Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



K VYLÉČENÍ NEMOCI NESTAČÍ JEN VYZVEDNOUT MAST Z LÉKÁRNY



Léto - na odhalené kůži si více všímáme toho, co na ni nepatří. Co je jen vada na kráse a co je už choroba? Málokdo má pokožku dokonalou. Někdo se chce u kožního lékaře jen ujistit o tom, že nejde o závažný zdravotní problém, jinému člověku vadí každá drobná změna a chce ji řešit.

Proto si dnes povídáme s kožní lékařkou MUDr. Andreou Vocilkovou.

Proč jste se specializovala právě „na kůži"?

Je to obor, který mě vždycky zajímal. Možná hrálo jistou roli i to, že moje máma byla chirurg a vždycky říkala, že ve velkých oborech jako jsou chirurgie, interna a gynekologie to mají ženy těžké - služby jsou náročné, a tak je obtížné skloubit tuto profesi s rodinou a dětmi.

A abych byla úplně upřímná, důvodem byl i můj atopický ekzém; chtěla jsem být u zdroje informací - a to i pro případ, že by sklon k tomuto onemocnění zdědily moje děti.

Takže vycházíte i z osobní zkušenosti?

Myslím, že vlastní zkušenost, což znamená žít s ekzémem, vede k tomu, že dovedu celkem dobře odhadnout, co který nemocný „unese" při plánování léčebného postupu. Sama na sobě jsem zažila každodenní nutnost lokální léčby, a tak dokážu pochopit, že někteří nemocní prostě nebudou dodržovat složitější léčebný plán - ošetřovat se 2x denně nebo i častěji. Někteří vydrží týden, jiní i měsíc. Kožní onemocnění ale mívají chronicky recidivující průběh, a tak je nutné naučit pacienta se svou chorobou žít. Nemá smysl v ordinaci předstírat, že léky jsou používány podle doporučení, když to není pravda. Udržet uspokojivou míru spolupráce je v dlouhodobějším horizontu obtížné. Často to nemocné unaví, pokrok není podle jejich představ dost rychlý. Osobní zkušenost je v tomto cenná, dá se odhadnout, kde je chyba.

Pacient by měl vždycky chápat, proč je vhodný právě ten léčebný postup, který navrhuji. Pokud ví, jak má léčebný prostředek fungovat, příznivě to ovlivňuje hojení choroby.

Pacienti jsou dnes zvyklí se ptát. Odpovídat na otázky ale někdy nestačí. V dermatologii je často třeba aplikaci léčby pacientovi převést: jak se dělá obklad, jak nanášet tekutý pudr, jak pečovat o jizvu... Mnoho lidí přichází do ordinace s problémy, které mají jednoho společného jmenovatele - suchost pokožky. Nestačí jim poradit, že se musí častěji a pravidelně promazávat. Klíčové je, že toto ošetření je nejefektivnější, pokud se provede ihned - nejlépe do 3 minut po sprše nebo po koupeli.

Co říkáte radám na internetu?

Nevidím na tom nic špatného, ovšem jen tehdy, pokud si pacient vybere správný zdroj. Stránky typu „jedna paní povídala" nejsou k ničemu. Je vhodné pacienty směřovat na stránky, které poskytují renomované odborné rady.

Tvrdilo se v jedné divadelní hře, že na kůži se neumírá. Ale asi to tak není...

Neplatí to tak úplně. Závažná jsou hlavně onkologická onemocnění - obávaný melanom. I jiné kožní nemoci jsou nebezpečné. Autoimunitní choroby postihující různé orgány a mívají velmi závažný dopad na celkový zdravotní stav. Jsou provázeny často nejprve necharakteristickými kožními změnami, někdy může být projevem vaskulitida - zánět drobných cév. Správně stanovená diagnóza a včasná léčba může zabránit rozvoji závažných komplikací. Vždycky záleží na tom, jak se na začátku zachová lékař, který si není jistý diagnózou. Někdy je výhodnější nějaký čas vývoj projevů sledovat, jindy je lepší dlouho nečekat a poslat pacienta „vejš". Velmi cenná je zpětná vazba. To, aby se konečnou diagnózu dozvěděl i ten lékař, který viděl nemocného na začátku.

U vás v ordinaci některé zákroky děláte sama, nebo pacienta posíláte jinam?

Některé zákroky provádíme sami na zákrokovém sálku v našem zařízení. Omezujeme se na běžné kožní excize. Zasahuje-li proces do hlubších struktur, raději požádáme o ošetření na chirurgickém pracovišti. Pokud jde o odběr materiálu k histologickému vyšetření, provedením zákroku u nás zajistíme jednak výběr nejcharakterističtější části kožní afekce a taky to pacientovi ušetří další objednávání v jiné ambulanci. Někdy je ale lepší pacienta přece jen předat na specializované pracoviště již při podezření na určitou diagnózu. Tím, že si centrum převezme pacienta do péče hned na začátku, probíhá celý vyšetřovací i léčebný proces plynuleji. Pokud při klinickém vyšetření nebo v dermatoskopu narazím na podezřelé mateřské znaménko, vysvětlím pacientovi, že předání do specializované ambulance je pro něj ta nejbezpečnější a nejrychlejší cesta k vyřešení problému.

Máte problém říkat pacientům nepříjemné zprávy?

Pokud mám před sebou člověka s podezřením na onkologickou diagnózu, tak je důležité posoudit, zda tuto pravdu pacient snese. Pokud nemocného se závěrem neseznámím, riskuju, že doporučení k další léčbě nevezme dostatečně vážně. Dožíváme se vyššího věku a někteří, především starší pacienti, o velké zákroky nestojí. Důležité je neztratit s pacientem kontakt, vysvětlovat, jaké jsou terapeutické možnosti a jaký je možný další vývoj choroby. A povzbuzovat optimismus - na to já věřím.

Určité typy kožních nádorů se dají poměrně snadno a krásně vyléčit fototerapií, to je dobrá zpráva...

Ano, kromě zavedené kryalizace (zmrazení tkáně) a chirurgického odstranění se používá tak zvaná fotodynamická terapie. Je vhodná jen u některých typů nádorů. Povrch projevu se připraví kyretkou nebo laserem, poté se použije k lokálnímu ošetření speciální látka, která zcitliví nádorové buňky pro určitý druh světla a pak se tkáň ozáří. Nádorové buňky se tímto zákrokem zničí, aniž by se významněji poškodila okolní tkáň. Jinou metodou léčby kožních nádorů a přednádorových stavů jsou imunoterapeutické preparáty. Touto léčbou se v kůži navodí zánětlivý pochod, který umožní likvidaci nádorových buněk. Hodně zjednodušeně lze říci, že se organismus s nádorem sám vypořádá běžným pochodem hojení.

Tak ještě jednou - sluníčko ano, nebo ne?

Na slunci se nemá člověk spálit, to je základ. Sluneční záření působí na kůži z mnoha důvodů silněji. Ochranné prostředky musíme kombinovat. Využívejme všechny typy ochrany, schovejme se před ním v kritických hodinách a mysleme na to, že fungují i odražené paprsky - od domů, od písku, od trávy - nejen od vody.


Letní rada:

Na slunce ne, když je stín vaší postavy kratší než postava sama.


Máme dnes spoustu nových léků, platí to i v kožním oboru?

Dermatologie už dávno není oborem, kde lékař „zkouší", která mast zabere. Moderní lokální léčba působí na základě vědeckých poznatků o příčině konkrétní nemoci. Problémem je, že i s velmi moderním přípravkem je třeba kůži pečlivě ošetřit - a zpravidla ne jednou, ale opakovaně. Pokud si pacient (a na věku příliš nezáleží) vyzvedne lék v lékárně a použije ho jednou nebo dvakrát, a když nevidí efekt, léčbu přeruší, tak to pak zlepšení očekávat nelze.

Co nejvíc lidi trápí teď? Co se změnilo?

Víc lidí chodí na prevence, ale bohužel nechodí ti, co by to nejvíc potřebovali, spíš ti, co jsou prostě pečliví a taky trochu ti, co se nadměrně pozorují. Ale i u těch - hlavně na místech, kam si dobře nevidí - není dobře prevenci podceňovat. A hodně pacientů si zvyklo, že se nemusí až tolik snažit, protože léky fungují. Čekat na efekt 10 dní je pro leckoho moc dlouho. Kůže se vyvíjí 28 dní, je třeba počkat.

Přibývá některých diagnóz?

Alergiků a atopiků je víc, už tolik nevídáme lékové exantémy, snad lidi líp čtou příbalové letáky. Lékárník je nezastupitelný. Je spousta nových léků, a i když si promyslím a zkontroluju všechno, co mi pacient řekne, přesto pacienti potřebují i informaci a pomoc lékárny.

Děkuji za rozhovor

Mgr. Jana Ulíková

Úvodní foto: Designed by sergeycauselove / Freepik

Ilustrační foto v článku: Designed by Freepik

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie