Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HODNOCENÍ E-RECEPTU Z PRAXE LÉKÁRNÍKŮ: SYSTÉM JE FUNKČNÍ, ALE PŘINESL ŘADU KOMPLIKACÍ, KTERÉ JE POTŘEBA EFEKTIVNĚ VYŘEŠIT



Česká lékárnická komora (ČLnK) hodnotí eRecept bez zbytečných příkras. Po roce fungování lékárníci konstatují, že je systém funkční, ale je třeba dořešit dílčí problémy, které komplikují život lékárníkům i pacientům.

V průběhu roku se potvrdilo, že lékárníci byli na nový systém dobře připraveni a svými radami přispěli ke snazšímu přijetí novinky u pacientů i hladkému průběhu zavádění eReceptu do praxe. Za největší problém ePreskripce považuje ČLnK hrozbu výpadků Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚER), které znemožňuje výdej léčivých přípravků pacientům.

 

Díky připravenosti lékárníků se plošný start eReceptů v lednu loňského roku obešel bez výraznějších komplikací. ČLnK zprovoznila telefonickou horkou linku, která byla lékárníkům k dispozici v případě problémů a podnětů na úpravy. Linka vyřídila stovky dotazů.

 „Přechod na elektronické recepty jsme zvládli dobře. Vážím si pohotovosti lékárníků, kteří pomáhali vysvětlit novinku pacientům a často i lékařům, a seznamovali je s formami eReceptů," oceňuje práci svých kolegů po roce fungování eReceptu PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK, a dodává: „Přestože se ministerstvo zdravotnictví nechalo slyšet, že se ePreskripce osvědčila, nesmíme zapomínat také na potíže, které přinesla a bylo je nutné řešit. Existují obtíže, které se vyřešit nepodařilo a lékárníkům zbytečně komplikují práci doposud. Je to například nevalidní registr pojištěnců. Chybí také možnost vydávat léčivé přípravky v případě výpadku úložiště, což komplikuje práci lékárníků a může ohrozit i zdraví pacientů."


 

V roce 2018 zaznamenala ČLnK dva případy rozsáhlých výpadků.

Letos byly zaznamenány větší výpadky ve dnech 14., 15. 1. a 18. 1. 2019.

 


Výpadky centrálního úložiště

Vydávání léků na předpis nárazově komplikují výpadky CÚER. Lékárníci z celé republiky v roce 2018 zaregistrovali dva výrazné případy. K prvnímu došlo 9. března a k druhému 5. září dopoledne, kdy nebylo možné léky vydávat nejméně 35 minut. Došlo také k situacím, kdy byly z úložiště zaslány nesprávné údaje a pacienti si odnesli jiné léky.

 „Kolaps centrálního úložiště už nastal několikrát i letos. Ve dnech 14., 15. a 18. ledna hlásily lékárny výpadky systému. Ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv se však nepodařilo získat žádnou konkrétní informaci, proč k výpadkům dochází a jak dlouho nebude možné pacientům léky vydávat. Pro zachování důvěry v elektronický recept a v zájmu ke zdraví pacientů nesmí k podobným situacím docházet, a když se tak stane, je nutné, aby komunikace ze strany SÚKL fungovala," říká viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

ČLnK již od prvního výpadku CÚER apeluje na to, aby bylo možné vydávat léky i během nedostupnosti úložiště. „Pokud lékárník disponuje informací, co má být pacientovi předepsáno a v úkonu mu brání výpadek centrálního úložiště, měl by mít možnost situaci řešit. Nabízí se například povýšit průvodku v papírové podobě či zaslanou e-mailem na recept, a lék proti tomu vydat," navrhuje prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.

Díky aplikaci Lékárny v ČR už SMS výdej nekomplikují

Dennodenní komplikace představovaly SMS identifikátory, kterých za celý rok pacienti přinesli do lékáren přes 3 miliony. Nevhodná forma způsobuje komplikace při přepisu a zvyšuje časovou náročnost vydání léků.

 „Abychom ušetřili čas lékárníkům i pacientům, nechali jsme do mobilní aplikace Lékárny v ČR vložit praktický převaděč identifikátorů na čárový kód, se kterým se proces výdeje značně zjednodušil. Funguje bez připojení k internetu a nabízí pacientům i další benefity, jako například uložení eReceptu přímo v aplikaci bez nutnosti hledat jej mezi mnoha jinými SMS nebo poznámku k vydanému počtu balení v případě opakovacího receptu," uvádí Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK.

Je na čase zaměřit pozornost i na nevalidní registr pojištěnců

Existují však obtíže související s ePreskripcí, které se zatím vyřešit nepodařilo a lékárníkům zbytečně komplikují práci. Přetrvávajícím problémem je, že lékárníci musí při vydávání eReceptů využívat nevalidní registr zdravotní pojišťovny.

Registr pojištěnců spravovaný Všeobecnou zdravotní pojišťovnou je nevalidní a pojišťovny odmítají proplatit lékárně vydané léky, přestože lékárník neměl šanci si správnost příslušnosti pojištěnce ověřit a péči poskytnul tak, jak mu přikazuje zákon," upozorňuje na palčivý problém viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

„Prostoru pro zlepšení funkčnosti ePreskripce je více. Velký potenciál vidíme v připravované funkcionalitě lékového záznamu pacienta. Věříme, že celý zdravotní systém i pacienti využijí vysoce odborných znalostí lékárníků o lécích, o jejich interakcích, kontraindikacích, o správném dávkování i nežádoucích účincích ve prospěch zdraví pacientů. Lékový záznam vnímáme jako největší benefit elektronické preskripce," uzavírá hodnocení ročního fungování eReceptu prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.

Zdroj: Allmedia4U s.r.o., více na www.lekarnici.cz

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie