Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JSTE VE STRESU, NERVÓZNÍ, PODRÁŽDĚNÍ, NEMŮŽETE SPÁT?



Svěřte se do péče zklidňujících léčivých bylin...

Každý z nás ve svém životě zažil či zažívá stresové situace. Také některé faktory našeho života můžeme vnímat jako stresové. Stres nastává, když tlaky, kterým v životě čelíme, překročí naši schopnost vyrovnat se s nimi. Stoupající pracovní zátěž, nikdy nekončící domácí práce, rodičovství či vztahové potíže. V malých dávkách nám stresová reakce muže pomoci zdolat výzvu nebo dodržet termín, ale přetrvávající stres muže vyčerpat naše energetické rezervy, což se projeví únavou a vyčerpáním. Chronický stres vede k depresi, úzkosti, nechuti se rozhodovat, nespavosti a narušuje paměť a soustředění. Pokud máte problémy se stresem, nejspíš máte také problémy se spánkem. 

Pokud vypustíte kofein, zkusíte pravidelně cvičit a najdete si čas pro sebe, budete mít i méně problémů se spánkem. Než si na tento postup najdete čas a zabere, můžete vyzkoušet jako první krok např. bylinné čaje nebo bylinné zklidňující léky.

V našich lékárnách nyní OPĚT najdete volně prodejný německý rostlinný lék Melisana celým názvem Klosterfrau Melisana Koncentrát

Volně prodejný rostlinný lék Klosterfrau Melisana Koncentrát je speciální kombinace 13 léčivých bylin se zklidňujícím účinkem na nervové potíže.

Uklidňuje při stresu, zmírňuje nervozitu a úzkost, bolesti hlavy z rozčilení. Zklidňuje zvýšené vnitřní napětí v přechodu či při menstruaci. Pomáhá při nespavosti, ulehčuje ztížené usínání z nervozity i při změnách atmosférického tlaku. Po podání na kůži ulevuje od bolesti svalů po zátěži, při ústřelu (lumbago), při únavě a vyčerpání.

Použití tohoto tradičního rostlinného léku je založeno na zkušenosti trvající již přes 190 let. Na základě znalostí léčebných účinků přírody vytvořila tuto recepturu v roce 1826 jeptiška (německy Klosterfrau) a svůj lék nazvala v té době Melisana Klosterfrau. 

V původní receptuře sestavené z květu skořice, plodu kardamomu, kořenu hořce, meduňkového listu galgánového kořene, květu hřebíčku, kořene anděliky, plodu černého pepřovníku, semena muškátového ořechu, kořene omanu pravého, kůry skořicovníku, zázvorového kořene, pomerančové kůry se přípravek používá dodnes v mnoha zemích světa. 

Volně prodejný lék Klosterfrau Melisana koncentrát lze užívat perorálně nebo zevně. Dávkování při perorálním podání: 1 čajová lžička 1-3 x denně, zředěná dvojnásobným množstvím vody. Přípravek se užívá po jídle. Dávkování při kožním podání: přiměřené množství neředěného roztoku se jemně vtírá 2 až 3 x denně do pokožky na bolestivá místa. K obkladům nebo u osob s citlivější pokožkou se roztok ředí dvojnásobným množstvím vody. Klosterfrau Melisana koncentrát je určen pro dospělé pacienty.

Klosterfrau Melisana koncentrát je dostupný ve dvou velikostech balení 95 ml a 155 ml.

Autor: PharmDr. Markéta Gregorová, firemní sdělení M.C.M. Klosterfrau Healthcare s.r.o.


KLOSTERFRAU MELISANA KONCENTRÁT perorální a kožní roztok: S: 100 ml roztoku obsahuje až 65 mg silice získané z těchto množství léčivých rostlin: Melissae folium do 536 mg, Inulae radix do 714 mg, Angelicae radix do 714 mg, Zingiberis radix do 714 mg, Caryophylli flos do 285 mg, Galangae radix do 285 mg, Piperis nigri fructus do 71 mg, Gentianae radix do 714 mg, Myristicae semen do 71 mg, Aurantii pericarpium do 714 mg, Cinnamomi cortex do 321 mg, Cassiae flos do 36 mg, Cardamomi fructus do 10 mg). Pomocná látka se známým účinkem: ethanol 66, 8 % (V/V). IS: Fytofarmaka a živočišné produkty. CH: Tradiční rostlinný léčivý přípravek užívaný jako pomocný lék při lehčích psychovegetativních poruchách, neuralgických a svalových bolestech. I: Perorální podání: Snížená schopnost uklidnění, bolest hlavy při rozčilení, tréma, nervozita, vnitřní neklid, při menstruaci, v klimakteriu, při atmosférických změnách a při ztíženém usínání při těchto stavech, snížená chuť k jídlu, žaludeční a střevní obtíže neurotického původu, podpůrná léčba při nachlazení, chřipkových stavech nebo při kontaktu s nimi. Kožní podání: Jako mírné derivans s možností aplikace při neuritidách, bolestech svalů po zátěži, lumbago. KI: Hypersenzitivita na léčivé či pomocné látky. Při perorálním podání: Žaludeční, dvanácterníkové vředy, ileus, zánětlivá onemocnění střev, hyperacidita, těžká poškození jater a ledvin, alkoholismus, epilepsie, mozkové onemocnění nebo poranění mozku, těhotenství, laktace, známá alergie na obsažené silice, užívání antikoagulancií. Při kožním podání: Nesmí se nanášet na porušenou, zanícenou či jinak chorobně změněnou kůži. ZU: Léčivý přípravek obsahuje 66,8% obj.alkoholu, je škodlivý pro alkoholiky. Přípravek je určen pro dospělé osoby a nesmí být podáván dětem! Furanokumariny obsažené v Angelicae radix zvyšují citlivost kůže vůči UV záření, je třeba se během léčby vyhýbat přílišné expozici UV záření. Přípravek obsahuje 66, 8% (obj.) alkoholu. V doporučených dávkách může nepříznivě ovlivnit pozornost a rychlost reakce osob, jejichž činnost vyžaduje zvýšenou pozornost. NÚ: U citlivých osob je možnost vzniku alergických reakcí na silice, gastrointestinální potíže, nausea, únava, závratě, pocit tepla, pálení žáhy a bolest hlavy. IT: Vzhledem k obsahu 66, 8 % (obj.) alkoholu může tento přípravek ovlivňovat účinek jiných léků. Zázvor obsažený v přípravku může zvyšovat absorpci sulfaguanidinu. TL: Přípravek se nesmí používat v těhotenství a v období kojení, zejména kvůli obsahu methyleugenolu v meduňce a vysokému obsahu alkoholu. D: Perorální podání: 1 čajová lžička 1-3 x denně, zředěná dvojnásobným množstvím vody, po jídle. Kožní podání: přiměřené množství neředěného roztoku se jemně vtírá 2-3 x denně do pokožky na bolestivá místa. K obkladům nebo u osob s citlivější pokožkou se roztok ředí dvojnásobným množstvím vody. B: 95 a 155 ml. Datum poslední revize textu SPC: 24.4.2015. Přípravek není vázán na lékařský předpis a není hrazen zdravotními pojišťovnami.



Designed by yanalya / Freepik


NAŠE SOUTĚŽ

Odpovíte-li správně na otázku, můžete se stát jedním z pěti výherců luxusní elegantní propisky s kamínky Swarovski.

Soutěžní otázka:

Volně prodejný rostlinný lék Klosterfrau Melisana Koncentrát je speciální kombinace:

a) 3 léčivých bylin 

b) 10 léčivých bylin

c) 13 léčivých bylin na nervové potíže, stres a nespavost

Své odpovědi můžete zasílat na magazin@hcom.cz do konce května.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie