Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KALEIDOSKOP



Nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch spolu s předsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpánem Svačinou podepsali 20. prosince 2017 Memorandum o vzájemné spolupráci mezi MZ ČR a ČLS JEP. Předmětem spolupráce, ke které se podepsaným memorandem zavázalo MZ ČR a ČLS JEP, je především přímé zapojení odborné lékařské veřejnosti do přípravy legislativních návrhů a do exekutivních procesů, které ovlivňují postavení zdravotnických pracovníků a poskytování zdravotních služeb.

„Naším společným cílem je především rozvoj medicíny, zlepšení péče o pacienty a zvýšení efektivity hospodaření českého zdravotního systému. Společně budeme pracovat například na zlepšení dostupnosti účinných a bezpečných léčivých přípravků, posílení rozvoje elektronizace zdravotnictví a nastavení systému měření kvality zdravotních služeb," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. (MZČR)


Dosavadní ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta 18. prosince 2017 požádal státního tajemníka Ministerstva zdravotnictví o odvolání ze služebního místa ředitele SÚKL z osobních důvodů. Státní tajemník Ivo Beneda jeho žádosti vyhověl.


 Výzkumný tým Pavla Jungwirtha z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) ve spolupráci s vědci z univerzity ve švédském Lundu objevili nový způsob, kterým se k sobě mohou vázat peptidy nebo bílkoviny. Výsledky jejich výzkumu publikoval prestižní americký vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS).

Nově objevený vazebný způsob nám pomůže pochopit, proč peptidy s velkým obsahem argininů snadno procházejí buněčnou membránou a jak toho využít k efektivnímu transportu molekul léčiva do buňky," říká Pavel Jungwirth. Skupina Pavla Jungwirtha tak zúročila dlouhodobý výzkum zaměřený na pochopení neobvyklých vlastností aminokyseliny argininu, jež se s nadsázkou v biochemických kruzích označují souhrnným názvem „argininová magie".(www.uochb.cz)


Proběhni.se pro České srdce - tak zní motto prvního ročníku běžeckého závodu, který odstartuje v sobotu 21. dubna 2018 v areálu IKEM. Závodníkům nabídne trať v délce 6 a 11 kilometrů a také dětské okruhy. Závod zahájí přednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.: „Onemocnění srdce jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Nedostatek pohybu je jedním ze závažných rizikových faktorů vzniku ischemické choroby srdeční. Proto každou takovou aktivitu vítám. Jako kardiochirurg a vášnivý sportovec se závodu Proběhni.se také zúčastním a doufám, že se na startu potkám s co nejvíce účastníky." Účastníci závodu se mohou těšit nejen na sportovní vyžití, ale i na edukativní programy zaměřené na prevenci srdečních chorob. Více informací naleznete na www.probehni.se


Téměř polovina (49 %) obyvatel EU užívá pravidelně alespoň jeden lék na předpis

Podle posledních dostupných informací z roku 2014 jsou mezi jednotlivými zeměmi poměrně velké rozdíly. V Rumunsku užívá léky necelá čtvrtina (23 %) obyvatel, v České republice, Lucembursku a Finsku je to již nadpoloviční většina (55 %) a v Belgii dokonce 60 %.

Bez výjimky ve všech zemích berou častěji léky na předpis ženy než muži. Jedním z možných vysvětlení je skutečnost, že mezi léky na předpis patří i antikoncepce. Dalším důvodem, proč ženy užívají léky častěji než muži, je fakt, že zvyšující věk zvyšuje četnost užívání léků. A mezi lidmi ve vyšším věku je ve všech evropských populacích více žen než mužů. (ec.europa.eu)


První letošní odborný kongres HealthComm Professional proběhne 23. - 24. 2. 2018 v ostravském hotelu Park Inn by Radisson Ostrava. Program a přihlášení ZDE

 


Mykofenolát - aktualizace doporučení pro antikoncepci u žen i mužů

Aktualizace doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která se týkají rizika pro potomky pacientů léčených mykofenolátem. Léčivé přípravky obsahující mykofenolát jsou známé zvýšeným rizikem vzniku malformací plodu a samovolných potratů při expozici během těhotenství. EMA zmírnila doporučení pro antikoncepci v případech, kdy otec dítěte užíval, nebo užívá mykofenolát. ZDE (SÚKL, prosinec 2017)


Podle průzkumu, který Sdružení praktických lékařů (SPL) provedlo mezi svými členy, více než polovina lékařů zaznamenala při výdeji e-receptu nějaký problém. Z oslovených 500 lékařů prodloužil e-recept ordinační dobu přesně 75 % z nich. Více než 24 % lékařů strávilo s pacientem kvůli jednomu e-receptu až o 3 minuty déle. Více než 50 % pacientů si svým ošetřujícím lékařům stěžovalo na problém při vydávání e-receptu v lékárnách. Kromě toho tisícům lékařů stále nedorazil certifikát ze SÚKL, i když o něj požádali včas, recepty zatím předepisují jen papírově. Celkem 7 000 lékařů na přidělení certifikátu čeká. Více na www.splcr.cz

 


Hlavním tématem 4. ročníku konference "Biosimilars-budoucnost biologické léčby" budou biosimilars v oblasti onkologie.

Datum, místo a čas: 22. 2. 2018 ve FN Motol, posluchárna, V Úvalu 84, Praha 5od 15.00 hod.

Přihlašování je možné na http://biosimilars.caff.eu

 


Koncepce změn primární péče: "Češi v průměru navštíví lékaře 11krát ročně, přitom například ve Švédsku stačí 3 návštěvy. Na vině jsou nízké kompetence praktiků, kteří musí odesílat pacienta kvůli každé banalitě či předepsání léku ke specialistovi. Přitom koruna investovaná do primární péče ušetří až 7 korun péče následné," říkají zástupci lékařů, kteří 19.ledna předložili ministrovi zdravotnictví návrhy změn koncepce primární péče. Navrhují rozšíření kompetencí praktiků, čímž by se snížil počet návštěv u lékařů a specialisté by se mohli intenzivněji věnovat komplikovanějším případům. (www.splcr.cz)

 


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie