Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STÁLE NEJSME V SÁLE…



aneb ŽIJEME A STUDUJEME VE SVĚTĚ ONLINE

Ani v letošním roce nám přetrvávající epidemie coronaviru nedovolila uspořádat jarní šňůru kongresů, tak jak to bylo pod hlavičkou Healthcomm Professional zvykem. Setkání v kongresových sálech hotelů jsme vyměnili za online prostředí a kongresový tým Healthcommu začal usilovně pracovat na II. 2D. Online long konferenci.

„Jsme si vědomi, že setkávání se na kongresech je obtížně nahraditelné. Stáli jsme tak před výzvou uspořádat v pořadí již druhou 2D online long konferenci, která by byla pro účastníky přínosná i atraktivní, i když jen přes monitory počítačů nebo displeje mobilních telefonů a tabletů," říká Ing. Michelle Kratochvílová, manažerka fyzických a online vzdělávacích akcí Healthcomm, která se primárně věnovala sestavení odborného programu.

„Kladné ohlasy účastníků, partnerských společností a 1 299 návštěvníků konference nám ukázaly, že se cíl podařilo splnit," doplňuje Mgr. Barbora Ludvová z organizačního týmu vzdělávacích akcí Healthcomm.

II. 2.D Online Long Konferenci jsme spustili 15. 5. a probíhala do 15. 6. 2021

„Záměrně jsme zvolili 30denní délku trvání, protože si uvědomujeme, že skloubit osobní a pracovní život může být někdy oříšek a chtěli jsme všem účastníkům poskytnout dostatek času na prostudování všech 14 přednášek," říká Michelle Kratochvílová, která již pořádala předchozí akci, 21denní 3D 360° KONGRES HEALTHCOMM v březnu tohoto roku.

Pro větší komfort a pohodlí studia byly přednášky rozděleny do dvou odborných bloků, samostatně akreditovaných. Za odborný blok A mohli účastníci získat 7 bodů do systému celoživotního vzdělávání a za blok B bodů 9.

SPOLEČNĚ V BOJI S PANDEMIÍ, SPOLEČNĚ V ONLINE EDUKACI

Důležitost spolupráce ještě více zdůraznila pandemie covid-19, kdy probíhala součinnost a komunikace mezi lékaři a lékárníky intenzivněji než dříve. V praxi se obě skupiny odborníků setkávají nejčastěji při řešení lékových chyb, ale také při včasném záchytu možného nového onemocnění. Lékárníkem doporučená návštěva lékaře může pacientovi výrazně zkrátit léčbu, předejít komplikacím či dokonce zachránit život. Oblastí, kde je spolupráce lékárníka a lékaře důležitá, je však více.

„Systém zdravotnictví v ČR tvoří jeden celek, jehož jednotlivé složky spolupracují a mají společný zájem - zajistit co nejefektivnější zdravotní péči pro celou společnost. Právě na příkladu každodenní spolupráce lékárníků a lékařů chceme ukázat, jak důležitou a nezastupitelnou roli oba zdravotníci zastávají a jak se vzájemně doplňují," připomněl u příležitosti letošního, červnového Dne lékáren prezident ČLnK, Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Řada zdravotních témat je multioborových, aktuální poznatky proto zajímají jak lékárníky, tak i lékaře. Letos poprvé organizátoři proto II. 2D. On-line long konferenci otevřeli i pro praktické lékaře, kteří ve své sekci měli 13 přednášek rozdělených do 4 tematických bloků. Lékaři mohli za vystudování svého odborného programu získat 12 kreditů do systému celoživotního vzdělávání. Každý z účastníků přitom mohl navštívit obě sekce a zhlédnout i přednášky, které nebyly primárně určené jeho odbornosti, přesto u něj vzbudily zájem.

Pro účastníky byla nejvíce atraktivní přednáška MUDr. Jana Boženského „Obezita jako bariéra aneb co dělat s obézním dítětem", kterou vystudovalo 518 účastníků.

Z expozic partnerů pak nejvíce zaujal virtuální stánek společnosti GlaxoSmithKline.

Kromě přednášek z obsahu odborných sekcí mohli zájemci zhlédnout také neakreditované - tzv. bonusové přednášky.

Program konference byl průběžně doplňován o zajímavé rozhovory s odborníky a další sdělení s aktuální problematikou. Zvláště zaujal citlivě vedený rozhovor PharmDr. Veroniky Kunešové, Ph.D. s nemocničním kaplanem Vítězslavem Vurstem, B. Th.: „Poslání kaplana v paliativní péči."

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie