Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



GOLF PRO PARAPLE

V neděli 20. května proběhl v Golf&Spa Resortu Cihelny v Karlových Varech již 9. ročník charitativního golfového turnaje GOLF PRO PARAPLE. Do golfového resortu přijelo podpořit Centrum Paraple celkem 52 golfistů. Nechyběly mezi nimi i známé osobnosti z oblasti kultury, zdravotnictví i sportu, zúčastnili se například herec Jiří Bartoška, výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha, fyzioterapeut prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D. nebo paragolfista a paralympionik Pavel Bambousek. Akcí tradičně prováděl patron turnaje Marek Eben. Výtěžek z celé akce použije Centrum Paraple na svoji činnost - zejména poskytování služeb sociální rehabilitace a odborného sociálního poradenství lidem s poškozením míchy. Celkem do Centra Paraple letos poputuje 244 943 Kč.

Ředitel Centra Paraple David Lukeš byl s letošním turnajem spokojen: „Jsem rád, že se z Golfu pro Paraple stala již tradiční záležitost, a že se zde každoročně setkávám se známými tvářemi. Zároveň mne těší, že do skupiny hráčů vždy přibude někdo nový. Letos je to například Česká zemědělská univerzita v čele se svým rektorem prof. Petrem Skleničkou. Je potěšující, že se tato forma filantropie stává přirozenou součástí univerzitního prostředí." www.golfproparaple.cz/


Dětská pouť se uskuteční v pátek 1. června 2018 od 14.00 hodin v zahradě Neurologické a Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze (Ke Karlovu 11, Praha 2).

Na programu budou nejen ukázky první pomoci, činnosti policie a zásahu policejních psů, Nemocnice pro medvídky, prezentace policejních a zdravotnických vozů a motocyklů, ale i klasické dětské atrakce či divadelní představení souboru Damúza. Spolupořádají studentské spolky a 1. LF UK pod záštitou starostky Prahy 2 a ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze a Městskou policií Praha 2.



STAN PROTI MELANOMU: „Černá tečka pod nehtem nemusí být jen modřina"

Dvanáctý ročník Stanu proti melanomu opět proběhne v květnu v Praze, Brně a Ostravě. Akce začne 10. a 11. května 2018 v Praze na Václavském náměstí, pokračovat bude 14. května v Brně (nám. Svobody) a končit bude 15. května v Ostravě (Avion Shopping Park) vždy od 10 do 18 hodin.

Letošní vyšetřovací a preventivní akce probíhá pod mottem Černá tečka pod nehtem nemusí být jen modřina a chce upozornit na možnost výskytu melanomů v méně běžných lokalitách. „Akrolentiginózní melanom vzniká především na periferních partiích lidského těla, typicky na dlaních či chodidlech nebo pod nehty. Evropské statistiky ukazují, že tato forma melanomu tvoří 5 % všech diagnostikovaných melanomů" říká prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc, MBA. Proto by se měly nově vzniklé tmavé projevy v těchto lokalitách nechat zkontrolovat dermatologem. Často jsou totiž zaměňovány za bradavici, modřinu či mozol. „Včasné rozpoznání melanomu je pro prognózu pacienta zcela klíčové. Diagnostika se provádí na základě klinického vyšetření zkušeným dermatologem, zpřesní se použitím ručního nebo digitálního dermatoskopu. I přesto, že je akrolentiginózní melanom vzácná forma melanomu, v posledních letech se jejich počet na našem pracovišti zdvojnásobil a tito pacienti mají velmi špatnou prognózu," říká doc. MUDr. Monika Arenbergerová, PhD.

Kampaň Stan proti melanomu v minulém roce odhalila 151 kožních nádorů, z toho 25 melanomů. Stan navštívilo rekordních 4475 osob. Podrobné informace na www.melanom.cz.


Nadační fond FriendlyVox školí knihovníky pro práci s nevidomými

Knihovna, místo, kde si půjčíte knihu, poslechnete hudbu, využijete internet. Běžná praxe pro většinu lidí, velký problém pro nevidomé. Od dubna školí nadační fond FriendlyVox desítky knihovníků na systém, který pomáhá nevidomým snadno využívat internet. V tuzemsku je přes 100 000 zrakově postižených.

„Nevidomý člověk má právo na přístup ke službám internetu za podobných, nebo stejných podmínek, jako člověk vidící. Zrakově postižení však využívají internet výrazně méně, v případě pokročilých služeb jako e-shopy, sociální sítě nebo internetové bankovnictví dokonce řádově méně často," říká Robert Štěrba z Nadačního fondu FriendlyVox. Aby lidem, kteří nemohou svět pojmout očima, usnadnil orientaci ve virtuálním světě internetu, přišel FriendlyVox se stejnojmenným internetovým portálem. Ten lze spustit na jakémkoliv počítači a jednoduše ovládat několika klávesami.

Přiblížení internetu zrakově postiženým přes veřejné knihovny vítá Roman Giebisch, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) České republiky. Knihovny by se podle něj měly stát informačním útočištěm pro všechny skupiny občanů bez ohledu na zdravotní stav. (ozvučený portál pro nevidomé www.friendlyvox.info)


Léčba hlubokou mozkovou stimulací

Na konci března uplynulo 20 let, co byla v Nemocnici Na Homolce ve spolupráci s Neurologickou klinikou 1. LF UK, VFN v Praze, která nyní pokračuje i s jejím Centrem pro intervenční terapii pohybových poruch (iTEMPO), úspěšně zavedena léčba hlubokou mozkovou stimulací. Pacientovi, který trpěl esenciálním třesem, lékaři dne 26. 3. 1998 do mozku implantovali stimulační elektrodu. Od té doby zde tento výkon podstoupilo téměř 300 pacientů, jimž byly později stimulátory několikrát vyměněny (jejich životnost je zhruba 5 let). Celkový počet implantací a následných reimplantací stimulátorů už dosáhl zhruba čísla 1000. Hluboká mozková stimulace (DBS - z anglického deep brain stimulation) dlouhodobě a výrazně zlepšuje kvalitu života neurologicky nemocných pacientů, kteří již vyčerpali všechny možnosti konzervativní léčby. Využívá vysokofrekvenční stimulace přesně určených mozkových struktur pomocí trvale zavedených elektrod. Podle neurologa Dušana Urgošíka se dá očekávat, že se v budoucnu spolu s vývojem technologií bude rozšiřovat spektrum neurologických a psychiatrických pacientů, pro které bude tato léčba efektivní a bezpečná. Je žádoucí přidávat i další diagnózy pro tento způsob léčby. Dalšími vhodnými kandidáty jsou například pacienti s Tourettovým syndromem. (z TZ Nemocnice Na Homolce, Praha)


Městečko kouzel pro rodinné výlety namísto bývalého vojenského prostoru

Tipem na rodinný výlet může být zábavný park Milákulum ve středočeských Milovicích, který vznikl na více než deseti hektarech, které jsou nyní nabité dvěma stovkami atrakcí. Je součástí města, které v minulosti obývali převážně vojáci sovětské armády, kteří po svém odchodu v roce 1990 zanechali vybydlený prostor. Letos v září park oslaví své šesté narozeniny a jeho branami už prošlo více než milion návštěvníků. Od samého začátku byl jeho dominantou hrad, kromě něj tu naleznete houpačky, kolotoče nebo podzemní labyrinty, vodní svět i naučné stezky. Park se stále rozrůstá:

Příkladem může být třeba Lesní město a Lanový park. Jejich koncepce je v mnohém podobné, ale zatímco park vznikl tzv. na zelené louce, Lesní město jsme doslova vestavěli do vzrostlého lesa. Letos navíc tahle dvě místa propojíme 65metrovým bludištěm, které vede korunami stromů. Vznikne tak téměř nekonečná zábava pro ty, kteří se nebojí pohlížet na svět z výšky," popisuje Jiří Antoš, majitel parku. Všechny herní prvky splňují normu ČSN EN 1176 o kontrole dětských hřišť, jsou bezpečné a eliminují možnosti úrazu. Dočkaly se také celé řady ocenění - třeba loni zbudovaná Vesnička pro nejmenší děti zvítězila v soutěži Dřevěná stavba roku 2018. Sezóna v parku trvá od poloviny dubna do konce října. Více na: www.mirakulum.cz nebo na www.facebook.com/ParkMirakulum


Česká asociace sester opakovaně upozorňuje na závažný nedostatek všeobecných sester, ale i dalších zdravotnických profesí v českém zdravotnictví. Podle odhadů v loňském roce chybělo okolo 3 300 sester. ČAS oceňuje dosavadní snahy ministerstva zdravotnictví a dalších zodpovědných subjektů o stabilizaci této situace, nicméně je třeba přiznat, že ne všechny byly dosud úspěšné. Příkladem takového sporného kroku je podle ČAS snížení požadavků na kvalifikační vzdělání sestry (tzv. 4+1, čtyři roky studia na střední škole a jeden rok na vyšší či vysoké zdravotnické škole). Problém je, že vyšší zdravotnické školy zatím většinou tento program neotevřely, a tudíž není zajištěn brzký přísun vyššího počtu motivovaných a kvalitně vzdělaných absolventů do českého zdravotnictví.


Přežije český národ 21. století?

Zda má český národ šanci přežít 21. století nebo zmizí z mapy Evropy, budou řešit specialisté na porodnost 4. května 2018 na Mezinárodní konferenci „Děti až na prvním místě".

„Česká republika má jednu z nejnižších porodností v Evropě. Podle statistik se úroveň úhrnné plodnosti pohybuje kolem hodnoty 1,5-1,6 dítěte na ženu v plodném věku, přičemž k udržení alespoň prosté reprodukce je třeba hodnoty 2,1 dítěte. Porodnost a plodnost je v České republice dlouhodobě nízká, zatímco v 70. letech minulého století jsme krátkodobě hranic prosté reprodukce přesáhli. Po politických, ekonomických a společenských změnách v roce 1989 došlo také k zásadní změně demografického chování," říká PhDr. Dana Hübelová, Ph.D., vedoucí Ústavu demografie a aplikované statistiky Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity Brno. Dalšími ožehavými tématy konference, jsou Porodní domy v Česku - Sny vs. Realita, domácí porody, či úspěchy rodinné politiky za hranicemi ČR. Účastníci konference se od pedagoga PhDr. Marka Hermana dozví, Co nejdůležitějšího musí máma udělat, když se jí narodí dítě. S přednáškou Laskavý císařský řez aneb jak na operaci s respektem přijede do Brna prof. MUDr. Aleš Roztočil, CSc.

Konferenci uzavírá diskuze s mnohočetnou rodinou na téma, Jaké to je, když máte více dětí?  Mezinárodní odborná konference je součástí doprovodných akcí Festivalu těhotenství a rodiny a Světového dne těhotenství, který připadá na 7. května. dentehotenstvi.cz/konference/


Cena JEP patří letos profesoru Pafkovi

Předsednictvo České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně rozhodlo na své schůzi dne 10. 4. 2018 o tom, že letos obdrží nejvyšší ocenění - Cenu Jana Evangelisty Purkyně - pan prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc. Cena mu bude slavnostně předána dne 20. června na zámku v Libochovicích. Pavel Pafko je břišní a hrudní chirurg, který v letech 1992-2010 působil jako přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK v Praze a Fakultní nemocnice Motol. Mediální známost získal v prosinci 1996 operativním odstraněním plicního nádoru prezidentu republiky Václavu Havlovi. V prosinci 1997 provedl se svým týmem první transplantaci plic na území České republiky.


Brněnský den léčivých rostlin 2018

Sekce přírodních léčiv, Česká farmaceutická společnost ČLS JEP, z.s. a Ústav přírodních léčiv Farmaceutická fakulta Veterinární a farmaceutické univerzity Brno pořádají 2. 6. 2018 konferenci Brněnský den léčivých rostlin s tématikou Využití léčivých rostlin k ovlivnění zánětu. Akce se uskuteční v přednáškovém sále Farmaceutické fakulty Brno.


Ordinace roku 2017

23. 4. byly vyhlášeny výsledky soutěže Ordinace roku, kterou pořádá MICROSITE CZ s.r.o. Nominace ordinace pacienty probíhala prostřednictvím elektronického formuláře na stránce www.ordinaceroku.cz. Ordinace musela provozovat lékařskou a zdravotní péči v roce 2017 musela se nacházet na území České republiky. ORDINACÍ ROKU 2017 se stala OČNÍ EU s.r.o., MUDr. Michaela Hustá) s celkovým počtem 1 110 hlasů. Kompletní výsledky podle jednotlivých specializací ordinací můžete zhlédnout ZDE


Spalničky v Praze

V Česku bylo zatím letos zaznamenáno 103 případů spalniček, z toho 70 v Praze. Hygienici nařídili v Praze očkování proti spalničkám pro dalších 508 zdravotníků z centrálních příjmů a příjmových ambulancí nemocnic. V poslední době už bylo mimořádně naočkováno přes 250 pražských zdravotníků. Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, očkuje se již od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním může ale po 30 až 40 letech postupně slábnout.(lidovky.cz)


Změnilo se chování kuřáků tabáku po přijetí tzv. nekuřáckého zákona?

 Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN přinesla první data.

Přijetí tzv. nekuřáckého zákona (Zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek) nechrání pouze pasivní kuřáky. Jak zjistili odborníci na léčbu závislostí z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, zákon pozměnil také vzorce užívání tabáku u samotných kuřáků. Adiktologové to dokazují na datech prospektivní studie, která porovnávala chování kuřáků tabáku v období 7 měsíců před a po zavedení tzv. nekuřáckého zákona.

Přinášíme unikátní data přímo od kuřáků tabáku, které jsme sledovali v čase. Jedná se o první sondu, jak se změnilo chování kuřáků v souvislosti s touto legislativní změnou. Zjistili jsme například, že průměrná denní spotřeba cigaret u sledovaného vzorku 130 kuřáků po zavedení zákona mírně poklesla, a to o 3 cigarety za den. Nová legislativa naopak způsobila mírné zvýšení motivace k odvykání kouření," řekl Mgr. Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze. 

Studie k nekuřáckému zákonu je jedním z prvních výstupů aktuálně vznikajícího Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku. Pod vedením Mgr. Adama Kulhánka vzniká na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN multioborový expertní tým, který se v novém centru zaměří na problematiku užívání tabáku v České republice, a to nejen v oblasti výzkumu, ale také prevence a léčby. Svou koncepcí bude navazovat na již vzniklé Centrum veřejného zdraví se zaměřením na alkohol. (Oddělení komunikace 1. LF UK)


CENTRUM PARAPLE MÁ VENKOVNÍ POSILOVNU PRO VOZÍČKÁŘE

Ve venkovním areálu Centra Paraple v Praze 10 - Malešicích byla 10. května slavnostně otevřena první venkovní posilovna pro vozíčkáře v České republice. Je uzpůsobena tak, že ji mohou využívat jak lidé s handicapem, tak i zdraví jedinci. Posilovna vznikla díky podpoře dlouhodobého partnera Centra Paraple, společnosti Kaufland. Posilovací stroje STREET BARBELL dodala společnost POSILOVNA VENKU, která také upravila venkovní plochu. Velké poděkování patří společnosti DB Schenker Česká republika, která stroje z Finska zdarma převezla. Stroje budou primárně využívat klienti Centra Paraple, pro které posilování nepředstavuje pouze volnočasovou aktivitu, ale je důležitou součástí jejich celkové sociální rehabilitace.

David Lukeš, ředitel Centra Paraple otevření venkovní posilovny vítá: „Pohybové aktivity a sport jako takový jsou nedílnou součástí služeb, které Centrum Paraple nabízí. Naší snahou není vychovávat vrcholové sportovce, ale ukázat klientům, že pohyb je přirozenou součástí života. Pohybová aktivita má vliv nejen na zlepšení fyzického stavu našich klientů, ale přispívá také k jejich větší samostatnosti a návratu do běžného života. Jsem velmi rád, že Centrum Paraple tomuto novému startu významně napomáhá."


Sestavte tým a poběžte pro Paraple!

13. června 2018

O2 Pražská štafeta 2018 (běh na 4 x 5 km)
Výstaviště Holešovice

start v 18 hodin

cena registrace: 6 000 Kč/tým


Nákupem registrace od Centra Paraple získáte kompletní balíček od RunCzechu a ještě budete mít radost z dobrého skutku. Chcete si koupit registraci nebo se zeptat na bližší informace? Kontaktujte: bartonickova@paraple.cz, tel.: 274 001 321. Více ZDE

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie