Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



PŘIJĎTE NA LISTOPADOVÉ KONGRESY HEALTHCOMM PROFESSIONAL

2. 11. 2018 - ÚSTÍ NAD LABEM: CLARION CONGRESS HOTEL

Ohodnocení ČLnK pro lékárníky: 11 bodů.

16. 11. 2018-17. 11. 2018 - OLOMOUC: CLARION CONGRESS HOTEL OLOMOUC

Ohodnocení ČLnK pro lékárníky: pátek: 11 bodů, sobota: 7 bodů.

POUZP nadále garantuje kvalitu odborného programu obou kongresů pro farmaceutické asistenty a všeobecné sestry.

Přihlášení a program ZDE 


XIII. ročník konference Dětská výživa a obezita v teorii a praxi proběhne 23. listopadu 2018 v Praze, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2.

Prohlédněte si  Program konference.


 

Ze státního rozpočtu bylo na výzkum a vývoj vynaloženo v roce 2017 poprvé více než třicet miliard korun (31,2 mld. Kč), tedy o desetinu více než tomu bylo v letech 2015 a 2016. Největší část z těchto prostředků byla vynaložena na výzkum a vývoj prováděný na veřejných vysokých školách (14,0 mld. Kč) a v jednotlivých ústavech Akademie věd ČR (8,8 mld. Kč). Podniky ve stejném roce obdržely na výzkum a vývoj 4,0 mld. Kč.

„V posledních letech vzrostly příjmy vysokých škol z prodejů služeb výzkumu a vývoje z 600 milionů korun v roce 2014 na 1 miliardu v roce 2017. Přesto je stále 90 % výdajů na vysokoškolský výzkum financováno z veřejných zdrojů," doplňuje Marek Štampach z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. (zdroj ČSÚ)



Stopy české vědy

Výstavu pořádá Středisko společných činností AV ČR, Historický ústav AV ČR

Naše republika slaví 100 let! Vedle politiky, kultury či sportu se na budování republiky podílela věda, reprezentovaná nejen Akademií věd ČR. A právě jí je věnována výstava, která představí zásadní objevy pracovišť AV ČR. Představí témata výzkumu vesmíru, optiky a laserů, fyziky a chemie, z medicíny, historie a Orientu. Součástí výstavy jsou nejen naučné panely, ale také exponáty, například polarograf či kopie Nobelovy medaile Jaroslava Heyrovského, družice Magion 1 a interaktivní stanoviště. Více ZDE


V pořadí již 18. ročník největšího vědeckého festivalu Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd České republiky, se po celé České republice uskuteční od 5. do 11. listopadu. Týden vědy a techniky AV ČR nabídne návštěvníkům bohatý program - přednášky, prohlídky laboratoří pracovišť Akademie věd ČR, filmová promítání, divadelní představení, výstavy, science show a mnoho dalšího. Na všechny festivalové akce je vstup zdarma. Kompletní program pro celou republiku a registrace na jednotlivé akce najdete na stránce www.tydenvedy.cz.

Letošním tématem festivalu je období 1918-2018: Století české vědy. Spolu s vědci tak můžete objevovat, jak věda vypadala před sto lety při vzniku Československé republiky a jak se vědní obory od té doby vyvinuly. K osmnáctinám Týdne vědy a techniky AV ČR je připravena spousta aktivit, které zaujmou nejen studenty a vědecké nadšence, ale i širokou veřejnost, včetně rodin s dětmi. Ty si přijdou na své především o víkendu. Pro návštěvníky bude připravena úniková hra, letos s příznačným názvem Osudové osmičky. Její účastníci si připomenou významné události od počátku Československé republiky, přes mnichovskou dohodu, sametovou revoluci až po vznik České republiky. Akce během Týdne vědy a techniky AV ČR se nekonají jen v Praze. Po celé ČR se mohou návštěvníci zúčastnit workshopů, poslechnout si přednášky nebo navštívit laboratoře jednotlivých ústavů Akademie věd ČR.


Centrální úložiště elektronických receptů prošlo bezpečnostním testem

Centrální úložiště elektronických receptů (CÚeR), které provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), bylo podrobeno plánovanému bezpečnostnímu testování. Testy proběhly ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a ukázaly nejen kvalitní fungování úložiště, ale i zodpovědný přístup vedení SÚKL k povinnosti ověřovat spolehlivost a důvěryhodnost svých informačních systémů. V průběhu tříměsíčního testování nebyly zaznamenány významné problémy. Výsledkem jsou ale i přesto doporučení k ještě lepšímu zabezpečení.

„Pracovníci z NÚKIB zvolili na naši žádost a doporučení dny a časy, kdy je provoz v lékařských ordinacích a lékárnách nejmenší. Přesné termíny jsme samozřejmě neznali, protože jsme chtěli ověřit nejen funkčnost Centrálního úložiště elektronických receptů, ale také připravenost všech spolupracujících subjektů. Během bezpečnostního testování nedošlo ke ztrátě či poškození jakýchkoli dat SÚKL a do systémů SÚKL nevnikl žádný neoprávněný subjekt. Výsledky testování jednoznačně potvrdily vysokou úroveň zabezpečení našich systémů, tedy i centrálního úložiště," uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

SÚKL zřizuje a provozuje CÚeR v souladu se zákonem o léčivech. Provoz CÚeR podléhá přísným bezpečnostním pravidlům. Data musí být chráněna proti úmyslným útokům i proti náhodné ztrátě při mimořádných událostech. Centrální úložiště bylo na návrh specialistů z NÚKIB zařazeno mezi kritické informační systémy, jejichž narušení by mohlo ohrozit bezpečnost země, zdraví obyvatel nebo ekonomiku státu a vztahuje se na něj zákon o kybernetické bezpečnosti. (z tiskové zprávy SÚKL, 19. 10. 2018)


22. kongres nemocničních lékárníků proběhne 9. - 11. listopadu 2018 na Pedagogické fakultě UK v Hradci Králové, Hradecká 1227.

Program ZDE


Antibiotický týden v lékárnách: od 19. do 25. listopadu 2018 budou lékárníci pacientům připomínat, jak užívat antibiotika správně

Podle výsledků loňského průzkumu ČLnK se každý pátý pacient mylně domnívá, že antibiotika účinkují proti chřipce, nachlazení či viróze. Osvěta v této oblasti je tedy stále potřebná, čemuž by měli napomoci i samotní lékárníci. Do letošní kampaně se zapojilo více než 1 100 lékáren po celé České republice. V období od 19. do 25. listopadu 2018 budou lékárníci pacientům v lékárnách připomínat, jak užívat antibiotika správně. Veřejnosti budou k dispozici praktické letáčky s důležitými informacemi o užívání i uchovávání antibiotik. Nejbližší lékárnu zapojenou do letošní kampaně je možné najít i prostřednictvím aplikace Lékárny v ČR, která je ke stažení zdarma.

„Antibiotika jsou na lékařský předpis, protože pouze lékař dokáže rozpoznat bakteriální infekci a zvolit nejvhodnější léčivý přípravek. Lékárník vydávající antibiotika pacientům vysvětlí vše o jejich správném užívání, zjistí případné interakce s jinými běžně užívanými léky a zodpoví pacientovy dotazy. Edukační kampaní „Antibiotický týden v lékárnách", který se letos koná již podeváté, chtějí lékárníci přispět k lepší informovanosti veřejnosti o správném užívání antibiotik. Nadužívání antibiotik i zbytečné obavy z jejich užívání jsou totiž extrémy, které mohou poškodit vaše zdraví," říká prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba. V případě, že nejsou antibiotika užívána správně, snižuje se jejich účinnost nejen u pacienta samotného, ale nepřímo u celé populace.

Lékárníci se ve své letošní kampani primárně zaměří na dětské pacienty s apelem na rodiče, aby se snažili podávat dětem antibiotika správně. Nejvhodnější formou antibiotik pro kojence a malé děti jsou antibiotické sirupy. Podávají se mnohem lépe než klasické tablety a lze je také jednodušeji dávkovat dle hmotnosti dítěte.

„Je důležité, aby rodiče striktně dodržovali předepsané dávkování a dobu podávání. Dávku nelze samovolně snižovat ani ke konci léčby, zrovna tak nelze zkracovat dobu podávání antibiotik - důsledkem může být návrat infekce nebo další komplikace. Díky zodpovědnosti při užívání budou antibiotika účinná nejen dnes pro naše děti, ale v budoucnu též pro další generace," vysvětluje Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK. Intervaly mezi dávkami je potřeba u dětí i dospělých striktně dodržovat. Pokud dojde k mírnému prodloužení dávkovacího intervalu, je potřeba chybu ihned napravit a pokračovat v nastaveném dávkování. Výrazné prodloužení dávkovacího intervalu je nutné konzultovat s lékařem.

Další praktické rady a zajímavé informace týkající se antibiotik naleznete také na pacientském webu  www.lekarnickekapky.cz  v sekci „Antibiotický týden″.


Mobilní aplikace „Lékárny v ČR" má i animovaný spot

Od začátku roku pacienti obdrželi více než 1,7 milionu identifikátorů eReceptů, zaslaných prostřednictvím SMS. A počet elektronických předpisů se zvyšuje. Proto Česká lékárnická komora (ČLnK) zjednodušila zpracování eReceptu ze zaslané SMS zprávy. Nejnovější funkce mobilní aplikace Lékárny v ČR převádí jednotlivé identifikátory z textových zpráv plně automaticky na čárový kód. Stačí mít aplikaci staženou v mobilním telefonu, převod probíhá bez potřeby datového připojení. 

„První ohlasy na novou funkci aplikace jsou velmi pozitivní. Pacienti tráví v lékárnách méně času čekáním a lékárníci se více než klávesnici počítače věnují odbornému poradenství pacientům," pochvaluje si novou funkci aplikace Lékárny v ČR PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK.

Poté, co v září lékárníci obohatili aplikaci Lékárny v ČR o praktický převaděč identifikátorů ze zpráv SMS a v říjnu přidali i možnost ručního přidání nebo skenování, se nyní snaží novinku rozšířit mezi pacienty. K tomuto účelu vytvořili krátké video, které trefně popisuje to, co se děje před i za tárou.

 „Animovaný spot výstižně poukazuje na nedostatky, se kterými se doposud lékárníci i pacienti museli vyrovnávat. Naše aplikace přináší efektivní řešení, které je ve videu jednoduchou formou prezentováno," říká v k videu Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK.

Stažením aplikace získají pacienti i praktického rádce 

„Převádění eReceptů není zdaleka jedinou funkcí, kterou aplikace Lékárny v ČR uživatelům nabízí. Poskytuje také možnost dohledat všechny lékárny v České republice, po propojení s navigací dokáže pacienta navést k té nejbližší a obsahuje důležité kontaktní informace včetně adres, telefonů a otevírací doby. Nechybí ani vyhledání lékárny podle specializovaného poradenství, například při odvykání kouření, snížení hmotnosti či screeningu diabetu a péče o diabetické pacienty či trpící Alzheimerovou chorobou," doplňuje k novince Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK.


Aplikace pro Android je druhou nejlépe hodnocenou aplikaci v kategorii aplikací pro zdravotnictví.

Je zdarma ke stažení v GooglePlay, kde si ji doposud stáhlo více než 10 tisíc uživatelů.

Pro uživatele systému iOS je standardně a zdarma dostupná v AppStore.

ČLnK umístila video o aplikaci Lékárny v ČR na svůj YouTube kanál, dále ho využije při propagaci na webových stránkách www.lekarnici.cz.

Vy se na spot můžete podívat ZDE


AbbVie, globální biofarmaceutická společnost zabývající se výzkumem, oznámila, že Evropská komise schválila žádost o změnu typu II pro přípravek VENCLYXTO® (venetoklax) v kombinaci s rituximabem v léčbě pacientů s relabující/refrakterní chronickou lymfocytární leukémií (R/R CLL), kterým byla podána nejméně jedna předchozí léčba.

Toto schválení umožňuje podávat přípravek VENCLYXTO více pacientům jako léčbu 2. linie, přičemž lékaři jej budou moci předepisovat širší populaci pacientů s R/R CLL, než tomu bylo při indikaci přípravku VENCLYXTO podávaném v monoterapii schválené již dříve v Evropské unii. Toto schválení je platné ve všech 28 členských státech EU a dále na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku.

Schválení vychází z výsledků randomizovaného klinického hodnocení fáze 3 MURANO, které hodnotilo účinnost a bezpečnost přípravku VENCLYXTO v kombinaci s rituximabem v porovnání s bendamustinem v kombinaci s rituximabem, standardním chemoimunoterapeutickým režimem u pacientů s R/R CLL.1

Chronická lymfocytární leukémie může recidivovat a stát se vůči léčbě první linie rezistentní. Pro tyto pacienty, jejichž možnosti by jinak byly omezené, potřebujeme lepší terapie," uvádí prof. MUDr. John Seymour, MBBS , Ph.D., hlavní investigátor klinického hodnocení MURANO a ředitel pro onkologickou léčbu v Onkologickém centru Petera MacCalluma a Královské nemocnice v Melbourne v Austrálii.

Kombinace venetoklaxu a rituximabu poskytuje těmto pacientům další možnost léčby, která je superiorní k chemoimunoterapii a může přinést rozsáhlé odpovědi, což dokládají míry negativity MRD ze vzorků periferní krve a kostní dřeně. Lze tak stanovit pevnou délku léčby bez potřeby podávat chemoimunoterapii."

[1] Seymour JF, Kipps TJ, Eichhorst B, et al. Venetoclax-rituximab in relapsed or refractory chronic lymphocytic leukemia. N Engl J Med. 2018;378(12):1107-1120.

 


 

 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie