Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KDYŽ ZNÁMOST NA JEDNU NOC, TAK JEN S OCHRANOU



Letní románky přejí šíření sexuálně přenosných chorob včetně těch nejzávažnějších. Pokud jste v létě neodolali pokušení, je právě nyní čas myslet na preventivní návštěvu lékaře. Testování zabere pouhou minutu a je bezbolestné. Provádí ho praktičtí lékaři, dermatovenerologové, vybraní gynekologové a k dispozici jsou také infektologická pracoviště včetně vlastních center specializovaných na HIV a nemoc AIDS. Existují také zařízení, kde se zájemci ve vybraných dnech mohou nechat anonymně otestovat. Jedním z nich je například pražský Dům světla.

U všech pohlavních chorob je důležité navštívit lékaře ihned při výskytu prvních obtíží. V případě HIV je pak žádoucí podstoupit testování opakovaně. Nákaza se totiž dá vyloučit až po uplynutí 2,5 až 3 měsíců od rizikového pohlavního styku. Tak dlouhou dobu tělo potřebuje k tomu, aby si vytvořilo protilátky, které je možné při testování odhalit.

Počet nakažených virem HIV v Česku za posledních 15 let prudce stoupá. Během prvních sedmi měsíců tohoto roku přibylo dalších 136 případů1. Je to dáno nejen lepší diagnostikou, ale bohužel i tím, že se lidé přestávají nákazy virem HIV obávat.

 „Je s podivem, kolik lidí neví, jakými způsoby se dá nakazit. Mnozí čerstvě nakažení naopak překvapí svými znalostmi léčby," komentuje infektolog MUDr. Dan Veselý, a dodává: „Pacienti s HIV, kteří trvale užívají protivirovou léčbu, dnes skutečně mohou žít dlouhý a plnohodnotný život, za což můžeme být vděční. Tento medicínský pokrok ale bohužel u nepoučené veřejnosti udělal i takzvanou medvědí službu." Jeho názor dokazuje i výmluvný výsledek z dosud posledního realizovaného průzkumu, který se tomuto tématu věnoval.

Agentura Ipsos2 v roce 2014 zjistila, že 14 % respondentů do 26 let dokonce považovalo HIV za vyléčitelnou nemoc.

Pokud se člověk dopustil rizikového sexuálního chování, neměl by propadat panice při každé zvýšené teplotě. Současně platí, že ani přenos viru není automatický. Mnoho lidí se o tom, že mělo sex s HIV pozitivním člověkem, vůbec nedozví, protože se na ně nákaza nepřenese. V žádném případě na to ale nelze spoléhat a v době mezi možným přenosem infekce a testováním je doporučována obezřetnost.

„Samozřejmostí by po rizikovém sexuálním styku měla být i zodpovědnost ve vztahu k dalším sexuálním partnerům, protože člověk čerstvě nakažený HIV je mimořádně nakažlivý," připomíná infektolog MUDr. Dan Veselý.

Čekat nebo jednat?

Před uplynutím tříměsíční lhůty se virus HIV nemusí při testování projevit. Během této doby je vhodné pozorněji sledovat svůj zdravotní stav.

 „Pacienti nejčastěji popisují, že během třetího až čtvrtého týdne po nákaze HIV trpěli chřipkovými obtížemi - vyšší horečkou, nadměrným pocením a únavou. Často bývají obtíže spojené s průjmovým onemocněním, jsou zvětšené mízní uzliny, bolesti hlavy nebo je přítomna vyrážka. Obtíže přetrvávají nejčastěji kolem dvou týdnů, ale mohou trvat až deset týdnů nebo naopak třeba jen pár dnů," uvádí infektolog MUDr. Dan Veselý a dodává, že o přítomnosti infekce v těle málokdy svědčí výskyt pouze jednoho ze zmíněných příznaků. Většinou se jedná o kombinaci. Na každý pád by ale lidé měli konzultovat svůj zdravotní stav se svým ošetřujícím lékařem.

Více než třetina nakažených ale neregistruje žádné příznaky, a proto je nutné testování podstoupit i při absenci jakýchkoliv zdravotních problémů. Mnozí lidé bohužel přicházejí až s rozvinutými pozdními příznaky či dokonce s pokročilou chorobou AIDS. Včasným diagnostikováním a léčbou viru HIV se přitom dá předejít rozvoji onemocnění AIDS a možnému úmrtí.


1 http://www.szu.cz/uploads/documents/CeM/HIV_AIDS/rocni_zpravy/2018/HIV_AIDS_07_2018.pdf

2 https://cz.gsk.com/cs-cz/pro-media/archiv-zprav/aids-neni-smrtelnou-chorobou-mysli-si-kazdy-sesty-do-26-let/


Zdroj: Ogilvy Public Relations, s.r.o.

Designed by Freepik

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie