Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



ÚBYTEK PŘÍPADŮ JAKO DÁREK KE SVĚTOVÉMU DNI BOJE PROTI TBC

Počet nemocných tuberkulózou se v Česku vůbec poprvé v historii dostal pod 400 případů za rok. Mezi 361 nahlášenými případy za rok 2020 převažují muži nad ženami (2,2 : 1), průměrný věk nemocných je 51 let, dva případy tuberkulózy našli lékaři u dětí do 15 let. Loni na tuberkulózu zemřelo 19 lidí.

Lékaři ale varují před předčasným optimismem, pokles může mít na svědomí to, že se nemocní kvůli koronaviru loni vyhýbali nemocnicím obloukem, a případy tak „doběhnou" později. Plicní lékaři každoročně zveřejňují čísla při Světovém dnu boje proti tuberkulóze, který je 24. 3. - letos přesně 139 let od chvíle, kdy německý lékař Robert Koch odhalil zákeřný bacil Mycobacterium tuberculosis, způsobující nemoc zvanou tuberkulóza.

"Tuberkulózu se díky pečlivé práci plicních lékařů daří držet pod kontrolou, ale u této nemoci platí, že byla před covidem a bude i po něm," říká prim. MUDr. Milan Sova, Ph.D., předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO). A stejně jako ostatní odborníci i on předčasně nejásá nad nízkými čísly. „Vidíme to u všech dalších chorob - lidé se nenechají vyšetřovat, bojí se nákazy v nemocnicích. Jejich nemoci pak pokročí natolik, že se v té nemocnici nakonec stejně potkáme, jen v mnohem hůře řešitelných stadiích," dodává.

Na pokles počtu případů má podle MUDr. Jiřího Wallenfelse, vedoucího Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou, vliv mix faktorů. Například omezení cestování a návštěv v rodinách, v nichž se tuberkulóza často přenáší.

„Meziročně klesl počet nemocných cizinců o více než 20 případů na 115, nejčastěji to byli Ukrajinci, Vietnamci a překvapivě Indové - těch bylo loni 16, převážně v Praze a na jižní Moravě," komentuje MUDr. Wallenfels. Počet Indů v ČR v posledních letech obecně roste, ale výskyt tuberkulózy u nich „vystřelil" až loni. Pokles TBC byl podle MUDr. Wallenfelse celosvětový, vliv na něj měla, jako u řady jiných respiračních infekčních nemocí, protiepidemická koronarovirová opatření či omezený vstup agenturních pracovníků, kteří přijíždějí do ČR za prací. (MaVe PR)


PODMÍNEČNÁ REGISTRACE COVID-19 VACCINE JANSSEN

11. 3. 2021: EMA doporučila udělit podmínečnou registraci vakcíně COVID-19 Vaccine Janssen určené k prevenci vzniku onemocnění způsobeného koronavirem (COVID-19) u osob ve věku od 18 let. Jedná se v pořadí již o čtvrtou vakcínu proti onemocnění COVID-19, a v pořadí druhou vakcínu založenou na adenovirovém vektoru, kterou EMA doporučila k registraci. Na rozdíl od předchozích vakcín je tato vakcína určena k podání v jednodávkovém schématu. 

Výbor EMA pro humánní léčivé přípravky (CHMP) důkladně posoudil všechny potřebné údaje o jakosti, bezpečnosti a účinnosti vakcíny a jednotně všemi členy Výboru doporučil, aby Evropská komise vakcíně udělila podmínečnou registraci, která umožní uvedení na trh této vakcíny ve všech zemích EU. Tato vakcína byla rovněž povolena 27. 2. 2021 k použití v nouzovém režimu (Emergency Use Authorisation) v USA.

"Tato vakcína se liší od těch předchozích tím, že ji bude možné podat pouze v jedné dávce. Její velkou výhodou je rovněž uchovávání a transport při „chladničkové" teplotě. Bude se tedy jednat o vakcínu vhodnou pro očkování v ordinacích praktických lékařů nebo tam, kde není možné snadno zajistit podání druhé dávky," říká ředitelka SÚKL Mgr. Irena Storová, MHA. 

Jak vakcína společnosti Janssen funguje?

Stejně jako u jiných vakcín se očekává, že COVID-19 Vaccine Janssen připraví tělo na obranu proti virové infekci způsobené virem SARS-CoV-2. Vakcína obsahuje genetickou informaci pro tvorbu bílkoviny (proteinu) známé jako spike (S) protein, který je přítomen na povrchu koronaviru SARS-CoV-2. Když bude člověku podána tato vakcína, jeho buňky budou tvořit tento spike protein na základě genetické informace ve vakcíně. Imunitní systém člověka pak bude s tímto proteinem zacházet jako s cizím a vytvoří proti němu přirozenou obranu - protilátky a T buňky. Pokud později očkovaná osoba přijde do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém tento virus rozpozná a bude připraven se proti němu bránit. Protilátky a imunitní buňky mohou společně zneškodnit virus, bránit jeho vstupu do buněk těla a ničit infikované buňky, což pomáhá chránit před onemocněním COVID-19. Adenovirus ve vakcíně slouží jako nosič informace pro tvorbu spike-proteinu, nemůže se reprodukovat a nezpůsobuje onemocnění. Jedná se o tzv. adenovirovou vakcínu, v tomto případě je vektorem (nosičem) geneticky upravený adenovirus 26 (Ad26)

„Adenovirus 26 je upraven tak, že není schopen se u člověka množit a nemůže tak způsobit samotné onemocnění," uvedla ředitelka SÚKL. „Běžně Ad26 způsobuje u člověka lehké onemocnění podobné rýmě," dodala.

Evropská komise nyní urychlí proces rozhodování o udělení rozhodnutí o podmínečné registraci vakcíně společnosti Janssen a umožní její použití v rámci vakcinačních programů proti onemocnění COVID-19 v rámci EU. (tiskové odd. SÚKL, 11. 3. 2021)


AKTUALIZOVANÉ DESATERO OD LÉKÁRNÍKŮ

Poznatky, které lékárníci a ostatní zdravotníci nabyli během posledního roku s pandemií nemoci covid-19, zanesla ČLnK do aktualizovaného vydání Desatera zásad zodpovědného chování. ČLnK věří, že aktualizované "desatero" a jeho dodržování by mohlo přispět ke zlepšení epidemiologické situace a snížení počtu nakažených.

Lékárníci veřejnost žádají: dodržujte prosím tyto jednoduché zásady, které mohou mít na zvládnutí pandemie nemalý vliv. Informace si ověřujte u skutečných odborníků. Ověřené informace sdílejte mezi své blízké. (ČLnK)


JEDNOZNAČNÝ NESOUHLAS SE ZÁSILKOVÝM VÝDEJEM LÉKŮ NA PŘEDPIS

V reakci na pozměňovací návrh č. 7697 poslanců Vojtěcha, Nachera a dalších, který by povolil prodej léčivých přípravků na předpis prostřednictvím internetu, vydaly organizace napříč celým lékárenstvím společné prohlášení. Česká lékárnická komora, Česká farmaceutická společnost ČLS JEP, Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové, Farmaceutická fakulta MU v Brně, Grémium majitelů lékáren, Poskytovatelé lékárenské péče, spolek Vaši Lékárníci CZ a spolek Mladí lékárníci v něm vyjadřují jednotný a zásadní nesouhlas se zcela účelově načteným, s odbornou veřejností neprojednaným pozměňovacím návrhem. 


11. 3. 2021 - SVĚTOVÝ DEN LEDVIN A DĚDIČNÁ ONEMOCNĚNÍ

Polycystická choroba ledvin se může ohlašovat bolestí zad, zvětšováním břicha nebo zvýšeným krevním tlakem - s ledvinami zdánlivě nesouvisejícími problémy. Polycystická choroba ledvin autosomálně dominantního typu (PCHLAD) se v ČR týká přibližně 5 000 lidí (celosvětově asi 12,5 mil.) a je čtvrtou nejčastější příčinou nezvratného selhání ledvin vedoucí k transplantaci. Je také nejčastějším dědičným onemocněním ledvin. Na nemoc a možnosti léčby upozorňují u příležitosti Světového dne ledvin (11. března) odborníci z České nadace pro nemoci ledvin.

Více než polovina pacientů s polycystickými ledvinami dospěje mezi 50. až 70. rokem života do fáze selhání, kdy je třeba zahájit dialýzu nebo podstoupit transplantaci. Dosud jsme měli k dispozici léčbu zaměřenou pouze na příznaky a striktní léčbu vysokého krevního tlaku. Nově je pacientům s rychle postupujícím onemocněním k dispozici moderní terapie, která oddaluje selhání ledvin v průměru o 6,5 roku," říká prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., MBA, FASN, člen správní rady České nadace pro nemoci ledvin a přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze. Vzhledem k tomu, že léčba je v Česku dostupná krátce, a také proto, že poslední rok jsou nefrologická pracoviště zahlcena pacienty s covid-19, ji zatím ve specializovaných centrech užívají „pouze" desítky pacientů.

„Reálná potřeba je určitě o dost vyšší, v řádu až několika stovek pacientů. Předpokládáme tak, že v dalších letech počet lidí na této terapii poroste," doplňuje prof. Tesař s tím, že léčba se soustředí do sedmi specializovaných nefrologických pracovišť, a to VFN v Praze, IKEM a fakultních nemocnic v Plzni, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě a Brně.


PCHLAD způsobuje, že se v ledvinách tvoří cysty, jejich počet neustále roste, ledviny ztrácejí svůj původní tvar a cysty postupně nahradí funkční tkáň ledvin. Ty tak postupně chřadnou až přestanou fungovat úplně a je třeba jejich činnost nahradit. Nemoc se vyvíjí desítky let, u některých pacientů ale může onemocnění postupovat rychle a k nezvratnému selhání ledvin dochází dříve než 10 let od diagnózy, často ve středním věku.


„K této chorobě se často vážou další specifické komplikace, které jsou dány postižením dalších orgánů v rámci této diagnózy. Nejčastější bývá postižení jater, které může vyústit až do obrazu tzv. mechanického syndromu, jehož jediným řešením bývá buď izolovaná transplantace jater nebo častěji kombinovaná transplantace jater a ledviny. Závažnými projevy může být i krvácení do mozku či prasknutí aorty, proto je třeba tyto pacienty obzvláště pečlivě vyšetřit a sledovat. Specifikem PCHLAD jsou také infekce cyst, mnohdy recidivující, které významně snižují kvalitu života těchto nemocných," vysvětluje MUDr. Rajnochová Bloudíčková, PhD., vedoucí Nefrologické a transplantační ambulance IKEM.

V případě selhání ledvin bývá u pacientů s PCHLAD nejvhodnějším řešením transplantace od žijícího dárce, nejlépe od geneticky příbuzného. Velkou svízelí však je dědičnost, kdy bývá zpravidla onemocněním postižena polovina rodiny.

„Riziko přenosu nemoci na dítě činí 50 %. Pouze 10 % jsou nové mutace, které se předtím nikdy v rodině nevyskytly. Pokud lidé ví, že se v jejich rodině taková nemoc objevuje, měli by se zavčas nechat vyšetřit, aby chorobu podchytili včas. Než se nemoc plně rozvine, nacházíme ji spíše náhodně při ultrazvukovém vyšetření, nebo z přítomnosti krve v moči, zánětů močových cest či ledvin nebo kvůli vysokému tlaku z nejasných příčin," popisuje doc. MUDr. Jana Reiterová, Ph.D. z Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze. „Pokud mají pacienti nemoc v rodině, neměli by ji podcenit. Je důležité zůstávat v péči odborného lékaře - v tomto případě nefrologa," dodává MUDr. Reiterová. (MaVePR)


WIKISKRIPTA 1. LF UK SLAVÍ ÚSPĚCHY

Jsou nejnavštěvovanějším webem, který podporuje výuku na lékařských fakultách v ČR, a jedním z největších medicínských wiki-projektů na celém světě. WikiSkripta, která vznikla na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, mají teď důvod hned ke dvěma oslavám. Jeho zakladatelé nedávno získali Cenu ministra školství za vynikající vzdělávací činnost na vysoké škole a zároveň byl na sklonku loňského roku do WikiSkript vložen jubilejní desetitisící článek.
Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy za vynikající vzdělávací činnost na vysoké škole letos MŠMT vzhledem k aktuální epidemii covidu-19 zaměřilo na příklady dobré praxe výuky na dálku. Mezi oceněnými vysokoškolskými pedagogy byli také vedoucí Oddělení výpočetní techniky a pedagog Ústavu biofyziky a informatiky 1. LF UK RNDr. Čestmír Štuka, Ph.D., a odborný asistent Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN a člen kolegia děkana MUDr. Martin Vejražka, Ph.D., zakladatelé portálu WikiSkripta, kde se do tvorby vzdělávacích materiálů zapojují i studenti. To bylo ostatně hlavní myšlenkou tvůrců - studentům výukové materiály nejen zpřístupňovat, ale také je přizvat a zapojovat do jejich tvorby. Vzniklo velmi otevřené prostředí, které usnadňuje tvorbu i průběžnou aktualizaci a které přitahuje tvořivé a talentované studenty.

„WikiSkripta jsou mimořádnou pedagogickou a studentskou platformou, kde se setkává kreativita s trpělivostí a odpovědností. Studenti se díky ní učí kriticky pracovat s poznatky a zároveň si procvičují jejich precizní formulaci. Samozřejmostí je rovněž týmová spolupráce. Všechny tyto kvality jsou v moderní medicíně klíčové," říká děkan 1. LF UK prof. MUDr. Martin Vokurka, CSc.

Koronavirová pandemie ukázala, že WikiSkripta umožňují spolupráci i nad přípravou návodů pro distanční výuku. Během několika dní ve WikiSkriptech vznikl rozsáhlý soubor metodických materiálů pro učitele, jak si poradit s e-learningovými nástroji, který se stále doplňuje a aktualizuje. Během omezení prezenční výuky na lékařských fakultách významně vzrostla už tak vysoká návštěvnost WikiSkript. Denně se na stránkách vzdělává přes padesát tisíc lidí. Ještě více jsou WikiSkripta vyhledávána během zkouškového období, v tom letošním počet návštěvníků stoupl téměř na dvojnásobek, tedy téměř na 100 tisíc.  (tiskové odd. 1. LF UK)


ZMĚNA REGISTRACE REMDESIVIRU

Evropská agentura pro léčivé přípravky EMA přijala žádost společnosti Gilead Sciences o změnu registrace - rozšíření používání remdesiviru o léčbu dospělých s COVID-19, kteří nevyžadují doplňkovou léčbu kyslíkem. Remdesivir je v současné době povolen pro použití u dospělých a dospívajících (od 12 let ve věku 12 let a starších s tělesnou hmotností nejméně 40 kg) s pneumonií vyžadující doplňkovou oxygenoterapii (kyslík o nízkém nebo vysokém průtoku nebo jiná neinvazivní ventilace na začátku léčby). Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) agentury EMA vyhodnotí údaje předložené držitelem rozhodnutí o registraci a doporučí, zda takové rozšíření indikace může být povoleno či nikoli. Stanovisko výboru CHMP bude poté předáno Evropské komisi, která vydá konečné právně závazné rozhodnutí platné ve všech členských státech EU. EMA bude o výsledku hodnocení, které se očekává do léta, informovat.

„Toto hodnocení by mohlo více objasnit roli remdesiviru při léčbě COVID-19," vyjádřila se Mgr. Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Mohly by se tak vyřešit dohady, které vznesla Světová zdravotnická organizace (WHO) v listopadu 2020, kdy remdesivir pro léčbu COVID-19 nedoporučila," dodala.

Přípravek Veklury (léčivá látka remdesivir) byl v EU poprvé registrován v červenci 2020. Léčivá látka remdesivir je inhibitor virové RNA polymerázy, jedná se o enzym, který narušuje produkci virové RNA (ribonukleová kyselina, genetický materiál viru) a brání množení viru SARS-CoV-2 uvnitř buněk. Více informací v databázi léčivých přípravků SÚKL ZDE(SÚKL, 23. 2. 2021)


PILULKA NABÍZÍ SAMOODBĚROVÝ „LÍZÁTKOVÝ" TEST

Pilulka.cz nabídne unikátní samoodběrový test na COVID-19, který se stal velmi populárním v Rakousku, kde se ním testují pravidelně například žáci základních a středních škol. Tento "lízátkový test" mohou zájemci provést sami doma - stačí ho vložit do úst, poté zacvaknout do pouzdra a během 15 minut víte výsledek.

 „Máme velkou radost, že můžeme našim zákazníků nabídnout další jednoduchý způsob, jak se jednoduše a pohodlně testovat. Test mohou zájemci provádět doma, na pracovišti, vlastně kdekoliv. Proto je ideální i pro lékařské ordinace, školy, restaurace, společenské akce nebo maloobchod. Tato nová metoda je bezbolestný a rychlý způsob, jak se lze testovat na antigeny SARS-CoV-2.," říká Martin Kasa, spolumajitel skupiny Pilulka.

Zájemce si na Pilulka.cz zakoupí samoodběrovou sadu, která se skládá z lízátka a kazety. První část, lízátko, vložíte na 90 vteřin do úst. Následně umístíte do testovací kazety. Výsledek se objeví po 15 minutách. Na webových stránkách Pilulka.cz je k dispozici krátký video manuál, ve kterém je postup testování vyobrazen. Test lze koupit v balení po dvaceti kusech, jeden test vyjde na 190 korun.

Již v lednu letošního roku nabídla Pilulka možnost testování pomocí české kloktací sady GARGTEST založené na principu kloktání dutiny ústní a hltanu. Zájemci si mohou udělat test naprosto bezbolestně z pohodlí domova s následným doručením Pilulkou do akreditované laboratoře na PCR test. Tato forma testování se stala vítanou alternativou kapacitně přetíženého testování a eliminuje riziko kontaktu velkého množství zájemců o test na jednom místě.  (pilulka.cz, 22. 2. 2021)


PYLOVÁ SEZÓNA ZAČALA

V posledním únorovém týdnu se na území České republiky v nižších polohách rozběhla letošní pylová sezona. Ve srovnání s minulým rokem je to asi o měsíc později. V nejbližších dnech očekáváme v souvislosti s výrazným oteplením začátek plné pylové sezóny lísky a o několik dní později také olše. Koncentrace vzdušných alergenů bude silně závislá na aktuálním počasí, ideální podmínky pro uvolňování pylu z olší a lísek jsou při teplejším slunečném a větrném počasí. Na pyl lísky a olše reaguje alergicky i významná část osob přecitlivělých na pyl břízy. Masky FFP2 snižují také expozici pylovým alergenům v ovzduší a mohou tak zmírňovat potíže pylových alergiků.(pylovasluzba.cz)


NEVĚŘÍME POLITIKŮM. PRAVOMOCI V PANDEMII BY LIDÉ SVĚŘILI HEJTMANŮM A HYGIENĚ

National Pandemic Alarm, který již od 16. března 2020 v pěti evropských zemích monitoruje aktuální postoje a nálady společnosti k probíhající pandemii koronaviru, momentálně obsahuje výsledky ze sběru dat 19.-22. února 2021. Ve výzkumu National Pandemic Alarm jsme se Čechů ptali na to, komu, jakožto jedné osobě, by do rukou svěřili rozhodovací pravomoci oproti-pandemických opatřeních. Nejvíce dotazovaných NEVÍ (36 %). S velkým odstupem by pak dotazovaní svěřili rozhodovací pravomoc o opatřeních proti šíření COVID-19 do rukou hejtmana či hejtmanky svého kraje (13 %), nebo hlavní hygieničce Jarmile Rážové (12 %). Až pod hranicí 10 % se pak na škále objevila konkrétní jména z aktuálního politického spektra - Andrej Babiš (7 %), Roman Prymula (6 %), Ivan Bartoš (5 %), Jan Blatný (4 %), Jan Hamáček (3 %). Na tuto otázku ve výzkumu National Pandemic Alarm odpovídal celý vzorek - tedy 1780 lidí.

„Krize politiky a řízení státu, o které se v souvislosti s pandemií stále častěji hovoří, se odráží v našem výzkumu. Více než třetina Čechů nedokázala odpovědět, komu by svěřila rozhodující slovo ohledně proti-pandemických opatření. Jasně vidíme, že žádného potenciálně důvěryhodného lídra v boji proti pandemii nemáme, a navíc i obecná důvěra ve státní aparát trvale klesá," říká Ondřej Veis z agentury NMS Market Research.

Výzkumný projekt National Pandemic Alarm (www.nationalpandemicalarm.eu) zaštiťuje společnost European National Panels, dceřiná společnost agentur Nielsen Admosphere, NMS Market Research a STEM/MARK.

 


VE FN U SVATÉ ANNY PODÁVAJÍ S ÚSPĚCHEM IVERMEKTIN

Lékaři z covidového oddělení I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU vyzkoušeli u třiceti pacientů s onemocněním COVID-19 lék ivermektin. Diskutované antivirotikum podali pacientům s těžším průběhem nemoci. Ivermektin podávali lékaři vybraným pacientům již od listopadu 2020.

„Zatím se jedná o malý počet pacientů na to, abychom mohli dělat ucelené závěry. Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá, nežádoucí účinky minimální, zdravotní stav velké většiny pacientů se po užívání ivermektinu a ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů," uvedl primář I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA a LF MU MUDr. Michal Rezek.

Lékaři mají v úmyslu v léčbě ivermektinem pokračovat. „Ivermektin je levnější než ostatní léky, ale nyní je obtížně dostupný, protože v České republice zatím není registrovaný," konstatoval primář Rezek. (fnusa.cz)


JAK JSME SE POTKÁVAL - JARO VERSUS PODZIM

Sociologové porovnali četnost kontaktů lidí během čtyř zhruba měsíčních období v roce 2020, a to při obou koronavirových vlnách, jarní (přelom března a dubna) i podzimní (přelom října a listopadu), a také během dvou úseků, kdy v Česku pandemie byla víceméně pod kontrolou a vládní opatření byla minimální, restaurace i obchody fungovaly a lidé mohli cestovat: tj. v červnu a pak s odstupem na přelomu srpna a září.

„Vybrali jsme čtyři období, která byla charakteristická určitým homogenním režimem. U těch jsme sledovali počty kontaktů lidí různého věku nebo v různých socioekonomických podmínkách a jejich sociální aktivity," říká sociolog Filip Perchtold.

Data pocházejí z dlouhodobé studie Život během pandemie, v níž výzkumníci sdružení pod iniciativami PAQ Research a IDEA každé dva týdny oslovují reprezentativní vzorek asi dvou a půl tisíce respondentů a ptají se jich, jak aktuální situace dopadá na jejich životy.

Vědci zjistili, že v zásadě napříč všemi kategoriemi, ať už věkovými, nebo ekonomickými, se prolíná zvýšení sociálních kontaktů v podzimní koronavirové vlně oproti té jarní. Viditelné to je zejména u studentů a rodičů s malými dětmi či u nezaměstnaných lidí. Zatímco při březnové uzávěře měli studenti průměrně devět osobních kontaktů týdně a rodiče na mateřské či nezaměstnaní nahlásili dokonce jen pět kontaktů, během října se studenti týdně setkávali v průměru se čtrnácti lidmi a rodiče na mateřské či nezaměstnaní s dvanácti, tedy více než s dvojnásobkem oproti jaru.

Nejvíce kontaktů měli studenti a pracující lidé během srpnového uvolnění, nejméně senioři na jaře. U respondentů nad 55 let však může hrát roli způsob získávání odpovědí, zapojili se jen ti senioři, kteří mají přístup k internetu.

„Data v této i dalších kategoriích nicméně trendově odpovídají Mobility Reportu, který poskytuje Google, a se zpožděním korelují i s vývojem reprodukční čísla, jak ho modeluje BISOP - Centrum pro modelovaní biologických a společenských procesů," zdůrazňuje sociolog. Je to pro něho i do jisté míry zadostiučinění, že předložená fakta nejsou jen čísla na papíře, ale představují pádný důkaz o tom, jakými kanály se nákaza šíří.

Zajímavé zjištění přineslo porovnání osob, které dodržují hygienická opatření, nosí roušky či respirátory, pravidelně si myjí ruce a udržují rozestupy, s těmi, kdo tato pravidla nedodržují (antirouškaři). Ukázalo se, že rizikové osoby mají v průměru více kontaktů než opatrní respondenti. 

Celý článek Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR ZDE


HEMATOONKOLOGIE JE DLOHODOBĚ PODFINANCOVANÝ OBOR

Nedostatku financí, které se pomalu projevují na kvalitě a dostupnosti péče, čelí obor hematoonkologie dlouhodobě. Kvůli realokaci už dříve přislíbených prostředků se nyní ozývá Česká hematologická společnost ČLS JEP, které byla ministerstvem zdravotnictví opakovaně přislíbena dotace ve výši cca 1,5 miliardy korun.

„Hematologická onkologie ve dvou posledních programových obdobích nezískala žádnou dotaci, což se negativně projevuje na možnostech financování provozu a infrastruktury," vysvětluje prof. MUDr. Jiří Mayer, CSc., předseda České hematologické společnosti ČLS JEP. Hematoonkologie je přitom oborem s velmi intenzivním vědeckým a technologickým rozvojem a každoročně vzrůstajícími medicínskými úspěchy, díky kterým se prodlužuje délka života pacientů a tím pádem také rostou náklady na léčbu. Do oblasti hematologické onkologie patří desítky nejrůznějších onemocnění, například leukemie, lymfomy, mnohočetný myelom a řada dalších závažných onemocnění. Celý problém tkví nejen ve velmi drahé terapii, která může dosahovat statisícových částek měsíčně. Jde také o to, že více pacientů znamená více různých, často velmi specializovaných vyšetření a potřebu většího zázemí ve specializovaných hematologických centrech, kterých je napříč republikou osm.


Hematoonkologie zavedla jako první monoklonální protilátky a tzv. cílenou terapii, něco, co se dnes nazývá biologickou léčbou a aplikuje se v nejrůznějších oblastech medicíny. Do oblasti hematologické onkologie spadá i transplantace krvetvorných buněk (kostní dřeně). V současnosti je také první oblastí medicíny, kde je reálně do klinické praxe aplikována terapie nádorů geneticky modifikovanými buňkami (genová terapie).


Dotace z evropského fondu pro podporu oživení a odolnosti mají v sektoru zdravotnictví směřovat do tří hlavních oblastí. V první řadě jde o vybudování národního informačního systému pro monitoring stávajících a plánování potřebných personálních kapacit na celostátní, regionální i místní úrovni. Dále mají být podpořeny rozvojové investice resortu zdravotnictví na území hlavního města Prahy jakožto centra super specializované péče a optimalizace systému vzdělávání s ohledem na přizpůsobení se aktuálním trendům.

„Současný trend a snahy ovšem naznačují, že naprostá většina peněz pro onkologii by měla zůstat v metropoli a na regiony by už nezbylo. Navíc hrozí vysoké riziko, že klíčová součást onkologie, hematologická onkologie, bude opět upozaděna. Tuto situaci se proto pokoušíme zvrátit, protože to neodpovídá ani nastavení dotačního programu, ani zájmům pacientů," říká předseda hematologů Jiří Mayer.

Současná snaha o získání alespoň části z 15miliardové dotace určené pro onkologii je podle hematologů doslova bojem o holý život. Vedení České hematologické společnosti proto žádá vysvětlení úpravy přerozdělení dotací, s jejíž aktuální podobou se neztotožňuje ani vedení ministerstva zdravotnictví, a navrácení příslibu podpory oboru. (Ogilvy, s.r.o.)


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie