Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



Jarních 5 kongresů HealthComm Professional 2018 se zúčastnilo 672 odborníků: 65 % tvořili lékárníci, 26 % asistenti, zbytek pak zdravotní sestry

a ostatní pracovníci v oboru farmacie a medicíny.

 Podzimní 5 kongresů HealthComm Professional se celkem účastnilo 659 odborníků: 63 % tvořili lékárníci, 31 % farmaceutičtí asistenti,

4 % zdravotní sestry a 2 % přišly z ostatních zdravotnických profesí.

Nenechte si ujít kongresovou sezónu 2019 a zaregistrujte se včas na nejbližší akci.

Přihlásit se můžete ZDE


Nezanedbejte v zimě péči o klouby

Pokud si rádi užíváte zimní sporty, měli byste se v zimě zaměřit na péči o pohybový aparát.

Stejně jako u většiny komplikací je to zejména strava, která má obrovský vliv na naše zdraví, a to včetně kloubů. Doplnění potřebných vitaminů je skvělou prevencí nejrůznějších zdravotních komplikací," radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Základní pravidla péče o kosti a klouby

Při větší zátěži dbejte na dostatečný přísun vitaminů, a to zejména vitaminu C, E a D, betakarotenu a rostlinných antioxidantů, které brzdí účinky kyslíkových radikálů. Najdete je v ovoci i zelenině.

Dbejte na svou imunitu a zaměřte se na zdravý životní styl. Pro tyto účely můžete využít např. vitamin A, B komplex, vitamin C, antioxidanty, jód, měď nebo zinek. Ty můžete doplnit i doplňky stravy na bázi betaglukanů.

Hlídejte si váhu. Právě nadváha a obezita jsou velmi častým důvodem vzniku artrózy. Lidé s obezitou mají častější problémy s klouby, které jsou kvůli vyšší hmotnosti více namáhány.

Pokud se obáváte, že máte s klouby problémy, neváhejte a obraťte se na svého ošetřujícího lékaře, který vám může pomoci. (Double-U PR)


DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NA 1. LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ UK

Zájemci o studium všeobecného a zubního lékařství i nelékařských oborů mají v sobotu 5. ledna 2019 od 10.00 do 13.00 hodin možnost seznámit se blíže s chodem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy prostřednictvím Dne otevřených dveří. Uchazeči o studium zde získají informace o fakultě a oborech, které lze na 1. LF UK v akademickém roce 2019/2020 studovat, i o studentském životě. V několika přednáškových sálech fakulty se budou moci zájemci seznámit s podmínkami pro přijetí ke studiu v příštím akademickém roce či podmínkami přijetí bez přijímacího řízení. Otevřena budou výjimečně také vybraná pracoviště fakulty - Anatomické a Stomatologické muzeum s unikátními exponáty či Akademický klub 1. LF UK Fausťák ve Faustově domě.

Na 1. LF UK se tradičně hlásí násobně více uchazečů než lze ke studiu přijmout. Nejen uchazeči si tudíž vybírají. Také fakulta volí a prostřednictvím přijímacího řízení hledá takové studenty, kteří mají největší šanci projít během šesti let padesátkou zkoušek a bezpočtem testů a zápočtů až k promoci.

Cílem přijímacího řízení je vybrat nejlepší kandidáty s nejvyšší šancí na úspěšné zvládnutí cesty od zapsaného studenta medicíny po kvalitního lékaře. Proto podmínky výběru stále kultivujeme a zpětně hodnotíme účinnost jeho nastavení. Snížit tímto způsobem počet neúspěšných studentů představuje možnost více se věnovat talentovaným medikům a uspořit nejen náklady za nedokončená studia, ale i čas těch studentů, kteří mohou být úspěšní v jiném oboru," říká děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.

Fakulta sleduje úspěšnost svých studentů již během studia a je evidentní, že studenti s výborným prospěchem na střední škole jsou později úspěšní i na vysoké. „1. LF UK přijímá do oboru Všeobecného lékařství i na základě samotného středoškolského prospěchu - studenti, kteří měli na střední průměr do 1,2, mohou požádat o upuštění od přijímací zkoušky. Kromě celkového průměru se zvlášť hodnotí i známky z fyziky, chemie a biologie. Aby uchazeč mohl o upuštění požádat, musí mít každý z těchto tří předmětů aspoň v jednom z posledních dvou let studia a musí z něj mít jedničku nebo dvojku.," vysvětluje člen kolegia děkana MUDr. Martin Vejražka, Ph.D.


Přihlášky ke studiu: elektronicky do 28. února 2019

Bakalářské a navazující magisterské programy: 18. června 2019

Magisterské programy (Všeobecné a Zubní lékařství): 20. června 2019

 

Podrobnosti o Dni otevřených dveří  ZDE

Podrobnosti o podmínkách přijetí ke studiu ZDE


ZASLOUŽILI SE O ČESKOU VĚDU

Čtyři vynikající vědci získali prestižní ocenění za dlouholeté zásluhy o rozvoj svého oboru: genetik Jiří Forejt, botanik Jan Krekule, fyzik Jiří J. Mareš a geolog Zdeněk Vašíček. Medaile laureátům osobně předala ve středu 12. prosince předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

 „Oceněné vybíráme velice pečlivě, a to jak na návrh pracovišť, tak na základě doporučení Vědecké nebo Akademické rady. Jedná se o vybranou společnost jedinců, kteří významně přispěli k rozvoji svého oboru," uvedla při předávání medailí v prostorách Akademie věd na Národní třídě v Praze Eva Zažímalová. Konkrétně genetik Jiří Forejt získal čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně za zásluhy v medicínských vědách, botanik Jan Krekule medaili G. J. Mendela za zásluhy v biologických vědách, fyzik Jiří J. Mareš byl oceněn medailí Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách a geolog Zdeněk Vašíček se stal nositelem čestné oborové medaile Františka Pošepného za zásluhy v geologických vědách. (Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR)


Otevřený dopis Ministerstvu zdravotnictví, Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv a společnosti Zentiva

Věc: Řešení kritické situace nedostupného léku Digoxin

 

Vážení,

Česká lékárnická komora (ČLnK) je silně znepokojena aktuální kritickou situací týkající se léku Digoxin, který je pro české pacienty nedostupný již od 10. prosince 2018.

Ministerstvo zdravotnictví se nejednou vyjádřilo, že situaci řeší a zajistí chybějící léčivý přípravek dovozem ze Slovenska s tím, že náhradní balení budou v lékárnách pro pacienty k dispozici již v pátek 4. ledna 2019, tak se ale bohužel nestalo.

Dle interní analýzy ČLnK mezi lékárnami se sice v pátek 4. 1. 2019 v pozdních odpoledních hodinách dodávka léku dostala k některým distributorům, ale ti jej ihned rozdělili v rámci předobjednávek. Dle odhadu ČLnK se tak dodávka Digoxinu reálně dostane zhruba do maximálně čtvrtiny lékáren v ČR, ale pouze do těch, které si lék u distributorů předobjednaly. Většina pacientů tak bude nadále bez nenahraditelného léku, případně bude doslova obíhat lékárnu po lékárně a zjišťovat, zda do některé z nich náhodou lék nepřišel.

Při výdeji léčivých přípravků přicházejí lékárníci s pacienty do nejužšího kontaktu a pacienti s nimi řeší veškeré své dotazy týkající se medikace. V posledních dnech musí lékárníci kromě standardní dispenzace vysvětlovat pacientům také tuto nepříjemnou a dlouhotrvající situaci - proč jim nemohou vydat nenahraditelný lék Digoxin, který je pro ně životně důležitý. Z tohoto důvodu si Vás dovolujeme požádat o jasné zodpovězení níže připojených otázek.

Kdy přesně byl lék Digoxin ze Slovenska do ČR dovezen, kolik balení a v jaké síle? (Na českém trhu jsou nedostupné obě varianty - 0,125 mg a 0,250 mg)

Jakým distribučním firmám, kdy a v jakém množství byla předána dovezená balení?

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zajistilo 6 000 balení.

Jak bude zajištěno dostatečné množství léku, jehož měsíční obrat v ČR je přes 40 000 balení?

Ministerstvo zdravotnictví má ze zákona povinnost zajistit dostupnost léčiv v České republice. Na výpadky nenahraditelných léků jako je Digoxin by mělo být připraveno a mělo by vynaložit co největší úsilí pro co nejrychlejší napravení situace. Přístup, jehož svědky je odborná i laická veřejnost v posledních dnech, snižuje u obyvatel důvěru v kompetenci náležitých subjektů. Podcenění situace ze strany ministerstva zdravotnictví a SÚKL, k němuž v tomto případě došlo, se nesmí v budoucnu opakovat. Zdraví pacientů v České republice musí být pro všechny dotčené subjekty naprostou prioritou.

S pozdravem

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK

Zdroj: Allmedia4U s.r.o.


NA TRH PŘICHÁZÍ NOVÝ LÉK NA POOPERAČNÍ BOLESTI

Na trh přichází nová forma léku pro ty, kdo trpí akutní bolestí střední až silné intenzity: Dexketoprofen ADAMED (dexketoprofenum trometamolum). Lékařům je lék poprvé k dispozici v injekční formě. Spadá do skupiny nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků a je pouze na předpis.

„Výhodou je rychlý nástup účinku - do několika minut -, oproti jiným formám léků, u nichž pacient pocítí efekt do půl hodiny. Kromě toho lék minimálně zatěžuje trávicí systém a na rozdíl od opiátů nemá takové nežádoucí účinky," vysvětluje algeziolog MUDr. Marek Hakl.

Z nového léku budou profitovat především lidé po operacích, akutních traumatech, renálních kolikách či ortopedických zákrocích, ale třeba i neurologičtí pacienti. Lék není hrazen ze zdravotního pojištění, jeho úhrada tak zůstává buď na pacientovi, nebo na zdravotnickém zařízení. Tento lék na akutní bolest v injekční formě lékaři v České republice ročně využijí pro stovky pacientů.

Dexketoprofen ADAMED mohou předepisovat a aplikovat lékaři bez ohledu na konkrétní specializaci.

Zdroj: NARRATIVE MEDIA S.R.O.


NEPROPÁSNĚTE ÚPLNÉ ZATMĚNÍ MĚSÍCE

V pondělí 21. ledna 2019 před tři čtvrtě na šest ráno se Měsíc ponoří déle než na hodinu celým svým diskem do zemského stínu. Nastane tak úplné zatmění Měsíce, které bude navíc na dlouhá léta poslední svého druhu. Další z našeho území spatříme až v září roku 2025. Ještě letos, v noci z úterý na středu 16.-17. července 2019, nastane velmi výrazné částečné zatmění, při němž se Měsíc ocitne v zemském stínu ze 65 % svého průměru. (www.avcr.cz)


Na vině úhynu ptáků je virus Usutu

V minulém roce veřejnost upozornila na neobvyklý úhyn kosů černých (Turdus merula) na různých místech v Česku, což následně potvrdilo i celonárodní sčítání ptáků. Genetické analýzy českých vědců nyní potvrdily podezření, že na vině je virus Usutu. Jde o komáry přenášený ptačí virus, který může nakazit i člověka. Infekce člověka probíhá většinou zcela bezpříznakově, či má lehkou formu (teplota, únava, někdy vyrážka či žloutenka). Zejména u pacientů s oslabenou imunitou byly však zaznamenány i případy vážných infekcí centrálního nervového systému. Virus Usutu patří spolu s významnými patogeny člověka, jako jsou virus klíšťové encefalitidy, žluté zimnice či horečky Západního Nilu, do čeledi Flaviviridae.

V rámci výzkumného projektu, při němž vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, sledují výskyt onemocnění přenášených (zejména klíšťaty a komáry) ze zvířete na člověka v městském prostředí, byl u více než desítky kosů uhynulých koncem léta 2018 v Praze a Brně detekován a izolován virus Usutu. Molekulárními metodami se podařilo prokázat, že se jedná o různé genetické linie.

Zatímco kmeny viru detekované v Praze jsou příbuzné virům zachyceným v Německu, Belgii a Francii, v Brně byly prokázány kmeny geneticky podobné vzorkům z Rakouska a Maďarska," upřesňuje Václav Hönig, virolog z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. 


K dětem putují hry za více než 237 000 korun

Celkem 658 her, stavebnic, knih a kreativních sad za přesně 237 106,6 korun putuje na dětská onkologická oddělení, k dětem nemocným ichtyózou a do dětských domovů. Hry a stavebnice vysbíralo hračkářství Agátin svět na popud charitativního projektu Radost dětem.

„Na hry a stavebnice pro děti přispělo 2 315 lidí především kolem Vánoc zakoupením voucherů v e-shopu, další zákazníci využili sbírkových kasiček, pomohli i naši obchodní partneři. Stavebnice a další hračky už nyní používají například děti na všech hematoonkologických odděleních či děti nemocné ichtyózou," říká Kristýna Křížová z Agátina světa, jejíž sestra v mládí prošla hematoonkologickým onemocněním.

Sbírka odstartovala v říjnu loňského roku a končí nyní.

Každoročně lékaři vysloví onkologickou diagnózu u přibližně 400 dětí. Na onkologických odděleních dětských nemocnic tak tráví dlouhé měsíce i roky stovky malých pacientů. Od nevolnosti spojené s léčbou, nemocničního prostředí i samotné nemoci je umějí částečně rozptýlit právě hračky. (Narrative Media s.r.o.)


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie