Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: PŘÍBĚH JEDNOHO COVIDA



Začalo to celkem nevinně. Byl čtvrtek, kolegyni nebylo dobře, takové nijaké příznaky s pocitem přetažení, kdy vám dva dny v posteli udělají dobře. Tělo si odpočine, nabere sílu a elán a může zase fungovat. A tak asi po půl hodině jela domů. Přetažení byli všichni, kvůli karanténním opatřením nás bylo méně. V sobotu mne začalo trochu škrábat v krku, spíše suchost a potřeba častěji pít. Jak by také ne, když je celý den na obličeji respirátor a neustále musíte mluvit. Pořád nic. V neděli se přidal kašel, s pocitem, že si vykašlu plíce. Ale to nic, to mívám každé jaro, vezmu si své "kuličky" a za pár dní budu zase fit. Pořád nic. V pondělí musím v práci dodělat spoustu restů, věnovat se zákazníkům, vyfakturovat. Inu, bude veselo. Teprve po tom, co volala nemocná kolegyně, že je pozitivní, mi to konečně došlo. Asi bych si měla udělat aspoň antigenní test. Bylo to tam. Měl dvě čárky. A roztočil se kolotoč telefonátů, testování a dalšího zařizování. S vidinou, že minimálně 14 dní nebudu v práci, jsem dodělala nejnutnější resty a hurá do postele, kterou jsem již nutně potřebovala. 

Bolelo mne celé tělo, hlava, oči, zvýšená teplota. Už vím, jak se cítí schvácený člověk a umím pochopit jeho pocity. Celé rodině jsem naordinovala preventivně kromě vitaminu C a D také Oscillococcinum. Brali tubu 1x denně.

Potřebovala jsem ležet, a spát, a spát. Užívala jsem lék Paragrippe každé 2 hodiny. Díky němu jsem zvládla po půl hodinách uvařit oběd a zkontrolovat připojení na online výuku našemu prvňáčkovi. Na bolest hlavy netrpím, ale tato byla nesnesitelná a ibuprofen ani paracetamol mi na ní nezabíraly. Teprve, když mi došlo, že přesně odpovídám léku Bryonia, bolesti hlavy ustoupily. Bryonia výborně zabírá na bolesti, které se zlepšují v klidu. Užívala jsem ji v ředění 9C podle potřeby 5 granulí. Od dusivého kašle mi pomohl sirup Drosetux, který máme v lékárničce vždy.

Manželovi se příznaky naštěstí projevily až za pár dní, kdy už mi bylo lépe. Jemu se přidaly vysoké horečky, které trvaly skoro týden. Z homeopatik dostával navíc Aconitum napellus 9C. Užíval pokaždé 5 granulí, když se mu teplota začala zvyšovat ke 40°C. Tento lék výborně pomáhá zvládat tělu vysokou teplotu bez pocení. Vždy se mu ulevilo a na chvíli usnul. Po pár dnech se začal potit. Vyměnili jsme Aconitum za Belladonnu 9C. Lék Belladonna 9C působí na vysoké horečky, při kterých se nemocný potí. A to manžel zvládnul propotit pyžamo několikrát za noc. Při pocení je dobré doplnit homeopatika o přípravek China rubra 9C. Tělo potom lépe hospodaří s vodou i minerály a neobjevuje se tak velká únava z nedostatku vody v těle. Užívá se 4x denně 5 granulí.

Naštěstí průběh nemoci nebyl nijak dramatický, ale stačilo. U dětí a ani babičky, které jsem chodila denně píchat Fraxiparin kvůli zlomené noze, se neprojevily příznaky onemocnění covidu-19. Antigenní testy měly negativní a na PCR test jsem je honit nechtěla. Stejně byly s námi v karanténě. Možná se projevila i větší psychická pohoda, kterou při online výuce mají.

V rámci rekonvalescence jsem užívala Phosphorus 9C. Hůře se mi dýchalo a měla jsem pocit, že se pořádně nenadechnu. Tento lék posiluje oslabené plíce. Je vhodný i po prodělaném zápalu plic. Častými procházkami na čerstvém vzduchu se stav velice rychle zlepšoval. Přetrvávající občasný kašel jsem doléčila lékem Sulfur iodatum 9C.

U manžela přetrvávala fyzická únava a vyčerpání. Proto pokračoval v užívání léku China rubra 9C 2x denně.

Pokud se objeví psychická únava, je dobré přidat lék Kalium Phosphoricum 15C. Užívá se 2x denně 5 granulí.

Některé následky po prodělání covidu se mohou projevit i později. Léčba se vždy indikuje podle příznaků, které se u každého jednotlivce mohou měnit.

Přeji Vám mnoho klidných dní bez covidu nebo pokud přeci, tak jen s mírnými příznaky.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie