých skutečností.

https://obchod.portal.cz/popularne-naucna/kun-ktery-umel-pocitat/


Kevin Dutton
Moudrost psychopatů
Svatí, špioni a sérioví vrazi
Překlad Renata Červenková
Nakladatelství: Portál
brož., 320 s., 425 Kč

Známý oxfordský psycholog odhaluje existenci stupnice „šílenství", na níž má své místo každý z nás. S pomocí nejnovějších metod zobrazování mozku a rozvíjejících se neurověd ukazuje, že brilantní neurochirurg, postrádající empatii, má se sériovým vrahem, jenž zabíjí pro potěchu, společného víc, než bychom si chtěli připustit.

Moudrost psychopatů, provokativní po všech stránkách, je vzrušující dobrodružství, jež odkrývá, že právě naše zavrhované temné stránky často ukrývají trumfy úspěšnosti.

https://obchod.portal.cz/popularne-naucna/moudrost-psychopatu/


Antonín Doležal
Paměti porodníka
Maxdorf 2019, str. 464
ISBN: 978-80-7345-597-2
Cena: 395 Kč
Formát: 154×230 mm, vazba šitá

Paměti jednoho z nejznámějších českých porodníků posledního půlstoletí jsou fascinujícím pohledem na vývoj české medicíny i české společnosti od 2. světové války až do současnosti. Autorovy dětské vzpomínky se vracejí k první republice, a zejména k proslulé sochařsko-kamenické škole v Hořicích, jejíž absolventkou byla autorova matka. Období gymnaziálních studií je spojeno s válkou, Pražským povstáním a osvobozením.

V druhé polovině knihy je již dominujícím tématem medicína, vždy ovšem na pozadí společenských událostí. Profesor MUDr. Antonín Doležal, DrSc. (nar. 1929), který působil většinu svého profesního života ve známé pražské porodnici U Apolináře, nás seznamuje s prostředím, do kterého jen málokdo z nás mohl blíže nahlédnout.

Historicky velmi cenné jsou konkrétní vzpomínky na velký počet lékařů, s nimiž se autor v průběhu života setkal - spolužáků z ročníku, kolegů z oboru gynekologie-porodnictví, kolegů z fakulty a mnoha dalších.


Michal Černoušek
Děti a svět pohádek
Kouzlo vyprávěného slova
Nakladatelství: Portál
brož., 200 s., 275 Kč

Pohádky mají ve vývoji malého dítěte nezastupitelné místo. Vnášejí do jeho světa smysl a řád a nabízejí mu polarizované, srozumitelné obrazy dobra a zla, podporují rozvoj citového prožívání a mají i terapeutickou hodnotu.

Kniha přináší studie o nejznámějších pohádkách: Popelka, Perníková chaloupka,Sněhurka a sedm trpaslíků, ...

Dále kniha obsahuje studie Význam čertů v pohádkách aPohádky jako průprava k řešení problémů a Pohádky a dvojí tvář ideálu.


Marshall B. Rosenberg
Nenásilná komunikace a moc
V institucích, společnosti i rodině
Přeložila Veronika Matiášková
Nakladatelství: Portál
brož., 152 s., 213 Kč

Nenásilná komunikace zná dva koncepty moci: moc nad někým a moc s někým. Moc nad někým má ten, kdo druhé kritizuje, obviňuje, odměňuje či trestá a podobně. Moc s někým má člověk, který zná a uznává hodnoty a potřeby svoje i druhých lidí.


Základem knihy je seminář, formou rozhovoru s účastníky semináře Rosenberg rozebírá různé kontexty moci, např. politiku, podnikání, školu nebo rodinu. Zabývá se i mocí empatie a jejím vlivem na lidské zdraví. Kniha nám jednoduchým jazykem ukazuje, jakým způsobem si teoreticky i prakticky osvojit moc, jejíž síla spočívá v tom, že jednáme v souladu a společně s druhými.


Tyrrell
Přerámování v terapii
Umění vidět jinak
Překlad Ondřej Fafejta
Nakladatelství: Portál
brož., 112 s., 215 Kč

V psychoterapii bývá základem klientova problému význam, který klient dává určité životní okolnosti. Z tohoto pohledu je přerámování - změna významu - jednou z ústředních metod efektivní terapie, s jejíž pomocí se klient může zbavit rigidního pohledu, přijmout sám sebe, objevit naději a otevřít se novým, příznivějším možnostem. 

Ve své stručné a praktické knize autor popisuje rozdíl mezi přímým a metaforickým přerámováním, dává tipy, jak tuto metodu účinně provádět, a předkládá nám ukázky z více
než 80 psychoterapeutických kazuistik.

Kniha je určena nejen terapeutům, ale vůbec všem, kdo chtějí sami zakusit nový pohled na staré významy a zlepšit svou schopnost flexibilního a prospěšného vnímání životních situací.


Konrad Lorenz
Takzvané zlo
Přírodní zákonitosti agrese
Překlad Alena Veselovská
Doslov prof. RNDr. Zdeněk Veselovský, DrSc.
Nakladatelství: Portál
brož., 288 s., 379 Kč

Takzvané zlo je asi nejznámější a nejkontroverznější kniha Konrada Lorenze, který se v ní zabývá tématem agrese. Dílo neodmyslitelně patří ke klíčovým textům etologie.

Podle autora je agrese v rámci jednoho živočišného druhu podstatně častější než ta mezidruhová. Lorenz tvrdí, že agrese plní důležité funkce regulace sociálního chování, jako je ochrana teritoria a rodiny či výběr sexuálních partnerů. Do své ucelené teorie agresivity, jejích příčin, funkcí a motivací, zahrnul také chování člověka, u nějž se agrese může snadno vymknout kontrole. Na základě rituálů, které agresi brzdí i ve zvířecí říši, se ovšem u lidí vyvíjejí pravidla morálky.


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie