Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



FYZIOTERAPIE A ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL



Jak je to s inkontinencí a možnostmi jejího ovlivnění prostřednictvím fyzioterapie, se v rámci pozvánky na letošní 7. Týden kontinence snažili zástupcům zdravotních periodik a médií ozřejmit členové sdružení Incoforum, o.s.

INKONTINENCE VÁS NEMUSÍ TRÁPIT! je sloganem projektu Incoforum, mezioborového sdružení zabývajícího se téměř 20 let problematikou inkontinence moči. Incoforum realizuje osvětové programy zaměřené na pacienty i širokou veřejnost, vydává publikace a pořádá v rámci Světového týdne kontinence pravidelně akci, která má za cíl upozornit na problémy s inkontinencí a zároveň tento zdravotní problém detabuizovat. V panelu odborníků Incofora jsou zástupci urologie, urogynekologie, geriatrie, neurologie, všeobecného lékařství a fyzioterapie. Snahou je mimo jiné ukázat celé spektrum možností terapie a nasměrovat pacienty k co nejrychlejšímu řešení jejich obtíží. Stejný je i důvod, proč i letos zdravotní sestry a lékaři z odborných pracovišť budou ochotni poskytnout erudovanou radu všem, kteří navštíví 24. - 28. června 2019 info stánek v OC Anděl (naproti kavárně Starbucks).


Vyřešte nepříjemnosti, které inkontinence způsobuje, a užívejte si život naplno!

Navštivte v rámci 7. týdne kontinence 24. - 28. 6. 2019 info stánek Incofora v OC Anděl.

Odborníci vám například poradí, jak překonat příznaky menopauzy,

jak posílit svalstvo po porodu, jak efektivně cvičit a posilovat pánevní dno,

jak si hlídat správné držení těla. To vše patří k prevenci i léčbě inkontinence.


Proč posilovat pánevní dno?

Svaly pánevního dna v malé pánvi zabraňují potížím s únikem moči, podporují funkci vnitřních orgánů a napomáhají správnému držení těla i vzhledu břicha. Abychom měli správně postavenou páteř, musíme mít ve správné poloze pánev. Tu udržíme právě posílením okolních svalů a pánevního dna, které si můžeme přirovnat k pružné a pevné dopadové ploše. Pokud jsou svaly pánevního dna oslabeny, vnitřní orgány v břišní dutině klesají níže a tlačí na močový měchýř. U žen vede tento nežádoucí pokles k úniku moči, popřípadě stolice. Po několika měsících cvičení se žena může nechtěného úniku moči zcela zbavit nebo je alespoň výrazně snížit. Gymnastika pánevního dna může přispět ke zkvalitnění sexuálních prožitků, pomoci při zlepšení celkového držení těla a snížit bolesti zad. Soubor cviků pro posílení pánevního dna u žen i u mužů najdete na stránkách Incofora.


Kontinence je schopnost rekta a močového měchýře udržet obsah do doby volního vyprázdnění.

Předpokladem je fyziologická funkce svaloviny stěny orgánu i svěračů,

která je v obou případech výsledkem anatomického uspořádání i bezchybné inervace. 


Mgr. Lenka Vinciková fyzioterapeutka Spinální jednotky při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství UK 2. LF a FN Motol na tiskové konferenci zdůraznila přínosy a roli fyzioterapie v zajištění kontinence.

Jak uvedla, současný životní styl v kombinaci s věkem, hormonálními změnami či prodělanými operačními zákroky často vede k dysfunkci pánevního dna a následnému úniku moči.

Z praxe upozornila na případy, kdy cílená fyzioterapie vedla k oddálení či eliminaci případných operačních zákroků.

MUDr. Lukáš Horčička, urogynekolog na Gynekologicko-porodnické klinice II. LF UK v Praze Motole a současně předseda Urogynekologické společnosti a Sekce Urogynekologie ČGPS, se z pohledu gynekologa zamýšlel, proč cvičit svaly pánevního dna po porodu.

Inkontinencí jsou ohrožené zejména ty rodičky, které měly potíže s udržením moči již v prvním těhotenství a po něm.

Nejdůležitějším faktorem poporodní inkontinence jsou: 1. vaginální porod, prodloužená II. doba porodní, klešťový porod a porodní poranění. Uvedl dále, že gymnastiku svalů pánevního dna doporučuje každé ženě, která chce předejít důsledkům ochabnutí svalových a vazivových struktur pánevního dna.

Doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D. vede od roku 1996 Urologické oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice. V urologii se specializuje především na problematiku inkontinence a dysfunkcí dolních močových cest, miniinvazivní operativu a urologickou problematiku transplantací ledvin.

Na tiskové konferenci se věnoval problematice mužské inkontinence, která je v očích veřejnosti upozaděna. Jde o mýtus, že u mužů je její výskyt malý, což platí pouze do věku 65 let, pak i u tohoto pohlaví strmě stoupá.

U mužů se vyskytují tři typy inkontinence: urgentní, stresová a paradoxní. Urgentní inkontinence je u mužů nejčastější a je součástí syndromu hyperaktivního močového měchýře. Paradoxní inkontinence je spojena s pokročilým stádiem zvětšení prostaty. Fyzioterapie je u mužů základem léčby mírnějších stupňů inkontinence, především stresové, dále urgentní. Spočívá v provádění základních a nadstavbových cviků, které lze po instruktáži odborníka provádět v pohodlí domova.

Na stránkách Incofora lze sady cviků pro muže nalézt včetně edukačních brožur, na kterých se pan docent autorsky podílel.

prof. MUDr. Eva Topinková, CSc. je od roku 2001 přednostkou Geriatrické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze. Od 80. let 20. století rozvíjí obory vnitřní lékařství, geriatrii a gerontologii na 1.LF UK jako klinik, pedagog a vědecký pracovník. Je řešitelkou a koordinátorkou řady mezinárodních výzkumných projektů oblasti klinických, sociálních a etických aspektů geriatrické péče včetně problematiky inkontinence.

Ve svém vystoupení poukázala na multifaktoriální etiologii močové inkontinence u starších osob. Asi 250 000 seniorů trpí u nás inkontinencí. Paní profesorka uvedla, že močová inkontinence je markerem seniorské křehkosti a je řazena mezi geriatrické syndromy. Další oblastí, kde může hrát geriatr významnou roli, je farmakologická léčba hyperaktivního měchýře u pacientů, kteří trpí některým z neurologických onemocnění či demencí.

Novou oblastí geriatrického výzkumu je rozpoznání vlivu úbytku svalové hmoty na zhoršenou funkci svalů pánevního dna a její vliv na rozvoj stresové inkontinence. Fyzioterapie a cviky na posílení pánevního dna tak mohou být přínosem i u seniorů se stresovou inkontinencí.

Na tiskové konferenci jsme byli i s kamerou, proto pro vás máme nachystané video rozhovory s přednášejícími. Zastřešující téma bylo „Co zvládne gymnastika pánevního dna v prevenci a léčbě močové inkontinence?", ale samozřejmě, že otázek bylo mnohem více. Sledujte tedy pečlivě náš Magazín HealthComm.

-red-

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie