Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK NASTARTOVAT ORGANISMUS?



Zkuste jarní detox

S příchodem jara řadu z nás napadají myšlenky na zbavení se přebytečných kil a celkové zlepšení životního stylu. Trápení se hladem nedopadne dobře téměř nikdy, rozhodně je lepší řídit se zásadami zdravého životního stylu. Nejen, že díky nim budete vypadat lépe, ale hlavně se budete lépe cítit.

Hýbejte se

Zima přímo vybízela k nekonečnému posedávání a polehávání u televize a pojídání dobrot, teď však nastal čas dostat se zpět do reálného světa. A vlastně na tom není vůbec nic těžkého, není totiž třeba se dlouhé hodiny dřít v posilovně. Vašemu zdraví prospěje už to, když si každý den dopřejete minimálně 30 minut chůze. Můžete si udělat třeba procházku cestou z práce, zajít se psem, nebo místo výtahu chodit po schodech.

Konzumujte potraviny s čistícími a antioxidačními účinky

Dopřejte si pravidelnou dávku detoxikace v podobě šťavnatého ovoce či zeleniny. Zaručeně se budete cítit lépe a budete mít více energie. Ovoce i zeleninu můžete konzumovat jak vcelku, tak ve formě šťáv či lahodných pyré.

„Vaše tělo pročistí například celer, cuketa, řeřicha, artyčok, celozrnné obiloviny, chřest, pórek, celozrnné obiloviny, cibule, štěrbák nebo úplně obyčejné jablko či hruška. Antioxidační účinky pak mají například olivový a řepkový olej, granátové jablko, brokolice, kiwi, mandarinka, pomeranč, citron, mrkev či rajče," vyjmenovává Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Nestačí ale jen změnit jídelníček, je nutné se očistit také zevnitř. To, co v sobě máme za 40 let života nastřádané, za pár dní samo nezmizí.

 „Nejen v rámci detoxikačních procedur doporučuji zařadit do jídelníčku co nejvíce raw stravy. Nezatěžuje organizmus jako strava vařená a plná živočišných surovin. Většinou zhubneme, jídlo nás doplní energií a vitalitou a často i pročistí. Začněte klidně postupně, alespoň jedním „zeleným dnem," vyzívá Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery.

Energii čerpejte i ze semínek

Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek. Konopné semínko, které u nás můžete legálně sehnat, pochází z konopí s obsahem THC pod 0,3 %, takže se jej rozhodně nemusíte obávat. Ba naopak, jeho účinky jsou totiž velmi příznivé. Mimo jiné je zdrojem bílkovin, esenciálních aminokyselin a esenciálních mastných kyselin. „Dodává tělu spoustu důležitých minerálů a vitaminů. Je to v podstatě komplexní zdroj všech potřebných látek pro zdravé fungování lidského organismu," doporučuje Jiří Stabla, odborník na konopí, zakladatel Konopných lékáren.

Voda je základ

„Nejzásadnější pro zdravé hubnutí je pestrá, a hlavně pravidelná strava. Jíst byste měli každé 3 hodiny, proto snídejte, svačte, obědvejte, svačte a večeřte. Díky pravidelnosti nebudete mít hlad. Nezapomínejte ani na pitný režim. Ideální je vypít minimálně 1,5 l čerstvé neperlivé vody," doporučuje Věra Burešová z NATURHOUSE.

 

...a hlavně žádný stres

Pokud dáte konopným produktům šanci, při jejich výběru se zajímejte o to, zda je v nich obsažen extrakt ze zelených částí rostliny. V nich je totiž obsažena látka cannabidiol neboli CBD, který má na lidské tělo blahodárné účinky. V současnosti jsou k dostání různé oleje k vnitřnímu užití s obsahem CBD. Při vnitřním užití působí pozitivně mimo jiné při nejrůznějších psychických onemocněních, jako jsou deprese či úzkosti, odbourat může také stres. „Dobrá nálada a je základním kamenem úspěšné detoxikace organismu," míní Jiří Stabla. CBD naleznete také v přípravcích pro vnější užití, jako jsou tělové oleje nebo masti. 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie