Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



XXIII. Pracovní den klinické farmacie

„Komplexní pohled na alergické reakce, diagnostiku a řešení polékových alergií"

Pořadatel: Sekce klinické farmacie České farmaceutické společnosti ČLS JEP a Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Katedra sociální a klinické farmacie

Místo konání: Lékařský dům ČLS JEP, Sokolská 31, Praha 2

Termín: 7. 6. 2019, 9.00 - 17.00 hod

Na XXIII. Pracovním dni klinické farmacie zazní přednášky týkající se imunologické podstaty alergických reakcí a různých mechanismů, kterými léčiva navozují polékové alergické reakce. Budou diskutovány klinické projevy akutních a chronických polékových alergií a strategie racionálních terapeutických přístupů v jejich řešení. Více ZDE


Měření tepové frekvence v lékárnách 2019

bude probíhat od 3. do 9. června. Projekt zaštiťuje řada odborných organizací (Arrhythmia Alliance, Atrial Fibrillation Association, International Pharmacists for Anticoagulation Care Taskforce) a jeho hlavním cílem je zvýšit povědomí o možnostech a smyslu monitoringu pulzu pro záchyt arytmií včetně fibrilace síní u pacientů v lékárně a zajistit, aby si pacienti mohli ověřit vlastní pulz doma. Jde o velmi jednoduchý způsob screeningu, který může být prováděn v lékárně i za běžného provozu. Více informací ZDE


Stomatologové, gynekologové, praktičtí lékaři a praktičtí lékaři pro děti a dorost uzavřeli se zdravotními pojišťovnami na konci května dohody o úhradách péče pro rok 2020.

„Nové úhrady také motivují zubaře k péči o dětské pacienty. Dostupnost stomatologické péče, což je něco, co veřejnost dnes skutečně trápí, se tak zásadně zlepší," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dohoda přináší navýšení ceny výkonů a několik nových výkonů u dětské stomatologické péče, jako například sedace (zklidnění) nezletilého pojištěnce při ambulantním stomatologickém ošetření.

Revolučním počinem je úhrada sedací, která umožní provést řadu ošetření u obtížně spolupracujících dětí přímo v ordinacích, bez nutnosti hospitalizace," říká MUDr. Roman Šmucler. Pokud bude pojištěnec potřebovat akutní stomatologickou péči, může mu ji poskytnout i lékař, který není jeho registrujícím stomatologem, dohoda totiž počítá i s navýšením hodnoty výkonu extrakce zubu u neregistrujících lékařů. Pojišťovna také zohlední vyšší ceny materiálů tak, aby odpovídaly realitě. Dohoda představuje navýšení o 734 mil. Kč. 

Na úhradách pro příští rok se dohodli také ambulantní gynekologové. Dohoda zavádí agregované/balíčkové platby za těhotné pojištěnky.

 „Po dohodě se zdravotními pojišťovnami zachováváme bonifikaci za dostupnost a kvalitu poskytované péče. Lékař, u kterého je těhotná registrována, dostane tři ‚balíčkové úhrady' za jednotlivé trimestry - za první 1 500, za druhý 2 500 a za třetí 3 500 korun. Pojišťovna tak jednoznačně hradí péči za těhotné tomu, kdo ji řídí, tedy registrujícímu gynekologovi. Pro gynekology je tato změna výhodná a předvídatelná, stejně jako pro pojišťovny," uvedl předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Dohoda představuje navýšení o 227 mil. Kč.

Uzavřená dohoda mezi zdravotními pojišťovnami a zástupci Sdružení praktických lékařů a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost reflektuje předpokládané nové výkony, které souvisejí s reformou primární péče. Je mezi nimi například časný záchyt demence v ordinaci praktického lékaře, péče o prediabetika, péče o pacienta po onkologické léčbě a management kolorektálního screeningu. V ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost bude nově možné zachytit a sledovat pacienta s obezitou. Mezi další nové výkony patří sledování novorozence s mimořádnými nároky na péči a edukační pohovor lékaře s rodinou v souvislosti s očkováním. 

Praktičtí lékaři budou bonifikováni i za delší ordinační dobu.

„Za všechny zaměstnanecké pojišťovny bych chtěl poděkovat všem lékařům, protože se dohodami podařilo posílit vzájemnou důvěru. Je skvělé, že již koncem května máme představu o tom, jak budou vypadat úhrady v primární péči v příštím roce, vytváří nám to větší prostor pro přípravu," uzavřel prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. (Odbor komunikace s veřejností MZČR)


 

SÚKL SCHVÁLIL NOVÝ LÉK NA EPILEPSII

Čeští neurologové mohou svým dětským a dospělým pacientům s epilepsií ordinovat nové antiepileptikum s účinnou látkou brivaracetam (Briviact). Za lék nemusejí pacienti doplácet. Podle odborníků na epilepsii jde o lék nejnovější generace, který by měl výrazně předčit současnou jedničku na trhu s antiepileptiky s účinnou látkou levetiracetam.

„Tento lék by měl být ve srovnání s ostatními antiepileptiky účinnější a současně by měl mít méně vedlejších účinků. Navíc vůbec poprvé, co existuje léčba epilepsie, můžeme pacientovi nasadit antiepileptikum hned od prvního dne v cílové terapeutické dávce. Vyhneme se tak pozvolné, často velmi zdlouhavé titraci, bez níž jsme si až doposud nedovedli zahájení antiepileptické farmakoterapie vůbec představit," říká prof. MUDr. Milan Brázdil, Ph.D., FRCP, z Centra pro epilepsie Brno, I. neurologické kliniky FN u sv. Anny a LF MU v Brně̌.

Dosud museli epileptologové pacientovi předepsat nejprve nízkou, neúčinnou dávku léku a tu postupně zvyšovat, aby si organismus zvykl a aby předešli špatné snášenlivosti - cílové hodnoty léku tak dosahovali mnohdy až po řadě týdnů a za přítomnosti záchvatů pacienta. S brivaracetamem umí neurologové dosáhnout rovnovážné koncentrace v organismu, a tedy zlepšit stav nemocného do 2 dnů od zahájení léčby.

„Můžeme léčbu zahájit přímo dávkou 50 mg na den, která je u významné části pacientů již plně účinná. Teprve v případě, že se záchvat zopakuje, navyšujeme ad hoc do dávky 100 či 200 mg/d," vysvětluje prof. Brázdil.

Brivaracetam vznikl cíleným vývojem zaměřeným na konkrétní molekulární cíl. Je určen dospělým, dospívajícím a dětem od 4 let zatím jako lék druhé či třetí volby, a to v kombinaci s jiným antiepileptikem. Navazuje na stávající přední antiepileptikum první volby levetiracetam, které je ve vyspělých evropských zemích v monoterapii zřejmě vůbec nejčastěji předepisované antiepileptikum. Brivaracetam přišel do České republiky se zpožděním, v řadě evropských zemí je v léčbě epilepsie dostupný již od roku 2016.  


Čtvrtý ročník Světového dne poruch příjmu potravy (WEDAD) připadá na neděli 2. června 2019

Celosvětová akce na podporu prevence, léčby a celospolečenského povědomí o poruchách příjmu potravy letos podtrhuje nutnost aktivního přístupu odborníků i laiků k těm, kteří některou z forem onemocnění trpí, ať už jde o anorexii, ortorexii (posedlost zdravou stravou), bulimii, bigorexii (extrémní zaujetí vlastní svalovou hmotou) nebo přejídání. Podtitulem letošního ročníku je „nenechte lidi s poruchou příjmu potravy čekat". Všichni, kteří podporují zlepšení péče o poruchy příjmu potravy, jsou vyzýváni, aby v tento den nosili nachovou (purple) barvu. Fotku s hashtagem #ShowUsYourPurple lze zveřejnit na Instagramu.

Do kampaně se v ČR zapojila 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v čele s vedoucí lékařkou Centra pro poruchy příjmu potravy při Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Hanou Papežovou, CSc., akci také podpořila Gabriela Koukalová, která o svém onemocnění otevřeně mluví. Kampaň na Instagramu najdete zde: https://www.instagram.com/p/ByHzAygiUj4/?igshid=1sub76ob5h7xl.

Světový den poruch příjmu potravy podporují také Sekce pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické společnosti ČLS JEP či Institut pro studium, prevenci a léčbu poruch příjmu potravy a komorbidních poruch (E-clinic). „Celoročně organizujeme odborné konference, workshopy pro širší veřejnost, rozšiřujeme profesionální povědomí a informovanost zdravotnických poskytovatelů péče o standardech léčby i překážkách v jejich včasné implementace u nás i ve světě," říká prof. Hana Papežová. Jak vysvětluje, školení pro přední zdravotnické poskytovatele by mělo zdravotníky naučit, jak rozpoznat časné příznaky těchto závažných onemocnění a stanovit individuálně vhodný postup další léčby. 


Česká lékárnická komora jednoznačně podporuje usnesení sněmovního Výboru pro zdravotnictví odmítající pozměňovací návrh povolující prodej léčivých přípravků na předpis na internetu

Na programu pátečního jednání Poslanecké sněmovny je hlasování o pozměňovacích návrzích k novele zákona o léčivech. Ty jsou zcela zásadní pro další fungování lékárenské péče v České republice. ČLnK se plně ztotožňuje s výstupem z jednání Výboru pro zdravotnictví, který vydal nedoporučující stanovisko k pozměňovacímu návrhu Patrika Nachera (PN 2385) povolující prodej léčivých přípravků na předpis na internetu, tzv. Rx-online. Komora plně podporuje také pozměňovací návrh Daniela Pawlase (PN 2818), u něhož Výbor pro zdravotnictví vydal doporučující stanovisko. Tento pozměňovací návrh zachovává povinnost distribučních firem dodat léky do lékárny do dvou pracovních dnů od objednávky a zrušení monopolu doručení léčivých přípravků jen jedním distributorem.

Pozměňovací návrh poslance Patrika Nachera ČLnK odmítá od samého začátku legislativního procesu.

„Přestože může být na první pohled záměr tohoto pozměňovacího návrhu pro určitou skupinu pacientů vnímán jako přínosný, předkládané opatření jedině zhorší dostupnost léčivých přípravků pro české pacienty bez výjimky," hodnotí PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK, s tím, že zavedení systému výdeje léků na předpis formou internetového prodeje by přilákalo další nadnárodní obchodní firmy, které dovedou umně zneužít nízké ceny léků v ČR například k jejich dalšímu vývozu do zahraničí.

„Jsme přesvědčeni, že by to navíc výrazně oslabilo poskytování plnohodnotné lékárenské péče především ve venkovských regionech," dodává prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.

Hrozba nárůstu závislostí na sedativech či hypnotikách

Léčivé přípravky nejsou běžné zboží. Potřebují specifická pravidla, která jsou v českém prostředí již dnes značně liberální a jakákoli další liberalizace může být tím snáze zneužita. 

„Již nyní existují skupiny pacientů - přesněji řečeno „pseudopacientů", kteří nehledají pomoc zdravotníka pro zlepšení vlastního zdraví, avšak léky zneužívají z důvodu závislostí či v rámci přeprodeje k osobnímu obohacení. ČLnK nehodlá být pasivním svědkem trendu, kdy uvolnění léků pro prodej přes internet začne vést k nárůstu závislostí na sedativech či hypnotikách," vysvětluje praktikující lékárník a viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

V krajním případě by mohla situace podle lékárníků dospět do podobných rozměrů jako v USA, kde agresivní marketing jednoho opioidního léku na předpis vedl od roku 2002 k trojnásobnému nárůstu závislostí. V posledních letech si v USA závislost na opioidech vybere každý rok svou daň v podobě 48 000 obětí. (z tiskové zprávy ČLnK, 4. 6. 2019) 


V Česku přibývá bezdětných žen

Mezi současnou generací třicátnic a čtyřicátnic může bezdětnost dosáhnout až 18 %. Česká republika tak „dotahuje" Rakousko, Německo a Švýcarsko, které mezi Evropankami vévodí s 21% podílem bezdětných. Přibude také žen s jedním dítětem. Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, zvyšuje se věk prvorodiček a také těch, co nemohou otěhotnět přirozeně a míří na reprodukční kliniky.

„Většině párů stačí jedno dítě, kterému se chtějí intenzivně věnovat a zároveň si užívat. Mizí tlak nejbližší rodiny na to, mít dítě v mladém věku, což je dáno i stěhováním mladých lidí do velkých měst a satelitů. Jejich motivace pak ovlivňuje spíše pracovní prostředí typu „všechny kolegyně už mají dítě", namísto babičky, která se pravidelně ptá, kdy se může těšit na vnouče," říká specialista na umělé oplodnění MUDr. Štěpán Machač z kliniky Reprofit. Právě široké možnosti vzdělávání, kariéry a zábavy podle něj vedou k odkládání dětí až do tak pozdního věku, že už se pak přirozeně nedaří. 

Podle čerstvých údajů reprodukčních klinik se zvedá věk těch, kteří navštěvují specialisty na umělé oplodnění.

„U nás se meziročně zvedl věkový průměr z 36,3 let na 37,2 let," potvrzuje Jonáš Vokřál, ředitel kliniky Reprofit. 


21. DEN LÉKÁREN

Na čtvrtek 20. 6. připadá tradiční Den lékáren. ČLnK organizuje od 17. do 23. června týdenní akci v lékárnách, letos s mottem: „Čím lépe lékárník ví, jaké léky užíváte, tím lépe vám poradí". Hlavním cílem osvětové kampaně je edukace pacientů lékárníkem při výdeji léčivých přípravků a vysvětlení výhod chystaného lékového záznamu.


Do letošního ročníku se zapojilo více než 1 200 lékáren z celé České republiky.

Seznam zapojených lékáren je k dispozici v mobilní aplikaci Lékárny v ČR.


Den lékáren si pacienti v průběhu předchozích dvaceti let oblíbili. Každý rok se nesl v duchu aktuální lékové problematiky.

„Dlouhodobě poukazujeme na velký přínos lékárníků pro zdravotní péči. Den lékáren je akce prezentující důležitost a nezastupitelnost lékárenské profese v praxi. V letošním roce se zaměřujeme na vysvětlení důležitosti výdeje léků osobně lékárníkem a seznámení pacientů s výhodami lékového záznamu," přibližuje hlavní myšlenku 21. ročníku Dne lékáren prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.

S lékovým záznamem může lékárník pacientovi lépe poradit

V ČR je reálně obchodovatelných téměř 8 500 různých přípravků, které mohou způsobit tisíce lékových interakcí. Mnoho lékárníků proto již v současnosti využívá individuální lékové záznamy, jejichž základním nedostatkem je neúplnost obsažených informací (obsahují pouze informace z dané lékárny). Tento problém by měl nově vyřešit lékový záznam pacienta, který je provázaný s centrálním úložištěm.

„Lékárníci zpřístupnění lékového záznamu vítají a zájem pacientů o jeho využívání potvrzuje i nedávný reprezentativní výzkum1 veřejného mínění, který pro ČLnK realizovala agentura SC&C. Téměř 7 z 10 respondentů souhlasí s přístupem lékárníka do lékového záznamu, aby jim mohl poskytnout co nejlepší péči," říká k lékovému záznamu Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., praktikující lékárník a současně viceprezident ČLnK, a dodává: „Možnost nahlížet do lékového záznamu umožní lékárníkovi hodnotit farmakoterapii pacienta tak, aby předcházel zbytečným nežádoucím účinkům, duplicitám nebo kontraindikacím. Přístup ke komplexní lékové historii pacienta jednoznačně zvýší úroveň a bezpečnost poskytované zdravotní péče."

Reprezentativní výzkum SC&C realizovaný v dubnu 2019. Celkem 1 008 respondentů ve věku 18 –79 let, celá ČR.

Základem správné léčby je dispenzace lékárníkem 

Stejně jako různé vyhodnocovací aplikace na interakce léků, není však ani lékový záznam sám o sobě všespásným řešením.

„Základním předpokladem pro efektivní využití lékového záznamu je spojení s dispenzací. Každý člověk může na léky a jejich kombinace reagovat různě. Lékový záznam bude pro nás zdravotníky pouze pomocným nástrojem, nikoli řešením samo o sobě. Základem zdravotní péče v lékárnách zůstává posouzení lékárníka jako vysokoškolsky vzdělaného odborníka na léčiva," upozorňuje lékárnice a tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová.

Lékových interakcí lze ale někdy využít i ku prospěchu léčby: „Někdy jsou interakce přímo využívány pro lepší efekt nebo ke snížení dávky. Například některé léky na benigní hyperplazii prostaty zároveň snižují tlak. U hypertoniků lze tento jejich vedlejší účinek využít k tomu, že se vynechá lék na tlak nebo sníží jeho dávka. I proto je důležitý výdej léku lékárníkem, která může ovlivnit další léčbu pacienta," doplňuje využití lékových interakcí Mgr. Michaela Bažantová.

Nejen v týdnu od 17. do 23. června, který je spojen se Dnem lékáren, mohou pacienti využít odborného poradenství lékárníků. Lékárníci zdůrazňují, že léky jsou přípravky zvláštní povahy, které pomáhají, když jsou užívané správně, a naopak ubližují, když jsou užívané špatně. V běžné denní praxi lékárníci též poradí ohledně kombinací léků s doplňky stravy a potravinami či nápoji. (z tiskové konference ČLnK, 5. 6. 2019)


Téměř polovinu ordinační doby zabírá praktickým lékařům administrativa

Za největší „žrouty času" považují praktici často zbytečné úkony, například vypisování kontrolních zpráv nebo tzv. lístku na peníze. Vyplývá to z průzkumu, na který odpovědělo více než sto praktiků. Všichni označili stávající administrativu za nadbytečnou. Devadesát procent lékařů si navíc myslí, že papírování každý rok přibývá. S výsledky průzkumu a konkrétními případy „nesmyslné administrativy" se lékaři chtějí obrátit na ministra zdravotnictví.

Stát a pojišťovny se naučily dělat z doktorů úředníky, to je třeba změnit. České zdravotnictví se potýká s personální krizí, a přesto si dopřává drahého luxusu tím, že plýtvá časem vysoce kvalifikovaných odborníků na činnost, kterou má vykonávat administrativní síla. Zejména to platí u praktických lékařů. Stát se musí rozhodnout, zda z nich chce mít efektivně fungující lékaře zajišťující primární péči nebo posudkáře, kterým kvůli papírování nezbývá dostatek času na pacienty," říká předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka.

Praktici se obávají, že bude administrativy přibývat i nadále, a čas vyměřený na léčbu pacientů se tak na úkor papírování ještě více zkrátí. „Lékaři, které jsme oslovili prostřednictvím dotazníku, odpověděli, že jim administrativa zabírá až 50 % procent času. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný," říká předseda Společnosti všeobecného lékařství (SVL) doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc. (MaVe PR)


Spotřebitelé důvěřují nově nastupujícím technologiím při péči o seniory

Průzkum, který se uskutečnil v srpnu a září 2018 na reprezentativním vzorku spotřebitelů ve Velké Británii (> 2000), Francii (> 1000) a Německu (> 2000), ukazuje, jak jsme ochotni vpustit nové technologie do svých životů.

  • 71 % vítá nové technologie ke sledování zdravotního stavu starších příbuzných, které jim umožňují žít déle doma
  • Pouhých 7 % by svěřilo správu svých financí umělé inteligenci, i kdyby to znamenalo rychleji naspořit prostředky na pořízení bydlení
  • 64 % respondentů nemá dojem, že firmy a stát dostatečně informují o tom, jaké technologie a jak užívají

Průzkum, který provedla společnost VMware, přední inovátor v oblasti podnikového softwaru, ukazuje, jak jsou spotřebitelé ve Velké Británii, Francii a Německu ochotni vpustit si technologie do svých životů, nakolik věří v příležitosti, které tyto technologie přináší, a jakou úlohu by měl sehrávat soukromý a veřejný sektor při šíření osvěty o přínosech a rizicích těchto technologií.

Veřejnost spatřuje větší přínos technologií pro péči o zdraví než o finance

Lidé obecně vítají perspektivu, že nové technologie zlepší zdraví a kvalitu života. Téměř tři čtvrtiny dotázaných by technice svěřily monitorování stavu starších příbuzných, které by jim umožnilo žít déle doma. Respondenti ve věku nad 55 let jsou takovým řešením nakloněni nejvíce (74 %), což naznačuje, že se starší generace domnívá, že se o budoucnost jejich rodiny - a možná i jejich vlastní kvalitu života - lépe postarají jiné než lidské ruce. Téměř polovina lidí (47 %) by navíc souhlasila s tím, aby měl jejich ošetřující lékař přístup k přesným údajům o jejich každodenním životě, aby dokázal lépe poradit, jak zlepšovat zdravotní stav.

V ostrém protikladu je zjištění, že přijde-li na naše peněženky, chceme si zachovat podstatně větší míru kontroly. Jen o málo více než čtvrtina respondentů (26 %) by bylo ochotno svěřit správu svých financí technice, i kdyby bylo výsledkem efektivnější spoření. Pouhých 7 % by svěřilo správu svých financí umělé inteligenci, i kdyby to znamenalo rychleji naspořit prostředky na pořízení bydlení. Ačkoli bychom ochotně věřili svému lékaři data o našem zdravotním stavu, 65 % lidí je znepokojeno představou, že by jejich banka měla přístup k úplným a přesným informacím o jejich každodenním životě, včetně nákupních zvyklostí, stravovacích návyků, dojíždění a cestování, i kdyby to znamenalo lepší správu jejich finančních prostředků.

Eliška Jirovská, Country Manažerka VMware pro Českou republiku a Slovensko k výsledkům průzkumu říká: „Evropské dějiny jsou dějinami inovací, a jak náš výzkum ukazuje, lidé jsou stále ochotní vpouštět inovace a nové digitální technologie do svých životů, zlepší-li to kvalitu jejich života. Blížíme se k nové digitální hranici z hlediska možností technologií. Úkolem pro státní i soukromý sektor je využít tuto příležitost a zavádět inovace, které pozvednou kvalitu jejich služeb, zaujmou zákazníky a posílí konkurenceschopnost. Toho lze dosáhnout jedině vybudováním digitálních základů, na nichž budou stát aplikace, služby a zkušenosti, které mění svět. Takto firmy mohou nabídnout to nejlepší, co je dnes k dispozici, a podpořit zítřejší inovace." (zdroj EMC Public Relations)


Na konci léta přijde hlavní zaměstnavatelská sezóna

Společnost ManpowerGroup Česká republika zveřejnila 11. června výsledky průzkumu „ManpowerGroup Index trhu práce" pro třetí čtvrtletí roku 2019.

V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro třetí čtvrtletí 2019 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce září 2019 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?"

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro třetí čtvrtletí 2019 pozitivní náborové plány. 5 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 0 % předpovídá snížení počtu pracovních sil a 94 % zaměstnavatelů nepředpokládají žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro třetí čtvrtletí 2019 hodnotu +5 %.

„3. kvartál roku bývá podle našeho průzkumu nejoptimističtějším obdobím na trhu, což se následně projeví v nejnižší míře nezaměstnanosti v září, říjnu a listopadu. 35 % velkých firem plánuje zvyšovat počty zaměstnanců, nadále tedy vznikají nová pracovní místa, a to i v regionech, které dříve trpěly nedostatkem pracovních příležitostí,"  říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Zaměstnavatelé v 9 z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil, což se v historii 46 průzkumů v ČR stalo pouze 5krát. Nejsilnější náborové plány mají zaměstnavatelé v odvětví Doprava, skladování a komunikace s Čistým indexem trhu práce +23 % a jedná se v tomto odvětví o rekord. Následuje odvětví Ubytování a stravování s Indexem +15 %, které má v tomto období vrchol sezóny. Stagnující náborové aktivity předpovídají zaměstnavatelé v odvětví Státní správa, zdravotnictví a kultura, kde je hodnota Indexu -1 %.

Průzkum ManpowerGroup Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Další výsledky průzkumu Indexu trhu práce budou zveřejněny 10. září 2019. Více informací na www.manpowergroup.cz (zdroj: komunikační agentura SETEVA)


Výtěžek RUN4HELP šel na zakoupení běhacích protéz pro děti

RUN4HELP je nový koncept běhu s charitativním podtextem. Do 1. ročníku RUN4HELP se 8. června 2019 zapojilo 900 běžců a výtěžek 400 000 Kč byl předán zástupcům dvou dívek, které potřebují nové běhací protézy.  Akci na pražské Ladronce přišel podpořit i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který běžel 4 km pro zdraví. Druhý ročník je naplánovaný na 6. 6. 2019. Více na http://www.run4help.cz/


Robotika v lékařství

Dnes se s roboty můžeme setkat na operačních sálech, v pokojích pacientů i v rehabilitačních zařízeních. Společnost KUKA představila na nedávném veletrhu MEDICA nové aplikační možnosti, jejichž základem je senzitivní a kolaborativní robot s označením LBR Med, což je celosvětově první robotický systém, který byl certifikován pro integraci do medicínského výrobku.

Využití v ortopedii - Švýcarský start-up program AOT AG by měl se svým systémem CARLO® (Studená ablace, robotem řízená laserová osteotomie) radikálně zlepšit výsledky kostní chirurgie tím, že nahradí mechanické řezné nástroje bezdotykovou „studenou" laserovou fotoablací a lékařským robotem.   

Robot LBR Med je v průběhu operace řízen navigačním systémem a provádí zákrok samostatně. Kromě vysokého stupně preciznosti umožňuje systém CARLO® volně definovatelné, zakřivené a funkční řezné konfigurace, které by byly konvenčními nástroji neproveditelné," vysvětluje funkci a přednosti systému Dr. Cyrill von Tiesenhausen, Business Development Manager pro divizi Medical Robotics ve společnosti KUKA. Tento postup je méně invazivní, vyžaduje méně cizího materiálu a pacientům umožní zkrácení času operace i pooperační léčby. 

Preciznost biopsie  - Cílem výzkumného projektu MURAB (MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy - Magnetická rezonance a ultrazvuková robotem asistovaná biopsie) podporovaného EU je zlepšení diagnostiky rakoviny hrudníku. Z toho důvodu se zdokonaluje přesnost a efektivita biopsie a drahé MRT snímky se pak používají cíleně.       

 „Automatem řízený ultrazvukový skener pracující na bázi robota LBR Med projíždí autonomně cílovou oblast, sbírá volumetrická a elastografická data a přenáší je na MR (mag. rezonance) obraz. Poté zvolí radiolog na zkombinovaném obraze cíl biopsie a robot vede biopsickou jehlu přesně do požadované polohy," říká Dr. Felix Allmendinger, vedoucí projektu v koncernovém výzkumu společnosti KUKA.  

Kromě dvou konkrétních řešení představila společnost KUKA na veletrhu MEDICA další aplikační možnosti robota LBR Med - například jeho nasazení ve spinální chirurgii. Více informací na: www.kuka.com (zdroj: komunikační agentura SETEVA)


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie