Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: PYLOVÁ ALERGIE



S příchodem jara rozkvetly stromy, keře i květiny. Všude je po zimě najednou mnoho barev, vůní a nový život dýchá na nás ze všech stran. Někteří z nás ale nemohou užívat tento nádherný stav plnými doušky. Ke slovu se také hlásí alergie a pylová sezona. Alergie na pyl je jednou z nejrozšířenějších alergií a každoročně ji potká mnoho z nás. Spouštěčem je poletující pyl dřevin, trav i bylin, který se usazuje skoro všude - na kůži, v nose, v očích. Její příznaky jsou velice nemilé. Od častého kýchání přes svědící a slzící oči, výtoku z nosu, svědění v uších, krku a nose až ke zhoršení astma a únavě. Nošení roušek může částečně zabránit vdechování pylových zrníček, ale na druhou stranu ztěžuje péči o akutní stav. 

K zmírnění projevů je zapotřebí snížit množství daného alergenu v nejbližším okolí. Mezi opatření patří větrání mimo pylové maximum (ráno, v noci, po dešti), „dekontaminace" domova (častější vysávání, pračka vzduchu), ochrana před pylem (sluneční brýle, respirátor). Velice důležité je pylová zrníčka co nejčastěji odstraňovat - sprcha, výplach očí i nosu. Nos je vhodné vypláchnout konvičkou s roztokem soli nebo důkladně vystříkat mořskou vodou několikrát denně. Po příchodu z venkovního prostředí je vhodné se převléknout a omýt, abychom minimalizovali přenos pylů domů. 

Homeopatická léčiva nám mohou v tomto období velice dobře pomoci

Pokud již s alergií na pyly máme zkušenosti z minula, začneme včas - asi měsíc před objevením se našeho pylu - užívat lék Pollens 15C. Bereme jej 1x týdně 10 granulí a po objevení příznaků 1x denně 5 granulí po celou dobu kvetení našeho pylu. Pollens 15C je vyroben z nejčastějších pylů květin.

Základním lékem na alergické reakce je Poumon histamine 15C. Užíváme jej od prvních příznaků alergie 1x denně. V případě zhoršení reakce na pyl zvýšíme dávkování na 2 - 3x denně.

Podle objevujících se příznaků přidáváme další jednotlivá homeopatika. Při jakémkoliv otoku sliznice, které se lepší v chladu a studeným, sáhneme po léku Apis mellifica 15C.

Nux vomica 9C je vhodný při ucpaném nosu, které doprovází velké kýchání. Kýchání je většinou záchvatovité a projevuje se i citlivost na vůně a přímo přecitlivělost na průvan.

Lékem užívaným při hojném výtoku z nosu je Allium cepa 9C. Výtok je hojný, vodnatý a velice dráždivý. Odírá nejen těsné okolí nosních dírek, ale drážní i okolí rtu. Pocit ucpaného nosu se zlepšuje na čerstvém vzduchu.

Jiným lékem na výtok z nosu je Arsenicum album 9C. Tento výtok je také vodnatý, ale je ho mnohem méně a je velice pálivý. Příznaky se ale zlepšují teplem. Většinou se projevuje i únava a vyčerpání.

Při postižení očí pomůže většinou lék Eupharasia officinalis 9C. Slzení je velice dráždivé a pálí nejen oči, ale i víčka, která mohou vypadat jako zanícená. Oči pálí s pocitem písku v nich.

Pokud se při kýchání objevuje i pocit svědění měkkého patra, které dotyčného neustále nutká třít jazykem o měkké patro, doplníme léčbu o lék Sabadilla 9C. Kýchání se většinou objevuje při přechodu z tepla do chladu.

Všechny léky jednotlivých příznaků podáváme dle intenzity potíží. V akutním stavu i 5x denně 5 granulí. Při odeznění akutních potíží stačí 1x denně.

Přeji Vám krásné jaro bez alergických potíží.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie