Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KARCINOM ZPŮSOBENÝ HPV JDE VYMÝTIT, UKAZUJE AUSTRÁLIE



Karcinom lze vymýtit - alespoň ten, který způsobuje lidský papilomavirus (HPV). Ukazuje to úspěšný národní program v Austrálii kombinující očkování proti HPV a screening, díky kterým se v zemi snižuje výskyt karcinomu děložního hrdla. Loni se zde podle předpokladu odborníků dokonce přiblížil k hranici tzv. vzácného onemocnění. Podmínkou úspěchu je podle European Cancer Organisation (Evropská organizace pro boj proti rakovině) 90% proočkovanost jak u dívek, tak u chlapců a zároveň vysoká návštěvnost screeningu. 

Australská vláda spustila bezplatný plošný očkovací program proti HPV v roce 2007 pro dívky, o šest let později zavedla i očkování chlapců. Díky dlouhodobě vysoké proočkovanosti a návštěvnosti screeningu se tak v Austrálii podle odhadu odborníků v loňském roce objevil karcinom děložního hrdla v 7 případech na 100 tisíc žen. Hranice vzácného onemocnění je už 6 případů na 100 tisíc žen. Poklesl i výskyt genitálních bradavic.

„Austrálie je v tomto ohledu světovým premiantem, povědomí o očkování je tam velmi vysoké a také jejich přístup k němu je zodpovědnější než u nás," říká MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP. Připomíná však, že klíčová je proočkovanost jak chlapců, tak dívek. 

Podle odborníků je cíl 90% proočkovanosti v Česku v současnosti vzdálený

„Takto vysokou míru v Česku nemají ani některé povinné vakcíny. O vymýcení nemocí způsobených HPV samozřejmě usilujeme, ale pro začátek bych byla ráda, abychom zvrátili ten klesající trend a proočkovanost začala znovu stoupat," popisuje MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

V roce 2018 se podle odhadů nechalo naočkovat pouze 60 % dívek a 30 % chlapců ve věku 13 let. Tuzemský systém je přitom podle MUDr. Dvořáka nastaven dobře. „Stejně jako v Austrálii u nás hradíme vakcinaci jak dívkám, tak hochům, v České republice je to ve věku 13 let. Pro snížení výskytu karcinomu děložního hrdla ale nesmíme zapomínat také na důsledný screening a prevenci, což ženy velmi často zanedbávají," vysvětluje.

Během pandemie koronaviru návštěvnost screeningů poklesla a současná situace příliš nenahrává ani nepovinnému očkování. „Kvůli současné situaci bohužel zájem o nepovinná očkování klesl. Lidé by je ale ani teď neměli odkládat a nechat se naočkovat co nejdříve," říká MUDr. Ilona Hülleová.

Velký zádrhel lékaři vidí i ve vzdělávání veřejnosti, která v Česku podléhá různým dezinformacím a očkování odmítá. „Obecné povědomí o rizicích spojených s HPV stoupá, lékaři navíc rodiče na očkování upozorňují při preventivních prohlídkách ve 13. roce dítěte. Poslední roky ale musíme bojovat s náladou společnosti zaměřenou proti očkování obecně. Té část rodičů podléhá a své děti očkovat nenechají - přitom je vakcínou mohou pomoci ochránit před zdravotními problémy v dospělosti," říká MUDr. Hülleová. Navzdory tomu stále platí, že lékař je pro rodiče nejdůležitějším zdrojem informací o očkování. Podle MUDr. Hülleové by mohla pomoci i osvěta mezi samotnými dětmi, nejen rodiči. „Bylo by vhodné, kdyby se to dozvěděly třeba ve škole v rámci vyučování," uzavírá.

Experti také upozorňují na potřebu strategie k vymýcení karcinomu děložního hrdla, která by mohla být součástí Národního onkologického plánu. Vymýcení karcinomu děložního hrdla bychom se mohli dočkat i v České republice. Je však nutné zvýšit proočkovanost proti HPV u chlapců i dívek. 

Vyšetření děložního čípku

Pouze 35 %t žen starších padesáti let chodí v ČR pravidelně na preventivní prohlídky proti rakovině děložního čípku. Mnohé ženy tak nereagují na opakované pozvánky zdravotních pojišťoven. Preventivním gynekologickým vyšetřením lze tomuto zákeřnému onemocnění ve většině případů předejít. Přesto v ČR každoročně onemocní rakovinou děložního čípku přibližně 800 žen a více než 300 jich umírá.

„Celorepublikový screeningový program zaměřený na časný záchyt karcinomu děložního čípku byl zahájen už na začátku roku 2008, stále však máme co zlepšovat. Pouze pětatřicet procent žen nad padesát let dochází na každoroční vyšetření. Bohužel zejména u žen starších 60 let se v ČR často nedaří onemocnění diagnostikovat ve stadiu, kdy je vyléčitelné," uvádí prof. MUDr. David Cibula, vedoucí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze.

Všem ženám zdravotní pojišťovny jednou ročně hradí gynekologickou prohlídku a cytologický stěr, který má prokázat přítomnost abnormálních (změněných) buněk na děložním čípku. Mezinárodní studie prokázaly, že negativní cytologický test měla i jedna třetina žen s rakovinou. Spolehlivější metodou je testování pomocí testu HPV DNA, který upozorní na riziko možného onemocnění ještě dříve, než se objeví změny na buňkách děložního čípku. 


HPV DNA test hradí ženám ve věku 35 a 45 let pojišťovna

Od 1. 1. 2021 je HPV DNA test v České republice nově povinnou součástí rutinního screeningu karcinomu děložního hrdla a je indikován jako součást screeningové kontroly spolu s cytologickým vyšetřením všem ženám ve věku 35 a 45 let, které měly předešlý nález cytologie negativní.

Těmto ženám hradí test zdravotní pojišťovna.


Zdroje: MaVePR, ÚZIS, mojemedicina.cz

 

 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie