Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



EVROPSKÁ KOMISE SCHVÁLILA KOMBINACI PŘÍPRAVKU VENCLYXTO® (VENETOKLAX) A RITUXIMABU K LÉČBĚ PACIENTŮ S CHRONICKOU LYMFOCYTÁRNÍ LEUKÉMIÍ, KTERÝM BYLA PODÁNA NEJMÉNĚ JEDNA PŘEDCHOZÍ LÉČBA



Schválení je vydáno na základě klinického hodnocení fáze 3 MURANO, v němž kombinace přípravku VENCLYXTO® a rituximabu snížila riziko progrese onemocnění nebo úmrtí o 83 % a v porovnání s bendamustinem v kombinaci s rituximabem jako standardním chemoimunoterapeutickým režimem došlo k prodloužení celkového přežití.

Většina pacientů (62,4 %) léčených kombinací přípravku VENCLYXTO a rituximabu vykázala vyšší míru nedetekovatelné minimální zbytkové nemoci (rovněž známé jako negativita minimální zbytkové nemoci) v periferní krvi ve srovnání s 13,3 % pacientů, kterým byl podáván bendamustin plus rituximab.1

Kombinace přípravku VENCLYXTO a rituximabu je první „chemo-free" kombinací podávanou po fixní dobu 24 měsíců k léčbě pacientů s chronickou lymfocytární leukémií, kterým byla podána nejméně jedna předchozí léčba.

Evropská komise (EK) schválila žádost o změnu typu II pro přípravek VENCLYXTO® (venetoklax) v kombinaci s rituximabem v léčbě pacientů s relabující/refrakterní chronickou lymfocytární leukémií (R/R CLL), kterým byla podána nejméně jedna předchozí léčba. Toto schválení umožňuje podávat přípravek VENCLYXTO více pacientům jako léčbu 2. linie, přičemž lékaři jej budou moci předepisovat širší populaci pacientů s R/R CLL, než tomu bylo při indikaci přípravku VENCLYXTO podávaném v monoterapii schválené již dříve v Evropské unii (EU). Toto schválení je platné ve všech 28 členských státech EU a dále na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku.

Schválení EK vychází z výsledků randomizovaného klinického hodnocení fáze 3 MURANO, které hodnotilo účinnost a bezpečnost přípravku VENCLYXTO v kombinaci s rituximabem v porovnání s bendamustinem v kombinaci s rituximabem, standardním chemoimunoterapeutickým režimem u pacientů s R/R CLL.1 V době provedení primární analýzy prokázalo klinické hodnocení statisticky významné zlepšení přežití bez progrese hodnocené investigátorem (progression-free survival, PFS; délka léčby bez progrese onemocnění nebo úmrtí) u pacientů, kterým byl podáván přípravek VENCLYXTO s rituximabem.  Výsledkem této léčby bylo 83% snížení rizika progrese onemocnění nebo úmrtí (poměr rizik [hazard ratio, HR]: 0,17; 95% interval spolehlivosti [confidence interval, CI]: 0,11-0,25; P < 0,0001) a prodloužení celkového přežití (overall survival, OS) v porovnání se standardní chemoimunoterapií (HR: 0,48; 95% CI: 0,25-0,90; údaje celkového přežití ještě nejsou v celém rozsahu k dispozici).1

Sekundárním cílem v klinickém hodnocení fáze 3 MURANO byla nedetekovatelná minimální zbytková nemoc (undetectable minimal residual disease, uMRD) hodnocená na konci kombinované léčby (po uplynutí devíti měsíců1,3). Většina pacientů v klinickém hodnocení, kterým byla podána kombinace přípravku VENCLYXTO a rituximabu, vykázala ve vzorcích periferní krve uMRD. V této kombinaci vykázalo uMRD 62,4 % pacientů v porovnání s 13,3 % pacientů, kterým byl podáván bendamustin v kombinaci s rituximabem.1 uMRD je objektivní indikátor definovaný jako přítomnost méně než jedné CLL buňky na 10 000 bílých krvinek v krvi nebo kostní dřeni po léčbě.2 Předchozí prospektivní klinická hodnocení prokázala, že dosažení uMRD u pacientů s CLL je spojeno s lepšími klinickými výsledky.2 

Chronická lymfocytární leukémie může recidivovat a stát se vůči léčbě první linie rezistentní. Pro tyto pacienty, jejichž možnosti by jinak byly omezené, potřebujeme lepší terapie," uvádí prof. MUDr. John Seymour, MBBS , Ph.D., hlavní investigátor klinického hodnocení MURANO a ředitel pro onkologickou léčbu v Onkologickém centru Petera MacCalluma a Královské nemocnice v Melbourne v Austrálii.

„Kombinace venetoklaxu a rituximabu poskytuje těmto pacientům další možnost léčby, která je superiorní k chemoimunoterapii a může přinést rozsáhlé odpovědi, což dokládají míry negativity MRD ze vzorků periferní krve a kostní dřeně. Lze tak stanovit pevnou délku léčby bez potřeby podávat chemoimunoterapii."


CLL je forma leukémie, nádorového onemocnění krve, s pomalým průběhem, projevující se nadměrným počtem nezralých lymfocytů zjištěných zejména v krvi a kostní dřeni.4

 CLL představuje přibližně jednu třetinu z nově diagnostikovaného počtu leukémií.5

V září 2018 společnost AbbVie oznámila, že Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky vydal kladné stanovisko k žádosti o registraci přípravku VENCLYXTO s rituximabem k léčbě pacientů s R/R CLL.


Schválení přípravku VENCLYXTO v kombinaci s rituximabem představuje významný krok k tomu, aby se pacientům s relabující a refrakterní chronickou lymfocytární leukémií dostalo výrazné šance k delšímu přežití bez progrese onemocnění," říká Dr. Michael Severino, výkonný viceprezident pro výzkum a vývoj společnosti AbbVie.

Těšíme se, až přípravek VENCLYXTO nabídneme více pacientům s chronickou lymfocytární leukémií. I nadále budeme provádět výzkum a vyvíjet nové způsoby léčby, které mají potenciál změnit standard léčby nádorových onemocnění krve."

O klinickém hodnocení MURANO

Do mezinárodního, multicentrického, otevřeného, randomizovaného klinického hodnocení fáze 3 MURANO bylo celkem zařazeno 389 pacientů s R/R CLL, kterým byla podána nejméně jedna předchozí terapie. Cílem klinického hodnocení bylo posoudit účinnost a bezpečnost přípravku VENCLYXTO v kombinaci s rituximabem (N=194) v porovnání s bendamustinem v kombinaci s rituximabem (N=195). Medián věku pacientů v klinickém hodnocení byl 65 let (interval: 22-85).1

Primárním cílovým ukazatelem účinnosti bylo investigátorem hodnocené přežití bez progrese (PFS). 

Při užívání přípravku VENCLYXTO v kombinaci s rituximabem nebylo dosaženo mediánu PFS, kdežto při užívání bendamustinu v kombinaci s rituximabem byl medián PFS 17,0 měsíců (HR: 0,17; 95% CI: 0,11-0,25; P < 0,0001). Medián sledování byl 23,8 měsíců (interval: 0,0 až 37,4). Dalšími cílovými parametry účinnosti byly celkové přežití bez progrese hodnocené nezávislou hodnotící komisí, celková míra odpovědi hodnocená investigátorem a nezávislou hodnotící komisí (definovaná jako kompletní odpověď + kompletní odpověď s neúplnou obnovou kostní dřeně + částečná odpověď + nodulární částečná odpověď), celkové přežití a četnosti uMRD.1

Bezpečnostní profil kombinace přípravku VENCLYXTO a rituximabu je konzistentní se známým bezpečnostním profilem každého léku samostatně. Nejčastějšími nežádoucími účinky (adverse reaction, AR; ≥ 20 %) libovolného stupně přípravku VENCLYXTO v kombinaci s rituximabem byly neutropenie, průjem a infekce horních cest dýchacích. Ve skupině užívající přípravek VENCLYXTO s rituximabem došlo z důvodu jakéhokoliv nežádoucího účinku k ukončení léčby u 16 % pacientů, ke snížení dávky u 15 % pacientů a k přerušení podávání dávky u 71 % pacientů. Ve skupině užívající přípravek VENCLYXTO s rituximabem byla neutropenie příčinou k přerušení podávání dávky přípravku VENCLYXTO u 43 % pacientů a k ukončení léčby u 3 % pacientů. Nejzávažnějšími nežádoucími účinky (≥ 2 %) při užívání přípravku VENCLYXTO v kombinaci s rituximabem nebo přípravku VENCLYXTO v monoterapii byly pneumonie, febrilní neutropenie a syndrom nádorového rozpadu.1

O přípravku VENCLYXTO® (venetoklax)  

VENCLYXTO®  je první léčivý přípravek ve své třídě, který selektivně váže a inhibuje protein Bcl-2. U některých nádorových onemocnění krve a jiných maligních tumorů dochází k akumulaci Bcl-2, což brání přirozené smrti neboli sebedestrukci nádorových buněk. Tento proces se nazývá apoptóza. Přípravek VENCLYXTO cílí na protein Bcl-2 a působí na obnovení procesu apoptózy.

Přípravek VENCLYXTO® je vyvíjen společnostmi AbbVie a Roche. V USA je marketován společně AbbVie a Genentech, členem skupiny Roche Group, mimo USA pouze AbbVie. Obě společnosti spolupracují na výzkumu Bcl-2 a zkoumají venetoklax v klinických hodnoceních zaměřených na různá nádorová onemocnění krve i jiné malignity.

Přípravek VENCLYXTO® je schválen ve více než 50 zemích světa včetně USA. 


[1] Seymour JF, Kipps TJ, Eichhorst B, et al. Venetoclax-rituximab in relapsed or refractory chronic lymphocytic leukemia. N Engl J Med. 2018;378(12):1107-1120.

[2] Hallek M, Cheson BD, Catovsky D, et al. Guidelines for diagnosis, indications for treatment, response assessment and supportive management of chronic lymphocytic leukemia. Blood. 2018;806398.

[3] Souhrn údajů o přípravku VENCLYXTO. Ludwigshafen, Německo: AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG.

[4] Slovník NCI (National Cancer Institute). Slovník výrazů NCI. Chronická lymfocytární leukémie. https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms. Do zdroje nahlédnuto v září 2018.

[5] Světová zdravotnická organizace. 2014 Přehled onkologických léčiv na seznamu základních léčiv Světové zdravotnické organizace. http://www.who.int/selection_medicines/committees/expert/20/applications/CLL.pdf. Do zdroje nahlédnuto v září 2018.


Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie