Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



V ROCE 2019 PODPOŘILO MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ VÝZKUM A VÝVOJ ČÁSTKOU PŘES 1,7 MILIARDY KORUN

Ministerstvo zdravotnictví je hlavním poskytovatelem účelové podpory v aplikovaném zdravotnickém výzkumu a vývoji. Prvním typem podpory je tzv. institucionální podpora na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumných organizací. Institucionální podpora slouží ke stabilizaci a rozvoji výzkumného zázemí a její celková výše v roce 2019 činila 658 mil. Kč. Druhým typem podpory je tzv. účelová podpora určená na podporu řešení programových projektů ve výzkumu. Projekty jsou vybírány v rámci veřejných soutěží ve výzkumu, vývoji a inovacích, které ministerstvo vyhlašuje jednou ročně. V roce 2019 ministerstvo podporovalo více než 400 programových projektů, na které uvolnilo celkem 1,1 mld. Kč.

Největší podporu mají projekty zaměřené na řešení civilizačních onemocnění jako jsou onkologická, kardiovaskulární a metabolická onemocnění. Velké zastoupení mají také biomedicínské technologie, pak též neurovědy, poruchy imunity, infekční choroby, genetické či věkově specifické skupiny chorob, ale také preventivní medicína či ošetřovatelství," říká náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula. (Odbor komunikace s veřejností MZČR)


LISTINNÉ RECEPTY BUDOU OD LEDNA VÝJIMEČNÉ

Nová vyhláška o předepisování léčivých přípravků zveřejněná ve Sbírce zákonů přináší od 1. ledna 2020 několik novinek. Změny se budou týkat především údajů uvedených na eReceptu a receptu v listinné podobě. Dosavadní vyhláška č. 54/2008 Sb. o předepisování léčiv, a také vyhláška č. 415/2017 Sb., která upravovala některá pravidla týkající se elektronických receptů, pozbydou platnosti k 31. 12. 2019.

Nově se pravidla týkající se předepisování elektronických i listinných receptů budou řídit novou vyhláškou č. 329/2019 Sb. a částečně přímo zákonem o léčivech. Důležitou změnou u listinných receptů je, že v této formě již nebude možné vystavovat opakovací recept. Listinné recepty mají být pouze výjimečné, v zákonem definovaných situacích. Opakovací recept bude nadále možné vystavit pouze v elektronické podobě.

U eReceptů bude nově uvedeno telefonní číslo pacienta, popřípadě místo jeho skutečného pobytu. 

Vystavení eReceptu a předání identifikátoru je podle zákona bezplatné. Lékař není oprávněn vybírat žádný poplatek.

Společnou změnou u elektronických receptů i listinných receptů je změna počtu položek. Na obě formy receptu bude možné předepsat pouze jedinou položku. Zatímco u listinných receptů bude jedna položka povinná až od 1. června 2020, aby byl dostatek času na seznámení se s touto zásadní změnou, u elektronických receptů to nastane již od 1. ledna 2020. Centrální úložiště elektronických receptů od tohoto data automaticky neumožní vystavit žádný elektronický recept, který by obsahoval dvě položky.

Platnost receptů bude 14 dní.


KONGRESY HEALTHCOMM PROFESSIONAL 2020

Bližší informace na www.healthcomm.cz


2020 JE ROKEM SESTER A PORODNÍCH ASISTENTEK

Při poskytování zdravotních služeb hrají zdravotní sestry a porodní asistentky zásadní roli.  Pokud má být do roku 2030 dosaženo všeobecného zdravotního pokrytí, potřebuje svět o 9 milionů více sester a porodních asistentek. Proto Světové zdravotnické shromáždění určilo rok 2020 za Mezinárodní rok zdravotní sestry a porodní asistentky. (who.int)


JAKÉ ÚKAZY UVIDÍME NA OBLOZE V ROCE 2020?

Mezi nejzajímavější úkazy nadcházejícího roku patří lednové zatmění Měsíce, mimořádná viditelnost planety Venuše, opětovné přiblížení Marsu a nakonec úkaz století - těsné přiblížení Jupiteru a Saturnu. 

Hned začátkem roku uvidíme maximum meteorického roje Kvandrantidy, který svou frekvencí meteorů patří mezi tři nejaktivnější roje. Nejvhodnější k pozorování bude noc ze 3. na 4. ledna, tedy nejtěsnější k maximu činnosti roje (nastává 4.1. v 9 hodin ráno). Počet meteorů za hodinu se pro maximum udává 110. 10. ledna večer můžeme pozorovat polostínové zatmění Měsíce. Maximum jevu nastává ve 20 hodin a 10 minut. V prvních měsících roku najdeme na večerní obloze velmi jasnou Venuši v roli Večernice. Bude zářit nad jihozápadem. Jupiter i Saturn se v červenci dostanou do tzv. opozice se Sluncem a budou tak zároveň nejblíže k Zemi. Obě planety budou o prázdninách vidět po celou noc.

Úkaz století

21. prosince 2020 dojde na večerní obloze k vzácné konjunkci (úhlovému přiblížení) Jupiteru se Saturnem. Takové těsné přiblížení těchto dvou planet nastalo naposledy v roce 1623 a znovu se tak stane až v roce 2080. V říjnu projde opozicí se Sluncem ještě planeta Mars a i ta se nejvíce přiblíží k Zemi. Podrobněji o úkazech 2020 ZDE (Astronomický ústav AV ČR)


DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NA 1. LF UK

Všichni ti, kteří mají zájem o studium všeobecného a zubního lékařství nebo nelékařských oborů, získají během sobotního dopoledne 11. ledna 2020 (od 10.00 do 13.00 hodin) informace o fakultě a oborech, které lze na 1. LF UK v akademickém roce 2020/2021 studovat. V několika přednáškových sálech vysokoškolští učitelé uchazečům vysvětlí podmínky pro přijetí ke studiu či podmínky přijetí bez přijímacího řízení. Zájemci si mohou prohlédnout řadu zajímavých pracovišť a výukových míst fakulty. Otevřen bude například Akademický klub ve Faustově domě, Anatomický ústav včetně tamního Muzea srovnávací anatomie, Ústav vědeckých informací a jeho obsáhlá knihovna a studovny medicínské literatury, Stomatologická klinika a její muzeum prof. Jesenského nebo vysoce vědecké pracoviště Centrum pokročilého preklinického zobrazování (CAPI).


Termíny přijímacích zkoušek
Přihlášky ke studiu: elektronicky do 29. února 2020
Bakalářské a navazující magisterské programy: 12. června 2020
Magisterské programy (Všeobecné a Zubní lékařství): 16. června 2020
Náhradní termín: 23. června 2020 

 „Medici mají před sebou během šesti let na padesát zkoušek a bezpočet testů a zápočtů. Je proto cílem příjímacího řízení, aby byli vybráni studenti, kteří úspěšně zvládnou náročné studium od anatomie v prvním ročníku až po státnice a stanou se kvalitními lékaři. Neustálou kultivací a hodnocením studijních výsledků mediků zpětně kontrolujeme účinnost přijímacího řízení. Snažíme se tak počet neúspěšných studentů snižovat a získat více prostoru pro výuku talentovaných mediků. Zároveň tím spoříme energii pedagogů, finanční náklady na nedokončená studia, ale i čas studentů, kteří mohou uspět v jiných oborech," říká děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.

V oboru Všeobecného lékařství upouští od přijímací zkoušky u těch, kteří měli na střední škole průměr do 1,2. Kromě celkového průměru se zvlášť hodnotí i známky z fyziky, chemie a biologie.

Vedle všeobecného a zubního lékařství lze na 1. LF UK studovat také tzv. nelékařské obory, jejichž absolventi jsou součástí zdravotnických týmů a působí jako ergoterapeuti, fyzioterapeuti, nutriční terapeuti, porodní asistentky nebo adiktologové.

Podrobnosti o Dni otevřených dveří 1. LF UK: http://www.lf1.cuni.cz/den-otevrenych-dveri-1-lf-uk

Podrobnosti o podmínkách přijetí ke studiu: https://www.lf1.cuni.cz/prijimaci-rizeni-uvod

 Zdroj: Oddělení komunikace 1. LF UK


SNÍŽENÍ OCHRANNÉHO LIMITU ZAPOČITATELNÝCH DOPLATKŮ NA LÉKY PRO INVALIDNÍ DŮCHODCE 

Od 1. 1. 2020 je snížen limit započitatelných doplatků na léky u invalidních důchodců ve 3. stupni a osob uznaných invalidními ve 2. nebo 3. stupni z 5 000 Kč na 500 Kč. 

V praxi to znamená, že v případě, že pojištěnec vynaloží v daném kalendářním roce peníze na doplatky za léky nad určitou částku, zdravotní pojišťovna mu proplatí rozdíl mezí jím vynaloženými prostředky a zákonem stanoveným maximálním limitem. Celkový počet osob, na něž by se nová úprava měla vztahovat je přibližně 200 tisíc. Každá z těchto osob tedy může ročně na léčivých přípravcích ušetřit až 4 500 Kč. Změna zákona vstoupila v platnost 1. 1. 2018, nicméně nabyla účinnosti 1. 1. 2020. (MZČR)


LÉKÁRENSTVÍ 2018

Lékárenskou péči zajišťovalo (dle Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb k 31. 12. 2018) v roce 2018 2 769 lékáren (z toho 131 nemocničních a 2 638 veřejných) a 208 výdejen zdravotnických prostředků. Na 1 lékárnu v roce 2018 připadalo v průměru 3 846 obyvatel.

Zařízení za přijala v roce 2018 více než 69,7 mil. receptů a téměř 3,9 mil. poukazů na zdravotnické prostředky, tj. 6,55 receptů a 0,36 poukazu na 1 obyvatele ČR.

Každý obyvatel v průměru zaplatil v lékárně na doplatcích k receptům a poukazům spolu s volným prodejem léčivých přípravků a zdravotnických prostředků 1 658 Kč. 

Celková částka za doplatky léků činila 7,70 mld. Kč, následně byla zdravotními pojišťovnami vybraným skupinám pacientů vrácena z doplatků částka 657,0 mil. Kč. Celkové tržby lékáren a výdejen zdravotnických prostředků za léčivé přípravky a zdravotnické prostředky činily 89,06 mld. Kč.

Tabulka uvádí průměrný roční přepočtený počet pracovníků včetně smluvních pracovníků ve veřejných lékárnách a výdejnách zdravotnických prostředků podle odevzdaných výkazů. Pracovníci nemocničních lékáren nejsou uvedeni z důvodu nastavené metodiky sběru personálních dat v nemocnicích. V roce 2018 ve veřejných lékárnách a výdejnách zdravotnických prostředků pracovalo v přepočtených počtech 6 393 farmaceutů, 4 091 ZPBD a 1 414 ostatních odborných pracovníků.

Z celkového počtu 69,76 mil. receptů připadá na nemocniční lékárny 9,24 mil. receptů, což představuje 13,2 % - shodný procentuální podíl jako v roce 2017, ostatních 60,52 mil. receptů připadá na síť veřejných lékáren s meziročním růstem 1,2 %. Vývoj počtu receptů za rok a průměrného počtu receptů na 1 zpravodajskou jednotku má od roku 2016 stoupající trend, v rámci statistického hlášení není sledován počet položek uvedených na jednom receptu. Obdobná situace je také u počtu poukazů a jejich průměrného počtu na 1 zpravodajskou jednotku, kde je od roku 2015 stoupající trend.

Tržby za léčivé přípravky a zdravotnické prostředky v roce 2018 dosáhly téměř hranice 90 mld. Kč a představují 89,06 mld. Kč s meziročním růstem o 8,4 % (v roce 2017 byl růst 9,0 %), 75,83 mld. Kč tj. 85,1 % jsou náklady za léčivé přípravky, podíl za zdrav. prostředky se zvýšil o 2,0 %. I nadále se odlišuje trend tržeb nemocničních lékáren a veřejných lékáren, kdy nemocniční lékárny s celkovou tržbou 31,48 mld. Kč mají meziroční růst o 11,7 % (v roce 2017 byl meziroční růst o 15,4 %). Více ZDE


ČEŠKY TRÁPÍ NEPLODNOST

V meziročním srovnání se v roce 2019 zvýšil podíl českých párů, které si přišly pro pomoc ke specialistům na umělé oplodnění. Vzrostl tak počet asistenčních výkonů, a to především v kategorii mražení vajíček a embryí. Nárůst českých pacientek oproti ženám ze zahraničí zaznamenali i na největší tuzemské klinice umělého oplodnění Reprofit. Zatímco počet párů z ciziny se meziročně nemění, zájem Češek o asistovanou reprodukci vzrostl v posledním roce o 15 %.

Roste také průměrný věk žen, které se k nám přicházejí léčit - přesahuje 37 let. Nejsme výjimkou, ale potvrzujeme trend vyspělých zemí v Evropě i v USA," říká ředitel kliniky Reprofit Jonáš Vokřál

Optimální biologicky věk pro početí potomka je přitom podle lékařů do 25. roku života. „Od tohoto věku plodnost postupně klesá. Šance, že zdravá žena ve věku 30 až 35 let v době své ovulace otěhotní, se pohybuje pouze mezi 12 a 17 %," vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Vajíčka na brněnské klinice Reprofit mrazí odborníci přímým ponořením do tekutého dusíku. Unikátní metoda tzv. otevřeného mražení je spolehlivější a snižuje riziko, že při rozmražení dojde k poškození buněk. „Úspěšnost, že vajíčka přežijí, se pohybuje až kolem 90 %. Výhodou je, že ženy nemusí opakovaně podstupovat celý cyklus umělého oplodnění včetně odebírání čerstvých vajíček, které se odehrává v celkové anestezii" dodává Machač. Více ZDE


ŽIVÁ LABORATOŘ V BRNĚ

Miliarda z EU promění Brno v evropské centrum výzkumu. Unikátní living lab, neboli živá laboratoř, zaměřená na studium faktorů ovlivňujících lidské zdraví vznikne v příštích letech v Brně díky aktivitám centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (MU). Pracoviště, které se dlouhodobě věnuje výzkumu toxických látek v prostředí a jejich negativních dopadů na člověka, posílí mezioborovou spolupráci napříč univerzitou a vytvoří dlouhodobé partnerství s předními evropskými výzkumnými institucemi.

Pro letošní rok zajistila Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace na vědu a výzkum jen z národních zdrojů rekordní částku ve výši 37,5 miliardy korun - tedy o celé dvě miliardy vyšší, než tomu bylo v roce 2018. Se zaváděním poznatků vědy a výzkumu efektivně pomáhají a pomáhat budou, jak ukazuje právě brněnská živá laboratoř, i evropské programy. Pomáháme také s debyrokratizací či internacionalizací vědy či se zaměstnáváním zahraničních expertů a vědeckých pracovníků," řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Komplexní dopady prostředí a životního stylu na zdraví člověka je možné hodnotit pouze v dlouhodobých epidemiologických a klinických studiích. RECETOX proto v novém projektu spojuje své síly se zahraničními partnery, kteří svými zkušenostmi přispějí k vytěžení dat dostupných z dlouhodobé studie CELSPAC, která už skoro 30 let sleduje život a zdraví dětí narozených v Brně. (muni.cz)


ČÍNA SCHVÁLILA LÉK PROTI ALZHEIMEROVĚ CHOROBĚ

V listopadu loňského roku zveřejnila zpravodajská stanice CNN informaci o novém léku proti Alzheimerově chorobě. Čínské úřady schválily nový lék s látkou Oligomannát, která může být podle prohlášení čínské agentury pro bezpečnost léčiv používána k léčbě mírného až středního průběhu nemoci. Celosvětově se jedná o první nově schválené léčivo proti této chorobě za posledních 17 let. Tým, vedený Gengem Meiyuem na Šanghajském institutu Materia Medica pod Čínskou akademií věd, uvedl, že byl inspirován výzkumem mořských řas kvůli relativně nízkému výskytu Alzheimerovy choroby u lidí, kteří je pravidelně konzumují. I když je nové léčivo určeno k prodeji, příslušné úřady budou jeho účinky i nadále pozorně sledovat. V případě komplikací nebo zdravotního rizika může být schválení zrušeno. Více ZDE

Podle serveru Aktuálně.cz. přibylo mezi klienty VZP pacientů s Alzheimerovou chorobou za posledních pět let téměř o 38 %. V Česku žije kolem 150 000 lidí s Alzheimerovou nemocí a dalšími demencemi, v roce 2036 jich podle odhadů bude víc než 300 000. (C&B Reputation Management, s.r.o.)


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie