Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



ROZDÍLNÍ PŘÍSTUPY K LÉČBĚ V ČR A NA SLOVENSKU

Vzácnému dědičnému onemocnění HAE - hereditárnímu angioedému se dostává v posledních letech v Česku nemalé pozornosti. Lepší dostupnosti moderních preventivních terapií, a tím i zásadnímu ovlivnění kvality života pacientů s HAE, se věnuje také sousední Slovensko. Bolestivé otoky na různých částech těla jsou nejen život ohrožující, ale zároveň významně zasahují do soukromého i pracovního života.1 Řešením je změna úhradového systému proplácení léčby pro vzácné nemoci. Slovensko již danou legislativu schválilo a ministerstvo zdravotnictví dalo zelenou trvalému proplácení jednoho z nových typů moderní terapie od 1. května 2021.2 V Česku na tuto inovativní změnu stále čekáme.

Na správné stanovení diagnózy a odpovídající terapii přitom pacienti s HAE čekají v průměru až 13 let.3 Ještě donedávna slovenské pojišťovny schvalovaly úhradu moderních preventivních léků na HAE pouze na tzv. výjimku a pro řadu pacientů nebyla dostupná, od května se situace mění a osoby s velmi častými atakami HAE bude možné léčit včas bez zdlouhavého schvalovacího řízení.

„Nejzásadnější výhodou dané léčby je její účinnost. Pacienti s těžkými a velmi častými projevy HAE mohou být po podání terapie zcela bezpříznakoví a začnou opět žít plnohodnotný život. Navíc budou mít možnost aplikovat si léčebnou terapii formou injekce do podkoží sami v pohodlí domova, stejně jako je tomu například u inzulínové injekce. Samozřejmě vždy pouze s pečlivým zaškolením," přibližuje prof. Miloš Jeseňák z Národního centra pro hereditární angioedém ve FN v Martině.

„V ČR mají pacienti s hereditárním angioedémem v současné době jedinou cestu, jak získat nové typy moderní preventivní léčby hrazené z veřejného pojištění, a to přes individuální žádost na paragraf 16. Žádost je ale potřeba po určité době podávat znovu, což je administrativně náročné. Lék se však schvaluje pro každého individuálně, a ne plošně pro všechny se stejnou diagnózou. Na Slovensku je vždy potřeba žádat o schválení léků na tzv. výjimku. Pokud má lék stanovenou úhradu a jsou splněny určitá kritéria, zdravotní pojišťovna terapii musí schválit. V případě, že lék nemá stanovenou úhradu, pojišťovny nemají ze zákona povinnost jej schválit a hradit." vysvětluje prof. Jeseňák.

Změnu úhradového systému odborníci očekávají také u nás v Česku. Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění již poslanci schválili v prvním čtení a stále tak existuje možnost, že zákon bude přijat ještě tento rok.4

Reference:

1.  KRČMOVÁ, Irena, 2017. Hereditární angioedém - trendy v léčbě. Interní Medicína  9(3), s. 131-137.
2.  MZSR. Kategorizácia liekov. https://kategorizacia.mzsr.sk/Lieky/Common/Details/20071
3.  HAEDAY. Press release. A global awareness day for a rare life-threatening condition. 2020.
4.  MZCR. Novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění.


PRODLOUŽENÍ OCHRANNÉ LHŮTY PO PRODĚLÁNÍ COVIDU

Od 24. 5. 2021 je prodloužena ochranná lhůta z 90 na 180 dnů. Uznáváno bude i očkování 21 dnů po první dávce. Změny příslušných mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví odsouhlasila vláda na mimořádném jednání v pátek 21. května 2021. Prodělané onemocnění covid-19 je jednou z alternativ systému O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc), jimiž se prokazují například zaměstnanci u zaměstnavatele, děti ve škole, klienti v lázních či v ubytovacích službách nebo osoby vracející se ze zahraničí, aby nemuseli podstupovat covidový test, dosud platila po devadesát dnů od prvního pozitivního testu na covid-19. Zároveň bude pro tyto účely tam, kde je to mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví vyžadováno, nově uznáváno i absolvování první dávky očkování na covid-19 u dvoudávkového schématu vakcinace, pokud od jejího podání uplynulo alespoň 21 dnů. (vlada.cz)


PROHLÁŠENÍ VÝBORU SVL ČLS JEP K PROCESU OČKOVÁNÍ V ORDINACÍCH

Výbor Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP se zásadně ohrazuje proti tvrzením představitelů Ministerstva zdravotnictví ČR na adresu praktických lékařů o selhání při očkování proti covid-19.

PŘIHLASTE SE NA LONG ONLINE KONFERENCI PRO LÉKÁRNÍKY A PRAKTICKÉ LÉKAŘE

REGISTRUJTE SE ZDE

Na praktické lékaře a jejich sestry, zdravotníky 1. linie, kteří sehráli a sehrávají v řešení složité pandemické situace zásadní roli, je svalována vina za neschopnost koordinátorů očkování zajistit ochranu nejzranitelnější části populace.

Praktičtí lékaři nedostali příležitost očkování zajistit. Koordinátoři nesplnili sliby, které praktickým lékařům dali. Pro distribuci vakcín do ordinací stanovili podmínku registrace pacientů do systému, která ordinace zaměstnala náročnou administrativou, ale ordinace následně nedostaly dostatek vakcín ani pro tuto skupinu. Praktickým lékařům a sestrám nezbylo než kontaktovat seniory a chroniky s doporučením, aby se raději zaregistrovali do očkovacích center. Chaos, který následně vznikl a který je příčinou současného stavu, kdy mj. není jasno, kdo přesně očkován je a kdo není, jde naplno na vrub pochybné koordinaci očkování.

Koordinátoři ve většině krajů nebyli schopni zajistit distribuci vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna do ordinací praktických lékařů s argumentem, že je to logisticky nemožné, ačkoliv pár kilometrů za hranicemi je to běžné. Raději podporovali vytváření očkovacích center za nemalé veřejné prostředky. Dostatečná není ani distribuce vakcín, jejichž efektivita a bezpečnost jsou mediálně zpochybňovány a kterými očkování vyžaduje ze stran zdravotníků velkou angažovanost a přesvědčování laiků. I další fáze očkování, která Českou republiku čeká, tedy přesvědčování nerozhodnutých, popř. odmítajících, tak aby došlo k vytvoření kolektivní imunity, je z velké části v rukách všeobecných praktických lékařů (VPL). I zde stát se svojí kampaní zcela selhal, což vidíme denně ve svých ordinacích: nezanedbatelná část populace se ztotožňuje s fake news.

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, zastupující více jak 5 000 praktických lékařů v ČR, nebyla konzultována v odborných aspektech očkování a její názory nebyly vyslyšeny.  Chápeme zklamání a frustraci kolegů, ale nemáme pozitivní argumenty, jak jejich nadšení pro očkování obnovit. Naopak vnímáme systematické znevažování role primární péče.

Myslíme na budoucnost, na naše pacienty a na roli praktických lékařů v systému zdravotní péče v České republice. Nezbývá nám než věřit, že zdravotnictví po pandemii bude řízeno jiným způsobem.  

Výbor Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP, 11. 5. 2021



ZÁCHYT ZÁVISLOSTÍ U DĚTÍ PŘEDEJDE ROZVOJI DUŠENÍCH PORUCH V DOSPĚLOSTI

Díky projektu, vznikajícímu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, by měla vzniknout síť regionálních vzdělávacích a preventivních služeb - modulů, které včas zachytí rizikové chování, a tím i možný rozvoj duševních nemocí u dětí a dospívajících. Pilotní moduly se spustí ve třech českých okresech: v Praze 11 a ve dvou lokalitách v Moravskoslezském kraji.

„Závislost nejen u dětí mohou doprovázet poruchy nálady, pozornosti, depresivní poruchy, případně může užívání některých látek vést také ke spuštění velmi vážných onemocnění, včetně psychóz. Jako ilustrativní příklad lze uvést užívání marihuany a související riziko rozvoje depresivních poruch," vysvětluje problematiku hlavní řešitel projektu Mgr. Jaroslav Šejvl, Ph.D., z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice.

Projekt financovaný z norských fondů by měl nyní vést k tomu, že se rizikové chování s potenciálem rozvoje duševních onemocnění u dětí a mladistvých bude dařit zachycovat včas. Odborníci z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN připravují vzdělávací a preventivní moduly pro regionální preventivní služby zaměřené na předcházení látkové a nelátkové závislosti, zneužívání látek nezpůsobujících závislost (například laxativa nebo steroidy), poruchy příjmu potravy a sebepoškozování. Součástí projektu jsou také osvětové kampaně pro odbornou i laickou veřejnost.

„Vytvoříme komunikační platformu na regionální úrovni. Pro práci s dětmi, dospívajícími i jejich rodiči vyškolíme profesionály, kteří budou mít preventivní aktivity na starost, budou děti včas diagnostikovat a budou odbornými zásahy minimalizovat rozvoj možných rizik," shrnuje jednotlivé části projektu Jaroslav Šejvl a dodává: „Půjde o soubor preventivních nástrojů, jejichž hlavním cílem je primární prevence, a tam, kde již došlo k rozvoji rizikového chování, se budeme snažit snižovat rizika, abychom u dětí vzniku nebo rozvoje duševních onemocnění předcházeli. Současně se tito profesionálové budou vzdělávat i v právní oblasti."

Zapojit by se měly v rámci regionálních modulů všechny profese, které se na prevenci mohou podílet: pedagogové, školní metodici prevence, školní psychologové, pracovníci pedagogicko-psychologických poraden, dětští praktičtí lékaři, zdravotní sestry, ale i příslušníci Policie ČR, strážníci městské a obecní policie, kurátoři OSPOD a další sociální pracovníci. Jejich vzdělávání by se mělo zaměřit na to, aby spolu jednotlivci z různých oblastí dokázali v preventivních aktivitách kooperovat, a díky tomu byli schopni včas zasáhnout.

„Máme za sebou dlouhé období distanční výuky, a jak nedávno ukázala studie Kliniky adiktologie, prevence rizikového chování dětí během této doby ubylo. Proto nelze než tuto iniciativu uvítat. Představovaný projekt může v budoucnu pozitivně ovlivnit běžnou praxi v celé republice," doplňuje děkan 1. LF UK prof. MUDr. Martin Vokurka, CSc. (Oddělení komunikace 1. LF UK)


ŠPIČKOVÉ RESPIRÁTORY NA PALUBÁCH REGIOJETU

Dvě přední české firmy - vlakový dopravce RegioJet a výrobce ochranných pomůcek a respirátorů, společnost Respilon - zahájily spolupráci s cílem posílit bezpečné cestování vlaky RegioJet pro letní sezónu.

„Každý týden nám přibývá více než 20 % nových cestujících. Vracejí se děti do škol, roste zájem o volnočasové cestování na výlety. Předpokládáme, že už v červnu se bude počet cestujících v našich spojích pohybovat na úrovni 80 % předcovidového stavu," říká Ivana Sachsová, ředitelka vlakové a autobusové dopravy RegioJet a dodává „Bezpečné a pohodlné cestování a maximální bezpečnost práce našich zaměstnanců zůstává spolu s nárůstem počtu cestujících naší prioritou. Proto jsme si jako dodavatele respirátorů vybrali společnost Respilon".

Špičkovými samosterilizačními respirátory s membránou z nanovláken, která zachytí až 99,9 % virů a zničí je, jsou vybaveni všichni členové palubního personálu vlaků RegioJet.

„Při obsluze zákazníka tak maximálně chrání jak cestující, tak sebe. Navíc respirátor Respilon se lépe přizpůsobí tvaru obličeje, je lehčí a lépe se přes něj dýchá i hovoří, což je například s ohledem na náročnou - několik hodin trvající práci stevardů - výrazná přednost. Zároveň díky samosterilizační funkci jej není třeba nijak čistit. Je možné jej nosit opakovaně až 1 týden," říká Jana Zimová, výkonná ředitelka společnosti Respilon.

Respirátory Respilon si v rámci exkluzivní nabídky - o 13 % levněji oproti běžné ceně na trhu - mohou zakoupit také cestující vlaků RegioJet. Nákup respirátorů je možný online nebo u stevardů během cesty vlakem - tedy osobně nebo přes jízdenkovou aplikaci RegioJet. Stačí si jen vybrat velikost a počet kusů. Sleva ve výši 13 % je již započítána v ceně. (odd. komunikace STUDENT AGENCY)


ANTIVIROTIKUM MOLNUPIRAVIR MOŽNÁ UŽ NA PODZIM

Do závěrečné, 3. fáze testování se dostává slibný lék na koronavirus - molnupiravir. Lék vyvíjený společnostmi MSD a Ridgeback Therapeutic (biofarmaceutická společnost, výrobce léku proti ebole) prokázal dostatečnou účinnost ve druhé fázi testování u ambulantně léčených pacientů s mírným a středním průběhem nemoci covid-19, kteří nevyžadují hospitalizaci. U těch pacientů, kteří leželi kvůli covidu-19 v nemocnici přípravek neprokázal dostatečnou účinnost a studie pro tuto skupinu již nebude pokračovat. Výsledky třetí fáze studie by měly být známé na přelomu září a října.

„Postup výzkumu našeho antivirotika molnupiraviru je slibný. Data, která jsme získali z druhé fáze studie určující správné dávkování potvrzují účinek léku a slouží jako důkaz antivirotického potenciálu přípravku," říká Radka Lang, ředitelka komunikace MSD Czech Republic. Molnupiravir brání množení viru v těle pacienta, tak aby nedošlo k těžkému průběhu onemocnění covid-19.

Molnupiravir je antivirotický lék na bázi ribonukleosidového analogu, který zabraňuje množení RNA virů. Mezi ně patří i SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19. Experimentální antivirotikum molnupiravir dostávají pacienti v rámci randomizované, kontrolované a dvojitě zaslepené studie MOVe-OUT, která hodnotí účinnost a bezpečnost přípravku. Ve druhé fázi studie lék dostávalo 302 pacientů dvakrát denně po dobu 5 dnů v dávkách 200 mg, 400 mg a 800 mg, jedné skupině výzkumníci podávali placebo. Nejlepší účinnosti tento orálně podávaný přípravek dosahoval při dávkování 800 mg dvakrát denně.

„Na základě dosavadních výsledků druhé fáze tak můžeme postoupit do fáze třetí, která bude dále zkoumat účinky u ambulantně léčených pacientů. Využijeme širokou síť našich partnerských zdravotnických zařízení, díky které bude vzorek pacientů skutečně globální," doplňuje Radka Lang. Pokud i třetí fáze testování přinese příznivé výsledky, MSD podle ní může požádat o povolení k nouzovému použití u americké agentury FDA nejspíše ve druhé polovině roku 2021. (MaVePR)


INOVACE PRO POTŘEBY SENIORŮ

Sociální služby Praha 9, z.ú. zvou právnické i fyzické osoby k účasti na výzvě Silver Star Challenge v rámci projektu I-CARE-SMART Evropského fondu pro regionální rozvoj, zaměřené na tvorbu inovativních přístupů při řešení potřeb seniorů v České republice. Je cílena na vytváření inovativních řešení, která budou reagovat na potřeby seniorů.

Sociální služby Praha 9, z.ú spolu s Městskou částí Praha 9 zvou k účasti ve Výzvě SILVER STAR CHALLENGE:

Zabýváte se technologiemi pro oblast zdravotní a sociální péče?

Máte nápad, který by mohl zjednodušit a zpříjemnit život lidem v seniorském věku nebo lidem, kteří o ně pečují?

Pokud ano, navštivte mezinárodní online platformu pro spolupráci na vývoji chytrých řešení pro seniory Silver Star Platform Výzva Silver Star Platform a zapojte se! Vybrat si můžete buď výzvu mezinárodní (uzávěra přihlášek 12. 5. 2021) nebo regionální výzvu pro Českou republiku (uzávěra přihlášek 31. 5. 2021)

„Ze statistik ČSÚ vyplývá, že počet osob ve věku 65 let a více roste a podobně tomu bude i nadále. Pozitivní přitom je, že se zvyšuje jejich průměrný věk, takže století mezi námi dnes nejsou výjimkou," říká Michaela Žáčková, ředitelka Sociálních služeb Praha 9, z.ú. „V souvislosti s tím je stále aktuálnější problematika vytvořit jim co nejlepší podmínky pro plnohodnotný život. Tedy takové, kdy se nebudou cítit, že jsou na ,okraji společnosti', ale její součástí se vším všudy," dodává. Dále zdůrazňuje, že zkušenosti z rozvinutých zemí ukazují, jak velký vliv mají smysluplné aktivity spojené s chytrými řešeními a moderními technologiemi na duševní a fyzické zdraví seniorů. Náklady vynaložené touto cestou se několikanásobně vrací ve snížení prostředků na zdravotní péči a doprovodné služby.


Formulář k přihlášení do výzvy ZDE

Zdroj: Komunikační agentura Seteva


V IKEM ZAČÍNÁ STAVBA DESETILETÍ

Dostavba IKEM je první ze sedmi vládních strategických investic z oblasti zdravotnictví. 14 564 m2 nové podlahové plochy pro transplantační a kardiovaskulární medicínu, dostavba nových pavilonů G1, G2 za 1,05 miliardy korun přinesou IKEM nová lůžka a nové možnosti léčby pro nemocné z celé České republiky.

Plně bezbariérová budova s moderními technologiemi bude využívat obnovitelné zdroje energie prostřednictvím energopilotů spolu s tepelnými čerpadly. Nové pavilony IKEM s nejnovějším vybavením nabídnou zaměstnání stovce lékařů, sester a dalším zdravotníkům. Do dvou nových pavilonů - jednoho sedmipatrového a druhého čtyřpatrového - bude umístěn společný urgentní příjem, oddělení ARO, kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Zvětší se také ústavní lékárna nebo technické zázemí nemocnice. Celkově tam vznikne 83 nových lůžek, JIP i standardní.

 „Za posledních deset let rostou zdravotnické výkony v IKEM rapidním tempem. Zatímco v roce 2008 bylo v institutu transplantováno 333 orgánů, v posledních letech počet každoročně šplhá k pěti stům. IKEM se stará o více než 5 000 transplantovaných, v ambulancích personál ročně ošetří 162 500 lidí, na lůžkových odděleních je každý rok hospitalizováno 11 500 pacientů. A potřeba superspecializované péče neustále roste. Proto výstavba, která IKEM kapacitně rozšíří možnosti poskytování zdravotních služeb, přichází v tu nejvhodnější dobu," přibližuje ministr zdravotnictví Petr Arenberger. (IKEM, 12. 5. 2021)


EMA ZAHAJUJE HODNOCENÍ BARICITINIBU V INDIKACI LÉČBY COVID-19

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala vyhodnocovat žádost o změnu registrace baricitinibu tak, aby zahrnovala i indikaci léčby COVID-19 u hospitalizovaných pacientů, kteří vyžadují doplňkovou léčbu kyslíkem. Baricitinib je léčivá látka, která je již součástí registrovaného léčivého přípravku určeného k léčbě dospělých se středně těžkou až těžkou revmatoidní artritidou nebo atopickou dermatitidou (ekzém). Předpokládá se, že díky imunosupresivnímu působení by mohl také pomoci snížit zánět a poškození tkání spojených s těžkou infekcí COVID-19. Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) EMA provede zrychlené posouzení předložené dokumentace, včetně výsledků z rozsáhlých randomizovaných studií prováděných u pacientů hospitalizovaných s COVID-19, aby co nejdříve doporučil změnu registrace. Stanovisko CHMP bude poté předáno Evropské komisi, která v případě potvrzení léčebného předpokladu baricitinibu vydá konečné právně závazné rozhodnutí použitelné ve všech členských státech EU.

EMA sdělí výsledky svého hodnocení předběžně v červenci, pokud nebudou k posouzení zapotřebí doplňující informace.

SÚKL již připravil k baricitinibu odborné stanovisko, které poskytl ministerstvu zdravotnictví. Je tedy možné, že by v České republice mohl být používán dříve. (Tisková zpráva SÚKL, 29. 4. 2021)


POOLOVÁNÍ ŽVÝKACÍCH TESTŮ

Laboratoř Mikrobiologického ústavu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU začala testovat vzorky ze slin školáků. Výhodou PCR testů je jejich jednoduché provedení bez rizika podráždění sliznice, a hlavně zaručení vysoké citlivosti detekce.

Jedná se v podstatě o sterilní a vysoce nasákavý žvýkací tampon, který dítě vloží do úst, ponechá v puse minutu až dvě, a poté tampon opět do zkumavky vrátí. V laboratoři se pak hromadně otestuje skupina deseti takových vzorků dohromady. Jedná se o tzv. „poolování", kdy během dvou hodin zjistí laboranti výsledek. Pokud je celý „pool" negativní, znamená to, že jsou všichni žáci v něm negativní. V opačném případě se v laboratoři zpětně dotestují jednotlivě všechny vzorky daného „poolu" a vyhodnotí se, který z nich pozitivitu způsobil.

„Tento postup bývá s výhodou používán při očekávané nízké prevalenci pozitivních vzorků. Takto jsem schopni otestovat i velké množství vzorků za cenu srovnatelnou s antigenními testy, ale s řádově vyšší spolehlivostí výsledku," upřesňuje Mgr. Milada Dvořáčková, Ph.D., vedoucí laboratoře Mikrobiologického ústavu FN u sv. Anny v Brně a LF MU.

Fakultní nemocnice u sv. Anny zajistila kompletní testování s veškerým servisem pro tři soukromé školy, a to od distribuce testů do škol až po zaslání výsledků. Konkrétně přiveze do školy zkumavky se žvýkacími tampony se štítky, na které každé dítě napíše přidělené číslo, a po odběru odveze zkumavky zpět rovnou do laboratoře, kde je otestuje a následně zašle výsledky testování elektronicky zadavateli. 23. dubna takto laboratoř ve FNUSA poprvé otestovala 82 vzorků z Anglické mezinárodní školy v Brně. (fnusa.cz)


DRŽÁKY Z 3D TISKÁRNY ZARUČÍ BEZPEČNÝ TRANSPORT VAKCÍN

AKKA Czech Republic ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni darovala Fakultní nemocnici Plzeň 40 speciálních držáků, které se budou využívat pro transport vakcíny proti nemoci COVID-19 do očkovacích center v Plzeňském kraji. Držáky zajišťují jednodušší manipulaci, administrativu, skladování, a především zabraňují znehodnocení vakcín.

S řešením přišlo Centrum informatizace a výpočetní techniky Západočeské univerzity, kde pracovníci IoT laboratoře vyrobili model speciálních držáků. Navržený držák pojme 49 lahviček (294 dávek vakcín), udržuje lahvičky v předepsané poloze a umožňuje tak jednodušší manipulaci, administrativu, skladování a efektivně zabraňuje před znehodnocením

„Nejdříve jsme speciální držáky věnovali vakcinačnímu centru v Rokycanské nemocnici, kde se výrobek osvědčil, a následně projevila zájem také FN Plzeň. Pomoc s výrobou nám nabídla jednak ZŠ a MŠ Stod, kde se i díky mimořádnému úsilí metodika ICT Jindřicha Terče vytisklo 26 pořadačů, a AKKA Czech Republic, díky které získala Fakultní nemocnice dalších 40 pořadačů," uvedl Pavel Vondruška z Centra informatizace a výpočetní techniky ZČU.

FN Plzeň bude nové držáky využívat především pro transport vakcín do jednotlivých očkovacích center v Plzeňském kraji. 

„FN Plzeň je jediným distribučním očkovacím místem v Plzeňském kraji a z naší lékárny je pak očkovací látka dle pokynu krajského koordinátora předávána dalším očkovacím místům v rámci kraje. Celkem jsme tak v Plzeňském kraji vydali již přes 26 tisíc ampulí, tedy více jak 150 tisíc dávek vakcíny. Speciální držáky nám proto výrazně pomohou, jelikož se snadno napočítá počet požadovaných kusů, ampulky drží v předepsané poloze a držáky tak efektivně zabraňují znehodnocení vakcíny," komentuje Radka Boudová, vedoucí lékárny FN Plzeň Bory.

„Díky své flexibilitě, rychlosti a opakovatelnosti je 3D tisk pro výrobu takových produktů a v takovém množství ideálním řešením. Od hotového návrhu je pomocí CAD softwaru k vyrobení produktu zapotřebí pouze několik hodin. Držáky jsou z termoplastu ABS-M30 (Acrylonitrile Butadiene Styrene), který se vyznačuje zejména vysokou pevností. Zároveň je lehký a odolný, takže kombinuje užitek a hospodárnost," vysvětluje Štefan Bárta, vedoucí oddělení prototypového centra v Plzni AKKA Czech Republic.


TÝDEN ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

Letošní, 13. ročník osvětové kampaně s názvem „Týden štítné žlázy" proběhne od 25. do 31. 5. 2021. Zaměří se na poruchy štítné žlázy a na vliv pandemie covid-19.  

Dlouhodobým cílem kampaně je zvýšit povědomí veřejnosti o poruchách štítné žlázy, což může následně pomoci lépe a včas diagnostikovat pacienty, kteří o svém onemocnění nevěděli. Je třeba také opakovaně vyvracet mnohé omyly a mýty, které jsou ve společnosti ohledně štítné žlázy a její léčby zakořeněné, například to, že poruchy štítné žlázy a jejich léčba způsobují obezitu. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale časný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím. V České republice je projekt odborně zaštítěn Českou endokrinologickou společností ČLS JEP.

Více informací na www.tydenstitnezlazy.cz.


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie