Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KDO BY NECHTĚL ELIXÍR MLÁDÍ?



PharmDr. Gabriela Kroupová


Kdo z nás by nechtěl „být stále mlád"...

V lékárně skoro každý týden slýchám: „Ve stáří není o co stát", "Existuje něco, co dokáže zachovat mládí?

Ano, existuje látka, která má ambice pasovat se za synonymum "Elixír mládí". Její název je karnosin.


Když jsme v redakci vyhodnocovali dotazníky zpětné vazby z jarní části kongresů HealthComm Professional, zaskočil nás požadavek, zda bychom nepřinesli článek na téma Elixír mládí. Nejprve jsme se zasmáli, ale pak jsme oslovili naše spolupracující externí autory.

A paní doktorka Kroupová se nesmála a zadání "vzala".

Určitě již věděla, o čem bude psát!


Karnosin je látka přirozeně se vyskytující v lidském organismu. Je velmi silným antioxidantem a chrání buňky před oxidativním stresem. Poprvé jeho strukturu určil na počátku 20. století ruský vědec W. S. Gulewitch. Je to dipeptid složený ze dvou aminokyselin a to β-alaninu a L-histidinu, tvořen v organismu pomocí enzymu karnosin-syntetázy. Reakce syntézy karnosinu probíhá nejvíce ve svalstvu a mozku. Další reakce karnosinu v organismu je jeho rozklad. Ten se děje v krvi pomocí enzymů dipeptidáz a karnosináz. Kladné účinky karnosinu jsou pravděpodobně způsobeny právě touto rozkladnou reakcí, kdy z karnosinu opět vzniká alanin a histidin. 

 

Největší koncentrace se nachází ve svalech, srdci, mozečku a mozkové kůře. Množství karnosinu se rapidně snižuje po 30. roku života, což je dáváno do přímé souvislosti s úbytkem svalové hmoty a funkcí svalů po 70. roku života. Karnosin má mnoho vysloveně „omlazujících" prospěšných účinků - až je s podivem, jak taková malá molekula dipeptidu může mít tak ohromující efekt ve smyslu omlazení organismu.

Karnosin má schopnost omlazovat staré a stárnoucí buňky a přeměňovat je na buňky plně funkční, zdravé, vzhledem k jeho schopnostem chránit a prodlužovat funkční životaschopnost klíčových stavebních jednotek organismu, tj. buněk, bílkovin, DNA a lipidů. Karnosin může být zcela právem nazýván látkou dlouhověkosti. A jestliže je tato látka navíc zcela bezpečná, přirozeně se vyskytující v organismu i ve stravě, a prokázala prodloužení života u zvířat i kulturách lidských buněk, stává se základní látkou programu prodloužení života. 

Jakým způsobem karnosin prodlužuje život? Odpověď na tuto otázku plně neznáme, ale vlastnosti karnosinu ukazují na mechanismy stárnutí buněk a tkání a na anti-aging opatření, která tyto procesy potlačují. Dokazuje to pokus prováděný na myších. V tomto pokusu se suplementací karnosinem prodloužil život myší o 20 % oproti myším kontrolním (nesuplementovaným). Celkově myši vypadaly zdravější a mladší. Karnosin oddaloval běžné projevy stáří jako jsou kožní ulcerace, lordokyfózu páteře a léze kolem očí.

Karnosin je také označován jako neuropeptid pro jeho ochranný vliv na CNS. Hlavním zdrojem karnosinu je pro nás konzumace masa, přičemž vstřebatelnost karnosinu z potravy je 30-70 %. Při suplementaci karnosinu v čisté formě je však jeho vstřebatelnost více než 70 %. Absorbce karnosinu probíhá v jejunu a krví je distribuován do dalších tkání. Mezi hlavní biologické funkce karnosinu patří: udržení pH ve svalech při těžkém zatížení, chelátující efekt pro měď a zinek, antioxidant, prevence glykace, prevence karbonylace bílkovin, oddělování aldehydů, neurotransmiter a udržení funkce bio makromolekul při působení oxidativního stresu.

U Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby, schizofrenie, při depresivních poruchách a epilepsie je extrémní výskyt nežádoucích procesů v organismu, jako jsou oxidativní stres, glykace a karbonylace. Tyto procesy brání ve správném fungování neurotransmiterů. Jelikož karnosin redukuje uvedené procesy, a navíc sám plní funkci neurotransmiteru, může tedy do určité míry chránit před neurodegenerativními onemocněními mozku.

V lékárně máme možnost nabídnout zákazníkovi karnosin, a to ve formě tablet, které jsou navíc obohaceny o resveratrol, vitamín E, koenzym Q10, ALA a L-karnitin. Doporučuje se užívat 1 - 2 x denně 1 tabletu.

Další cílovou skupinou mimo seniorů jsou sportovci, ale o tom zase někdy příště. 

Zdroj:
1. Kučera, M. (2006). Karnozin: rešeršní přehled. Dostupné http://www.drkucera.eu/upload_doc/karnozin_resersni_prehled.pdf
2. Hoffman, J., Landau, G., Stout, J., Hoffman, M., Shavit, N., Rosen, P., Moran, D., Fukuda, D., Shelef, I., Carmom, E., & Ostfeld, I. (2015). Β-Alanine ingestion increases muscle carnosine content and combat specific performance in soldiers. Amino Acids, vol. 47(issue 3), pp. 627-636. DOI: 10.1007/s00726-014-1896-7.
3. Guilherme Giannini Artioli, Craig Sale & Rebecca Louise Jones(2018): Carnosine in health and disease, European Journal of Sport Science, DOI:10.1080/17461391.2018.1444096

ZAPOJTE SE DO NAŠÍ SOUTĚŽE


Soutěžní otázka:

Jaké jsou hlavní účinky karnosinu?

a) absorbuje toxické účinky hydroxylových radikálů, superoxidů a peroxidů, je ochránce chromozomů (DNA) před poškozením způsobeným volnými radikály

b) má významný pozitivní účinek na autistické poruchy, chrání mozkové buňky před poškozením, chrání proteiny mozku, působí jako neurotransmiter

c) omlazuje starší kultivované lidské buňky, má protizánětlivý a protinádorový účinek

POZOR: Správně může být 0-3 možnosti.


Pro 5 vylosovaných, kteří zašlou do konce srpna správnou odpověď na magazin@hcom.cz, poskytla Magazínu výhru česká firma Salutem Pharma s.r.o, a to Carnosine komplex 60 tbl

Carnosine komplex je unikátní přípravek, který vám:


  • dodá energii a vitalitu
  • zvýší sílu a vytrvalost svalstva
  • neutralizuje kyselinu mléčnou ve svalech
  • podpoří regeneraci po tréninku
  • podpoří imunitní systém, zejména při zánětech


www.salutempharma.cz

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie