Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



Přihlaste se včas na nejbližší kongres HealthComm Professional 2019


Ministerstvo zdravotnictví bude od nového roku znát ceny, za které nemocnice nakupují léky

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo memorandum s Asociací inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) o zřízení databáze reálných jednotkových cen léčiv (tzn. cen za krabičku léčivého přípravku) dodávaných do nemocnic přímo řízených ministerstvem.

Vůbec poprvé bude mít ministerstvo kompletní přehled o tom, za kolik jeho nemocnice nakupují léky. Budeme schopni poměřovat efektivitu nákupů našich nemocnic a aktivně reagovat v situacích, kdy by se ceny stejných léčiv v jednotlivých nemocnicích významně lišily. Je to jednoznačně významný krok dopředu v posílení transparentnosti a efektivity hospodaření nemocnic," vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.  Databáze se 1. ledna 2019 spustí v pilotním provozu, v ostrém pak bude fungovat od 1. února 2019. (tiskové oddělení MZČR)

 


Přenos viru HIV z matky na dítě se daří zastavit až v 98 % případů

Podle posledních informací Světové zdravotnické organizace (WHO) žilo v roce 2017 na celém světě přibližně 36,9 milionů lidí nakažených virem HIV. Více než dvě třetiny z nich v subsaharské Africe. V nejvíce zasažených zemích je virem nakažen každý třetí dospělý. Každý den se podle WHO na světě v loňském roce nakazilo 5 000 lidí. Mezinárodním symbolem boje proti AIDS a vyjádřením solidarity a spoluúčasti s lidmi nakaženými virem HIV je od roku 1991 červená stužka.

1. prosince si připomínáme Světový den boje proti AIDS, vyhlášený WHO jako příležitost k osvětě o tomto smrtelném onemocnění.  Rovněž slouží k demonstraci podpory lidem žijícím s HIV i k uctění památky jeho obětí. Poprvé byl celosvětově vyhlášen v roce 1988, letos tak slaví 30 výročí. Symbolem boje proti AIDS a vyjádřením solidarity s lidmi nakaženými virem HIV je od roku 1991 červená stužka.

Humanitární zdravotnická organizace MAGNA, kterou založil fotograf Martin Bandžák a řídí ji společně s psycholožkou Denisou Augustínovou, již v roce 2002 jako jedna z prvních organizací začala léčit pacienty s HIV. Pomáhá například zastavit epidemii HIV/AIDS v Kambodži. Dětským pacientům zajistila život zachraňující antiretrovirální léky a přístup ke kvalitní léčbě. Následně HIV/AIDS programy rozšířila do dalších kriticky postižených zemí, například Vietnamu, Keni, Konga a Nikaraguy.

Na fotografii Martina Bandžáka je Sok, která vstoupila do MAGNA HIV/AIDS programu v Kambodži.
Brzy nato se jí narodil syn Kin.

 

„Dnes jsou mu už 3 měsíce a je zcela zdravý. Přenos viru HIV z matky na dítě se nám daří zastavit až v 98 % případů," uvádí Denisa Augustínová, ředitelka operační sekce MAGNA. A doplňuje: „Náš HIV/AIDS program je nyní zaměřen hlavně na děti a dospívající mládež a prevenci přenosu viru z matky na dítě".

MAGNA v Kambodži léčí a poskytuje péči přes 3 000 dětí a mladých, žijícím s virem HIV.

V zemi však tímto onemocněním trpí více než 70 tisíc lidí. Nejohroženější skupinu tvoří mladí lidé - teenageři. Jsou ve věku, kdy bojují se vším a všemi, navíc jsou často sirotky a žijí v těžkých životních podmínkách", dodává Denisa Augustínová. Drtivá většina dětí žijících s virem HIV se nakazilo od své matky v průběhu těhotenství, porodu nebo kojení. A přitom prevence přenosu viru z matky na dítě pomocí léčby ARV může snížit přenos na méně než 2 %.

Více informací o humanitární zdravotnické organizaci MAGNA najdete zde: https://www.magna.org/


STARTUJE DRUHÝ ROČNÍK CHARITATIVNÍHO BĚŽECKÉHO ZÁVODU PROBĚHNI.SE

Věděli jste, že každý druhý Čech umírá na srdeční choroby? Přední čeští kardiologové si řekli dost a rozhodli se na vážnost situace upozornit. Lékaři z Nadačního fondu České srdce s agenturou RAUL založili běžecký závod Proběhni.se, který na problematiku poukazuje. Běh Kunratickým lesem čeká druhý ročník v sobotu 13. dubna 2019 a startovat bude z areálu Institutu klinické a experimentální medicíny. Výtěžek z prvního ročníku - 450 200 Kč putoval na konto nadačního fondu.

Realizujeme složité operace v rozvojových zemích, preventivními prohlídkami předcházíme vážným srdečním onemocněním, vzděláváme začínající lékaře v zemích třetího světa, edukujeme českou veřejnost. Úkolů, které jsme si předsevzali, je celá řada, a díky účastníkům Proběhni.se jsou realizovatelné," upozorňuje MUDr. Michal Pazderník, FESC, kardiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny a jeden ze zakladatelů NF České srdce.

Po úspěšném premiérovém ročníku, který se za branami IKEM uskutečnil v letošním roce, se pořadatelé rozhodli pro jeho pokračování. Kromě závodu na tratích s přibližnou délkou 6 a 11 kilometrů se účastníci mohou opět těšit na edukativní programy zaměřené na prevenci srdečních chorob.

Chceme pomáhat také tady v Česku. Proto budeme po celý den účastníky běhu seznamovat s nemocemi srdce a jejich prevencí, měřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, natáčet EKG a učit základní prvky resuscitace." dodává Pazderník. Více informací naleznete na www.probehni.se nebo na facebookových stránkách projektu Probehni.se.


Výstava fotografií Jana Patočky je k vidění na Národní třídě až do ledna

V Praze začíná výstava fotografií nejvýznačnějšího českého filozofa Jana Patočky nazvaná Filosofovo bytí a časVýstavu lze zhlédnout v galerii Věda a umění, foyer Akademie věd, Národní 3, Praha 1 od pondělí do pátku (10 - 18 hodin) do 18. ledna 2019. 


Pumera mezi nejcitovanějšími chemiky světa

RNDr. Martin Pumera, Ph.D., vedoucí Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty na VŠCHT Praha, obhájil pozici v respektovaném žebříčku Global Highly Cited Researchers pro rok 2018. Společně s ním figurují mezi nejcitovanějšími vědci světa v oboru chemie také profesor Pavel Hobza z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a profesor Radek Zbořil z Univerzity Palackého v Olomouci.

Celkem se napříč 21 obory umístilo mezi více než 4000 nejcitovanějšími vědci deset Čechů. Jako základní zdroj pro sestavení žebříčku využívá americká společnost Clarivate Analytics údaje z celosvětově uznávané databáze Web of Science.

„Je to velké ocenění dlouhodobé práce celého týmu a všech studentů a postdoků, kteří se mnou pracovali. Ocenění Highly Cited Researcher je založeno na tvrdých datech a ukazuje, že o naší práci je obrovský zájem ve vědecké komunitě," říká Martin Pumera.

Doktor Pumera byl zařazen do žebříčku již v roce 2017, tehdy ovšem ještě s primární afiliací k Nanyang Technological University v Singapuru. Letos se již tento mezinárodní úspěch vztahuje k Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde Martin Pumera působí na Fakultě chemické technologie jako vedoucí mezinárodního Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty, které založil. Hlavním zájmem Pumerova týmu je vývoj a výzkum chemických nanorobotů. Ti by v budoucnu mohli být reálně využíváni v biomedicíně a v oblasti životního prostředí.

 


PREVENTAN SLAVÍ 20 LET A VYHLAŠUJE TÝDEN IMUNITY

Preventan, český doplněk stravy, který napomáhá správné funkci imunity díky obsahu unikátní směsi biologicky aktivních látek originální složky ProteQuine® a vitaminu C, letos slaví 20. výročí svého uvedení na trh.

Jeho historie, jak je dnes znám, se datuje od 14. 12. 1998, kdy bylo Ministerstvem zdravotnictví ČR vydáno Rozhodnutí o souhlasu s uvedením doplňku stravy s názvem Preventan na trh. Krátce po svém uvedení se Preventan stal oblíbeným produktem velkých podniků, které jej poskytovaly svým zaměstnancům jako zdravotní benefit k zajištění nižší nemocnosti. Odborné studie dokládají, že při užívání Preventanu dochází k nárůstu sekrečního Imunoglobulinu A, jedné ze základních imunitních látek v lidském těle, až o 60 %.

V roce 2005 se začal Preventan prodávat na Slovensku, v roce 2007 dobyly doplňky stravy s ledním medvědem na obale Polsko a pobaltské státy a v roce 2011 se Preventan objevil na pultech lékáren i v Maďarsku. Z původní jedné varianty se během 20 let Preventan postupně rozrostl na čtyři, z nichž každou nabízí v několika příchutích.

Nikdy jsem nepochyboval o tom, že tento výhradně český produkt bude patřit dlouhodobě k nejúspěšnějším produktům na podporu imunity dospělých a dětí. Dodnes se jedná o jedinečný doplněk stravy, který stále nemá na farmaceutickém trhu adekvátní náhradu. Nicméně to, že o dvacet let později dosáhne na 10 milionů prodaných balení, překvapilo nakonec nás všechny, kteří o Preventan v rámci přísných farmaceutických kritérií neustále pečujeme a rozvíjíme ho. Za úspěchem značky Preventan, jako vždy, samozřejmě stojí v první řadě lidé. Jsem rád, že někteří kolegové, kteří stáli u zrodu Preventanu, v naší společnosti stále pracují," říká MUDr. Lukáš Jirka, generální ředitel společnosti Neuraxpharm Bohemia.

Při příležitosti 20. výročí na trhu vyhlašuje Preventan® Týden imunity, osvětovou akci pro veřejnost, během které chce poukázat na důležitost průběžné péče o zdraví a celoročního budování imunity. Preventan chce upozornit, že péči o zdraví a zejména o imunitu je třeba věnovat se komplexně a vytrvale. Právě proto se společnost rozhodla zasvětit čtvrtý lednový týden imunitnímu systému a zdravému stylu života. V příštím roce připadne Týden imunity na termín 21. - 27. 1. 2019. Během Týdne imunity mohou lidé po celé ČR navštívit vybrané lékárny, kde budou působit vyškolené týmy, které budou zjišťovat stav imunity a poskytovat informace o jejím vhodném posilování. Další informace budou k dispozici na webu www.tydenimunity.cz, který bude spuštěn začátkem roku 2019.

„Jako jeden z klíčových hráčů v sektoru cítíme zodpovědnost za informovanost spotřebitelů v této oblasti a chceme proto Týdnem imunity zvýšit povědomí o fungování imunitního systému a péči o něj. Lidé totiž často péči o svůj imunitní systém podceňují, snaží se jej posílit až v době, kdy tělo začíná bojovat s nemocí, ale to už je pozdě. Proto na ně chceme apelovat, aby imunitu posilovali dlouhodobě, a to nejen pomocí potravinových doplňků, ale zejména zdravým životním stylem," vysvětluje MUDr. Lukáš Jirka.


Více než pětina lidí nemá plíce v pořádku

To zjistili čeští pneumologové při letošním Světovém dnu chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Na stáncích v nákupních centrech a v otevřených ordinacích pneumologů vyšetřili plíce 1 480 zájemcům. Normální nález nemělo 22 % vyšetřených - to je o 10 % více než při stejné akci v loňském roce. Zájemci mohli v listopadu využít měření plicních funkcí například na stáncích v obchodních centrech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Hradci Králové.

„Letos se přišlo nechat vyšetřit 1 480 zájemců - 835 jich navštívilo některou z ambulancí, 645 lidí přišlo ke stánku v obchodním centru," popisuje předseda ČOPN prim. MUDr. Stanislav Kos, CSc. a doplňuje: „Návštěvníkům lékaři provedli jednoduché vyšetření pomocí spirometrie. U 22 % z nich pojali podle naměřených plicních funkcí podezření na CHOPN a doporučili jim další vyšetření." Loni lékaři vyšetřili plíce 1 512 zájemcům, podezření na CHOPN zaznamenali u 12 % z nich.


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie