Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KNIŽNÍ NOVINKY



Münchhausen, Marco von

Nenechte se vyrušit

Podtitul: Cesta k mentální svobodě a vyšší koncentraci

Překlad: Prešlová, Kateřina

Nakladatel: Portál

ISBN: 978-80-262-1323-9

Počet stran / vazba: 152 / Brožovaná

Rok vydání: 2018

Neustálé podněty, trvalá dostupnost skrze média či tendence ihned reagovat nám zabraňují v soustředění. V posledních desetiletích se z toho stává významný ekonomický problém - protože schopnost koncentrace je rozhodujícím faktorem úspěchu a efektivity. Kniha Marca von Münchhausena ukazuje, jak žít a pracovat uvědoměle, jak se nenechat vyrušit a jak dosahovat lepších výkonů. Představuje koncentraci jako „dveřníka" vědomí a klíčový faktor sebeovládání. Popisuje fungování mozku a těla ve vztahu ke koncentraci i to, jaké psychologické faktory této schopnosti napomáhají. Radí, jak zabránit diktátu médií. Varuje před iluzí zvanou multitasking. Pojednává o stavu flow, meditaci, všímavosti, o uplatnění koncentrace při komunikaci či stresu, o lécích podporujících soustředění. Bohatě strukturovaná kniha obsahuje sebeposuzovací test a závěrečný přehled základních tipů, jak zvýšit vlastní soustředěnost.


Dr. Marco von Münchhausen je právník, kouč, konzultant a autor několika německých bestsellerů. Jeho knihy, přednášky a semináře se soustředí na různé aspekty úspěšného a naplněného života. Česky vyšla jeho kniha Princip barona Prášila (2012).


Shalit, Erel

Komplexy

Podtitul: Archetypy, které v nás ožívají

Překladatel: Müller, Ivo

Nakladatel: Portál

ISBN: 978-80-262-1312-3

Počet stran / vazba: 192 / Brožovaná

Rok vydání: 2018

Komplex, jako pojítko mezi vědomým já a archetypy, přebývá v našem nevědomí. Pokud je odštěpený, nepřístupný vědomí, může být autonomní, nezávislý na egu a může výrazně ovlivňovat naše jednání bez naší kontroly. Porozumět vlastním komplexům znamená rozpoznat jejich archetypální jádro, shluky životních zkušeností, které se kolem něj utvářejí, a emoční tón, jenž je rozpoznatelným pojítkem těchto zkušeností. Z praktického hlediska to znamená porozumět spojení mezi archetypálními silami, které tvoří naši nevědomou lidskou podstatu, a osobními životními zkušenostmi, které utvářejí naše individuální vnímání této energie. Naše bytostné Já, stejně jako vědomé já je vždy doprovázeno stínem, v němž přebývají odštěpené (vytěsněné, potlačené) komplexy. S tím, jak se odvíjí dialog vědomého já s nevědomím, dochází k integraci komplexů do já a hranice já se stávají pružnějšími. Autor srozumitelně rekapituluje vývoj pojmu od Freuda, Junga, Adlera až k současným pojetím, objasňuje podstatu konceptu a dokresluje svá pozorování s použitím citací z prací svých předchůdců, beletrie a své klinické praxe při práci se sny.


Erel Shalit je izraelský jungiánský analytik, autor mnoha knih jugiánské orientace (česky:Cyklus života, Portál 2017).


Kapesní atlas dermatologie

Röcken Martin, Schaller Martin, Sattler Elke, Burgdorf Walter

Vydavatel: Grada

Datum vydání: 22. 02. 2018

Katalogové číslo: 15012

ISBN: 978-80-271-0106-1

Formát / stran: 137×207, 416 stran

Publikace, která slouží zejména dermatologům k opakování, je určena také ostatním lékařům v praxi - praktikům, internistům, pediatrům i lékařům dalších odborností, dále studentům medicíny, ale i zdravotnických škol. Krátká a precizní definice nemoci je v knize vždy vlevo - vpravo najdete schémata, obrázky nebo fotografie. Na 190 barevných tabulí.

Autoři jsou významní zahraniční odborníci. Přeloženo z originálu COLOR ATLAS OF DERMATOLOGY, který vydalo nakladatelství Thieme. Překlad recenzovala prof. MUDr. Petra Cetkovská, Ph.D.


Karel Řežábek

Asistovaná reprodukce

3. aktualizované a doplněné vydání

Maxdorf 2018, 154 str., edice Farmakoterapie pro praxi / Sv. 76

ISBN: 978-80-7345-553-8

Cena: 195 Kč

Formát: 110 × 190 mm, brožovaná

S diagnózou neplodnosti se u nás setkává každý šestý pár. Příčina je téměř stejně často na straně muže jako na straně ženy. Naštěstí jsou moderní léčebné metody velmi úspěšné - většina neplodných párů po léčbě otěhotní. Vyšetření pro neplodnost a případnou léčbu většinou zahajuje terénní gynekolog. Podle výsledků vyšetření a léčby může následně předat neplodný pár na specializované pracoviště reprodukční medicíny, kde jsou dostupné metody asistované reprodukce, které jsou hlavní náplní této knihy.
Kniha je určena jak terénním gynekologům, tak lékařům pracovišť reprodukční medicíny.

Její již 3. vydání zachycuje změny jak odborné, které v uplynulých letech nastaly (depotní gonadotropiny, elektivní single embryo transfer, antimullerianský hormon a jeho srovnání s antral follicle count, nový WHO manuál o vyšetření a zpracování spermatu), tak i důležité změny v zákonech a v úhradě IVF cyklů.


Jan Vojáček, Jiří Kettner a kol.

Klinická kardiologie, 3. vydání

Maxdorf 2017, 1193 str., edice Jessenius

ISBN: 978-80-7345-549-1

Cena: 1995 Kč

Formát: 210×297 mm, vazba pevná (V8)

Třetí aktualizované vydání knihy, jejíž předchozí vydání lze nalézt na pracovním stole mnoha kardiologů v České republice. Od druhého vydání uplynulo 5 let, což v tak dynamickém oboru, jakým je kardiologie, znamená nezbytnost radikální aktualizace informací. Další zásadní motivací pro přípravu třetího vydání je ovšem také fakt, že kniha je již delší dobu beznadějně rozebraná. Navíc dnes není pochyb o tom, že i v době elektronických a internetových učebnic je tištěná kniha stále optimálním zdrojem informací a těžištěm výuky, nemluvě o hledisku estetickém.
Monografie je i v tomto vydání rozdělena do základních 11 klinických oddílů pokrývajících prakticky celou kardiologii, úvodní oddíl obsahuje souhrny pro každodenní kardiologickou praxi, včetně přístupu k nemocnému a rozhodovacích procesů v kardiologii. Na publikaci se podílela řada nejpřednějších českých kardiologů a podává logicky uspořádaný přehled nejdůležitějších a zcela aktualizovaných praktických znalostí z oblasti celé kardiologie a angiologie. Tento obor dnes představuje obrovský objem faktů - velkou předností knihy je to, že se autorům podařilo velmi racionálně vše uspořádat do jednodílné publikace s velkým množstvím přehledných grafů, tabulek a obrázků.

První i druhé vydání knihy Klinická kardiologie bylo Českou kardiologickou společností zařazeno do seznamu doporučené literatury pro kardiologickou atestaci.


Jindřich Olšovský

Diabetes mellitus 2. typu

Druhé aktualizované a doplněné vydání

Maxdorf 2018, 118 str., edice Farmakoterapie pro praxi

ISBN: 978-80-7345-558-3

Cena: 195 Kč

Formát: 110×190 mm, brož.

Diabetes mellitus je chronické onemocnění, které má za následek vysokou morbiditu, invaliditu a mortalitu v celém světě. Kromě vysokého počtu nositelů tohoto onemocnění je středem pozornosti moderní medicíny i rozvoj chronických komplikací, které zhoršují kvalitu života nemocných, a zkracují i jeho trvání. Diabetes mellitus přináší utrpení milionům nemocných a představuje také obrovskou ekonomickou zátěž pro všechny vyspělé státy světa. Medicínský a farmaceutický výzkum v reakci na tento stav přinesl v posledních dvou desetiletích velký počet nových léků, a to léků nových principiálně, tedy nových lékových skupin.
Druhé rozšířené a aktualizované vydání úspěšné knihy našeho předního diabetologa přináší moderní přehled veškeré současně dostupné terapie diabetu, včetně léčby jeho nejzávažnějších komplikací.
Kniha vychází ve známé edici Farmakoterapie pro praxi.


Zdeněk Rušavý, Klára Picková a kol.

Jak počítat sacharidy?

Maxdorf 2018, 108 str.

ISBN: 978-80-7345-557-6

cena: 295 Kč

formát: 150 × 223 mm, brožovaná 

Moderní technologie (inzulinová pera a inzulinové pumpy) a nová inzulinová analoga umožňují osobám s diabetem 1. typu přesně reagovat na příjem potravy (sacharidů) a fyzickou aktivitu. Ukazuje se, že nejčastější nepřesnosti ve výpočtu dávky inzulinu jsou způsobeny špatným odhadem dávky požitých sacharidů.
K usnadnění odhadu použitých sacharidů připravil tým autorů z řad nutričních terapeutů a lékařů tuto knihu, ve které jsou jednoduchým a praktickým způsobem seřazeny skupiny potravin, které sacharidy obsahují.

Nedílnou součástí každé skupiny jsou fotografie potravin se spočítanými dávkami sacharidů, doplněné o zasvěcené a praktické komentáře.


Terezie Pelikánová, Vladimír Bartoš a kol.

Praktická diabetologie, 6. aktualizované a doplněné vydání

Maxdorf 2018, 815 str., edice Jessenius

ISBN: 978-80-7345-559-0

cena: 1195 Kč

formát: 154 × 230 mm, pevná (V8)

Publikace Praktická diabetologie slouží českým diabetologům, internistům i lékařům dalších oborů více než 20 let jako základní zdroj informací pro přípravu na specializační zkoušky i pro každodenní péči o nemocné s diabetem. Nyní autoři připravili revidované a aktualizované vydání, pro které bylo nutné významně přepracovat téměř všechny kapitoly.

Text šestého vydání je obohacen o novinky ve farmakologické léčbě hyperglykemie, o zkušenosti s novými technologiemi či novými možnostmi v léčbě projevů metabolického syndromu, o komplexní léčbu dyslipidemie a hypertenze, o orientaci v protidestičkové a antikoagulační léčbě a v neposlední řadě o indikace pacientů k metabolické chirurgii. Monografie zohledňuje také některé změny v názorech na vybrané aspekty léčby diabetu, například ve využití skupinové edukace či léčbě diabetických komplikací.


Eva Kočová, Martina Vašáková (editor) a kolektiv

HRCT u intersticiálních plicních procesů v instruktivních kazuistikách, 2. rozšířené vydání

Maxdorf 2018, 279 str., edice Jessenius

ISBN: 978-80-7345-560-6

Cena: 895 Kč

Formát: 200 × 265 mm, pevná (V8)

Intersticiální plicní procesy (IPP) představují rozsáhlou skupinu nemocí charakterizovaných difuzním postižením plicní tkáně, a do značné míry podobným klinickým i radiologickým obrazem. HRCT dnes představuje klíčovou vyšetřovací metodu umožňující jak rámcovou, tak podrobnější diagnostiku IPP. Praktický význam tohoto vyšetření se značně zvýšil s ohledem na nové možnosti farmakoterapie, která začíná podstatným způsobem měnit osud těchto těžce nemocných pacientů.

Publikace obsahuje také prakticky orientované modelové kazuistiky s diferenciální diagnostikou.
Po úspěchu prvního vydání autoři nyní připravili druhé aktualizované a rozšířené vydání.


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie