Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



Srdeční resynchronizační léčba zachraňuje životy už 20 let

20 let v Česku zachraňují lidské životy biventrikulární (oboukomorové) kardiostimulátory. Ty začaly v červnu 1999 používat jako první v republice dvě pražské nemocnice - Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) a Nemocnice Na Homolce. O rok později se začaly v IKEMu implantovat i první oboukomorové kardiovertery-defibrilátory. Obě možnosti se zahrnují pod pojem srdeční resynchronizační léčba. Ta se používá u pacientů se srdečním selháním, kteří mají narušené vedení elektrických vzruchů mezi levou a pravou komorou. Srdeční selhání může udeřit kdykoliv a v kterémkoliv věku. Nemocné srdce je oslabeno, samo nezvládá tempo a nestíhá dodat tělu dostatečné množství krve. To se projeví řadou potíží, mezi nimiž jsou nejčastější dušnost, nevýkonnost a otoky nohou. Kromě posouzení příčiny srdečního selhání je nezbytná komplexní léčba. Jednou z možností je u určité skupiny nemocných právě srdeční resynchronizační léčba.

K resynchronizační léčbě jsou indikováni pacienti se srdečním selháním, porušenou funkcí levé komory srdeční a poruchou nitrokomorového vedení vzruchu. V takovém případě se zavede jedna elektroda na povrch levé komory přes některou z větší srdečních žil a druhá elektroda do pravé komory, takže jsou stimulovány současně obě komory najednou. To dovoluje vyladit chod srdce, podobně jako se ladí chod motoru u automobilu. Stimulaci zajišťuje buď kardiostimulátor nebo kardioverter-defibrilátor. K takové poruše synchronizace obou komor dochází zhruba v 10 až 15 % všech případů srdečního selhání a výskyt této poruchy narůstá se závažností srdečního selhání," podotýká doc. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., vedoucí Oddělení srdečního selhání Kliniky kardiologie IKEM.

Každoročně se implantuje jen v IKEM okolo 200 nemocných, kteří mají zaveden tento způsob léčby. (tisková zpráva IKEM, červen 2019)


České děti přibírají

Část českých školáků má problém se svou hmotností. Více než pětina populace dětí ve věku 11-15 let má buď nadváhu, nebo je obézní. Meziroční srovnání navíc ukazuje, že počet dětí s nadměrnou hmotností roste. Pozitivní jsou naopak zjištění o stravovacích návycích. Dospívající jedí více ovoce i zeleniny a stále méně sladkostí. Vyplývá to z aktuálních dat olomouckých vědců, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Ministerstvo zdravotnictví podporuje zdravý životní styl prostřednictvím programů Zdraví 2020, Škola podporující zdraví a Zdravá školní jídelna.

Problémy s vyšší hmotností mají častěji chlapci než dívky - jak v případě nadváhy, tak obezity. Důležité je sledovat nejen aktuální situaci, ale především vývoj v čase - a ten je bohužel negativní. Zdůraznil bych zvýšený výskyt obezity u patnáctiletých chlapců a nárůst počtu dívek s nadváhou ve věku 13 i 15 let," říká Michal Kalman, vedoucí výzkumného týmu z Univerzity Palackého v Olomouci.

Na problém obezity u dětí myslí také letošní dohoda praktických lékařů a zdravotních pojišťoven o úhradách pro příští rok. Obsahuje nový výkon časného záchytu a sledování pacientů s obezitou v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. (MZ ČR)


S nelegálními drogami má v Česku zkušenost třetina populace

Výzkumy dlouhodobě ukazují, že s nějakou nelegální drogou má v Česku alespoň jednu zkušenost přibližně třetina dospělé populace. Nejčastěji se jedná o konopné drogy, 5 % populace má zkušenost s halucinogeny či extází, 3 % pak s pervitinem, 1-2 % s heroinem či kokainem. Pokud jde o tzv. vysoce rizikové užívání drog (tedy intenzivní, dlouhodobě a/nebo injekční), je v populaci odhadováno přibližně 47 000 problémových uživatelů opiátů a pervitinu a přibližně 125 000 kuřáků konopných drog, kteří jsou ve vysokém riziku vzniku problémů souvisejících s užíváním konopí včetně závislosti. Pokud jde o léčbu závislostí, data svědčí také výrazně v neprospěch drog legálních.

V posledním roce se v psychiatrických ambulancích léčilo cca 21 000 lidí, kteří mají problém s alkoholem a cca 3 000 - 4 000 lidí, kteří mají problém s opiáty (včetně substituční léčby), jsou závislí pervitinu (3 500), na více látkách současně (3 500) a na konopných drogách (1500). V pobytové psychiatrické léčbě bylo cca 9 000 lidí, kteří mají problém s alkoholem a cca 5 000 lidí, kteří mají problém s pervitinem, opiáty nebo jsou závislí na více látkách současně," vypočítává Mgr. Barbora Orlíková z Národního ústavu duševního zdraví.

Údaje o využití psychiatrické péče jsou k dispozici díky registrům Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Údaje o užívání návykových látek v populaci vycházejí z Výroční zprávy o stavu ve věcech drog, kterou každoročně vydává Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti. 


Nechtěných lékových interakcí přibývá 

Problémů s nežádoucími interakcemi neubývá. Naznačují to čísla z poradny Znám své léky (www.znamsveleky.cz), kterou provozuje Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Lidé, kteří užívají více léků, se po vyplnění potřebných dat bezplatně dozvědí, zda mohou být ohroženi. Od okamžiku svého vzniku před pěti lety specialisté v poradně vyhodnotili 50 000 dotazů.

„V roce 2018 dosáhl podíl dotazů s alespoň jednou potenciální lékovou interakcí skoro 41 %. Když jsme dotazy sčítali na jaře 2017, vycházelo to na 35,5 %, ale do konce roku podíl vystoupal na 37 %," uvádí výkonný ředitel AIFP Mgr. Jakub Dvořáček, MHA.

Řada odhalených možných interakcí není závažná a vyžaduje nanejvýš poradu s lékařem. „Jsou však i takové, které představují přímé ohrožení zdraví a života. Takových jsme u tazatelů loni odhalili 65. V medikaci 22 tazatelů se vyskytovalo dokonce víc než deset potenciálních lékových interakcí najednou. Rekordní počet byl 18 interakcí u jediného uživatele," popisuje odborný garant poradny, farmaceut Mgr. Petr Průša.


Čestné medaile Akademie věd

Čtyři význační vědci obdrželi na konci června z rukou předsedkyně AV ČR Evy Zažímalové čestná ocenění. Prof. RNDr. Václav Hořejší, CSc. převzal Čestnou oborovou medaili Jana Evangelisty Purkyně za zásluhy v biomedicínských vědách, prof. ing. Pavel Kratochvíl, DrSc. byl oceněn Čestnou medailí Za zásluhy o Akademii věd České republiky. Čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách získal RNDr. Jaroslav Kuneš, DrSc. Čestnou medaili „De scientia et humanitate optime meritis" nabyl Ing. Vladimír Nekvasil, DrSc.

Prof. RNDr. Václav Hořejší, CSc. je světově uznávaný imunolog a objevitel nových molekul, které jsou důležité pro aktivaci a regulaci efektorových funkcí bílých krvinek, konkrétně T-lymfocytů. Patří k prvním imunologům, kteří formulovali hypotézu tzv. membránových lipidových raftů, jež významně ovlivnila výzkum v oblasti funkce membránových struktur a molekul při aktivaci buněk. Profesor Hořejší se svým týmem z Ústavu molekulární genetiky AV ČR jako první popsali a charakterizovali nové membránové adaptorové molekuly, které jsou důležitou součástí imunoreceptorové signalizace. Hořejší také podstatnou měrou přispěl k přípravě desítek monoklonálních protilátek pro studium membránových a vnitrobuněčných komponent imunitní reakce. Publikoval přibližně 250 vědeckých článků a s Janem Kleinem je spoluautorem učebnice imunologie. 


Přednáškový večer Spolku farmaceutů v Praze - 12. 9. 2019

Spolek farmaceutů v Praze při České farmaceutické společnosti ČLS JEP, z.s. a Česká lékárnická komora pořádají Přednáškový večer Spolku farmaceutů v Praze na téma:

Léčiva jako příčiny pádů seniorů pohledem klinického farmaceuta

Pády seniorů z pohledu ergoterapeuta


Setkání se koná v Lékařském domě, Sokolská 490/31, 120 00 Praha 2 od 19.00.

Program a přihláška ZDE


TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ prezidentů České lékařské komory, České stomatologické komory a České lékárnické komory k jednání s předsedou vlády a ministrem zdravotnictví dne 28. 6. 2019

Dne 28.6.2019 proběhla schůzka předsedy vlády a ministra zdravotnictví s prezidenty České lékařské komory, České stomatologické komory a České lékárnické komory. Na společném jednání bylo mimo jiné konstatováno, že růst HDP a neočekávaně vysoký výběr zdravotního pojištění umožňuje investovat významné finanční prostředky, které leží nevyužité na účtech zdravotních pojišťoven, do zdravotnictví.

To by pomohlo udržet až zlepšit úroveň zdravotnických služeb poskytovaných českým pacientům. Je ale potřeba, aby finanční prostředky poskytnuté nad rámec dohodovacího řízení byly rozděleny rovnoměrně. Nesmí dojít ke znevýhodnění soukromých lékařů, stomatologů a lékárníků vůči státním a krajským zdravotnickým zařízením, která na rozdíl od soukromých podnikatelů dostávají na investice i provoz nejrůznější dotace.

Představitelé zdravotnických profesních komor zřízených ze zákona proto společně navrhují, aby prostřednictvím úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví pro rok 2020, bylo nad rámec závěrů dohodovacího řízení spravedlivě mezi poskytovatele zdravotnických služeb rozděleno dalších 25 miliard korun. Peníze, které občané platí na zdravotní pojištění, musí posloužit ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnických služeb.

MUDr. Milan Kubek, v. r.

doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., v. r.

PharmDr. Lubomír Chudoba, v. r.


Slunečnice rozsvítily Česko

Více než 500 slunečnic zasadili v uplynulých dnech pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) po celém Česku. Upozorňují tím na svoji závažnou nemoc, kterou v tuzemsku trpí více než 20 tisíc lidí. Akci s názvem Rozsviťme Českou republiku zorganizoval Nadační fond IMPULS (NFI) na více než 13 místech.

„Tématem letošního Světového dne RS byly neviditelné příznaky onemocnění. Jestliže máme například zlomenou nohu, okolí si toho všimne automaticky. U RS to ale neplatí. Mezi neviditelné, přesto zcela typické příznaky nemoci patří velká únava, snížená citlivost, problémy s rovnováhou či rozostřené vidění," vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci organizoval ve spolupráci s regionálními pacientskými organizacemi Roska.

„Letos se podařilo zasázet a rozdat více než 500 slunečnic. Se sázením ale nekončíme. Lidé z pacientských organizací, stejně jako lékaři, zdravotní sestry nebo blízcí pacientů, v rámci projektu i nadále zkrášlují slunečnicemi své zahrádky. Letošním cílem je zasadit a rozdat 700 slunečnic, jelikož každý rok si vyslechne diagnózu tohoto nevyléčitelného onemocnění přibližně 700 mladých lidí," doplňuje Bémová. 

RS je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Příčina nemoci, která většinou propuká v mladším věku, není dosud známa. Pro nemoc, jež častěji postihuje ženy, je typické střídání atak a klidových stavů. Vzhledem k tomu, že je střídání fází nepředvídatelné, je velice komplikovaná léčba i prevence nemoci. Podle lékařů jsou kromě genetické dispozice rizikovými faktory EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Neléčené onemocnění způsobuje invaliditu u většiny pacientů. Průběh nemoci je však možné zásadně ovlivnit včasným nasazením moderní léčby spolu s aktivním pohybem.

Nadační fond IMPULS dlouhodobě šíří osvětu o RS a pomáhá pacientům v obtížné životní situaci.

„Práce našeho nadačního fondu začíná tam, kde končí možnosti zdravotního pojištění. Pacienti potřebují pochopení, rovný přístup, ale také dostupnou komplexní léčbu - fyzioterapii, psychoterapii i rehabilitaci. Lidé mohou pacienty s RS podpořit prostřednictvím DMS nebo darem přes platební portál na našich webových stránkách www.nfimpuls.cz," přibližuje Bémová.

Na akci Rozsviťme Českou republiku navazuje výtvarná soutěž, do které se zapojí jak předškolní, tak školní děti. Své výtvory mohou malí umělci zasílat do NFI do konce září. Více informací na www.nfimpuls.cz. (Zdroj: MaVe PR)


Zásilkový výdej léků na předpis 

Na základě průzkumů společnosti Pilulka.cz by 79 % uživatelů internetu uvítalo zásilkový výdej léků na předpis. Průzkum probíhal v letošním květnu mezi uživateli internetu po celé ČR. Zajímavostí je, že zájem o doručení léků zásilkou je shodný jako v loňském roce (téměř 4/5 respondentů). V Evropě se léky mohou online objednávat například ve Švédsku, Británii, Dánsku, Norsku nebo v sousedním Německu.

Nikde v Evropě, kde k rozšíření pravomocí lékárníků při výdeji léčiv došlo, se žádné komplikace nekonaly. Například v Německu je tato služba zákonem povolena 14 let a dělá okolo 10 % výdeje všech předpisových léčiv. Nejde tedy o nijak dominantní službu měnící zásadně lékárenství. Pro některé skupiny pacientů je ale naprosto klíčová," shrnuje Martin Kasa, spolumajitel sítě lékáren Pilulka.cz.

Jak je to s léky bez předpisu?

Jak ukázaly průzkumy (graf) z posledních dvou let, téměř tři čtvrtiny uživatelů internetu nakupují volně prodejné léky i po internetu. (tisková zpráva pilulka.cz)


Společnost Solar Turbines podpořila pražský IKEM

Částkou 5000 USD, což je v přepočtu bezmála 114 tisíc korun, se rozhodla podpořit pražský Institut Klinické a Experimentální Medicíny (IKEM) mezinárodní společnost Solar Turbines. Předání proběhlo 15. července 2019 za přítomnosti General Managera žatecké pobočky Seana McLoughlina. Předání šeku se zúčastnil i David Kuja, který transplantaci v IKEMu v minulosti podstoupil.

„Darovat peníze IKEMu jsme se rozhodli na základě pozitivní zkušenosti, kterou má s tímto pracovištěm náš zaměstnanec David Kuja. Společnost Solar významně podporuje své zaměstnance v aktivitách spojených s péčí o tělo i ducha a IKEM dává lidem možnost se znovu do takových aktivit zapojit. Výzkum a vývoj má smysl, má svou budoucnost a Solar chce darem přispět k dalším úspěchům." uvádí Dagmar Benešová, Senior Executive Admin Assistant společnosti Solar Turbines. (Kašpar PR)


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie