Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: CESTOVÁNÍ A PRŮJEM



Blíží se čas prázdnin a dovolených, všichni se již těšíme na zasloužené volno a chceme si odpočinek užít co nejvíce. Mnoho z nás zamíří za horkým sluncem, mořem a jinými krásami světa. Nejčastější příčinou, která nám tyto dny dovolené může znepříjemnit, jsou zažívací potíže spojené s průjmem, nevolností a zvracením. 

Velice rizikové jsou tropické oblasti Afriky, Asie i Jižní Ameriky. Zažívací potíže se většinou objeví 3. až 4. den pobytu a nejčastějším původem jsou kontaminované potraviny a voda. Naše zažívání není přizpůsobeno na místní bakterie, viry a parazity.

Abychom si dovolenou co nejvíce užili, je vhodné dodržovat několik preventivních zásad:

- Nepoužívat vodu z kohoutku nejen na pití, ale i k čištění zubů

- U balených vod důkladně zkontrolovat neporušenost uzávěru

- Vynechat přidávání ledu do nápojů

- Zeleninu a ovoce jíst jen takové, které si mohu oloupat

- Ovoce i zeleninu omýt nejdříve balenou vodou

- Jíst jen dobře tepelně opracované maso

- Pozor též na zmrzlinu

Preventivně můžeme užívat již před cestou probiotika, která napomohou správnému fungování našeho střeva.

Při akutním průjmu je velice důležitá hydratace a doplňování tekutin a minerálů. Vhodné jsou neslazené minerální vody nebo speciální rehydratační roztoky. Ztráta vody a minerálů může být velmi nebezpečnou komplikací průjmu, zvláště u dětí a starších osob.

Velice důležitou součástí léčby je dieta. Je třeba se vyvarovat všech potravin, které mohou zažívání podráždit, vynechat též tučná a sladká jídla. Ideální je konzumace sucharů, staršího bílého pečiva, banánů, uvařené rýže a mrkve. U malých dětí je vhodný odvar z rýže a mrkve. Později lze přidat vařené kuřecí maso a další potraviny zařazovat do jídelníčku velice opatrně a pozvolna.

Často se používají střevní adsorbencia - látky schopné vázat na sebe nejrůznější toxiny - jde např. o aktivní uhlí a diosmectid. U infekčních průjmů je vhodné použít střevní desinficiencia (cloroxin) nebo některá antibiotika, která nám předepíše lékař.

Pomoci nám může i homeopatie

Arsenicum album 9CH je lék na páchnoucí průjem, často po zkaženém jídle, stolice je tmavá, často i se zvracením. Pacient je unavený a bledý, bez chuti k jídlu. Mohou se objevovat i pálivé bolesti.

V případě vyčerpávající průjmu s křečovitými bolestmi nám uleví lék Podophyllum peltatum 9CH. Stolice je velice vodnatá a často po požití nadměrného množství ovoce, zejména v teplých krajích.

Pokud je průjem bez křečí a spojený s nadýmáním, výborně nám pomůže lék China 9CH. Tento lék ovlivňuje hospodaření těla s vodou a je proto vhodný u každého průjmu, abychom se z jeho následků rychleji zotavili.

Homeopatika bereme 5 granulí vždy v rytmu stolice. Na doléčení průjmu užíváme lék China 2x denně 5 granulí.

Při cestách do cizích krajin je dobré přibalit i lék Nux vomica 9CH, který nám uleví od zažívacích potíží spojených s konzumací nezvyklých jídel a koření.

Přeji Vám krásnou dovolenou bez rychlého hledání toalet.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie