Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



69. kongres HealthComm Professional: 23. 3. 2018 - HRADEC KRÁLOVÉ - HOTEL ČERNIGOV

Přijďte si poslechnout například přednášku PharmDr. Jany Matuškové: Topické a systémové dekongestanty - kritický pohled na současný sortiment českých lékáren / televizní reklama versus účinnost a bezpečnost, nebo přijďte spolu s PhDr. Zuzanou Spurnou probrat příklady komunikace s problematickým klientem lékárny.

Více ZDE


Epidemiologická situace TBC v ČR v roce 2017

Tuberkulózou v České republice loni onemocnělo 471* lidí, z toho 6 dětí. 23 pacientů nemoci podlehlo. Drtivě převládají muži, 31 % nemocných jsou cizinci. Nejvíce cizinců s TBC lékaři objevili v Plzeňském kraji. Obvykle si přitom drží prvenství v zastoupení cizinců s tuberkulózou Praha. Největší skok směrem nahoru zaznamenali v Jihomoravském kraji, a to o 19 na 66 pacientů. Vyplývá to z nejnovějších předběžných statistik národního Registru TBC za loňský rok, které lékaři tradičně zveřejňují v rámci Světového dne boje proti tuberkulóze. Den, kdy si připomínají odhalení bacilu Mycobacterium tuberculosis německým lékařem Robertem Kochem, letos opět připadá na 24. března.

„Na Plzeňsku a Rokycansku jsou nemocní s TBC především Rumuni a Bulhaři, kteří zde pracují v montovnách. Na jihu Moravy přispívají k vysokému číslu zejména vězni v místní vazební věznici, kteří si TBC donesli z civilního života. A nezanedbatelnou část nemocných na jižní Moravě, především v Brně, tvoří bezdomovci," vysvětluje MUDr. Jiří Wallenfels, vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou. (*Data k 17. 3. 2018 z národního Registru TBC. Registr TBC se „uzavírá" 30. 4. 2018).

 


68. kongres HealthComm Professional: 9. 3. 2018 - PLZEŇ - VIENNA HOUSE EASY ANGELO PILSEN

Přijďte si poslechnout kongresovou novinku roku 2018 - Řízenou diskusi s Ing. Petrem Havlíčkem na téma: Vliv stravy na vývoj a chování dětí.

Více ZDE


Společnost GSK pečuje o zdraví zaměstnanců a jejich rodin

Od začátku března mohou zaměstnanci české pobočky farmaceutické společnosti GSK využívat zcela bezplatně vybrané preventivní služby z oblasti zdravotní péče v rámci nově spuštěného programu Partnership for Prevention (P4P). Spolu s nimi získávají tuto příležitost i jejich rodinní příslušníci. GSK se tak stala první nadnárodní firmou, která takto významný benefit nabízí jak svým zaměstnancům, tak i jejich rodinám. Program P4P je v ČR realizovaný ve spolupráci s poliklinikami AGEL společnosti Dopravní zdravotnictví, která zaměstnancům GSK a jejich blízkým poskytne vyšetření a léčbu ve vybraných oblastech preventivní zdravotní péče. V rámci kooperace s očkovacími centry společnosti Avenier, členem skupiny AGEL, bude možné využít vybraného bezplatného očkování pro celou rodinu.

Program P4P umožňuje celým rodinám zcela bezplatný přístup k více než dvaceti typům očkování pro děti i dospělé, k detailním preventivním prohlídkám, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, včetně vyšetření digitálním dermatoskopem nebo k prevenci HIV. Zaměstnancům a jejich blízkým bude k dispozici i pomoc s odvykáním při závislosti na cigaretách. Programu mohou využívat také ženy na mateřské a rodičovské dovolené. Unikátní program P4P de facto zhmotňuje misi celé společnosti GSK. „Naším posláním je pomáhat lidem být aktivnější, cítit se lépe a žít déle. Přesně to také děláme. Tento projekt zcela bourá hranice toho, jak může firma pečovat o zdraví a blaho svých zaměstnanců a jejich rodin," říká o nově spuštěném programu Communication Manager GSK Jakub Hofmann.


Retinoidy - Program prevence početí

SÚKL informuje, že výbor PRAC doporučuje aktualizaci Programu prevence početí (PPP) a upozorňuje na riziko neuropsychiatrických poruch. Výbor pro posuzování rizik léčivých přípravků (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) ukončil přehodnocení léčivých přípravků obsahujících retinoidy. Doporučil aktualizovat opatření pro minimalizaci rizika teratogenity - Program prevence početí a upozornit na možné riziko neuropsychiatrických poruch (jako je deprese, úzkost a změny nálady). Během svého přezkoumání výbor PRAC vyhodnotil dostupné údaje včetně publikované literatury a hlášených nežádoucích účinků. Rovněž se zajímal o názor pacientů a zdravotnických pracovníků na společném setkání zúčastněných stran a během následné písemné konzultace. Doporučení PRAC naleznete ZDE


Startuje sedmý Maraton s roztroušenou sklerózou

Celkem 33 měst z celé republiky a zahraničí se zapojí do tradičního 24hodinového cvičebního maratonu, který startuje v pátek 2. března v 17 hodin v centru FitnessAction na Praze 4. Lidé s roztroušenou sklerózou, jejich blízcí, lékaři, terapeuti, zdravotní sestry či známé osobnosti si oblečou 2. a 3. března sportovní oděv a vyrazí do tělocvičny, aby podpořili Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS). V loňském roce cvičilo téměř 3 300 nadšenců, letos chtějí organizátoři tento rekord pokořit. Sportovně dobročinný maraton MaRS upozorňuje na úlohu pohybu v léčbě pacientů s RS. „Život s nemocí je během na dlouhou trať, stejně jako maraton. Zapojit se do něj může každý, kdo rád podpoří dobrou věc," říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který je hlavním organizátorem akce.

„Z dobrovolného vstupného, které na MaRSu vybereme, přispíváme pacientům na fyzioterapii nebo pomůcky, které pojišťovny nehradí," doplňuje Bémová. Minulý rok se podařilo organizátorům vybrat 260 967 korun. www.maratonmars.cz


Střední délka života se od roku 1990 ve všech členských zemích EU prodloužila o více než šest let.

Za čtvrt století vzrostla střední délka života průměrného obyvatele Evropské unie bez ohledu na pohlaví ze 74,2 na 80,9 roku. Většinu nárůstu lze připsat snížení úmrtnosti na kardiovaskulární nemoci, a to zejména u osob ve věku 50-64 let. Ne ve všech zemích ale naděje dožití stále meziročně roste. Například mezi roky 2014 a 2015 došlo ve Francii a v Itálii k jejímu mírnému zkrácení. Na vině byly „cyklické faktory": mimořádně dlouhá a intenzivní chřipková epidemie a také extrémní změny počasí. Tyto okolnosti se promítly do zdravotního stavu především u osob starších 75 let, které již trpěly vícero chronickými onemocněními, a chřipka tak pro ně měla fatální následky.


Akutní respirační onemocnění - 7. kalendářní týden roku 2018


V České republice bylo za leden až listopad 2017 hlášeno 142 případů spalniček. Na jaře letošního roku vydaly Ministerstvo zdravotnictví a SÚKL varovné zprávy, které kladly zvyšující se výskyt spalniček do souvislosti s poklesem proočkovanosti. „V důsledku kolujících dezinformací nám v České republice začíná povážlivě klesat proočkovanost. Objevují se zatím naštěstí jen lokální epidemie spalniček. Černý kašel v posledních letech způsobil úmrtí několika dětí, které ještě nemohly být očkované, a tudíž se spoléhaly na kolektivní imunitu," říká MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP. Více ZDE


Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zahájil ve středu 21. 2. 2018 v Českých Budějovicích roadshow Ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv po regionech k eReceptu. Prvního odborného semináře se zúčastnila padesátka lékařů a lékárníků.

Byl to první ze série seminářů k elektronické preskripci, které jsem před časem avizoval. Během tohoto roku chceme navštívit všechny regiony a pomoci tak lékařům a lékárníkům se zaváděním elektronické preskripce do praxe. Zároveň tak od nich získáváme velmi cennou zpětnou vazbu, která nám pomůže systém vylepšovat," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Seminář byl zaměřen velmi prakticky a velký prostor byl věnován diskusi a dotazům. Více ZDE

V následujících týdnech jsou naplánovány další semináře, a to 19. března v Ústí nad Labem a 4. dubna ve Zlíně. Ministerstvo zdravotnictví společně se SÚKL plánuje v průběhu tohoto roku navštívit všechny kraje.


Ve švédském Göteborgu proběhne ve dnech 21.-23. března 2018 již 23. kongres EAHP na téma: "SHOW US WHAT YOU CAN DO!" Každoroční kongres EAHP je největším kongresem pro nemocniční lékárny v Evropě a účastní se ho lékárníci z celého světa. Tento kongres poskytuje výjimečnou příležitost setkat se a sdílet odborné znalosti a osvědčené postupy s kolegy z nemocničních lékáren. Více ZDE


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie