Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK PŘEŽÍT MATURITU VE ZDRAVÍ



Přijímací zkoušky na střední školu, příprava na maturitu nebo vypracování semestrální práce - takové zásadní úkoly čekají na studenty všech úrovní vzdělávání v tomto čase. Je to tedy období velmi náročné na udržení psychické, tak i fyzické pohody. Důležitá je domácí podpůrná atmosféra, která pomůže koncentraci, zlepší výkon a udrží studenta ve zdravém stupni „předvýkonového" stresu. Správné rozložení sil i učiva je též zásadní pro bezproblémové zvládnutí zkoušek a testů. Zapomínat by studenti neměli ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, která zlepší jejich mentální funkce, a na vhodnou stravu pro udržení správné činnosti nervové soustavy a mozku.

Tipy pro bezproblémové zvládnutí procesu učení a zapamatování si

1. Vhodné místo: učte se v prostředí, které je vám příjemné, izolujte se od rušivých elementů (TV, fb, skype...), zajistěte si u učení dostatek kyslíku (učte se občas na čerstvém vzduchu nebo často větrejte). Teplý okolní vzduch unavuje, pro správné vybuzení organismu vám stačí o jeden až tři stupně nižší teplota oproti normálu ve vaší domácnosti.

2. Časový rozvrh: respektujte svůj biorytmus. Zjistěte si, kdy se vám během dne nejlépe učí a dodržujte to. Obvykle to bývá hodinu po probuzení a potom večer kolem osmé hodiny, záleží na tom, zda jste sova nebo skřivan.

3. Příprava a plán: připravujte se průběžně a nenechávejte věci na poslední chvíli. Rozvrhněte si objem učiva na hodiny nebo dny. Budete tak výkonnější a tím i ušetříte čas. Napište si tahák nebo si vypisujte důležité body z naučeného textu. Měli byste respektovat, kolik procent z celkového kvanta přicházejících informací při učení přijímáme jednotlivými smysly a přizpůsobit se tomu: 85 % připadá zraku, 12 % sluchu a 3 % ostatním smyslům (včetně polohy těla apod.). Při učení tedy kombinujte zrak a sluch.

  • Rozumějte látce: pokud neporozumíte látce a nespojíte si ji do souvislostí s ostatními znalostmi, pravděpodobně si ji nezapamatujete. Čas, který strávíte tím, že si necháte problematiku vysvětlit, není ztracený.
  • Motivace: musíte si určit důvod, proč se chcete učit. Podmínka „musím" je nedostačující. Zodpovězte si dobře otázku „Proč?", mějte ji stále na paměti a vaše snaha učit se bude úspěšná.
  • Způsob zapamatování: stanovte si způsob zapamatování (jestli potřebujete znát vše naprosto přesně, nebo jestli vám stačí význam oné informace)

Abyste mohli při studiu rychle a kvalitně zpracovávat své zápisky, vytvořte si vlastní systém značek a grafické struktury s barevným odlišením (různé typy nadpisů, kapitoly aj.)

Podle výzkumu si univerzitní studenti pamatovali při běžném čtení různé množství informací podle toho, jak byl text zpracován:

Jednoduchý černobílý text - zapamatovali si 32 %

Černobílý text s tučnými zvýrazněními - 45 %

Text s barevnými zvýrazněními - 60 %



  • Způsob učení: pokud máte možnost učit se v kolektivu, měli byste to zkusit. V rámci skupiny byste se měli naučit to hlavní z látky a individuálně již jen opravovat chyby, které konáte.
  • Soustředit se na střed učeného materiálu: statisticky si lidé mnohem lépe pamatují to, co bylo na začátku a na konci toho, co se měli naučit. To uprostřed většinou splývá a moc informací si z této části nezapamatujete, a proto byste se na ni měli soustředit.
  • Postupně si nakládejte víc: tím, že budete zvyšovat náročnost a množství toho, co se učíte, rozšíříte své možnosti (především zhlediska paměti).
  • Opakujte, opakujte, opakujte: ... ale rozumně. Bylo dokázáno, že neustálým omíláním jedné a té samé věci do kola se příliš nenaučíte. Mnohem ekonomičtější je pro vás opakovat si trochu a ve větších časových intervalech.

Tipy pro zachování zdraví: jíst, pít, cvičit a relaxovat

Únava je přirozenou obrannou reakcí organismu a je spojena s procesem vyčerpání psychomotorických funkcí (práce očí, ruky při psaní apod.) a určitě se u intenzivního procesu učení dostaví. Nesmí se ignorovat, jinak by přešla do fyzické nerovnováhy - nemoci. V procesu studia je důležité zachovávat duševní hygienu, neboť víme, že odstranění psychické únavy vyžaduje delší časové období než té fyzické.

Správná strava a pitný režim

Lépe je jíst pravidelně a v menších porcích, aby krev byla stále více soustředěna do mozku než do oblasti břicha. Mozek je velkým „žroutem" glukózy, důležitá je tedy i výživa během učení. Neznamená to bohužel, že bychom měli ve velkém polykat hroznový cukr a sladkosti - ty totiž rychle zvýší množství cukru v krvi, ale za krátkou dobu jeho hladina poklesne a způsobí tak mírnou hypoglykémii projevující se únavou či hladem. Dobrou volbou je dát si třeba banán či jiný kousek ovoce, pečivo, ovesné vločky, na oběd těstoviny nebo rýži. Užitečné je vyhnout se těžkým jídlům, po kterých je člověk unavený. Důležitý je dostatek minerálů, vitaminů a enzymů. Nejlepším zdrojem je ovoce, zelenina, klíčená semena a kvašené potraviny. Pro funkci mozku je důležitý i zdroj omega-3 mastných kyselin (rostlinné oleje, ryby, ořechy a semínka).

Tekutiny urychlují regeneraci mozkových buněk, přísun živin do mozku a mají kladný vliv na chemické procesy probíhající v mozku při učení. Bylo prokázáno, že děti dodržující pitný režim měly ve škole lepší výsledky než děti, které málo pily. 

Pomoci si můžeme také některými doplňky stravy: Gingko rozšiřuje cévy v mozku, takže způsobují jeho lepší prokrvení. K tomu, aby se projevily výsledky, je však dobré užívat tabletky několik týdnů. Lecitin je látka, která se podílí na mentálních a nervových procesech a zlepšuje paměť, proto je vhodná také pro studenty. Hořčík pomáhá při zvýšené fyzické i psychické zátěži. Je nezbytný pro duševní funkce a mentální výkonnost, má příznivý vliv na nervový a svalový systém. Přispívá k normální psychické činnosti, příznivě působí na různé psychické obtíže - například na úzkosti a stres. Průměrná denní potřeba hořčíku se pohybuje od 300 do 360 mg, vyšší spotřebu mají právě ti, kteří jsou vystaveni velké fyzické či dlouhodobé psychické zátěži. Uvolňuje totiž svalové napětí a podporuje správnou činnost nervů: přispívá k normální činnosti nervové soustavy a svalů.

Vitaminy skupiny B, především vitamin B1 a B6 jsou důležité pro nervový systém a činnost mozku. Výše uvedený hořčík se pak zpravidla prodává v kombinaci s vitaminem B6, který pomáhá i jeho vstřebávání. Z bylinek se pak doporučuje například žen-šen, který nabuzuje celý organismus.

Pohybem se nastartuje i mozek, proto jsou běh a chůze jedny z nejlepších aktivit pro mozkovou činnost. Sportem se vyplavují endorfiny, které vyvolávají pocity štěstí a uvolnění.

Velkou nervozitu a stres je potřeba překonat pomocí uvolňovacích a relaxačních technik, ale mírný stres vám rozhodně neuškodí - dokážete tak ze sebe dostat to nejlepší.

Odpočívejte: vašemu výkonu rozhodně neprospěje učení se celý den v kuse bez přestávky. Mozek si potřebuje vždy aspoň chvíli odpočinout, jinak ztrácíte výkonnost. Studium prokládejte krátkými přestávkami spojenými třeba s fyzickou aktivitou.

Zdroje a tipy k prostudování: http://www.vysokeskoly.cz/clanek/tipy-pro-rychlejsi-uceni-a-koncentraci, http://zpameti.cz/mysl-uceni-pamet/


firemní prezentace

Doplněk stravy Magnesium 300+ - Unikátní komplex hořčíku, vitaminů a selenu

Obsahuje organickou hořečnatou sůl třetí generace - glycerofosfát hořečnatý. V kombinaci s uhličitanem hořečnatým se snadno vstřebává, navíc je šetrný k organismu. Přípravek obsahuje i řadu vitaminů skupiny B, které vstřebávání hořčíku podpoří. Kyselina listová, vitamin E a selen, které doplněk stravy  Magnesium 300+ rovněž obsahuje, jsou účinné antioxidanty zabraňující úniku hořčíku z těla.

  • Denní dávka přípravku Magnesium 300+ obsahuje 300 mg hořčíku.
  • Vitaminy B2, B3 (PP), B5, B6, B9 a B12 společně s hořčíkem přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Vitaminy B1, B3 (PP), B6, B7 a B12 navíc přispívají k normální činnosti nervové soustavy a k normální psychické činnosti.
  • Vitamin E a selen přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Více informací o doplňku stravy Magnesium 300+ naleznete na stránkách www.boiron.cz 


Naše soutěž

Zapojte se do březnové a dubnové soutěže s Magazínem a odpovězte správně na magazin@hcom.cz na položenou otázku. Můžete se stát jedním ze šesti vylosovaných, kteří od nás získají Doplněk stravy Magnesium 300+!

Soutěžní otázka: Jaké minerály obsahuje Magnesium 300+?

a. hořčík

b. hořčík a selen

c. vápník a zinek

Své správné odpovědi zasílejte až do konce dubna na magazin@hcom.cz.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie