Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



INKONTINENCE VÁS NEMUSÍ TRÁPIT!



Ve dnech 18.- 24. června proběhne Světový týden kontinence (WCW), jehož první ročník byl vyhlášen právě před 10 lety (v roce 2008) v Káhiře během zasedání neziskové organizace International Continence Society (ICS). Týden kontinence upozorňuje na problematiku nedobrovolného úniku moči formou seminářů a osvětových aktivit, které vedou k zvýšení povědomí o tomto onemocnění, které je i v dnešní době tabuizované. Nedobrovolný únik moči je velmi intimní problém, se kterým se obě pohlaví ostýchají svěřit nejen svým blízkým, ale dokonce i lékaři. Mezi důvody, proč svůj problém skrývají a neřeší, patří kromě studu i vžitý (a mylný) názor, že inkontinence patří k projevům stárnutí nebo mezi „menopauzální" příznaky u žen. Močový měchýř je svalový vak, který se dokáže roztáhnout tak, aby zadržel až půl litru tekutiny. Pokud se měchýř z poloviny naplní, nervová zakončení informují mozek, že je čas ho vyprázdnit. Ale každá čtvrtá žena a každý desátý muž se v průběhu svého života setkají s tím, že nejsou schopni tento proces kontrolovat.

INKONTINENCE VÁS NEMUSÍ TRÁPIT!

POKUD ODHALÍTE JEJÍ PŘÍČINU A ZAČNETE SE LÉČIT.

Tak zní motto, které otevírá webové stránky projektu Incoforum. Mezioborové sdružení Incoforum, zabývající se od roku 2000 problematikou inkontinence moči, realizuje osvětové programy zaměřené na pacienty, širokou veřejnost i média. V panelu odborníků Incofora jsou zástupci urologie, urogynekologie, geriatrie, neurologie, všeobecného lékařství a fyzioterapie. Snahou je téma inkontinence moče detabuizovat a nasměrovat pacienty k co nejrychlejšímu řešení jejich obtíží.

Dle výzkumů ICS, se méně než 40 % lidí svěří s problematikou úniku moče svému lékaři. Přitom 60 % inkontinentních se vyhýbá cestování, 58 % je ovlivněno inkontinencí v práci, 40 % inkontinentních má sexuální potíže. Světová zdravotnická organizace zařadila inkontinenci na oficiální seznam chorob již v roce 2003. Mnozí ji však dodnes považují jen za doprovodný příznak jiných onemocnění i přesto, že oficiální definice potvrzují, že inkontinence není pouze symptomem a běžným projevem stárnutí. Únik moči trápí kolem 1,5 milionu Čechů. Může se projevit náhlými úniky moči během kašle, smíchu, pohybu, nebo jako akutní nucení na močení, které není možné předržet a včas toaletu stihnout. Pokud tyto příznaky omezují pacienty v každodenní činnosti, měli by vyhledat lékařskou pomoc. Protože naše populace stárne a lidé se dožívají v průměru vyššího věku, týká se problém inkontinence stále více pacientek a pacientů.

Proto se odborníci na urologii a urogynekologii, kteří českým pacientům léčbu inkontinence poskytují, sdružili do spolku Incoforum z.s. a každoročně upozorňují laickou i odbornou veřejnost na aspekty prevence, diagnostiky a léčby inkontinence, například právě prostřednictvím „poradenských stánků" během Světového týdne kontinence. Letos převzal nad akcí záštitu ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch a mediálního partnerství se ujala divize Medical Services, vydavatelství Mladá fronta.


18. 6. - 24. 6. 2018

7. ročník Světového týdne kontinence

V OC Anděl vás bude očekávat řada zdravotních sester a lékařů z předních odborných pracovišť zabývajících se léčbou a detabuizací INKONTINENCE.


Spolek Incoforum dosud uspořádal 12 konferencí zabývajících se různými aspekty inkontinence a kontexty pomoci inkontinentním pacientům. Pozornost byla věnována problematice pánevního dna, těhotenství a porodu, kvalitě života, inkontinenci v průběhu životního cyklu, komunikaci s inkontinentním pacientem aj. Celkem se konferencí zúčastnilo cca 1200 zdravotníků.

Spolek Incoforum připravil na konci května tiskovou konferenci „Inkontinence moči v primární péči. A kdy oslovit odborníka?", aby prostřednictvím médií informoval nejen o plánovaných akcích pro veřejnost, které proběhnou v rámci Světového týdne kontinence, ale i o samotném problému inkontinence. Novináře přivítal jménem Incofora MUDr. Lukáš Horčička, předseda Urogynekologické společnosti a Sekce Urogynekologie ČGPS, který krátce pohovořil o historii projektu a o aktivitách, které vyvíjí mj. směrem ke střednímu zdravotnickému personálu, který často o inkontinentní pacienty pečuje. MUDr. Lukáš Horčička, předseda Správní rady Incofora, přednesl i poznatky o inkontinenci v ordinaci lékaře první linie. 

Téma dále rozvedla prof. MUDr. Eva Topinková, CSc., přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, prezidentka Incofora, která informovala o jeho činnosti i o možnostech konzultací s odborníky, které pacient s inkontinencí má.

Na rozhovor s paní prof. Topinkovou se můžete podívat v některém z následujích Magazínů. Natáčeli jsme pro Vás...

Jak je kvalita života pacientů spojena s množstvím úniku moči, sledoval v nedávno proběhnuté studii (a ve svém příspěvku výsledky zmínil) doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., primář urologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze, člen Správní rady Incofora. 

Zeptali jsme se pana primáře, kdo studii inicioval, jak probíhala a jak výsledky ovlivnili další možnosti léčby inkontinentních pacientů.


Na konferenci vystoupil rovněž MUDr. Oldřich Šottner z Gynekologicko-porodnické a urogynekologické ambulance v Jihlavě, který hovořil na téma žen s inkontinencí ve své ordinaci.

Chramst

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie