Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



POKUD JDE O ZDRAVÍ, MIŘTE VYSOKO!



Dlouhé náhorní tibetské pláně pozvolna přechází ve štíty majestátních velehor. Výška, ve které dýcháte čirý vzduch. Slunce, které po mrazivé noci vychází v ostrých konturách, zdánlivě zblízka zalévá celou okolní krajinu. Tam se ze země rodí tradiční rostliny používané z generace na generaci. Jejich obsahové látky jsou součástí tibetské a čínské medicíny nebo indické Ayurvédy.

Vysoko v Himálajích je zajímavé podnebí: mění se od tropického (na úpatí hor) až po pásmo věčného sněhu a ledu na vrcholcích. Znamená to mimo jiné, že se zde nalézá obrovská rozmanitost rostlinných druhů. Rostou tu jedny z nejúžasnějších bylin, které historicky byly, a v dnešní době nadále zůstávají stavebním kamenem tradičních předpisů: kustovnice čínská (Lycium chinense) a vysokohorský tibetský rakytník (Hippophae tibetana).

Kustovnice čínská (Lycium chinense) je téměř metrový, opadavý keř s prutovitými větvemi. Plody se nazývají godži - GOJI (čínský název gou qi) a pro jejich přínosné účinky na zdraví se prokazatelně již od 7. století rostlina pěstuje a používá v tradiční čínské, japonské nebo tibetské medicíně. Plody a kůra jsou dokonce oficiální součástí čínského lékopisu. Tradiční čínská medicína tisíciletí uznává GOJI jako elixír mládí, dlouhověkosti, zdraví a krásy. Je „vitaminovou bombou" díky obsahu cca 18 druhů aminokyselin, 21 minerálů (zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor, hořčík) a vitaminům E a řady B (B1, B2, B6).2 Obsah vitaminu C v suchých plodech se pohybuje okolo 42 - 49 mg / 100 g a je srovnatelný s množstvím obsaženým v citrusových plodech. V čerstvých plodech je obsaženo asi 30 mg vitaminu C na 100 g.3 Díky vysoké koncentraci prospěšných vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších účinných látek původní asijské národy věří, že pravidelnou konzumací GOJI lze předejít předčasnému stárnutí a civilizačním onemocněním. Tento postoj dokládá i fakt, že se v oblastech himálajského podhůří, kde je GOJI běžnou součástí jídelníčku, dožívají obyvatelé vysokého věku v celosvětovém měřítku. Díky svému složení přispívá GOJI zejména k normální funkci imunitního systému, nervové soustavy, trávicích enzymů nebo udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku. Dále je šťáva a olej využívána při řešení nejrůznějších kožních problémů.

Tibetský rakytník (Hippophae tibetana) = Citroník severu je pěstovaný v horských až vysokohorských oblastech jižní Asie, v nadmořských výškách přes 3500 metrů n.m. Plody rakytníku se v himálajských oblastech hojně užívají nejen při léčbě dýchacích a zažívacích problémů, ale také v kosmetice, a to díky jeho schopnostem urychlit proces hojení ran a stimulovat regenerační procesy v kůži. Díky vysokému obsahu vitaminů A a E zlepšuje pružnost pokožky, pomáhá udržet její přirozený vzhled a působí protizánětlivě. 


Ideální pro zachování účinných látek v plné síle je, pokud zpracování probíhá do několika hodin přímo v místě sklizně, zpravidla ve večerních hodinách, kdy slunce přestane hřát a první rosa zvláční slupky plodů.

Jejich šťáva je jemně filtrována a uložena do speciálních vakuových obalů.


Šťáva i olej z rakytníku jsou přírodními zdroji vitaminů a dalších biologicky aktivních mikronutrientů pro vyčerpaný organismus, jak po fyzické, tak i psychické stránce. Vhodný je již v prevenci nebo jako součást rekonvalescence po prodělané nemoci. Plody rakytníku obsahují vysoký podíl vitaminu C a v lidovém léčitelství se objevují u mnoha národů: v tradiční medicíně Číňanů, Indů, mongolských pasteveckých národů, ale například i u obyvatel Sibiře. Dokonce se mu dařilo v Rusku tak, že ho lékaři s úspěchem používali k léčení ran nebo pro povzbuzení vyčerpaného organismu vojáků během druhé světové války. Plody rakytníku jsou ceněny pro velký obsah vitaminů C, A, B, E, F, D, K, a rutinu, který zabraňuje rozkladu vitaminu C. Tím se vysvětluje, proč si rakytník zachovává vitamin C při sušení i tepelném zpracování. Obsahuje 25x více vitaminu C než pomeranč.4

Pokud se olej lisuje za studena, uchová si všechny biologicky aktivní látky důležité pro naše zdraví. V rakytníkovém oleji se kromě vitaminů vyskytují hlavně esenciální mastné kyseliny: polynenasycené Omega-3, 6 a mononenasycené Omega-7 a 9. Polynenasycené mastné kyseliny mají komplexní vliv na lidské zdraví: pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují paměť a kognitivní funkce mozku, chrání naše buňky před poškozením a organismus před zánětem. Omega-7 kyselina (kyselina palmitoolejová) účinkuje na popáleniny a je velmi oblíbenou komponentou v kosmetických prostředcích.

β-karoten spolu s antioxidačním vitaminem E přispívají k regeneraci a výživě pokožky a její ochraně před UV zářením. Obsažená kyselina listová je potřebná zejména při krvetvorbě a v těhotenství ke správnému a zdravému vývoji plodu. Třísloviny z rakytníkového oleje mají detoxikační účinky a bojují proti zánětlivým procesům v trávicím traktu.

Sáhněte tento podzim pro podporu vitality a zdraví vysoko! Přineste si dary Himaláje do svého domova.

Zdroje: www.himalyo.cz, 1 Prakt. lékáren. 2016; 12(3): 108-110, 2 bylinky.zdrave.cz, 3 nononsensecosmethic.org, 4.pharmapoint.cz

Chramst


Firemní prezentace

www.himalyo.cz

Informujte se o akci 2 + 1 a 3 + 1 na produkty Himalyo ve velkoobchodě Phoenix. Akce probíhá do konce října!

 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie