Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY



Jarmila Heissigerová a kol.

Oftalmologie

Pro pregraduální i postgraduální přípravu

Maxdorf 2018, 380 str., edice Jessenius

ISBN: 978-80-7345-580-4

Cena: 1295 Kč

Formát: 200 × 265 mm, vázaná

Kompletní a moderní přehled očního lékařství v atraktivním grafickém zpracování usnadňujícím zapamatování a vyhledávání potřebných informací. V čele rozsáhlého autorského kolektivu českých oftalmologů stojí prof. MUDr. Jarmila Heissigerová, Ph.D., MBA, přednostka Oční kliniky 1. LF UK a VFN.

Publikace obsahuje ve srozumitelné formě všechny vyšetřovací metody používané v současné oftalmologii, od klasických až po ty nejmodernější.

Podobně přehledně je pojata také terapie, opět od klasických zevních přípravků až po sofistikovanou biologickou léčbu. Kniha je určena především oftalmologům, a to jak v rámci přípravy na specializační zkoušky, tak jako příručka pro každodenní ambulantní či nemocniční praxi.


Jochen Mai

Jak jsem šel pro mléko a vrátil se s kolem

Co se skrývá za našimi rozhodnutími

Překlad Jindra Hubková

Vydavatel: Portál, 2018

brož., 280 s., 375 Kč

Všichni se dnes a denně musíme rozhodovat. Řada rozhodnutí nemá na náš život nijak zásadních vliv, někdy jde ale o hodně, ba o všechno. A některá naše rozhodnutí jsou tak bláznivá, že jim zpětně sami skoro nemůžeme uvěřit. Ale jak vlastně proces rozhodování funguje a co ho ovlivňuje? Proč se dnes rozhodneme takto - a zítra úplně jinak? Rozhodují se ženy jinak než muži? Jsou spontánní rozhodnutí lepší než ta důkladně promyšlená? A pokud ano, proč?

Autor se v první části knihy se zabývá (nejen) výše uvedenými otázkami a hledá na ně odpovědi, ve druhé pak nabízí konkrétní praktické techniky a metody, jež mohou čtenářům rozhodovací proces usnadnit. Pojmenovává rovněž typické chyby, jichž se při rozhodování dopouštíme, a ukazuje, jak se jim příště můžeme vyhnout. K lepšímu pochopení vlastních cílů, a tedy i ke snazšímu rozhodování napomůže i několik testů. Jedná se o velmi praktickou a zábavně napsanou knihu nejen pro ty, kdo mají s rozhodováním problémy. 

Jochen Mai je ekonomický novinář a soukromý poradce pro oblasti social media, corporate blogs, employer branding a komunikace na sociálních sítích. Vyučuje rovněž na vysokých školách. Jeho blog karrierebibel.de získal v roce 2009 cenu Lead-Award. Je žádaných řečníkem, účastníkem diskusí a odborníkem na sociální média. Vydal řadu úspěšných knih.

https://obchod.portal.cz/popularne-naucna/jak-jsem-sel-pro-mleko-a-vratil-se-s-kolem/


Anke Precht

Na vnitřní vlně

Jak neztratit mentální energii

Vydavatel: Portál, 2018

brož., 216 s., 325 Kč

Trápí vás někdy nedostatek energie nebo byste jí prostě chtěli mít vždycky dost? Mentální energie podle autorky funguje jinak než fyzická - čím víc toho děláme, tím víc energie máme. Nabíjející činnosti souvisejí s něčím, co dotyčný jedinec dělá rád. Ten, kdo umí čerpat mentální energii, se tak během několika minut dokáže dostat ze stresového stavu ke své vnitřní síle, protože rozvíjí rovnováhu mezi svou duší a tělem a také mezi druhými a sebou samým.

https://obchod.portal.cz/psychologie/na-vnitrni-vlne/


Grady Klein, Danny Oppenheimer

Psychologie

Komiksový úvod

Vydavatel: Portál, 2018

brož., 232 s., 399 Kč

Komiksový úvod do psychologie nabízí překvapivě chytré a poučené, přesto zábavné uvedení do psychologie jako oboru, ale hlavně do porozumění lidskému chování a vnímání. Čtenáři se seznámí se základními principy vnímání světa (percepce, učení, paměti, myšlení), vnímání sebe (metakognice, emoce, motivace, stres a zdraví) i vnímání druhých (jazyk, osobnost, sociální vliv, stereotypy). Komiks ocení nejen všichni středoškoláci, ale i zájemci o vysokoškolské studium psychologie. Pro odborníky může být kniha užitečným pomocníkem v tom, jak srozumitelně sdělovat fakta o jejich oboru.

https://obchod.portal.cz/psychologie/psychologie-komiksovy-uvod/


Jan Lebl, Štěpánka Průhová, Zdeněk Šumník a kol.

Abeceda diabetu, 5. aktualizované vydání

Maxdorf 2018, 286 str.

ISBN: 978-80-7345-582-8

Cena: 295 Kč

Formát: 130 x200 mm, brožovaná (V2)

Páté, významně doplněné a aktualizované vydání dnes klasické knihy, která pomáhá bez nadsázky již celé jedné generaci pacientů s diabetem 1. typu - první vydání vyšlo před 20 lety, v roce 1998.


Diabetologie patří k nejrychleji se vyvíjejícím oborům současné medicíny, přičemž podstatné změny se zde odehrávají nejen v oblasti farmakoterapie, tedy vývoje nových inzulinů a dalších léčivých látek, ale stejně tak intenzivně v oblasti technologií. Právě ty často - zejména z pohledu pacienta a jeho blízkých - přispívají k zásadnímu zlepšení kvality života nemocných. Všechny každodenní zkušenosti a nejmodernější postupy se autoři snažili vložit do této rozšířené knížky, jejímž hlavním mottem je: Staňte se expertem na léčbu vlastního diabetu.


Pavel Šlampa a kol.

Gliomy - současná diagnostika a léčba

Maxdorf 2013, 192 str., edice Jessenius

ISBN: 978-80-7345-321-3

Cena: 695 Kč

Formát: B5, V8, pevná vazba

Zhoubný novotvar mozku je 19. nejčastějším zhoubným novotvarem v české populaci a incidence tohoto onemocnění stále roste. Diagnostika i léčebná strategie, zvláště pooperační, a léčba recidiv musejí být určeny multidisciplinárním týmem, zpravidla ve složení neurochirurg, radiační a klinický onkolog, diagnostik a neurolog, a řešeny s přihlédnutím ke všem rizikovým faktorům včetně celkového stavu pacienta.

Kniha představuje názorný příklad právě takového multioborového pohledu na problematiku primárních nádorů mozku. Autoři kapitol, kteří se ve své denní praxi zabývají diagnostikou a léčbou mozkových nádorů, patří mezi špičkové odborníky ve svých oborech v České i Slovenské republice. První část knihy se věnuje standardním postupům v léčbě gliomů, druhá pak současným trendům v léčebné strategii. Text je bohatě doplněn obrazovou dokumentací, kazuistikami a samostatnou část tvoří závěry pracovních setkání (Glio mítinků) z let 2008-2012.


Zdeňka Šklubalová, Barbora Vraníková

Oční přípravky

Ocularia, Ophthalmica

Maxdorf 2018, 120 str., Edice Jessenius

ISBN: 978-80-7345-572-9

Cena: 245 Kč

Formát: 148 × 210 mm, brožovaná

Specifickým rysem očních chorob je aplikace léčiv do spojivkového vaku, resp. na povrch oka. Oko představuje velmi dobře chráněný a izolovaný orgán, omezená doba retence konvenčních přípravků proto vede k relativně nízké biologické dostupnosti léčiva. Není proto asi překvapením, že v této zdánlivě tradiční oblasti farmacie probíhá velmi dynamický vývoj, který na trh přináší stále nové látky a také aplikační formy.

Kniha Oční přípravky dvou renomovaných českých autorek přináší základní praktické informace o aplikačním místě, faktorech ovlivňujících transport léčiva do oční tkáně a jeho účinek, o používaných lékových formách a rovněž o faktorech ovlivňujících dávkování očních kapek, které historicky patří k nejstarším očním lékovým formám. Velká část textu je věnována pomocným látkám (excipientům) používaným v očních přípravcích s cílem vysvětlit, proč jsou jednotlivé látky ve složení přípravků nezbytné, jaké jsou jejich fyzikálně-chemické vlastnosti a jaká jsou případná rizika jejich používání. V kontextu je věnována určitá pozornost také nitroočním přípravkům.

Kniha je určena odborné veřejnosti, zejména očním lékařům a farmaceutům.


Pavel Šlampa

Žlutý kopec

Historie léčby zářením v Brně na Žlutém kopci

Maxdorf 2018, 141 str.

ISBN: 978-80-7345-581-1

Cena: 395 Kč

Formát: 290×290 mm, vazba pevná

Nejstarším zdravotnickým zařízením v ČR, které se zabývá radioterapií - tedy léčbou nádorových onemocnění pomocí záření - je Masarykův onkologický ústav v Brně na Žlutém kopci. Právě vývojem radioterapie a historií tohoto ústavu se zabývá publikace Žlutý kopec prof. MUDr. Pavla Šlampy, CSc., přednosty Kliniky radiační onkologie MOÚ.

Mapuje historii ústavu od jeho založení ve 30. letech minulého století, tehdy ještě pod názvem „Dům útěchy - Masarykova léčebna v Brně", až po současnost. Stejně tak popisuje historii a vývoj onkologie v celostátním měřítku.

Věnuje se také osobnostem, které jsou s brněnskou radioterapií neodmyslitelně spjaty. Velkoformátová kniha obsahuje unikátní fotografie a vzpomínky zaměstnanců ústavu na Žlutém kopci - mimo jiné na úspěšně vyléčeného pacienta Jana Wericha.


Ivana Štětkářová

Bez šatů lehčí

Maxdorf 2018, 104 str.

ISBN: 978-80-7345-576-7

Cena: 195 Kč

Formát: 145 ×185 mm, pevná

V další básnické sbírce Ivany Štětkářové se setkáte s rozličnými lidskými osudy i se spletitými mezilidskými vztahy. Autorka miluje přírodu, zejména krajinu severního pohraničí, kde se aktivně podílí na záchraně historického odkazu původního obyvatelstva. To vše se odráží v jejích verších. Nevyhýbá se ani vážným tématům kolem nemoci a smrti. Osobitým způsobem sděluje čtenáři své poznatky a pocity umocněné důvěrnou znalostí lékařského prostředí.

Profesorka Ivana Štětkářová patří k předním českým odborníkům v oboru neurologie, v současné době vede Neurologickou kliniku Univerzitní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Hluboká znalost lidské duše se rovněž promítá do jejích básní, které doplnila vlastními fotografiemi, jemně podbarvujícími básnické texty.


Zuzana Ritterová

Od Sněhurky po Kafku

Psychoterapie všedního dne

Maxdorf 2018, 130 str.

ISBN: 978-80-7345-578-1

Cena: 245 Kč

Formát: 148 ×200 mm, brožovaná

Vynikající a srozumitelný průvodce moderní psychoanalýzou s důrazem na jednotlivé typy osobností. Místo složitých teoretických výkladů autorka zvolila atraktivní typologii založenou dílem na dobře známých pohádkových, resp. literárních postavách, dílem na známých osobnostech. Cílovou skupinou je laická veřejnost, kniha však bude zajímavá rovněž pro lékaře, kteří se nespecializují na psychoterapii, ale ve své praxi přicházejí do styku s nemocnými trpícími nervovými a psychickými problémy.

Kniha nabízí nový, neotřelý pohled na typy osobnosti a rovněž na poruchy osobnosti a poruchy chování. Autorka opírá svůj výklad jak o své psychoterapeutické vzdělání, tak o svou základní profesi, kterou je neurologie.


Martin Vališ, Zbyšek Pavelek a kol.

Roztroušená skleróza pro praxi

Maxdorf 2018, 188 str., edice Jessenius

ISBN: 978-80-7345-573-6

Cena: 495 Kč

Formát: 125×190 mm, brožovaná/šitá

Roztroušená skleróza je závažné onemocnění charakterizované zánětlivým postižením struktur CNS a neurodegenerativními změnami mozku. Prevalence RS stoupá a postihuje zejména osoby v mladším věku mezi 20. a 40. rokem života. Onemocnění je spojeno se sníženou kvalitou života a vysokým socioekonomickým dopadem.

Intenzivní farmaceutický výzkum a vývoj přinesl v posledních patnácti letech zcela nové látky, z nichž mnohé se již dostaly do každodenní neurologické praxe, jiné zatím čekají, až jim lékaři začnou věřit. Pokrok v této oblasti zásadně změnil prognózu velké většiny pacientů u této dříve prakticky neléčitelné diagnózy. Čtenářům, zejména z řad neurologů, se nyní konečně dostává do rukou kniha zaměřená skutečně pro potřeby široké neurologické komunity včetně ambulantních neurologů.

Těžištěm knihy je podrobný a zasvěcený výklad léčebných postupů, ale také další aspekty, které neurolog denně se svými nemocnými řeší - gravidita či menopauza, očkování, rehabilitace, psychosociální aspekty či pacientské organizace.


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie