Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



Situace ve většině veřejných lékáren je nadále kritická a v důsledku toho je ohroženo kontinuální zajišťování léků českým pacientům v příštím roce. Představenstvo České lékárnické komory proto svolává na 22. 9. 2018 mimořádné jednání sjezdu delegátů ČLnK. 


BOJ PROTI PADĚLKŮM LÉKŮ - STUDIO 90´ČT24, čtvrtek 23. 8. 2018

Nestihli jste debatu o českém lékárenství na ČT24, která se týkala boje proti padělaným lékům, jejich ověřování, dostupnosti a kontrolním mechanismům? V rámci diskuse vystoupili zástupci ČLnK, Grémia majitelů lékáren, specialista na zdravotnické právo aj.


video ZDE


Obchodní dny pro lékárny 12. září 2018

Společnost Health communication s.r.o. rozšiřuje své aktivity o další událost, jejíž vizí je spojení obchodních nabídek distribučních a výrobních společností s lékárnami v České republice.

 Přihlášení ZDE


eRecept překročí české hranice

Pacienti budou mít v budoucnu možnost vyzvednout si své předepsané léky v zahraniční. Česká republika se aktivně zapojila do projektu přeshraniční epreskripce a edispenzace podporovaného EU. Projekt začal 1. července realizovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) společně s Krajem Vysočina.

Lékař v zahraničí bude mít možnost nahlédnout do části zdravotnické dokumentace

Koordinátorem projektu přeshraničních služeb eHealth v České republice je Kraj Vysočina. V průběhu projektu se vybudovalo Národní kontaktní místo (brána) pro eHealth v naší zemi, které ČR zapojí do celoevropské výměny zdravotnických dat pro vznikající službu pacientský souhrn a následně i pro službu epreskripce/edispenzace. Služba pacientský souhrn umožní lékaři při ošetřování pacienta z jiné země EU zobrazení základního souboru anamnestických údajů pacienta, pokud je dostupný v zemi, jíž je pacient občanem. Komunikace národního kontaktního místa probíhá zabezpečenými kanály prostřednictvím mezinárodně uznávaných elektronických identit a v souladu s GDPR.

Pacient bude mít možnost si vyzvednout lék i v cizině

Na projekt přeshraniční výměny pacientského souhrnu navazuje projekt s cílem nasazení služby přeshraniční epreskripce/edispenzace. Ukončení projektu je plánováno na rok 2022, přičemž k ostrému provozu přeshraniční výměny eReceptů a informací o výdejích léků dojde v roce 2020. Projekt bude realizovat SÚKL společně s Krajem Vysočina, který má již bohaté zkušenosti s realizací přeshraniční výměny pacientského souhrnu. Celkové plánované náklady projektu činí cca 710 169 EUR, z toho náklady SÚKL představují 367 00 EUR. Díky včasné odpovědi na výzvu uhradí 75 procent nákladů Evropská unie, což představuje částku 275 000 EUR.

Předávání údajů z elektronického receptu a vracení informací o výdeji eReceptů bude umožnovat, předepsání v jednom členském státě EU a výdej léku v jiném členském státě. Pacient v zahraničí navštíví lékárnu, kde bude lékárníkovi prostřednictvím národního kontaktního místa zpřístupněn obsah elektronického receptu a lékárník léky vydá. Informace o výdeji odejde zpět do země vystavení eReceptu, a pokud to národní systém v dané zemi bude umožňovat, bude následně předepisující lékař o výdeji léčiv zpětně informován," upřesnila Ing. Renata Golasíková z oddělení eReceptu SÚKL. Více na: https://www.nixzd.cz/. (zdroj: tiskové a informační oddělení SÚKL, 3. 7. 2018)


Komplexní péče o pohybový aparát

Podle Joint Care Segmentation Study, realizované na vzorku 800 lidí z ČR, 600 z Rumunska a 600 z Maďarska v květnu 2017, Čechy nejčastěji trápí bolest kolenních (65 %) a kyčelních (33 %) kloubů. Příčin akutní bolesti může být několik: od drobných zranění přes přetížení kloubů či artrózu až po systémová onemocnění.

„U svých pacientů často vidím, že mají tendenci problém tzv. ‚vydržet', což ne vždy považuji za zcela vhodné. V dnešní době není nutné se trápit bolestí, mnohem prospěšnější je přemýšlet nad tím, proč přichází a jak jí předejít. Akutní bolest je přirozenou reakcí organismu na přetížení nebo poškození některé tělesné tkáně a slouží jako varovný signál. Při řešení bolesti je vhodné volit takovou léčbu, která působí jak analgeticky, tak protizánětlivě na všechny složky pohybového aparátu (kosti, klouby, svaly a vazivo) a je šetrná k organismu," říká as. MUDr. Petr Fulín, Ph.D., z 1. ortopedické kliniky 1. LF UK a FN Motol v Praze.

Cílené analgetikum je základem, úlevu od bolesti je ale možné podpořit dalšími kroky. Mezi ně patří například relaxace, která uvolní napětí ve svalech a sníží únavu a úzkost. Stačí se pár minut denně věnovat relaxačnímu cvičení. Najděte si klidné místo, pohodlně se posaďte nebo si lehněte a zavřete oči. Soustřeďte se na hluboký a pravidelný dech a po chvíli začnete pociťovat teplo a tíhu celého těla, jak se svaly uvolňují. Nejprve začne ustupovat psychická bolest a po chvíli i ta fyzická. Asi po čtvrt hodině setrvání v uvolněném stavu zatněte naráz všechny svaly a tím je opět zaktivujete. Péče o pohybový aparát by měla samozřejmě zahrnovat i přiměřené a pravidelné fyzické aktivity ve spojení se správnou životosprávou. (HAVAS PR PRAGUE)

 


V letošním roce onemocnělo ve Švýcarsku klíšťovou encefalitidou (KE) téměř 230 osob.

Počet případů je skoro dvojnásobný proti srovnatelnému období loňského roku. V roce 2018 došlo ve Švýcarsku k významnému nárůstu počtu onemocnění KE současně s rozšířením oblastí výskytu onemocnění: oblast Zürichu, část severovýchodní Švýcarsko, a velké části kantonů Bern a Aarau. Ve Švýcarsku začíná klíšťová sezóna v březnu a končí v červnu v závislosti na počasí. Zdravotní úřad říká, že klíšťata se vyskytují hlavně v listnatých lesích s bohatým podrostem a v nadmořské výšce do 1500 metrů. Švýcarská vláda proto uvažuje o vydání celostátního doporučení pro očkování proti viru klíšťové encefalitidy. (ProMED-mail od HealthMap Alerts )


Česká lékařská společnost integrativní medicíny pořádá 26. října 2018 Odborné symposium na téma: VYUŽITÍ INTERGRATIVNÍ MEDICÍNY U ONKOLOGICKÝCH ONEMOCNĚNÍ.

Program a registrace ZDE


Hepatitida C - tichý zabiják

Od roku 1995 se v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) plně rozvinul program transplantace jater. U některých pacientů sice proběhla úspěšně transplantace nějakého životně důležitého orgánu, ale jsou případy, kdy se u nich kvůli infekci virem hepatitidy C rychle rozvíjelo selhání jater.

Jsem velmi potěšen, že v posledních dvou letech žádný pacient po transplantaci jater s infekcí hepatitidy C na naší klinice neležel. Ve stejném období nebylo nutné provést ani jednu retransplantaci jater kvůli selhání jaterního štěpu vlivem hepatitidy C, což je velmi příznivá situace, která je výsledkem systematické léčby našich pacientů novými a moderními léky. V minulosti bylo také důležité to, že díky precizně vedené dokumentaci jsme všechny ohrožené pacienty dokázali rychle najít a k léčbě pozvat. Věřím, že v budoucnu se díky moderní léčbě hepatitidy C podaří významně snížit počet infikovaných osob v naší populaci a tím i riziko přenosu na zdravé osoby. Toto je však úloha vyžadující spolupráci více subjektů a vypracování metodického postupu pro vyhledávání infikovaných osob, neboť většina z nich o svém onemocnění zatím neví," říká přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEM prof. MUDr. Julius Špičák, CSc. (celá tisková zpráva ZDE)

 


PODZIMNÍ CYKLUS ODBORNÝCH KONGRESŮ HEALTHCOMM PROFESSIONAL

PŘIHLÁŠENÍ, REGISTRACE A DOTAZY: GSM: +420 774 305 543


Pacienti s rakovinou plic přicházejí pozdě

Pneumologové poprvé v Česku vyhlašují světový den této nemoci

Na rakovinu plic ročně v Česku zemře 5 400 lidí. Patří nám tak smutné prvenství mezi nádory vůbec. Na nemoc se většinou přichází pozdě, protože „plíce nebolí" a první příznaky lidé často odbydou mávnutím ruky. Přibližně 85 % těch, kteří přijdou k lékaři, již nebojuje o plné vyléčení, ale o prodloužení života. Plicní lékaři a onkologové se proto rozhodli připojit k celosvětovému dni karcinomu plic a vyhlásit jej 1. 8. poprvé i v České republice, aby na nemoc upozornili. 


Na trhu je nová fixní kombinace na vysoký krevní tlak a cholesterol

Na trh přichází nový lék pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem a zároveň vysokou hladinou cholesterolu - ZAHRON COMBI. SÚKL schválil úhradu této fixní kombinace rosuvastatinu a amlodipinu od 1. 7.2018.

„Obecně platí, že fixní kombinace dvou léčivých látek v jedné tabletě snižuje náklady na preskripci a je současně předpokladem pro dosažení vyšší adherence pacientů k léčbě," říká prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. předseda České společnosti pro aterosklerózu.

ZAHRON COMBI lze také předepsat k prevenci výskytu kardiovaskulárních příhod, pokud má pacient jiné rizikové faktory, které zvyšují riziko výskytu srdeční příhody, mozkové příhody nebo přidružených zdravotních problémů. Pacient užívá jednu tabletu denně. ZAHRON COMBI mohou předepisovat kardiologové a praktičtí lékaři.

Rosuvastatin je účinný inhibitor HMG-CoA reduktázy, který ze všech dostupných statinů nejpříznivěji ovlivňuje hladiny LDL cholesterolu i HDL cholesterolu, a to při srovnatelné snášenlivosti a bezpečnosti. „Rosuvastatin prakticky není metabolizován izoenzymem 3A4 cytochromu P450 - jako většina ostatních statinů a mnoho dalších léčiv, takže je zde pouze malé riziko farmakokinetických lékových interakcí. V řadě studií prokázal významné ovlivnění aterosklerotického procesu u širokého spektra pacientů," doplňuje prof. Vrablík. V kombinaci s blokátorem kalciových kanálů amlodipinem významně snižuje riziko kardiovaskulárních příhod. (Zdroj: Narrative Media s.r.o.)


Očkovat nejmenší děti proti meningokoku je nyní snazší a finančně méně náročné. Mění se totiž očkovací schéma.

Kojence je nově možné očkovat také ve schématu 2+1, kdy je první dávka vakcíny podána dětem ve věku od 3 do 5 měsíců, druhá dávka je podána s minimálně dvouměsíčním odstupem a booster (posilující dávka) opět mezi 12. a 15. měsícem. Díky tomu je možné vakcinaci proti meningokoku skupiny B jednodušeji zařadit do očkovacího kalendáře. Rodiče kojenců navíc ušetří jednu návštěvu pediatra i nezanedbatelné finanční prostředky. Nově představené očkovací schéma by mohlo zaujmout i ty, kteří nepovinnou vakcinaci proti meningokoku odkládají do vyššího věku dítěte. Odebrání jedné dávky, aniž by se snížila účinnost ochrany, by se pro ně mohlo stát vhodnou motivací a výzvou k přehodnocení postojů. Očkování proti všem typům meningokokových onemocnění se řadí mezi tzv. nepovinná očkování, která nejsou s výjimkou rizikových skupin hrazena zdravotními pojišťovnami. Některé zdravotní pojišťovny však svým pojištěncům na očkování proti meningokokům přispívají. Například VZP přispívá dětem do 18 let na očkování proti meningokokovým nákazám až 2 500 Kč. Výše příspěvku pojišťoven se může lišit. Více informací o meningokokových onemocněních a možnostech očkování naleznete na stránkách www.meningokoky.cz.


Vlna veder zaměstnala pracovníky zdravotnické záchranné služby

Letní měsíce představují obvykle více zásahů u úrazů, ale letošní vlna veder zaměstnala zdravotníky záchranné služby i případy, které nejčastěji souvisely s dehydratací a přehřátím organismu. Posádky záchranářského vrtulníku ZZS hl. města Prahy v červenci vzlétly celkem k 55 úrazům, dominovaly především dopravní nehody (31 případů) následované pády z výšky (9 případů).

Zatímco pro letní měsíce je typický spíše pokles řešených událostí cca o deset procent, v minulém týdnu jsme mohli pozorovat právě opačný trend - nárůst počtu o pět až deset procent oproti celoročnímu průměru, který je přibližně 350 událostí za 24 hodin. V prvním srpnovém týdnu vyjížděli týmy pražské ZZS k 2513 událostem, z nichž 41 dávaly posádky do přímé souvislosti s vedry. U desítek dalších pacientů vedro bezpochyby významně přispělo k takovému zhoršení jejich zdravotního stavu, že byl nutný zásah záchranné služby. (www.zzshmp.cz)

 


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie