Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



FENOMÉN ÚNIKOVÉ HRY



Jeden tým, jedna mise, jedna hodina = spousta zážitků

V současnosti zaplavuje evropská města další nový hit dobré inteligentní „in-zábavy" pro téměř všechny věkové skupiny - ÚNIKOVÁ HRA (Také ESCAPE GAME, EXIT GAME). V těchto hrách se uplatňuje invence a kreativita mozků jejich tvůrců a také logické myšlení hráčů. A protože je spousta lidí, kteří tuhle formu zábavy teprve jen odhalují, nebo dokonce ji ještě neznají, přinášíme vám rozhovor s jedním z tvůrců takových her a také jejich provozovatelem v České republice, majitelem sítě únikových her MasterEscape, Lukášem Pudilem.

Lukáši co je to vlastně „úniková hra"?

LP: Úniková hra je zábavná volnočasová aktivita zaměřená na logické myšlení. Únikové hry jsou dobrodružné hry, kdy se lidé, uzavřeni v místnosti s ostatními účastníky hry musí dobře zorientovat v daném prostoru, vžít se do atmosféry - v prostoru najít sérii stop a indicií, vyřešit řadu hádanek a uniknout z místnosti ve stanoveném čase. Hráči musí nejdříve dobře prozkoumat své okolí, aby se dostali ven.

Témata bývají odvozená z různých dobrodružných filmů a videoher, často s použitím lokálních specifik daného místa, kde je hra vytvořena. Například některé hry nabízejí únik z vězeňské cely nebo únik lupičů z trezoru před zásahem policie, deaktivaci nálože šíleného profesora nebo návrat do středověku. Interiér her může být velmi realistický, často nabízí tematické zvuky, zvláštní osvětlení nebo jiné efekty. Objevení další nečekané části hry potom stupňuje napětí a umocňuje zážitek hráčů. Cílem je vždy v časovém limitu vyřešit nějaký složitý úkol. Je to skvělá příležitost, jak lépe poznat své přátele nebo kolegy v práci.

Jaká je historie? Co bylo předlohou podobných her?

LP: Předchůdkyní dnešních únikových her je určitě francouzská televizní show Fort Boyard, která se úspěšně vysílá po světě již od roku 1990. První úniková hra v dnešní podobě byla vytvořena v Japonsku v roce 2007. Od roku 2011 se začaly rozšiřovat po většině kontinentů. Největší celosvětová síť únikových her má dnes přes 200 poboček v desítkách světových velkoměst.

Televizní show Fort Boyard je často fyzicky náročná...Jak je to s hrou?

LP: Na rozdíl od televizní Fort Boyard při našich únikových hrách nenamáháte tělo, ale pouze a jedině mozek. Na žádnou z her není třeba fyzická zdatnost. Úniková hra je v první řadě zábava. Hráčům procvičí logické uvažování, týmovou spolupráci. Průvodcem je napětí a adrenalin.

Je tedy úniková hra vhodná i pro teambuilding?

LP: Určitě ano. Samotná hra a její průběh se skvěle hodí na utužování kolektivu. Čas trávený hrou, ale i trávený v debatách po ní, umožňuje zapomenout na všední realitu a zápal hry vtáhne všechny členy týmu. Mám zkušenosti s tím, že ten zápal vzniká téměř okamžitě, jak se za účastníky zavřou dveře místnosti.

Přijdu s partou přátel, rodinou nebo kolegy k Vám do MasterEscape, co nás čeká?

LP: Naše obsluha - operátor/operátorka únikové hry vás zasvětí do děje a seznámí vás s cílem a úskalími hry. Budete vybaveni vysílačkou na komunikaci v průběhu hry, pomocí ní si můžete vyžádat nápovědu i informaci o uplynulém čase vaší hry. Následně Vás odvede do místností plné více či méně ukrytých hlavolamů, které musíte postupně, pomocí mozku a vzájemné spolupráce, odhalit a vyřešit. To Vám umožní se z místnosti dostat plni zážitků. Ideální je pro 3 až 6 hráčů, ale jde to i ve dvojici.

 Kde má MasterEscape své „pobočky"?

LP: Začali jsme v Mladé Boleslavi s hrou ,,Útěk z vězení" a pak následovala hra ,,Vylup trezor". Vyloupení bankovního trezoru také provozujeme v Děčíně, Hradci Králové, Liberci a Kladně.

Jaké máte plány do budoucnosti?

LP: Nyní je naším cílem tuto skvělou hru rozšířit do všech krajů republiky, aby si ji mohli lidé zahrát všude a nemuseli jezdit například z Ostravy do Mladé Boleslavi, i když jsou i takový nadšenci. Až splníme tento cíl, tak už máme vymyšlená další témata. Nejtěžší část tohoto byznysu je vždy najít vhodný a dobře situovaný prostor. Zbytek je už jen o kreativitě.

Designed by Kjpargeter / Freepik

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie