Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



INOVACE PRO POTŘEBY SENIORŮ

Sociální služby Praha 9, z.ú. zvou právnické i fyzické osoby k účasti na výzvě Silver Star Challenge v rámci projektu I-CARE-SMART Evropského fondu pro regionální rozvoj, zaměřené na tvorbu inovativních přístupů při řešení potřeb seniorů v České republice. Je cílena na vytváření inovativních řešení, která budou reagovat na potřeby seniorů.

Sociální služby Praha 9, z.ú spolu s Městskou částí Praha 9 zvou k účasti ve Výzvě SILVER STAR CHALLENGE:

Zabýváte se technologiemi pro oblast zdravotní a sociální péče?

Máte nápad, který by mohl zjednodušit a zpříjemnit život lidem v seniorském věku nebo lidem, kteří o ně pečují?

Pokud ano, navštivte mezinárodní online platformu pro spolupráci na vývoji chytrých řešení pro seniory Silver Star Platform Výzva Silver Star Platform a zapojte se! Vybrat si můžete buď výzvu mezinárodní (uzávěra přihlášek 12. 5. 2021) nebo regionální výzvu pro Českou republiku (uzávěra přihlášek 31. 5. 2021)

„Ze statistik ČSÚ vyplývá, že počet osob ve věku 65 let a více roste a podobně tomu bude i nadále. Pozitivní přitom je, že se zvyšuje jejich průměrný věk, takže století mezi námi dnes nejsou výjimkou," říká Michaela Žáčková, ředitelka Sociálních služeb Praha 9, z.ú. „V souvislosti s tím je stále aktuálnější problematika vytvořit jim co nejlepší podmínky pro plnohodnotný život. Tedy takové, kdy se nebudou cítit, že jsou na ,okraji společnosti', ale její součástí se vším všudy," dodává. Dále zdůrazňuje, že zkušenosti z rozvinutých zemí ukazují, jak velký vliv mají smysluplné aktivity spojené s chytrými řešeními a moderními technologiemi na duševní a fyzické zdraví seniorů. Náklady vynaložené touto cestou se několikanásobně vrací ve snížení prostředků na zdravotní péči a doprovodné služby.

Formulář k přihlášení do výzvy ZDE

Zdroj: Komunikační agentura Seteva


Přihlásit se můžete na info@fitbee.cz, cena 950,- Kč.

Více informací na https://www.fitbee.cz/


TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ ČLnK K Rx ONLINE

Na začátku března podali poslanci Vojtěch, Nacher a několik dalších účelový pozměňovací návrh 7697 k zavedení zásilkového výdeje léků na předpis. Jedná se o přílepek k novele zákona o návykových látkách (ST 864). Těsně před projednáním Poslaneckou sněmovnou ve 2. čtení (14. 4.), podali tito poslanci ještě další pozměňovací návrh č. 8114.

ČLnK s původním ani novým návrhem, kosmeticky upravujícím ten původní, principiálně nesouhlasí. Jedná se stále o lobbistické prosazování ekonomických zájmů velkých e-shopů.

Česká lékárnická komora, Česká farmaceutická společnost ČLS JEP, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Farmaceutická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, Grémium majitelů lékáren, Poskytovatelé lékárenské péče, spolek Vaši Lékárníci CZ a spolek Mladí lékárníci nadále konstatují, že pozměňovací návrhy byly autory připraveny bez předchozí odborné diskuze a předloženy v poslední fázi legislativního procesu tak, aby tato odborná diskuze byla znemožněna. Společně oba návrhy z odborných i procesních důvodů odmítají.

Tiskové prohlášení ČLnK ze dne 21. 4. 2021


PROOČKOVANOST PROTI MENINGOKOKŮM STOUPÁ

Zhruba 2,5krát se zvýšila oproti loňsku proočkovanost nejmenších dětí proti onemocněním způsobenými meningokoky skupiny B. Přispěla k tomu i plná úhrada vakcíny, která platí při zahájení očkování do konce 6. měsíce věku dítěte. Výrazné zvýšení zájmu o očkování potvrzují data poskytnutá pediatry.1 Zatímco ještě v roce 2019 naočkoval dětský lékař proti invazivním meningokokovým onemocněním (IMO) skupiny B v průměru jen 19 dětí ročně, loni se tato hodnota vyšplhala na 54 naočkovaných kojenců.1

Podle odhadu lékařů by se letos mohla proočkovanost kojenců dostat téměř k 70 %.

Nejvyšší nárůst zájmu pediatři evidují u dětí ve věkové kategorii 2-6 měsíců (o 58 %), kterým vakcínu plně hradí zdravotní pojišťovny. Věk dětí očkovaných proti meningokokům skupiny B se díky tomu výrazně posunul právě do nejohroženější kategorie. Zvyšující se zájem o očkování je velmi žádoucí, protože meningokoková onemocnění skupiny B podle statistik Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy SZÚ nejčastěji ohrožují právě nejmladší děti. IMO není časté, je ale zrádné a závažné - i přes vyspělost zdravotní péče se smrtnost na toto onemocněni pohybuje kolem 10 %.

Do plné úhrady vstoupila vakcína Bexsero proti meningokokům skupiny B po novele zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, 1. května 2020. Česká republika se tehdy stala teprve sedmou zemí na světě, která začala tento typ očkování nejohroženější skupině dětí plně hradit.

Protože je nutné zahájit očkování včas, nejčastěji je jeho doporučení komunikováno při 6týdenní prohlídce. Velký zájem rodičů o očkování je chvályhodný, protože i současná pandemie ukazuje, jak důležitou roli v prevenci infekčních onemocnění očkování má.

24. duben je Světovým dnem meningitidy a termínově spadá do Světového týdne očkování pod záštitou WHO. Ten se koná každoročně v dubnu s cílem zvýšit obecné povědomí o významu očkování pro zdraví a životní pohodu celé populace.2

 Reference:
1. IQVIA, Výsledky marketingového průzkumu pro společnost GSK, realizováno v lednu a únoru 2021 na vzorku 98 lékařů. 
2. Confederation of Meningitis Organisations, https://www.comomeningitis.org/


17. DUBEN - SVĚTOVÝ DEN HEMOFILIE

Stres a psychické vyčerpání ze situace kolem epidemie nemoci covid-19 může vést u hemofiliků ke zhoršení nemoci.

„V průběhu pandemie covid-19 se hemofilici potýkali zejména s nejistotou danou zcela novou situací - báli se, zda nebude onemocnění koronavirem u osoby s krvácivou poruchou probíhat významně hůře, což se zatím nepotvrdilo. Obavy také plynuly z nejistoty, zda bude i nadále k dispozici dostatek léků pro prevenci a léčbu krvácení," říká MUDr. Ester Zápotocká z Kliniky dětské hematologie a onkologie ve Fakultní nemocnici v Motole.

Nebezpečná kombinace nemoci a vypětí se týká až 20 % pacientů s hemofilií. Vyplývá to z průzkumu realizovaného Českým svazem hemofiliků a sdružením Hemojunior ve spolupráci s psychologem.

„Stres obecně snižuje imunitu a sami pacienti mi říkají, že pokud nejsou v psychické pohodě a cítí na sobě přehnaný tlak, mohou snáz krvácet, mají více zdravotních komplikací a hůře je snáší. Pokud se jedná o děti, které jsou v dnešní době v psychické nepohodě velmi často, pak se stres přenáší i na zbytek rodiny," říká Mgr. Petra Bučková, klinická psycholožka z Oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice Brno a spoluautorka průzkumu.

Průzkum také ukázal, že hemofilikům tolik neškodí strach z covidu, ale spíše omezení spojená s pandemií. „Jsou obecně limitováni svým onemocněním, nemohou se věnovat tolika činnostem jako zdraví lidé a každá další omezení, jaká panují nyní, je pro ně mnohem těžší snášet. Obzvlášť pro starší pacienty je sociální kontakt velmi důležitý, protože jsou často invalidní a je to pro ně jeden z mála způsobů trávení volného času," popisuje Kateřina Altmanová, předsedkyně sdružení Hemojunior.

Pacientům ve složitém období pomáhají moderní léky, které si dokonce v průběhu pandemie s pomocí pacientských organizací sami rozváželi.

„Podařilo se nám hned ze začátku pandemie spustit projekt tzv. home delivery, kdy jsme ve spolupráci s certifikovanou kurýrní firmou a lékaři hemofilických center doručovali léky do domovů hemofiliků i na odlehlých místech. Tím tato obava zmizela," vysvětluje Martin Bohůn, předseda Českého svazu hemofiliků.

„Léčba hemofilie se za posledních 30 let proměnila zcela zásadně. Většina osob s těžkou hemofilií a řada těch, kteří mají tendenci více krvácet, jsou dnes léčeni v domácím prostředí pravidelným podáváním léků, které snižují riziko krvácení. To vedlo k významnému snížení počtu krvácení do kloubů či svalů a s tím souvisí také menší chronické postižení pohybového aparátu. Dnešní děti a mladí muži, kteří dostávají dostupnou léčbu, žijí život bez významnějšího fyzického omezení," vysvětluje MUDr. Ester Zápotocká.


Od roku 1989 patří 17. duben Světovému dni hemofilie.
Každý rok jsou vybrané památky v různých zemích v rámci Světového dne hemofilie osvětleny červeně. V loňském roce byl dokonce překonán rekord, kdy bylo jako projev solidarity s osobami s poruchou srážlivosti krve červeně nasvíceno 98 památek po celém světě. V Praze je to například již tradičně Petřínská rozhledna.
www.hemofilici.cz


Mladým i starším pacientům pomáhá i kreslený Medikomiks „Hemofilie - dříve a nyní", který srozumitelně vysvětluje, jak funguje lidské tělo, proč vznikne nemoc, co se děje během léčby a jak se v průběhu let vyvíjela. (MaVePR)


STANOVISKO NEMOCNIČNÍCH LÉKÁRNÍKŮ K UŽITÍ MONOKLONÁLNÍCH PROTILÁTEK

Zaměstnanci nemocničních lékáren v ČR se od počátku pandemie nemoci COVID-19 uplatňují při zajištění potřebných, často nedostatkových léčiv, angažují se v zajištění a logistice vakcín, v koordinaci dostupnosti protilátkových léčiv a spolupracují na léčebných protokolech a pravidlech pro zacházení s dotčenými léčivy v rámci nemocnic. Sekce nemocničních lékárníků ČFS ČLS JEP (SNL), jako odborná společnost sdružující nemocniční farmaceuty různých specializací v rámci ČR, vydala 6. 4. 2021 odborné stanovisko k zajištění a používání protilátkových léčivých přípravkům pro prevenci a léčbu covid-19 a zacházení s nimi. Mimo jiné v něm uvádí:

  • Protilátková léčiva (bamlanivimab a casirivimab-imdevimab) jsou používána u indikovaných, SARS-CoV-2 pozitivních pacientů k zabránění těžkého průběhu nemoci covid-19. Vhodné nasazení těchto přípravků tedy nejen zajistí efektivní terapii jednotlivých pacientů, ale také může výrazně snížit tlak na lůžková zdravotnická zařízení věnující se léčbě covid-19 pacientů.
  • Protilátková léčiva nejsou zatím nikde na světě registrována. V České republice jsou schválena k dočasnému použití příslušnými Rozhodnutími Ministerstva zdravotnictví. Ve Spojených státech byla tato léčiva schválena k dočasnému používání obdobným mechanismem, tzv. Emergency Use Authorization, již na podzim 2020.
  • Oba tyto přípravky jsou v ČR již široce dostupné. Očekává se dodání dalších 8 000 dávek přípravku casirivimab-imdevimab (REGN-CoV2), a to ve dvou dodávkách na konci dubna a na konci května 2021.
  • Ačkoliv průběžná data z klinických hodnocení přinášejí povzbudivá data, léčba těmito přípravky nadále představuje terapii léčivy dosud nikde na světě neregistrovanými, se všemi z toho vyplývajícími důsledky.
  • Český právní řád (konkrétně zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů) zná několik možností, jak pacientům zpřístupnit léčbu léčivými přípravky ČR neregistrovanými. V tomto případě se jedná o povolení podle § 8 odst. 6 zákona o léčivech, který dává ministerstvu zdravotnictví možnost ve vybraných situacích mj. povolit i používání právě léčiv neregistrovaných. Ostatní možnosti používání neregistrovaných léčiv, které zákon umožňuje, se zde nemohou uplatnit (protože předpokládají registraci léčiva v jiném státě), nebo nejsou vhodná z časového hlediska (klinická hodnocení).

Z výše uvedených důvodů jsou jediným právním základem pro používání bamlanivimabu a casirivimab-imdevimabu příslušná Rozhodnutí MZ. Ta také přesně vymezují podmínky jejich použití a další podrobnosti související se zacházením s těmito léčivy.

SNL vítá aktivitu odborných společností a dalších aktérů volajících po rozšíření indikačních kritérií těchto léčiv. Na druhou stranu je nutné zajistit, aby se přijatý konsenzus co nejdříve odrazil v aktualizovaném textu příslušných rozhodnutí MZ. Bez toho není možné používání těchto léčiv v rámci rozvolněných indikačních kritérií považovat za používání v souladu se zákonem.

Rozpor mezi veřejně prezentovanými odbornými názory a texty Rozhodnutí MZ vystavuje lékaře a zdravotnická zařízení riziku porušení zákona.

SNL proto navrhuje, aby MZ přijalo opatření k zavedení co nejrychlejšího a nejpružnějšího systému, umožňujícího rychle reagovat aktualizací textu jednotlivých rozhodnutí na nejnovější vývoj epidemie Covid-19 . Jeho zavedení není důležité pouze v kontextu dvou zde uvedených léčiv, ale obecně i pro jiné situace; pro optimální využití těchto a případně dalších léčiv proti covid-19 je imperativem, aby se jednotliví poskytovatelé zdravotních služeb a jednotliví zdravotníci zacházející s těmito léčivy mohli pohybovat v adekvátní právní jistotě a přístup pacientů k léčbě byl identický ve všech zdravotnických zařízeních v ČR.

Celé znění Stanoviska Sekce nemocničních lékárníků ČFS ČLS JEP k léčivým přípravkům s obsahem monoklonálních protilátek pro léčbu covid-19 ZDE


14. DUBEN - SVĚTOVÝ DEN MONITORINGU DIABETU

Nedílnou součástí života s cukrovkou je měření hladiny glukózy v krvi. Na zlepšení monitoringu se pracuje téměř 100 let, a to od roku 1925, kdy se však hladina glukózy určovala z moči, což bylo nepřesné. Další významný posun nastal v šedesátých letech minulého století, kdy vznikly první speciální proužky pro testování hladiny glukózy v krvi. Na papírový proužek se umístila kapka krve, která se po jedné minutě omyla. Výsledná barva papírku se pak porovnala s tabulkou, díky níž diabetik získal hrubý údaj o hladině glukózy. Koncem sedmdesátých let si lidé s diabetem poprvé mohli odnést domů přenosné monitorovací zařízení. Nevýhodou byla jeho váha (cca 2 kg) a to, že muselo být při měření zapojené do elektrické sítě. Výhodou byla rychlost měření - výsledky poskytovalo do minuty. Od té doby stále modernější způsoby monitoringu hladiny glukózy usnadňují diabetikům život. Postupem času se glukometry zmenšovaly, vyžadovaly menší množství krve a obešly se bez kalibrace. Diabetici používají glukometry s testovacími papírky dodnes, ale jak říkají diabetologové: soumrak glukometrů se blíží. V roce 1975 započala opravdová revoluce v měření, a to s prvním komerčně dostupným biosenzorem glukózy.

V roce 1975 započala opravdová revoluce v měření, a to s prvním komerčně dostupným biosenzorem glukózy. Na přelomu tisíciletí pak spatřil světlo světa nepřetržitý monitoring glukózy, ze kterého se vyvinul dnes používaný systém FGM (okamžitý monitoring glukózy), který se skládá z malého jednorázového senzoru, jež má diabetik umístěný na paži až dva týdny, a ze čtečky. Příkladem je systém FreeStyle Libre, který pomáhá zlepšovat kontrolu hladiny glukózy i českým diabetikům. Dnes již tedy není i díky tomuto senzoru potřeba pro stanovení hladiny glukózy provádět každý den vpich do prstu za účelem získání kapky krve, což mnoho diabetiků od pravidelného měření s glukometrem odrazovalo.

„Glukózové senzory přinášejí nové a do značné míry revoluční možnosti ve snaze zlepšit kompenzaci pacientů s diabetem. Senzory lze s úspěchem použít v situacích, ve kterých glukometry běžně selhávají, a to i v případech, kdy si pacient měří glykémii mnohokrát denně. Ani časté měření pomocí glukometrů totiž nedokáže dostatečně postihnout trend budoucího vývoje glykémie, navíc k řadě ‚poklesů' a ‚vzestupů' glykémie dochází bez povšimnutí mezi jednotlivými měřeními," uvádí diabetolog MUDr. Jan Šoupal, Ph.D., ze 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. 

FreeStyle Libre pacientům s cukrovkou 1. typu hradí zdravotní pojišťovna. Diabetici 2. typu si ho hradí sami. O vhodnosti tohoto monitorovacího systému by se pacient měl poradit se svým ošetřujícím lékařem. Malý senzor o velikosti padesátikorunové mince umístěný na zadní straně paže měří hladinu glukózy každou minutu, a to až po dobu 14 dnů. Čtečka snímá hodnoty i přes oblečení a ukládá data z měření. S pomocí specializovaného softwaru je možné z dat generovat exporty a přehledy, které diabetikovi i jeho lékaři pomohou lépe nastavit léčbu.

Zdroj: https://www.freestylelibre.cz/


JIŽ ROK FUNGUJE DENNÍ ZPRAVODAJSTVÍ O COVID-19 V ČR

Před rokem byl ve spolupráci Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS ČR) a Institutu biostatistiky a analýz Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (IBA LF MU) spuštěn web s oficiálními a aktuálními informacemi o koronavirové epidemii v ČR. Poté, co se 1. března 2020 objevili v ČR první pacienti s onemocněním COVID-19, bylo nutné co nejrychleji nastavit systém pro sběr dat, jejich analýzu a informování státní správy, integrovaného záchranného systému, médií i široké veřejnosti. Součástí tohoto systému se stala i platforma Onemocnění aktuálně, na níž byly od 12. března 2020 pravidelně zveřejňovány počty provedených testů, nově diagnostikovaných pacientů, hospitalizací a další údaje popisující epidemii.

Platforma byla vyvinuta webstudiem ÚZIS ČR a IBA LF MU na žádost ministerstva zdravotnictví původně v souvislosti s epidemií spalniček v roce 2019. Následně byla využita i k publikaci oficiálních údajů o koronavirové epidemii. Rozsah parametrů prezentovaných na webu oficiálně nazvaném COVID‑19: Přehled aktuální situace v ČR se postupem času rychle rozšiřoval, během podzimu 2020 se mezi klíčové výstupy zařadily údaje o kapacitách lůžkové péče a na přelomu roku pak i data o očkování proti COVID-19. Web zaznamenal vysokou návštěvnost s průměrným denním počtem návštěvníků 122 927 a maximem ke dni 30. září 2020 (337 136 návštěvníků). Celkem web navštívilo 11 445 879 návštěvníků. Zajímavostí je i vysoký podíl přístupů z mobilních telefonů ve srovnání s počítači a tablety - mobil 57,3 % všech návštěv, desktop 39,4 % návštěv, tablet 3,3 % návštěv. (ÚZIS)


PILULKA.CZ ODMĚŇUJE ZA POHYB

Pilulka.cz rozšířila funkce své mobilní aplikace, kterou spustila již v roce 2017 jako první lékárna v ČR. Prostřednictvím služby Pilulka Fit si mohou zákazníci vydělat peníze na nákupy na Pilulce. Kdo se hýbe, ušetří.

„V Pilulce věříme, že pravidelný pohyb a preventivní péče o tělo jsou základní pilíře zdraví. V naší aplikaci jsme je spojili a odměňujeme zákazníky za pravidelný pohyb. Ti si pak mohou koupit výhodněji 40 tisíc dalších produktů pro péči o zdraví," říká Tomáš Záruba, ředitel produktu. Prostřednictvím Pilulka Fit mají zákazníci možnost zapojit se do některé z týdenních krokových či cyklistických výzev, které naleznou v Pilulka aplikaci. Cílem je nachodit co nejvíce kroků nebo ujet co nejvíce kilometrů na kole, a přitom porazit největší počet lidí, kteří jsou do výzvy zapojeni společně s nimi. Všichni, kteří výzvu úspěšně dokončí, budou odměněni slevovými kredity, které uplatní při nákupu na Pilulka.cz. Pro ověřování sportovních výkonů využívá aplikace data z iOS aplikace Zdraví nebo z Android aplikace Google Fit. Zákazník tedy může používat jakoukoliv aplikaci na měření kroků nebo naběhaných kilometrů, která spolupracuje s aplikací Zdraví.

Společnost se dlouhodobě snaží o edukaci svých zákazníků v oblasti péče o zdraví. „V únoru letošního roku jsme spustili cvičebně-edukační speciál o zdravém životním stylu a hubnutí, jehož součástí jsou například online lekce cvičení zdarma," dodává Záruba.

Mobilní aplikace Pilulky, která je nejlépe uživatelsky hodnocenou lékárenskou aplikací v ČR, nabízí zákazníkům řadu benefitů. Zákazníci mohou během doručení objednávky Pilulka Autem sledovat přesnou polohu řidiče na mapě a vidět, kdy přesně jejich zásilka dorazí. Díky službě eRecept si mohou zákazníci rezervovat své eRecepty, a to i s donáškou domů. V rámci své aplikace nabídla Pilulka jako první e-shop v ČR platbu Apple Pay. (pilulka.cz)


DISTRIBUTOREM VAKCÍNY JOHSON & JOHNSON BUDE AVENIER

V zadávacím řízení na distributora očkovací látky proti onemocnění COVID-19 od společnosti Johnson & Johnson byla z pěti společností vybrána zdravotními pojišťovnami společnost Avenier a.s. Veřejnou zakázku zadávaly všechny zdravotní pojišťovny společně ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR, které zajišťuje nákup vakcín.

 „Všechny zdravotní pojišťovny svým přístupem jednoznačně prokazují, že máme společnou prioritu. Tou je pro nás rychlá a bezproblémová distribuce všech dostupných očkovacích látek proti onemocnění COVID-19," uvedl výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Martin Balada.

Jediným hodnotícím kritériem byla nejnižší nabídková cena za distribuci jednoho balení vakcín (1 logistická jednotka = 50 dávek očkovací látky - 10 lahviček po pěti dávkách). Účastníci výběrového řízení museli splnit kvalifikační požadavky, kterými byly mj. bezpečné nakládání s očkovacími látkami a zajištění jejich přepravy do jednotlivých očkovacích míst podle požadavků krajských koordinátorů očkování po celé České republice. Společnost Avenier a.s. vyhověla všem podmínkám zadávacího řízení a současně nabídla i nejnižší cenu za distribuci jednoho balení vakcín, která činí 87,10 Kč bez DPH.


EMA VYDALA DOPORUČENÍ OHLEDNĚ POUŽITÍ REGDANVIMABU K LÉČBĚ COVID-19

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) dokončil přezkum používání monoklonální protilátky regdanvimab (CT-P59) společnosti Celltrion k léčbě pacientů s COVID-19. Tento přezkum byl proveden, aby na úrovni EU bylo přijato harmonizované odborné stanovisko na podporu vnitrostátního rozhodování o možném použití této protilátky ještě před jejich registrací. Obdobně se EMA vyjádřila již dříve k protilátkám bamlanivimab/etesevimab a kasirivimab/imdevimab jiných výrobců.

Regdanvimab je monoklonální protilátka navržena tak, aby se navázala na S-protein (spike protein) na povrchu viru SARS-CoV-2, tedy viru, který způsobuje onemocnění COVID-19. Navázání protilátky na S-protein brání vstupu koronaviru do lidských buněk, a může tak bránit dalšímu rozvoji nemoci.

Výbor dospěl k závěru, že regdanvimab může být použit k léčbě potvrzeného onemocnění COVID-19 u dospělých pacientů, kteří nevyžadují doplňkovou léčbu kyslíkem, kteří jsou však ve vysokém riziku zhoršení onemocnění COVID-19. Regdanvimab je podáván infuzí do žíly. EMA vydala toto doporučení po přezkoumání údajů z běžící klinické studie, která zkoumala účinky regdanvimabu u ambulantních pacientů s COVID-19, kteří nevyžadovali doplňkovou léčbu kyslíkem. Ačkoli nejistoty ohledně definitivního potvrzení účinnosti přetrvávají, výsledky studie naznačují, že regdanvimab může mít vliv na snížení míry hospitalizace z důvodu COVID-19.

Doporučení EMA lze nyní použít na podporu rozhodování členských států o umožnění použití regdanvimabu v rámci národních programů pro emergentní použití. (SÚKL)


DĚTI SE RODÍ NAVZDORY KORONAVIRU

Cestování, kariéra, hledání vhodného partnera -nejčastější důvody, proč páry odkládají založení rodiny. Některé z těchto lákadel upozadila pandemie koronaviru. Řada českých párů se proto zaměřila na příchod nového potomka. To pocítily i české reprodukční kliniky. Loni meziročně vzrostl nejen počet zájemců o umělé oplodnění, ale i množství mražených vajíček a embryí, a to přibližně o 10 %. Pandemie ale zamíchala s počty zahraničních pacientů, které klesly až o 30 %.

„Počet českých pacientek se oproti minulému roku zvýšil o 15 %. Páry mají našetřené peníze do zásoby a příležitostí, jak je utratit v covidové době, mnoho není. Nemohou chodit za kulturou, na společenské akce ani tolik cestovat. Proto svoji pozornost obrátily na rodinu a její rozšíření," říká MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z olomoucké reprodukční kliniky IVF Clinic. Páry se v loňském roce nenechaly od rozšíření rodiny odradit ani obavami z nákazy koronavirem. Podle MUDr. Machače za to může mimo jiné speciální režim, který reprodukční kliniky zavedly. Ať už jde o testování zaměstnanců, přísné hygienické podmínky nebo objednávání pacientů k vyšetření na konkrétní čas. „My jsme loni režim omezili pouze v březnu a dubnu, přibližně na šest týdnů, než jsme zavedli vhodná a bezpečná opatření. Nemoc covid-19 plodnost neovlivňuje, a lidé tudíž nemají strach otěhotnět. Jezdí k nám pacienti z celé republiky," vysvětluje MUDr. Machač.

Průměrný věk klientů při první návštěvě stále roste a přesahuje 37 let. Optimální čas pro založení rodiny se přitom z biologického hlediska pohybuje kolem 25 let věku, poté už s každým rokem šance na úspěšné početí klesá. 

„Například šance, že zdravá žena ve 35 letech přirozeně otěhotní, je pouze přibližně 15-20 %," popisuje MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař kliniky reprodukční medicíny Reprofit, a dodává: „Je to také důvod, proč lidé nechtějí odkládat početí potomka až po skončení koronavirové pandemie. Ví totiž, že bojují o čas a za rok už by se jim dítě zplodit nepodařilo." (MaVePR)


KVŮLI HPV SE NEMUSÍ UMÍRAT

Každých 20 hodin zemře na rakovinu děložního čípku v ČR jedna žena. Proti lidskému papilomaviru (HPV), který rakovinu způsobuje, se přesto stále neočkuje dostatek dětí. I když je vakcína již řadu let hrazená ze zdravotního pojištění, proočkovanost se pohybuje pouze kolem 60 % u dívek, 30 % u chlapců a stále klesá.

 „V současné době se pohybuje kolem 6 úmrtí na 100 000 žen. Vyspělé země jako Finsko nebo Francie přitom stlačily úmrtnost na 2 na 100 000 žen," popisuje MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické společnosti ČLS JEP. Podle něj je však vedle očkování klíčový i pravidelný screening, který ženy v Česku také zanedbávají.

Podle expertů zavedlo Česko všechna opatření, která jsou potřebná k vymýcení chorob spojených s HPV. Zdravotní výbor Poslanecké sněmovny navíc nyní schválil návrh, který by umožnil plnou úhradu u vakcíny, která poskytuje nejširší ochranu proti HPV.

„Obecné povědomí o rizicích spojených s HPV stoupá, lékaři navíc rodiče na očkování upozorňují při preventivních prohlídkách ve 13. roce dítěte. Bohužel se to zatím nepromítá do míry proočkovanosti. Poslední roky navíc musíme bojovat s kampaní zaměřenou proti očkování. Té opravdu celá řada rodičů podléhá a své děti očkovat nenechá - přitom je vakcínou mohou naprosto bezpečně ochránit před zdravotními problémy v dospělosti," říká MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

To, že dlouhodobá vysoká proočkovanost vede k výsledkům ukazuje příklad Austrálie, ve které se letos předpokládá pokles výskytu rakoviny děložního čípku na 6 případů na 100 000 žen.

HPV je nejčastěji přenosnou pohlavní infekcí. Většinou probíhá bezpříznakově, kromě rakoviny děložního čípku však může způsobit celou řadu chorob, jako jsou rakovina anu či genitální bradavice u žen i mužů. Očkování vzniku těchto komplikací z velké části zabraňuje. Ideální je nechat se očkovat před zahájením sexuálního života. (MaVePR)


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie