Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



Pacienti o víkendu nedostali své léky kvůli několika výpadkům centrálního úložiště elektronických receptů.

Poslední výpadky CÚER znovu výrazně omezily výdej léčivých přípravků pacientům. V sobotu 23. února a v neděli 24. února zaznamenali lékárníci celkem tři masivní výpadky, v jednom z nich bylo úložiště celou jednu hodinu zcela mimo provoz.

 „Jsme schopni pochopit občasné a krátkodobé výpadky techniky. Jejich frekvence v posledních měsících však překročila akceptovatelnou míru. A situaci dále zhoršuje, pokud se ze strany SÚKL nedozvíme žádné konkrétní informace a nemůžeme tedy ani pacientům sdělit, kdy se ke svým lékům dostanou," uvádí prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.

Nefunkční CÚER může ohrozit zdraví pacientů

Praktické zkušenosti lékárníků ukazují, že může být v některých případech z důvodu nefunkčnosti systému dokonce ohroženo zdraví pacientů.

 „Lékař sice využije možnosti elektronického receptu a zašle jej pacientovi na dovolenou na horách, když mu akutně dochází inzulin. Technické nedostatky a vlažný přístup státní instituce však toto praktické řešení situace zmaří, protože lék nemohl v sobotu pacientovi lékárník vydat," popisuje reálnou situaci ze sobotního výpadku lékárník PharmDr. Jan Hendrych z Lékárny U Zlatého lva v Dobrušce.

„Lékárníci se v podobných situacích stávají terčem kritiky ze strany pacientů. Jsou osočováni z lenosti, nedbalosti a neschopnosti, přestože v dané chvíli nemohou prakticky nic dělat. I tak se snaží najít možnost, jak léky vydat. Bez změny kompetencí lékárníka a vyřešení SMS kódů bez informace o předepsaných lécích to však není možné," upozorňuje viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Podle dostupných informací ČLnK z velké části nefungoval ani přístup do webové aplikace, na kterou jsou lékárníci při výpadcích CÚER odkazování. Proto ČLnK již od prvních výpadků CÚER v minulém roce žádá o úpravu kompetencí lékárníků co nejdříve.

Celá zpráva ČLnK k situaci s výpadkem ZDE


POZVÁNKA NA SEMINÁŘ


Přihlaste se na intenzivní kurz

PORADCE PRO VÝŽIVU

Společnost Nutris®, pořadatel odborných seminářů a kurzů (www.nutris.net) ve spolupráci s Aliancí výživových poradců ČR® (www.aliance-vyziva.cz) pořádá

Intenzivní kurz PORADCE PRO VÝŽIVU

1. 3. - 3. 3. + 8. 3. - 10. 3. 2019 

Praha - Sport Hotel Vestec


Program kurzu a rezervace ZDE

 

 


NENECHTE SI UJÍT AKCE HEALTHCOMM V LETOŠNÍM ROCE


MĚŘENÍ TEPOVÉ FREKVENCE V LÉKÁRNÁCH 2018

V týdnu od 19. do 25. listopadu 2018 proběhla pod záštitou odborných organizací Atrial Fibrillation Association (AFA), Arrhythmia Alliance (A-A) a International Pharmacists for Anticoagulation Care Taskforce (iPACT) celosvětová kampaň „Měření tepové frekvence v lékárnách". Kampaň je součástí osvětového projektu „Know Your Pulse", který v pravidelných intervalech probíhá od roku 2008 s cílem zvýšit povědomí o fibrilacích síní včetně možných následků tohoto onemocnění. Smyslem zapojení lékárníků do tohoto projektu bylo zvýšit povědomí o možnostech monitoringu pulzu a záchytu arytmií v lékárně a zajistit, aby si pacienti dokázali ověřit vlastní pulz doma. Dalším cílem pak bylo kvantifikovat přínos lékárníků v rámci identifikace nových případů arytmií, resp. fibrilací síní, a vhodnosti antikoagulační léčby v kontextu mezioborové spolupráce. V České republice se měření tepové frekvence v lékárnách realizovalo již potřetí a zapojilo se cca 20 lékáren. V těchto lékárnách byla v daném týdnu vybraným pacientům manuálně změřena tepová frekvence a odhadnuto riziko budoucí tromboembolické příhody prostřednictvím CHADS2VASC2 skóre. V případě zjištěných abnormalit (nepravidelný srdeční rytmus, hodnoty tepové frekvence mimo fyziologické rozmezí) byli pacienti odesláni k lékaři. Více: www.cfs-cls.cz


PLNÍME SVÁ NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ?

Jak vyplynulo z průzkumu výživových poraden NATURHOUSE, v předsevzetích nejsme moc originální a většinou si stále přejeme pro sebe to samé. Byť šetření provedla renomovaná agentura STEM/MARK pro rok 2017 (oslovila 500 respondentů), pro rok 2019 je možné předpokládat výsledky obdobné. Novoroční předsevzetí si podle průzkumu někdy dala více než polovina lidí, častěji ženy a mladší ročníky. Vedou vysokoškoláci. S rostoucím věkem pak důležitost přisuzovaná předsevzetím klesá. Třetina dotázaných je považuje za důležité pro realizaci svých plánů, pouze pětina dotázaných ho však dodrží. Nejdéle vydrží ty spojené s rodinou, nejrychleji pak lidé vzdávají přestat kouřit. Ženy svá novoroční předsevzetí vzdávají dříve než muži, téměř třetina během prvních pár dní. Jak průzkum odhalil, především ženy chtějí začít hubnout (74 %), zdravě jíst (62 %) a lépe dodržovat pitný režim (36 %). Muži se častěji zaměřují na omezení alkoholu (13 %) a kouření (32 %). Cílem průzkumu NATURHOUSE bylo zjistit odpovědi na téma novoroční průzkum pro přelom roku 2016/2017, dále zjistit stravovací zvyklosti během Vánoc. „Průměrně Češi přes Vánoce přiberou dvě až pět kilogramů a trvá pak i několik měsíců dostat se na původní váhu," potvrzuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z www.naturhouse-cz.cz


Slováci považují smrkání na veřejnosti za společensky neslušné více než Češi

Smrkání je u nás dle většiny příruček etikety považováno za společensky nevhodné. Co ale dělat, když přijde nachlazení? Etiketa praví, že pokud už svůj nos musíte vyprázdnit, měli byste se během toho vždy odvrátit. U některých národů, třeba ve východní Asii, je smrkání dokonce na veřejnosti naprosto vyloučené. Jak vnímají tento jev Češi a jak Slováci? Zatímco pouze méně než 20 % Čechů považuje smrkání ve společnosti za nevhodné, u Slováků je to více než polovina. Stará škola má tyto návyky víc pod kůží a to dokazuje, že v obou zemích jsou mladší ročníky obecně benevolentnější než lidé staršího věku. Generační rozdíl je pak více patrný u Slováků. Je pozoruhodné, že Slováci považují smrkání na veřejnosti za nevhodné o něco častěji než Slovenky. Více než polovina Čechů a Slováků se za vysmrkání omluví, záleží však na situaci. Třetina Čechů a čtvrtina Slováků se neomlouvá nikdy. Po papírovém kapesníčku sáhne vždy více než polovina Čechů a pouze 33 % Slováků, pro ženy a lidi do 45 let v obou zemích jsou jasnou preferencí. Látkové kapesníky jsou oblíbenější u mužů a u lidí nad 60 let. (HAVAS PR PRAGUE)

 


Objasnění funkce miltefosinu, potenciální látky k léčbě alergií

Vědcům z Oddělení biologie cytoskeletu Ústavu molekulární genetiky AVČR se podařilo prokázat, že při aktivaci žírných buněk látka nazývaná miltefosin (hexadecylphosphocholin) zpomaluje (inhibuje) nejen degranulaci, ale i reorganizaci cytoskeletu, vnitrobuněčný pohyb váčků obsahujících histamin a pohyb buněk za alergenem. Miltefosin se v současnosti užívá pro léčbu některých jiných onemocnění, jakými jsou například parazitická onemocnění způsobená prvoky z rodu Leishmania. Jeho vedlejší účinky již byly detailně studovány a bylo prokázáno, že jsou mírné a reverzibilní. Molekulární mechanismy jeho působení v žírných buňkách byly nicméně až doposud neznámé. Jejich objasnění je úspěchem nejen z pohledu základního výzkumu, ale mohlo by vést také k novým přístupům léčby zánětlivých reakcí a alergií.

Více: http://dbc.img.cas.cz


Každou minutu zemře ve světě jedno dítě v souvislosti s HIV/AIDS

Podle zprávy OSN žilo v roce 2018 na světě 36,9 mil. osob HIV pozitivních, z toho 2,3 mil. dětí mladších 15 let.

V roce 2017 se diagnózu HIV nově dovědělo 1,8 mil. osob, z toho více než půl milionu dětí. Počet zemřelých na následky AIDS dosáhl téměř tří milionů, z nich bylo na 400 tis. dětí mladších patnácti let. Předpokládá se, že téměř tři čtvrtiny nakažených HIV jsou se svou diagnózou seznámeni. Stále většímu podílu HIV pozitivních se dostává léčby moderními antiretrovirálními léky, které sice nemohou nemoc vyléčit, ale dokážou ji výrazně zpomalit, resp. oddálit propuknutí AIDS. Mezi dospělými je takto léčeno bezmála 60 % nemocných, z dětských pacientů užívá tyto léky každý druhý. HIV infekce je často diagnostikována pomocí rychlých diagnostických testů (RDT), které detekují přítomnost nebo nepřítomnost HIV protilátek. Většina jedinců rozvíjí protilátky proti HIV do 28 dnů od infekce. Více na www.who.int


Do systému Nutrivigilance bylo za rok 2018 nahlášeno 15 případů zdravotních potíží

Systém Nutrivigilance, jehož podstatou je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků (primárně neinfekčního původu) po konzumaci vybraných druhů potravin, funguje v ČR pro širokou veřejnost prostřednictvím webového portálu (http://nutrivigilance.szu.cz/) od roku 2015. Do systému bylo za rok 2018 nahlášeno celkem 15 případů zdravotních potíží, 10 hlášených případů v systému Nutrivigilance se týkalo potravin, 5 případů pak doplňků stravy. V kategorii potravin primárně spadajících do koncepce systému Nutrivigilance byla ve 4 případech vyhodnocena příčinná souvislost jako silná. Jednalo se o tři doplňky stravy (DS s obsahem 5-alfa-hydroxy-laxogeninu; DS pro udržení normálního zraku; DS pro ženy plánující těhotenství a ženám do 12. týdne těhotenství) a jednu potravinu pro ČR nepůvodní (mořská řasa Nori), která byla připravena jako součást pokrmu. U konzumace DS s obsahem 5-alfa-hydroxy-laxogeninu (látka podporující růst svalové hmoty), který byl zakoupen přes internet z USA, se u spotřebitele po jeho konzumaci objevily potíže ve formě agresivity, návalů horka, problémů s pamětí a soustředěním. Na obale DS uvedena informace, že by DS neměl být užíván osobami s hypertenzí, se kterou se spotřebitel ale léčí. Spotřebiteli byla vzhledem k přetrvávajícím obtížím (poruchy paměti a soustředění), a to i po vysazení DS, doporučena konzultace s ošetřujícím lékařem. Jedná se o první hlášený případ v systému Nutrivigilance od doby existence tohoto systému v ČR. http://nutrivigilance.szu.cz/


Za umělým oplodněním přišlo loni na kliniky více lidí

Pro pomoc českých reprodukčních klinik si chodí stále více párů. O zhruba 1 000 se loni meziročně zvýšil počet cyklů umělého oplodnění, které neplodné páry podstoupily na českých reprodukčních klinikách. Meziroční navýšení o více než 2,6 % se každoročně opakuje.

Dle předběžných odhadů loni páry absolvovaly 39 000 cyklů umělého oplodnění.

Podle předsedy sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP, MUDr. Davida Rumpíka, úspěšnost léčby neplodnosti zvyšuje pokrok v léčebných metodách i preparátech. Záporem je však stále vyšší věk uchazeček, což úspěšnost naopak brzdí. Úspěšnost se tak drží na přibližně stejné úrovni a většinou lehce překračuje 50 %.

Každým rokem se zvyšuje přibližně o půl roku věk pacientek, které na kliniku přicházejí a Česká republika tak kopíruje trend ve vyspělých zemích Evropy a USA. To je samozřejmě populačně nedobré, ideální věk prvorodiček by se měl pohybovat kolem 25. roku," říká MUDr. David Rumpík.

Na drtivou většinu reprodukčních klinik nejčastěji zavítají ženy mezi 35. a 40. rokem.

„Loni k nám přišlo řešit svou touhu po potomkovi o 300 párů více. Zatímco v roce 2017 jsme přijali 2700 párů, loni to bylo 3000. Manželé a partneři celkem prodělali o 472 cyklů umělého oplodnění více než v roce 2017, tedy 5 480. Zvedl se i jejich věkový průměr, a to z 36,3 let na 37,2 let," potvrzuje Jonáš Vokřál, ředitel největší kliniky umělého oplodnění v ČR - Reprofit.

„Dnešní doba je jiná než před 20, 30 lety. Více lidí studuje, cestuje, buduje kariéru, aby mohlo své budoucí potomky zajistit. A tak je porod prvního dítěte až kolem třicítky nyní normální," vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., specialista na umělé oplodnění kliniky Reprofit a IVF Clinic Olomouc, a doplňuje: „Současně tu máme vysokou rozvodovost, lidé kolem 35 let si po prvním neúspěšném manželství budují další vztahy a často chtějí mít s novým partnerem dítě." Mnohdy zjišťují, že otěhotnět ve vyšším věku není tak snadné. „S věkem se ženám snižuje počet a kvalita vajíček, mužům klesá množství oplodnění schopných spermií," popisuje MUDr. Machač.


Problémy s početím má v tuzemsku přibližně čtvrtina párů.

Ve 40 % je problém na straně ženy, ve 40 % muže, z 20 % mají potíže oba partneři.

V České republice přijde ročně na svět „ze zkumavky" přibližně 5 % dětí.


Na zvyšující se věk prvorodiček a přesouvání plánování rodičovství do pozdějšího věku by letos měla zareagovat novela zákona o zdravotním pojištění, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odbornou veřejností. Návrh, jenž resort vládě předloží do června 2019, doporučuje posunout věkovou hranici u žen, kterým bude pojišťovna hradit cyklus umělého oplodnění, na 40 let. Dosud jim hradila cykly pouze do 39 let. Kromě toho se také jedná o navýšení počtu hrazených cyklů pro matky, kterým už se pomocí asistované reprodukce otěhotnět podařilo a chtějí další dítě.

Zdroj: Reprofit International s.r.o. 


Revmatiky čeká revoluce!

Revoluce v dostupnosti léčby pro pacienty s revmatoidní artritidou začíná přesně 1. února 2019, kdy se nemocní, kteří spadají do kategorie „střední závažnost nemoci", dostanou k účinné biologické léčbě. Dosud se k biologické léčbě dostali pouze v nejvyšší aktivitě nemoci - tedy laicky řečeno - když už se nemohli hýbat. Naděje na zlepšení stavu spojená s uvolněním léčby by se tak v Česku mohla nově týkat přibližně 8 000 pacientů.

V tuzemsku touto chronickou nemocí, která postihuje klouby a mimokloubní struktury, trpí přibližně 69 000 osob.

„O dostupnost biologických léků pro pacienty v časnějších stadiích nemoci jsme bojovali od roku 2015 a jsme nadšeni, že Státní ústav pro kontrolu léčiv jeden z těchto léků v první linii pro pacienty uvolnil, je to také díky intenzivní práci pojišťoven na dohodě o ceně. Dosud se takto léčilo pouze 5 % revmatiků - zlomek vhodných pacientů ve srovnání se zbytkem Evropy, a to i přes neustále klesající cenu léků. V pokročilé fázi nemoc pacienta natolik pohybově omezuje, že už obvykle nemůže chodit do práce, sportovat, zvládat běžné denní činnosti. Pokud dostane léčbu dříve, může pracovat, fungovat v rodině a vracet peníze do systému například ve formě daní," vysvětluje Edita Müllerová, předsedkyně pacientské organizace Revma Liga ČR. (Více informací na www.revmaliga.cz)


Praktičtí lékaři vyzvali Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby stáhlo svůj návrh povinného zavedení elektronických neschopenek, se kterým počítá novela zákona o nemocenském pojištění od července 2019. Podle praktických lékařů není současný projekt e-neschopenek dotažený, proto jej odmítají používat.

„Současná podoba e-neschopenek navržená MPSV je naprosto nesmyslná. Místo aby lékařům, zaměstnavatelům i zaměstnancům usnadnila život, postará se o pravý opak. Lékař má totiž České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) reportovat elektronicky a současně papírově. Na každou e-neschopenku padne 5 papírů. A co je obzvlášť absurdní - zaměstnavatel se o nemoci svého zaměstnance nedozví online nic. Do databáze e-neschopenek bude mít totiž přístup pouze ČSSZ. Zaměstnavatel se tedy musí dotázat na „sociálce", jestli má jeho zaměstnanec neschopenku, a ta má na odpověď 8 dnů. O nějakém zjednodušení a zrychlení informačního procesu tak nemůže být ani řeč," vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka. K nevoli vůči nedotaženým e-neschopenkám se připojuje také Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP.

Praktičtí lékaři jednohlasně žádají, aby MPSV zavedlo model plně elektronické neschopenky, který v minulosti odsouhlasili a na jehož vývoji se podíleli. Jedině ten podle nich splňuje původní účel, kterým je zjednodušit a zrychlit komunikaci mezi pacientem, lékařem, zaměstnavatelem a „sociálkou". MPSV slibuje, že tak učiní od 1. 1. 2020. Přesto dál trvá na tom, že od 1. 7. 2019 spustí na přechodnou dobu stávající polovičatou e-neschopenku, jejíž používání bude pro lékaře povinné.

„Současný model e-neschopenky za 8 let prokázal svoji nevýhodnost, nepraktičnost a nevyužitelnost - používají ji méně než 3 % lékařů. Většina ji zkusí a okamžitě s tím přestane. I přesto chce MPSV tento model spustit v povinném režimu. To není resuscitace, ale exhumace," říká MUDr. Cyril Mucha ze SVL ČLS JEP.

MUDr. Šonka dodává: „Proto jsme upozornili ministryni Janu Maláčovou, že pokud MPSV tento zmetek, který označuje za funkční e-neschopenku, opravdu povinně zavede, my jej používat nebudeme. Praktičtí lékaři budou nadále vystavovat papírové neschopenky a k e-neschopence přistoupíme až poté, co se od 1. 1. 2020 rozjede skutečně plně funkční model. Ale i potom trváme na dvouletém přechodném období, než se e-neschopenka stane zcela povinnou." (www.splcr.cz a www.svl.cz)


Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY