Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAKÉ JSOU ROZDÍLY MEZI RESPIRÁTORY FFP2, KN 95 NEBO NANOROUŠKAMI



Od 1. března látková rouška nestačí. Na ulicích v zastavěném území obce, v dopravních prostředcích, v obchodech a ve zdravotnických zařízeních bychom měli mít zakryté dýchací cesty respirátorem nebo nanorouškou. Co všechno můžeme použít a co bychom v zájmu co nejvyšší ochrany použít měli, není nutně to samé. Podívejme se, jaké jsou výhody a nevýhody nabízených variant. 

Dle Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví bychom měli využít k ochraně dýchacích cest: „...respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95), zdravotnickou obličejovou masku nebo obdobný prostředek naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek) normy ČSN EN 14683+AC, které brání šíření kapének."

Jako tři typy ochrany dýchacích cest, které jsou dle MZ ČR v pořádku, se uvádí: 

  • Respirátory s certifikací FFP2
  • Respirátory s certifikací KN 95
  • Nanoroušky s filtrační účinností alespoň 94 %

Respirátory s evropskou certifikací FFP2 znamenají jistotu

FFP2 je třída ochrany dle evropské certifikace, KN95 dle certifikace čínské. 

„Mnozí považují respirátory KN 95 za alternativu k těm s evropskou certifikací FFP2 a domnívají se, že mají stejnou filtrační účinnost nad 94 %. Nemusí tomu ale tak být," upozorňuje Martin Chlouba, produktový manažer výrobce zdravotnické techniky BTL Medical Technologies, který se během loňského pandemického roku v Česku podílel na vývoji respirátorů. Dle něj nejde automaticky říct, že by se všechny respirátory KN 95 nemohly ve svých vlastnostech rovnat těm FFP2, ale jednoduše se na to nemůžete spolehnout. Navíc je odlišný i způsob jejich testování.

Filtrační účinnost respirátorů KN 95 je testována s pomocí aerosolu chloridu sodného, tedy kuchyňské soli tvořící miniaturní krychličky. U evropské certifikace FFP2 se používá navíc i aerosol parafínového oleje, které je v podobě kulových kapiček. Ty dle materiálu Rady pro koordinaci podpory strategických technologií a dokumentů vytvořeného pro ministerstvo průmyslu a obchodu: „v případě pandemie onemocnění COVID-19 podstatně lépe simulují situaci záchytu kapének, a to včetně delšího časového intervalu, kdy respirátor při používání díky dýchání postupně vlhne". 

Respirátory certifikované pro prodej v EU musí mít na své svrchní části řadu údajů. Zdroj: BTL  

 

Benevolence českých úřadů k certifikaci KN 95 a jejímu stavění na roveň s FFP2 má svůj důvod v počátku pandemické krize před rokem.

„Běžně mají mít produkty prodávané na unijním trhu příslušný certifikát Evropské unie potvrzený CE značkou. Vzhledem k obrovskému nedostatku ochranných pomůcek dýchacích cest v březnu 2020 vydala tehdy Evropská komise nezávazné doporučení, aby označení CE nebylo vyžadováno po dobu 3 měsíců. Produkty z této kategorie se mohly po danou dobu prodávat bez něj, pokud jejich výrobci doložili dodatečně, že splňují evropské normy k udělení známky CE," vysvětluje technický ředitel skupiny BTL Tomáš Drbal.

Na svrchní straně respirátoru vyhovující aktuálním unijním regulím by se měly nacházet tyto informace:  

  • identifikace výrobce
  • název respirátoru
  • třída ochrany (např. FFP1, FFP2, FFP3)
  • značka R (opakovatelně použitelný) nebo NR (jednorázově použitelný)
  • platná norma, podle níž byl respirátor certifikován (EN 149:2001 +A1:2009)
  • značka CE se čtyřčíslím udávajícím akreditovanou zkušebnu, která vydala příslušný certifikát EU

V ČR se ale bohužel nadále prodávají respirátory, které mají značení nedostatečné. Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) vydal proto graficky jednoduchý leták, kde jsou náležitosti, které by měly respirátory prodávané na evropském trhu mít. 

Leták od ÚNMZ ukazující všechny potřebné náležitosti u prodávaných respirátorů. Zdroj: ÚTNMSZ 

 

Jak poznat nevyhovující respirátory?

Dle Martina Chlouby to lze i očima laika poměrně snadno. „Obecně bych lidem doporučil, aby se vyhýbali všem respirátorům, co nemají na svrchní straně všechny povinné údaje. Může jít o respirátory s pochybným certifikátem nebo dokonce bez certifikátu," radí a upozorňuje na další častý nedostatek respirátorů s KN 95: „U respirátorů byste měli skutečně dýchat skrze filtrační vrstvu a k tomu je podmínkou, aby respirátor dobře na obličeji seděl. Respirátory z Číny jsou dělané primárně pro tváře tamního obyvatelstva a na jejich obličejích je i testována těsnost, pro Evropany proto mohou být menší a sedět hůře."  

Ani jeden ze 3 typů ochranných pomůcek dýchacích cest nelze automaticky označit za nevyhovující. U nanoroušek lze k zmíněným pozitivům dodat například i dostupnost v dětských velikostech, která není u respirátorů častá. Kvalitní nanorouška pak může představovat pro dítě od 2 do 15 let lepší ochranu než v tomto věku na místo respirátoru povolená jednorázová chirurgická rouška.

Zdroj: Focus Agency, s.r.o.

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie