Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK POSÍLIT IMUNITNÍ SYSTÉM VITAMINEM D



Nedostatek vitaminu D, jednoho z nejdůležitějších vitaminů pro posílení imunitního systému, je v Evropě neustále potvrzován u dospělých i dětí. V tomto článku se budeme zabývat důvody insuficience vitaminu D a uvedeme dostupné zdroje tohoto vitaminu.

Vitamin D přispívá ke správnému fungování imunitního systému, a to jak u dospělých, tak i u dětí. Toto důležité zdravotní tvrzení přijala Evropská komise jako schválené zdravotní tvrzení na základě početných klinických výzkumů, které ukazují, že vitamin D hraje regulační úlohu ve fungování imunitního systému. Receptory pro vitamin D byly zjištěny v periferních mononukleárních buňkách - jak v pomocných T lymfocytech typu 1 (Th1), tak i v pomocných T lymfocytech typu 2, které jsou velmi důležitou součástí imunitního systému pro boj s infekcí.

Nízký příjem vitaminu D a jeho deficience u Evropanů 2

Vědci zdůrazňují, že „...mnohé zprávy naznačují, že v Evropě existuje vysoká prevalence nízkého příjmu vitaminu D a deficience vitaminu D či nedostatečný stav vitaminu D". Deficience vitaminu D je zaznamenávána u všech věkových skupin, a to vlivem působení několika faktorů:

- například z důvodu nedostatečné expozice slunečnímu záření, jelikož lidé tráví více času v interiéru a skrze okna se do místností nedostává UVB záření,

- z důvodu používání opalovací kosmetiky, jež může blokovat tvorbu vitaminu D až do 98 %,

- kvůli vyššímu věku, obezitě a tmavší pleti (fototypu pleti) aj.

Vitamin D je nezbytný celý život, díky chronickým onemocněním a s věkem jeho význam dále narůstá

Odborníci také tvrdí, že vitamin D plní více než 200 různých rolí v organizmu a někteří ho neváhají označit dokonce za vitamin s hormonálním charakterem.  Je jasně potvrzeno, že hraje důležitou roli v prevenci různých chronických onemocnění včetně již zmíněných infekcí. U starších osob tento vitamin snižuje riziko pádů, ztrát rovnováhy a síly, zlomenin a mobility. Většina okolních zemí signalizuje, že jejich populace trpí nedostatkem vitaminu D.

Kolik vitaminu D máme mít preventivně v krevním séru a kolik máme z potravin? 1,2,3

Názory preventistů hovoří o potřebě naměřit v krevním séru alespoň 50 nmol 25-hydroxyvitaminu D (25 (OH) D / l).  Odborníci se shodují, že pokud nemá lidský organismus schopnost jeho dostatečné endogenní tvorby, potřebuje v obvyklé stravě až 20 μg/den. To platí pro věk od 1 roku po celý život.  Dostatečný příjem vitaminu D stanovený Evropským úřadem pro bezpečnost potravin je 15 μg na den pro dospělé osoby a u dětí od 1 roku a 10 μg/den u dětí od 7 do 11 měsíců života. V obvyklé stravě se ve střední Evropě zjišťují hodnoty pouze v rozsahu cca 2 - 4 μg vitaminu D (suma vitamin D2 + D3). Rozdíl musí pokrýt endogenní tvorba v kůži nebo z doplňků stravy, není-li jiné řešení. Zjednodušeně řečeno, aby byl pokryt dostatečný přísun vitaminu D, můžeme zkusit pobývat déle na slunci nebo konzumovat více potravin s obsahem vitaminu D, jako jsou ryby, vaječný žloutek nebo sýry. 

Výsledky studie dietárního přívodu vitaminu D pro dospělou populaci v ČR 3

Jednou z hodnocených populačních skupin byly dospělé osoby ve věku 18-90 let. K výpočtům byl použit sofistikovaný výpočetní systém pro hodnocení chronické expozice, do něhož byla vložena data o individuální spotřebě potravin (SISP04) a aktuálně naměřené hodnoty obsahu vitaminu D2 a D3 ve vice než 130 typech potravin (dlouhodobý program Monitoringu dietární expozice). Hodnocení ukázalo, že dospělá populace v ČR přijímá z obvyklé stravy (tj. bez doplňků stravy) v průměru 3,6 μg vitaminu D/den. Nové národní doporučení 15-20 μg/osobu a den splňuje ale méně než 1 % dospělých osob. Přívod je nižší u žen, průměrně 3,1 μg vitaminu D/den, než u mužů 4,2 μg vitaminu D/den. Je to dáno rozdíly ve spotřebě potravin, zejména živočišného původu.

V případě potřeby zařaďte do svého stravování doplněk stravy, například olej z tresčích jater

Jedním z produktů, který obsahuje značné množství vitaminu D, je olej z tresčích jater. Olej z tresčích jater užívají po mnoho generací už déle než tisíc let obyvatelé Norska. Říká se, že patřil k nejoblíbenějším exportovaným produktům v době Vikingů. Dnes díky moderním výrobním procesům chutná olej z tresčích jater výborně a stále tělu dodává důležité živiny - esenciální omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA a vitaminy D, A a E. Vitaminy D a A přispívají k normální funkci imunitního systému. Kyselina DHA přispívá k udržení normální funkce mozku a zraku* a spolu s kyselinou EPA přispívají k normální činnosti srdce. **

*DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku a k udržení normálního stavu zraku. Příznivého účinku je dosaženo při užití 250 mg DHA denně.
**EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce. Příznivého účinku je dosaženo při užití 250 mg EPA a DHA denně.

Zdroje:

1. Vědecké stanovisko ke zdravotním tvrzením o vitamínu D a správné funkci imunitního systému a protizánětlivé odpovědi  (...); Vědecký panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) pro dietetické výrobky, výživu a alergie (Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, NDA); https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1468

2. A. Spiro a J. L. Buttriss, Vitamín D: Přehled o stavu vitamínu D a příjmu v Evropě, Britská nadace pro výživu (British Nutrition Foundation), Londýn, Spojení království, Nutrition Bulletin, 2014, 39, 322-350

3. J. Ruprich a kol., Státní zdravotní ústav, Brno, 25. 2. 2017


Firemní prezentace

Značka Möller´s je jedničkou na trhu doplňků stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin v Norsku***. Konzumace oleje z tresčích jater značky Möller´s jako doplňku běžné stravy má v Norsku dlouhou tradici (přes 160 let!) jak u dětí, tak i dospělých. Jedna kávová lžička (5 ml) oleje z tresčích jater Möller´s obsahuje 10 μg vitaminu D a až 1,2 gramu EPA a DHA omega-3 mastných kyselin. Olej z tresčích jater je možné užívat denně během celého roku.

Tekutý olej z tresčích jater značky Möller´s je nabízen ve 3 příchutích: ovocné, citronové a variantě bez příchutě. Díky nízkým oxidačním hodnotám má skvělou chuť, což uznal Institut pro chuť a kvalitu se sídlem v Bruselu, který tomuto oleji z tresčích jater několikrát udělil ocenění „Superior Taste Award".

*** Möller's je značka doplňků stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin číslo jedna v Norsku (podle údajů firmy AC Nielsen z roku 2019)
Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie