Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY


Ivana Štětkářová
Bez šatů lehčí
Maxdorf 2018, 104 str.
ISBN: 978-80-7345-576-7
Cena: 195 Kč
Formát: 145 ×185 mm, pevná

V další básnické sbírce Ivany Štětkářové se setkáte s rozličnými lidskými osudy i se spletitými mezilidskými vztahy. Autorka miluje přírodu, zejména krajinu severního pohraničí, kde se aktivně podílí na záchraně historického odkazu původního obyvatelstva. To vše se odráží v jejích verších. Nevyhýbá se ani vážným tématům kolem nemoci a smrti. Osobitým způsobem sděluje čtenáři své poznatky a pocity umocněné důvěrnou znalostí lékařského prostředí.

Profesorka Ivana Štětkářová patří k předním českým odborníkům v oboru neurologie, v současné době vede Neurologickou kliniku Univerzitní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Hluboká znalost lidské duše se rovněž promítá do jejích básní, které doplnila vlastními fotografiemi, jemně podbarvujícími básnické texty.


Zuzana Ritterová
Od Sněhurky po Kafku
Psychoterapie všedního dne
Maxdorf 2018, 130 str.
ISBN: 978-80-7345-578-1
Cena: 245 Kč
Formát: 148 ×200 mm, brožovaná

Vynikající a srozumitelný průvodce moderní psychoanalýzou s důrazem na jednotlivé typy osobností. Místo složitých teoretických výkladů autorka zvolila atraktivní typologii založenou dílem na dobře známých pohádkových, resp. literárních postavách, dílem na známých osobnostech. Cílovou skupinou je laická veřejnost, kniha však bude zajímavá rovněž pro lékaře, kteří se nespecializují na psychoterapii, ale ve své praxi přicházejí do styku s nemocnými trpícími nervovými a psychickými problémy.

Kniha nabízí nový, neotřelý pohled na typy osobnosti a rovněž na poruchy osobnosti a poruchy chování. Autorka opírá svůj výklad jak o své psychoterapeutické vzdělání, tak o svou základní profesi, kterou je neurologie.


Martin Vališ, Zbyšek Pavelek a kol.
Roztroušená skleróza pro praxi
Maxdorf 2018, 188 str., edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-573-6
Cena: 495 Kč
Formát: 125×190 mm, brožovaná/šitá

Roztroušená skleróza je závažné onemocnění charakterizované zánětlivým postižením struktur CNS a neurodegenerativními změnami mozku. Prevalence RS stoupá a postihuje zejména osoby v mladším věku mezi 20. a 40. rokem života. Onemocnění je spojeno se sníženou kvalitou života a vysokým socioekonomickým dopadem. Intenzivní farmaceutický výzkum a vývoj přinesl v posledních patnácti letech zcela nové látky, z nichž mnohé se již dostaly do každodenní neurologické praxe, jiné zatím čekají, až jim lékaři začnou věřit. Pokrok v této oblasti zásadně změnil prognózu velké většiny pacientů u této dříve prakticky neléčitelné diagnózy. Čtenářům, zejména z řad neurologů, se nyní konečně dostává do rukou kniha zaměřená skutečně pro potřeby široké neurologické komunity včetně ambulantních neurologů. 

Těžištěm knihy je podrobný a zasvěcený výklad léčebných postupů, ale také další aspekty, které neurolog denně se svými nemocnými řeší - gravidita či menopauza, očkování, rehabilitace, psychosociální aspekty či pacientské organizace.


Grady Klein, Danny Oppenheimer
Psychologie
Komiksový úvod
Nakladatelství: Portál, 2018
brož., 232 s., 399 Kč

Komiksový úvod do psychologie nabízí překvapivě chytré a poučené, přesto zábavné uvedení do psychologie jako oboru, ale hlavně do porozumění lidskému chování a vnímání. Čtenáři se seznámí se základními principy vnímání světa (percepce, učení, paměti, myšlení), vnímání sebe (metakognice, emoce, motivace, stres a zdraví) i vnímání druhých (jazyk, osobnost, sociální vliv, stereotypy).

 Komiks ocení nejen všichni středoškoláci, ale i zájemci o vysokoškolské studium psychologie. Pro odborníky může být kniha užitečným pomocníkem v tom, jak srozumitelně sdělovat fakta o jejich oboru.

https://obchod.portal.cz/psychologie/psychologie-komiksovy-uvod/


Rudy Simone
Aspergerka
Posila pro ženy s Aspergerovým syndromem
Překlad Petra Diestlerová
Vydavatelství: Portál, 2018
brož., 232 s., 359 Kč

Když se řekne Aspergerův syndrom, všichni si představí Sheldona z Teorie velkého třesku. Málokdo si uvědomí, že tahle porucha autistického spektra potká i holky. Jaké to je být jiná, jak zvládat své specifické zájmy a jak se poprat s poruchami nálad? Jak má Aspergerholka zvládnout randění, když se jí nedaří komunikovat s lidmi z okolí? Může mít děti? Jak zvládne práci? Knížka plná výpovědí dívek a žen je skvělým průvodcem, který se hodí v bludišti zvaném Aspergerův syndrom. Nenajdete v ní nic, co by nebylo prožito, co by ostatní Aspergerholky nezažily na vlastní kůži.

https://obchod.portal.cz/pedagogika/aspergerka/


Kniha obrazů
Poklady z archivu Institutu C. G. Junga v Curychu
Překlad Petr Babka
Vydavatelství: Portál, 2018
váz., 256 s., 899 Kč

Výpravná kniha představuje unikátní výbor obrazů z archivu Institutu C. G. Junga v Curychu, vytvořených pacienty buď samotného C. G. Junga, nebo jeho spolupracovníků. Přibližuje téměř 200 reprodukcí, které tematicky rozděluje (hrozba, mandaly, tělesnost a sexualita, zmatek a zničení apod.) a dává je do kontextu Jungova psychologického myšlení a jeho terapeutické praxe.

Průlomová publikace odkrývá nejen dosud málo známé aspekty Jungovy terapeutické práce, ale představuje také mimořádnou výtvarnou paralelu k jeho Červené knize. Doprovodné texty jsou dílem předních znalců díla C. G. Junga - i u nás známých Vereny Kastové, Ingrid Riedelové aj.

https://obchod.portal.cz/psychologie/kniha-obrazu/


Irvin D. Yalom
Stávám se sám sebou
Vzpomínky terapeuta
Překlad Linda Bartošková
Vydavatelství: Portál, 2018
váz., 336 s., 449 Kč

Známý psychiatr Irvin D. Yalom ve svých pamětech odkrývá celý svůj život. Představuje své úspěchy, ale i jistá selhání, více než šedesátiletý vztah s milovanou Marylin, rodinný život. Yalom se vrací ke svým klientům a ke knihám, které napsal. 

Jeho kniha je také vzpomínkami oboru. Zmiňuje v ní řadu významných psychologů, s nimiž spolupracoval, a také kolegy, od nichž se i dnes učí novým přístupům. Se čtenářem se loučí jako starý muž, který bere občasné výpadky paměti jako jistou výhodu. Knihy, na které pozapomněl, si může přečíst znovu.

Kniha Stávám se sám sebou byla zařazena do projektu Velký knižní čtvrtek - 15 hitů podzimní sezóny 2018. 


Viktor Kašák
Asthma bronchiale, 3. aktualizované a doplněné vydání
Průvodce ošetřujícího lékaře
Maxdorf 2018, 308 str., edice Farmakoterapie pro praxi / sv. 79
ISBN: 978-80-7345-585-9
Cena:295 Kč
Formát: 110 ×190 mm, vazba měkká (V2)

Asthma bronchiale patří svými medicínskými i společenskými důsledky k nejvýznamnějším nemocem současnosti. Pohled na astma a jeho terapii se v této době podstatně mění. Je k dispozici řada velmi účinných léků, jejichž správné podávání dokáže nemoc velice příznivě ovlivnit. I přes popularitu, které se astmatu dostává, se v našich ordinacích nadále velmi často setkáváme s pacienty, jejichž astma není správně a dostatečně léčeno a kteří mají vinou nestabilní nemoci mnohdy zbytečně nižší kvalitu života.


Předchozí dvě vydání této úspěšné publikace významně ovlivnila terapeutické postupy a zvyklosti v léčbě bronchiálního astmatu v našich zemích. Třetí vydání reflektuje vývoj farmakoterapie v posledních letech s důrazem jak na nové lékové skupiny, tak na nové molekuly a přípravky.


Tomáš Fait
Antikoncepce, 3. aktualizované vydání
Maxdorf 2018, 149 str., edice Farmakoterapie pro praxi / Sv. 80
ISBN: 978-80-7345-587-3
Cena: 195 Kč
Formát:110×190 mm, vazba měkká (V2)

Třetí vydání mimořádně úspěšné knížky, která podává prakticky použitelný přehled o aktuálním stavu antikoncepce v ČR. Dominantou knihy je hormonální antikoncepce (kombinovaná a čistě gestagenní), nitroděložní tělíska, nitroděložní systémy s levonorgestrelem a emergentní kontracepce, autor však rovněž probírá přirozené metody plánování rodiny, metody bariérové, spermicidy či sterilizaci.

Speciální kapitoly jsou věnovány užívání antikoncepce u adolescentek, žen perimenopauzálních a žen s interními riziky.


Miloš Pešek a kolektiv
Pneumoonkologie v kazuistikách
Maxdorf 2018, 315 str., edice Jessenius
ISBN: 978-80-7345-588-0
Cena: 695 Kč
Formát: 200×265 mm, vazba pevná (V8)

Výskyt maligních nádorů plic a jejich celospolečenský dopad patří k nejzávažnějším tématům moderní pneumologie a onkologie. Pokroky v diagnostice, a zejména pak cílená a biologická léčba přináší pro řadu nemocných novou naději. Tyto nové terapeutické možnosti však nejsou v praxi vždy plně využívány. ¨

Kniha prof. MUDr. Miloše Peška, CSc., je učebnicí pneumoonkologie v instruktivních kazuistikách. Autor na konkrétních případech názorně ukazuje, že nové léčebné možnosti, jsou-li správně aplikovány, dnes mohou zachránit řadu nemocných.


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie