Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK JSME URAZILI JÍDLO II.



Jídlo a rodina

Jíme spolu, žijeme spolu, jsme našinci. Okolo jídla tvořila se rodina, komunita. Dělení se o jídlo z nás dělalo bližní. Podívejme se na dnešní destrukci klasického prototypu rodiny a podívejme se, jak se dnes v rodinách jí. 


Často každý jíme něco jiného,

každý má totiž jiné alergie, nebo ideologie.

Jako třeba veganství...

A docela běžně jí každý jindy a každý jinde. 


Rodina voní po jídle

Když zavřete oči, vzpomenete si na dětství a návštěvu u babičky, většina z vás, jako i já sám, ucítíte vůni. Vůni jídla, které jste jedli společně. Rodina voní po jídle.

Už jsem zmínil moderní objevy v oblasti zkoumání mikrobiomu. Zdá se, že mikrobiom je specificky individuální, asi od 3 let máme ve střevech každý svou jedinečnu ZOO. Ale je docela pravděpodobné, že když rodina jí stejná jídla, když jsou u toho jezení všichni pohromadě, že se navzájem infikují podobnou mikrobiální kulturou. Jejich imunita, ale i psychická stabilita a spousta dalších, pro život důležitých věcí, může být tedy též podobná. Což je moc fajn! Jak by nám odsvědčili staří rodinní lékaři. A jak se ukazuje i v moderních výzkumech tzv. rodinné resilience. Rezilience je specifická schopnost rodiny zvládat těžká období, a dokonce tyto nelehké chvíle používat ke svému růstu. Ty rodiny, které mají zachovány společné rituály, kterými si předávají zkušenosti přes generace, ty jsou prokazatelně odolnější. A rodinné jídelní zvyklosti včetně receptů, k tomu výraznou měrou přispívají.

Od maminky chutná nejlépe

Miminko po prvním napití mámina mléka zažívá neskutečné blaho. Centrum slasti v mozku mu září jak majitel nového „ajfounu". Je to prostě dobrota. V minulém díle jsem psal o jídle jako o Dobru. A právě tohle Dobro a víru, jistotu, že se to bude opakovat, to má dítě zažít, aby bylo v pořádku. Optimálně od maminky. Minule jsem též zmínil, že jídlo bylo (a věřím, že je) boží. A maminka, maminka je přeci pro miminko bohem. Stvořitelem i Hospodinem. A přes poskytnutí jídla, které spouští slastné pocity u dítěte, navazuje se jedinečný rodičovský vztah. Považuji za dobré, když má jídlo od rodičů nezastupitelné místo v životě dítěte po celé jeho dětství. Už jen proto, že se tím zvyšuje šance, že to rodičům v jejich stáří vrátí.
Čím více dětských jídelen, tím více jídelen v domovech důchodců. Rodiče by se prostě neměli vzdávat odpovědnosti i kontroly nad jídlem svých dětí. I když to není pohodlné, nebo levné. Zdá se vám dítě drahé a nepohodlné? Pořiďte si želvu.
Boom náhražkové a hlavně pohodlné (čti pohodlné pro rodiče) stravy pro děti je jeden pól. Ten druhý je nadměrně úzkostná kontrola dětského jezení. Ano, píšu o masovém trendu "koj, co můžeš". A v bezesných nocích se mi občas hlavou honí útržky dialogů maminek na mateřských sociálních sítích. Kolik toho nakojí a jak.

Jenže...
...jídlo prostě není jen ta potrava. 


Miminko sající mámino mléko nezažívá slast jen díky optimálnímu složení jejího mléka, neprospívá kvůli kvantitě produkce máminých prsů.

Dítě prospívá díky láskyplnému přilnutí matky k dítěti.

Díky tomu, že cítí laskavé objetí mámy, že slyší její milý hlas, cítí její vůni a vidí její oči.

A díky tomu mu chutná. A to mu zase pomáhá jídlo zdravě trávit.


Jídlo má být jedním z projevů lásky

Mámy, které posedly kvantitativní ukazatele kojení, se soustředí na technologii a efektivitu kojení. Úzkostlivě se soustředí na to, jak jim to "teče". A koukají spíš na pusu dítěte než do jeho očí. Pohledy se míjí. A i novorozené prtě citlivě vycítí matčinu úzkost. Mimochodem, metabolity stresu a úzkosti se do mléka spolehlivě dostanou. A na chuti fakt nepřidají.
Máma, která sebe samu pasuje do role pouhé "kojnice", okrádá dítě o bezpečný vztah, jídlo se dítěti spojuje s napětím, s narušeným attachmentem. A psychosomatika je jak Nemesis. Vrátí to.

Kojení je jistě fajn. A miminka mají přibývat na váze. Takže když kojení nejde, jde něco jiného. To se stává, vždy se to stávalo. Máma, která nekojí, není o nic menší mámou. Naopak. Má to těžší a má být mámou ještě víc. O co méně mléka, o to víc úsměvu, něhy, lásky. A přijetí toho, že to prostě jinak nejde. Hlavně, ať dítěti chutná.

Hlad je extrémní stres a dokáže nastavit docela trvale obranné mechanismy organismu. Nemusí být dítě na hranici fyzického marasmu, ale je prokázané, že trápení hladem stimuluje marasmus duševní, duchovní a etický. Přesto je však nezbytně důležité, aby podmínky, ve kterých dítě jí, byly ve všech směrech bezpečné, láskyplné. Pocit fyziologického nasycení se tak propojuje se sociálními kompetencemi, s důvěrou k bližním, s prosociálním nastavením.

Jídlo ve stresu má však podobu boje. Nasycení pak dítěti přijde jako vítězství po boji, ne jako součást láskyplného vztahu.

Od malička se tak jídlo může stát konfliktní doménou, kde se uplatňují agresivní a manipulativní strategie. Aktivují se více archaické mozkové struktury, amygdala velí tasit drápy a rvát se o maso, dokud nějaké je. Nebo to naopak vzdává, v režimu "frozen", který dítě začne zažívat, když u jídla opakovaně necítí to blaho, ale stres a bezmoc, mu říká vnitřní hlas "zalez do křoví a zdechni, protože nejsi žádané, přijaté, milované".

A proto má být jídlo jedním z projevů lásky. Máme umět vynaložit na zajištění pohody u jídla, na projevy láskyplnosti, bezpečí a klidu, nejméně tolik energie, kolik věnujeme nutriční rovině. Proto se nikdy neptám klientů, kteří ke mně přicházejí s různými poruchami příjmů potravy: "Co jíte?", ale "Jak jíte?".

A rozhodně platí "Řekni mi, s kým jak jíš, a já ti řeknu, co ti je!"

Textový přepis oblíbené přednášky, se kterou sklízel úspěch během odborných kongresů HealthComm Professional v roce 2017 a na Psychologickém symposiu téhož roku, nazval psycholog Mgr. Petr Hroch „esejí na pokračování". V únoru jste měli možnost přečíst si její první díl ZDE. Autor jako esejista klade otázky a společně se čtenářem na ně hledá odpověď: Proč nejíme, ale konzumujeme? Jak opět pocítit k jídlu lásku?

Proč nejíme spolu jako rodina? 

Úvodní ilustrační foto: Designed by Bearfotos / Freepik

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie