Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK SE NEUTOPIT V MOŘI DOPLŇKŮ STRAVY S OMEGA-3?



V dubnu skončil jarní cyklus odborných kongresů pro zaměstnance lékáren HealthComm Professional 2019, jejichž mediálním partnerem byl tradičně i náš Magazín. Z přednášek, které v průběhu kongresů zazněly, bylo mezi účastníky nejlépe hodnocené odborné sdělení PharmDr. Jany Matuškové, které se týkalo problematiky optimálního dávkování omega-3 mastných kyselin a jejich vlivu na lidský organismus. 

Téma, které by se zdálo vzhledem k počtu publikovaných vědeckých studií a masivní komunikaci ze strany odborníků o přínosu omega-3 kyselin pro lidské zdraví v posledních letech „ohrané", uchopila paní doktorka Matušková prakticky - ukázala konkrétní doplňky stravy, u kterých porovnala deklarovaný obsah omega-3 mastných kyselin. V její přednášce je přehledně uveden nejen výčet hlavních účinků omega-3 kyselin, a především k nim se vztahující seznam schválených zdravotních tvrzení. Následnými návodnými otázkami pro dispenzační práci ukázala, jak se v něm co nejlépe orientovat a jak sortiment rozdělit na základní a speciální produkty. Vést komunikaci tak, aby výběr odpovídal nejen maximalizaci zdravotního přínosu pro konkrétního pacienta, ale aby mu přinesl i maximální komfort při užívání: splnění potřebné denní dávky při užívání minimálního množství kapslí či tobolek. 

Jaká je kvalita produktů v lékárně a jak jejich znalost pomůže lékárníkovi k profesionální komunikaci s pacientem?

Pro dispenzační práci včetně optimálního dávkování jsou klíčová schválená zdravotní tvrzení, podívejte se na ukázku z přednášky PharmDr. Jany Matuškové, jak je lze použít v praxi... 

EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce: tvrzení smí být použito pouze u potravin, které jsou přinejmenším zdrojem EPA a DHA podle vymezení v tvrzení ZDROJ OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN na seznamu v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně. 

Jak paní doktorka ve své přednášce uvedla, je pro expedienta zásadní vědět, jaké množství EPA a DHA produkty ze sortimentu obsahují a dle zdravotních tvrzení si najít patřičné dávkování podle zdravotního problému konkrétního klienta. 

DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku: tvrzení smí být použito pouze u potravin obsahujících nejméně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně.

DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku: tvrzení smí být použito pouze u potravin obsahujících nejméně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně.

Kdy stačí „základ" a kdy sáhnout po speciálním produktu?

PharmDr. Jana Matušková produkty s omega-3 mastnými kyselinami, se kterými se farmaceuti mohou v sortimentu lékárny setkat, rozdělila ve své přednášce na tobolky lišící se obsahem účinných složek v % a skutečným množstvím v miligramech. Vybrala 4 modelové tobolky s „pracovními" názvy: BASIC, FORTE I., FORTE II. A ONE-A-DAY. Kolik daný produkt obsahuje rybího oleje a kolik skutečného množství EPA a DHA v miligramech?

Zdravotní tvrzení, o která se expedient může opřít, jsou totiž uvedena pro množství omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) v miligramech, nikoli pro jejich procentuální zastoupení v doplňku stravy!

Produkty mohou obsahovat různé koncentrace omega-3 mastných kyselin v celkovém objemu rybího tuku. Pro pohodlnost užívání je dobré nabídnout klientovi doplněk stravy s tzv. vysoce koncentrovaným rybím olejem, který zaručí, že na základě schválených zdravotních tvrzení dopraví do svého organismu požadované množství omega-3 mastných kyselin bez toho, že by navíc za rok užívání spolykal cca ½ litru rybího oleje bez dalšího zdravotního efektu, což jsou zbytečné kalorie, jak zdůrazňuje paní doktorka Matušková. Proto paní doktorka dělí modelové 4 tobolky dále na základní a na speciální s maximální účinností, které lze užívat pouze 1x denně. 


Pokud není v jedné tobolce dosaženo požadované minimální množství účinných omega-3 mastných kyselin dle zdravotního tvrzení,

musí se jejich dávka doplnit užíváním více tobolek denně,

což již není pro klienta komfortní.


Něco pro mámu, něco pro miminko

Pravidlo "Jíš za dva", které slýchávaly naše maminky od svých maminek, když nás „nosily pod srdcem" bylo v moderní medicíně překonáno. Aspoň, co se týká rad gynekologů ohledně zbytečného přibývání na váze gravidních žen. U potřeby omega-3 nenasycených mastných kyselin v těhotenství ale tato stará poučka vlastně stále platí. Navíc polovina českých maminek má v mateřském mléce málo kyseliny dokosahexaenové (DHA) pro správný vývoj očí a mozku dětí, jak ukázal průzkum Státního zdravotního ústavu v roce 2017!2

Ve své přednášce se PharmDr. Matušková zabývala i problematikou omega-3 mastných kyselin u těhotných a kojících žen. Pro správně vedený dispenzační pohovor farmaceuta vypíchla speciálně u této kategorie klientů nutnost znalosti zdravotních tvrzení, která se týkají doporučených dávek omega-3 mastných kyselin pro správnou výživu a zdraví matky i jejího dítěte. Klient by měl rovněž sdělit, zda se v jeho dietě pravidelně objevují tučné mořské ryby, či nikoli.

EPA a DHA patří k nepostradatelným živinám během těhotenství a kojení. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje přívod u těhotných a kojících 350 - 450 mg DHA + EPA/den.1  Podle článku 14 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1924/2006 by žena v průběhu těhotenství a kojení měla užívat 250 mg EPA+DHA a k tomu NAVÍC 200 mg DHA.


Z hlediska obsahu v denní dietě maminky se pro dospělé osoby obecně doporučuje denně konzumovat potraviny s obsahem celkem 250 mg EPA + DHA, u kojících maminek (ve stáří dítěte 6 - 24 měsíců) by ale toto množství mělo být navýšeno o 100 - 200 mg hotové DHA, aby se kompenzovaly ztráty oxidací a akumulací v tuku dítěte.1


EFSA rovněž schválil zdravotní tvrzení týkající se omega-3 mastných kyselin během těhotenství a při kojení:

  • DHA přispívá k normálnímu vývoji zraku kojenců do 12 měsíců věku
  • Příjem DHA z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem
  • Příjem DHA z těla matky přispívá k normálnímu vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem

Zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou především tučné ryby a mořské plody, které přirozeně obsahují poměrně vysoký obsah DHA, ale i EPA. Těhotným se doporučuje, aby tučné mořské ryby konzumovaly ideálně až 2x týdně. 


Za spolehlivý zdroj DHA lze považovat makrelu s obsahem až 1400 mg DHA na 100 g porci.

Také losos obsahuje až 1500 mg ve 100g porci, pstruh asi 600 mg, treska asi 100 mg, kapr asi 60 mg a sardinky v oleji asi 500 -1000 mg.2


V naší středoevropské a „vnitrozemní" kuchyni nebývají ale ryby, natož mořské ryby častou či oblíbenou složkou. V dnešní době je navíc třeba brát v úvahu znečištění vod, ve kterých ryby žijí a jsou loveny. Některé ryby mohou být kontaminovány methylrtutí. Pro většinu lidí tato methylrtuť prakticky nezvyšuje zdravotní riziko. Výjimku tvoří nenarozené děti, vyvíjející se v matce, a malé děti, u kterých může methylrtuť představovat riziko poškození nervového systému, obzvláště mozku. Mozek je na methylrtuť velmi citlivý.3

Řešením je pro těhotné a kojící ženy suplementace kvalitními doplňky stravy s potřebným množstvím omega-3 mastných kyselin a pro lékárníky se nabízí například takové produkty, které ve své přednášce označila PharmDr. Matušková za kategorii SPECIÁLNÍ.

Přednášku PharmDr. Jany Matuškové „Když vám chybí v potravě, najdete je v lékárně. Jak poznat kvalitu a účinnost doplňků stravy s obsahem EPA a DHA. Doporučení pro aktivní komunikaci s pacientem v lékárně." si můžete přijít poslechnout na některý z podzimních odborných kongresů HealtComm Professional 2019. Pro ty, kteří se kongresů nezúčastní, je na e-learningovém portálu educomm.cz k vystudování dostupná přednáška.

-red-

Zdroje:

1. European Food Safety Authority (2010) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific pinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids and cholesterol. EFSA Journal, vol. 8, no. 3, 107
2. Studie Centra zdraví, výživy a potravin Brno, Státní zdravotní ústav Praha, dostupné z http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/polovina-maminek-ma-v-materskem-mlece-malo-kyseliny?highlightWords=omega
3. Vědecký výbor pro potraviny (2015), Co byste měli vědět o rtuti v rybách a rybích výrobcích, dostupné z https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Kvasnickova/MeHg_2.pdf
Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie